THE ELECTRIC SPARK


THE ELECTRIC SPARK
Q1. Choose the correct alternative and rewrite the following:
1.      1mA = ___________ A
a.      103A
b.     10 – 3 A
c.       106A
d.      10– 6 A
2.      To increase the effective resistance in a circuit, the resistors are connected in _________
a.     Series
b.      Parallel
c.       Both ways
d.      None of these
3.      1 kilowatt hr = ____________ Joules.
a.      4.6 x 106 Joule
b.     3.6 x 106Joule
c.       30.6 x 106 Joule
d.      3.6 x 105 Joule
4.      If a P.D. of 12 V is applied across a 3Ω resistor, then the current passing through it is _______
a.      36A
b.     4A
c.       0.25A
d.      15A

Q2. State True or False. If false correct it.
1.      The SI unit of charge is volt.
False: The SI unit of charge is the coulomb and the SI unit of P.D. is Volt.
2.      A voltmeter is always connected in series with the device.
False: A voltmeter is always connected in series with the device.
3.      The conventional direction of flow of current is from positive terminal to negative terminal of the cell.
Ans. True
4.      Silver and copper are good conductors.
True

5.      Resistivity of pure meal is more than alloys.
False: Resistivity of pure metals is less than that of alloys.
6.      The electric bulb consists of the filament whose melting point is low.
False: The electric bulb consists of the filament whose melting point is high.

Q3. Match the column.
I
II
III
Heat generated
Is used to reduce effective resistance in a circuit
V = IR
Resistance in parallel
Proportional to the square of current
Resistivity
Gives relation between V and I
Ohm’s law
Depends on the material of the conductor
Ans.
I
II
III
Heat generated
Proportional to the square of current
Resistance in parallel
Is used to reduce effective resistance in a circuit
Resistivity
Depends on the material of the conductor
Ohm’s law
Gives relation between V and I

Q4. Give scientific reasons.
1.      The material used for fuse has low melting point.
Ans.
i.                    A fuse is used to protect a circuit and the appliances connected in the circuit by stopping the flow of an excess electric current. For this, a fuse is connected in series in the circuit.
ii.                  When the current in the circuit passes through the fuse, its temperature increases. When the current exceeds the specified value, the fuse must melt to break the circuit. For this, the material used for a fuse has low melting point.
2.      Wood and glass are good insulators.
Ans.
i.                    When a current flows through a conductor, the free electrons in the atoms move from one end of the conductor to the other.
ii.                  Certain materials have less free electrons in their atoms and the current does not easily flow through the material.
iii.                There are no such free electrons in wood and glass. Hence they cannot conduct electricity. Hence, they are good insulators.
3.      The melting point of filament of a bulb is very high.
Ans.
i.                    The bulb begins to glow only when the filament is heated to a high temperature, and it becomes incandescent (bright) without melting.
ii.                  This happens only when the material of the filament has a high melting point.
iii.                Hence, the material used in the filament of an electric bulb must have a high melting point.
4.      Connecting wires in a circuit are made of copper and aluminium.
Ans.
i.                    Copper and aluminium offer a low resistance to the flow of current and hence they are good conductors of electricity.
ii.                  Copper and aluminium are highly ductile and hence can be used for preparing this wire.
iii.                Copper being more ductile, it is used in making thing wires, and aluminium is used for making thicker wires.
iv.                 Thus, they are suitable for making wires used in electrical circuit.

Q5. Define
1.      1 volt: The potential difference between two points is said to be 1 volt if 1 joule of work is done in moving 1 coulomb of electric charge from one point to another.
2.      1 ampere: 1 coulomb of charge passing through a cross – section of a conductor in 1 second is one ampere. It is the S.I. unit of an electric current.
3.      1 ohm: If one ampere current flows through the conductor, and 1 volt potential difference is applied across it, then its resistance is 1 ohm.
4.      Potential: Electric potential is the electrical level.
5.      Resistivity: The resistivity of a conductor is defined as the resistance of a conductor of unit length and the unit area of the cross – section.
6.      Electric power: Electric power is the rate at which electric energy is consumed. It is the electrical work done per unit time.




Q6. Differentiate between.
1.      Resistances in series and parallel.
Resistance in series
Resistance in parallel
1.      If a number of resistances are connected in such a way that the same current flows through each resistance, then the arrangement is called resistances in series.
2.      The effective resistance is a series combination is greater than the individual resistances.
3.      This combination is used to increase resistance in a circuit.
4.      This combination decreases the current in the circuit.
1.      If a number of resistances are connected between two common points such that the potential difference across each is the same then that arrangement is called resistances in parallel.
2.      The effective resistance of the combination is less than the individual resistances.
3.      This combination is used to decrease resistance in the circuit.
4.      This combination increases the current in the circuit.  

