Degree of comparison.


Positive
Comparative
Superlative
Sweet
Small
Tall
Bold
Clever
Kind
Young
Brave
Fine
Happy
Great
Easy
Wealthy
Hot
Thin
Sad
Fat
Beautiful
Eminent
Industrious
Ferocious
Difficult
Good
Well
Bad
Little
Much
Many
In
Up
Old
Old
Sweeter
Smaller
Taller
Bolder
Cleverer
Kinder
Younger
Braver
Finer
Happier
Greater
Easier
Wealthier
Hotter
Thinner
Sadder
Fatter
More beautiful
More eminent
More industrious
More ferocious
More difficult
Better
Better
Worse
Lesser
More
More
Inner
Upper
Elder
Older
Sweetest
Smallest
Tallest
Boldest
Cleverest
Kindest
Youngest
Bravest
Finest
Happiest
Greatest
Easiest
Wealthiest
Hottest
Thinnest
Saddest
Fattest
Most beautiful
Most eminent
Most industrious
Most ferocious
Most difficult
Best
Best
Worst
Least
Most
Most
Innermost
Uppermost
Eldest
oldest


Positive
Comparative
Superlative
No other
than any other
the happiest
Few other/ very few
than many / most other
one of the tallest

1. Raji is the richest woman in Mumbai.
Ans. Raji is richer than any other woman in Mumbai.
No other woman in Mumbai is as rich as Raji.

2. Reading is the best form of recreation.
Ans. Reading is better than any other form of recreation.
No other form of recreation is as good as reading.

3. Australia is the largest Island.
Ans. Australia is larger than many other Islands.
No other Island is as large as Australia.

4. Australia is one of the largest Islands.
Ans. Australia is larger than many other Islands.
Very few Islands are as large as Australia.

5. Books are the best source of knowledge.
Ans. Books are better than any other source of knowledge.
No other source of knowledge is as good as books.

6. Iron is stronger than many other metals.
Ans. Iron is one of the strongest metals.
Very few metals are as strong as Iron.

7. No one is as lazy as Raja.
Ans. Raja is lazier than any other.
Raja is the laziest of all.

8. The greatest lessons in life are learnt from children.
Ans. No other lessons in life is as great as the ones that are learnt from children.

9. I have never seen such a ferocious animal as this.
Ans. I have never seen an animal more ferocious than this one.

Note: - Whenever the comparison is made between two persons or things there does not exist with superlative degree.

1. Mango is sweeter than Apple.
Ans. Apple is not as sweet as Mango.

2. Mumbai is not leaner than Chennai.
Ans. Chennai is as clean as Mumbai.

3. March is not as hot as June.
Ans. June is hotter than March.

4. The rose smells as sweet as the lily.
Ans. The lily does not smell sweeter than the rose.

5. The rose smelled as sweet as the lily.
Ans. The lily did not smell sweeter than the rose.

6. The roses smell as sweet as the lilies.
The lilies do not smell sweeter than the rose.

7. I feel as scared as you do.
Ans. I don’t feel less scared than you.