1.1 Television


1. Why shouldn’t we install a T.V. according to the poet?
Ans. According to the poet, we shouldn’t install a T.V. because it makes one, especially children glued (affixed) and dependent on it and thus retards (slowdown) intellectual growth.

2. How long do children watch T.V.?
Ans. Children watch T.V. until they are hypnotized (having your attention fixated) by it.

3. What are the activities avoided by the children while watching T.V.?
Ans. As a result of watching T.V. they avoid physical activities such as climbing onto the window sill(A shelf or slab), fighting one another and kicking or punching.

4. What happens usually when children spend most of their time watching T.V.?
Ans. When children spend most of their time watching T.V. it makes them dull, as it rots(decompose) the intellect in the brain, kills imagination and clogs(block) and clutters(confuse) the mind.

5. Which power is lost due to excessive watching of T.V.
Ans. The power of thinking is lost due to excessive watching of T.V.

6. How does one’s brain turn out to be?
Ans. One’s brain turns out to be as soft as cheese.

7. What suggestion does the poet offer to stop the children from watching T.V.?
Ans. The poet suggests that the habit of reading, as in the good old days, should be inculcated(taught) in the children.

8. Why does the poet use the word ‘monsters’ for T.V. ?
Ans. A monster is a creature that creates a huge damage. Similarly the T.V. too creates much damage in the lives of the children.

9. What other activities can be given to the children, other than watching T.V. So that they are occupied?
Ans. Children can be made to read various kinds of books or engaged in some creative or social activities that will enhance their skills.

10. When will children start developing the habit of reading, according to the poet?
Ans. According to the poet, children will start developing the habit when they have nothing to do and thus feel the need of reading.