Arithmetic progression and geometric progression test


OMTEX CLASSES
“THE HOME OF SUCCESS”
1.       Find the sum of first 11 positive numbers which are multiples of 6. (Ans. 54.)
2.       From an A.P. first and last term is 13 and 216 respectively. Common difference is 7. How many terms are there in that A.P. Find the sums of all terms? (Ans. 40)
3.       The sum of first n terms of an A.P. is 3n+n2then (i) find first term and sum of first two terms. (Ans. 1400)
4.       Find four consecutive terms in an A.P. whose sum is 12 and the sum of 3rd and 4th term is 14. (Ans. 4/4, 65/12)
5.       In winter, the temperature at a hill station from Monday to Friday is in A.P. The sum of the temperatures of Monday, Tuesday and Wednesday is zero and the sum of the temperatures of Thursday and Friday is 15. Find the temperature of each of the five days. (Ans. -18, -15, -12, -9)

OMTEX CLASSES
“THE HOME OF SUCCESS”
1.       Find t11 from the following A.P. 4, 9, 14, … (Ans. 396) 
2.       In the A.P. 7, 14, 21 … How many terms are to be considered for getting sum 5740.(Ans. 30, 3435)
3.       Second and fourth term of an A.P. is 12 and 20 respectively. Find the sum of first 25 terms of that A.P. (Ans. 4, 10)
4.       For an A.P. given below find t20 ­and S10. 1/6, 1/4, 1/3, …… (Ans.-3 , 1, 5, 9)
5.       Find four consecutive terms in an A.P. whose sum is – 54 and the sum of 1st and 3rd term is – 30. (Ans.-3, 0, 3, 6, 9)

No comments:

Post a Comment