2.      Conductors and insulators.
Conductors
Insulators
1.      Those substances through which electricity can flow are called conductors.
2.      Electrical resistances of conductors are very low.
3.      They contain large number of free electrons.
4.      Generally metals are conductors. E.g. silver, copper, aluminium
1.      Those substances through which electricity cannot flow are called insulators.
2.      Electrical resistances of insulators are infinitely very high.
3.      They do not contain free electrons.
4.      Generally non – metals are insulators. E.g. wood, rubber, plastic

3.      Resistance and resistivity.
Resistance
Resistivity
1.      The property of the conductor due to which it opposes flow of current through it is called resistance.
2.      The SI unit of resistance is Ohm ( )
3.      The resistance of a conductor is inversely proportional to its area of cross section. This means that a thick wire has less resistance.
1.      Resistivity of a conductor is the resistance of a conductor of unit length and unit area of cross section.
2.      The SI unit of resistivity is Ohm metre ( m)
3.      Resistivity is independent of the shape and size of the conductor.


4.      High resistance and low resistance.
High resistance
Low resistance
1.      A high resistance indicates a material that hardly allows the movement of electrons.
2.      It is due to the less number of free flowing electrons in the outer most orbit of an element.
3.      Substances with infinitely high electrical resistance are insulators.
4.      High resistance provides low conductivity.
1.      A low resistance indicates a material that readily allows the movement of electrons.
2.      It is due to large number of electrons in the outer most orbit of an element.
3.      Substances with low electrical resistances are good conductors.
4.      Low resistance provides high conductivity.

Q7. State the laws:
1.      Ohm’s law: Ohm’s law states that the electric current flowing in a metallic conductor is directly proportional to the potential difference across its terminals, provided physical conditions of the conductor such as length, area of cross section, temperature and material remain constant.
If I is the current and V is the potential difference across the ends of a conductor then,
R is the resistance which is constant for given conductor. The SI unit of resistance is ohm (W)
2.      Joule’s law: - Joule’s law states that the quantity of heat generated (H) is a conductor of Resistance (R), when a current (I) flows through it for a time (t) is directly proportional to:
i.                    The square of the current.
ii.                  The resistance of the conductor, and
iii.                The time for which the current flows.






Q8. Find the following.
a.      Find the expression for the resistors connected in series and parallel.
Ans.  
i.                    Resistors connected in series: - If the number of resistance are connected one after another in such a way that the same current flows through each resistance, then the arrangement is called resistance in series.
1.       LetR1, R2 and R3 are three resistances connected in a series combination and let R be their equivalent resistance.
Let V1, V2 and V3 be the P.D. across resistances R1, R2 and R3 respectively.
Let ‘V’ be the P.D. of the cell.
Let ‘I’ be the current flow through each resistance.
2. According to Ohm’s Law,
                                                          
Conclusion
Therefore, equivalent resistance in series(R) is equal to the sum of the individual resistances

ii.                  Resistors connected in parallel: If the numbers of resistance are connected between two common points, such that the potential difference across each resistance is the same, then the arrangement is called resistance in parallel.
Three resistances R1, R2 and R3 are connected in parallel between the points A and B. Let R be the equivalent resistance of the parallel combination.
                A Cell E, Key K and the ammeters A are also connected with resistances.
                Let the current passing through R1 be I1, R2 be I2, and R3be I and that of R be I.
 Conclusion
Thus, the reciprocal of the equivalent resistance is equal to the sum of the reciprocal of the individual resistance.


b.      Find the expression for resistivity of a material.
Ans. Resistance R of a conductor depends on the length ‘  and area of cross section  of the conductor.
Where (rho) is called resistivity of the conductor it is also called as specific resistance.
If we put  and  then
Conclusion
Thus, resistivity of a conductor is defined as the resistance of a conductor of unit length and unit area of cross section.

Q9.  Answer the following:
1.      P and Q are the two wires of same length and different cross sectional areas and made of same metal. Name the property which is same for both the wires and that which is different for both the wires.
Ans.
i.                    The property which is same for both the wires is resistivity. 
ii.                  The property which is different for both the wires is resistance.

2.      Resistivity of some material is given below. State which one will be the best conductor.
Material
Copper
Aluminium
Silver
Nickel
Resistivity (Ωm)
1.62 x 10 – 8
2.63 x 10 – 8
1.60 x 10 – 8
6.48 x 10 – 8
Ans. From the above table we find that of all the metals, silver has the lowes resistivity (1.60 x 10 – 8 Ωm), which means that silver offers the least resistance to the flow of current through it. Thus, silver metal is the best conductor of electricity.

3.      If the resistance of wire A is four times the resistance of wire B, find the ratio of their cross sectional areas.
Ans. Let resistance of wire  be  and that of wire B be .
   
  ----------------------equation number (1)
 
  (  is a constant called resistivity)
 
 
 
  --------------------------- from equation number (1)
 
 ratio of cross sectional areas of wires is 1:4.

4.      Two dissimilar bulbs are connected in series, which bulb will be brighter? (Hint: consider the resistance of the bulb).
Ans. When two bulbs are connected in series the first bulb will receive more current. As the bulb has its own resistance, less current will flow to the next bulb. Hence the first bulb will glow more. 

No comments:

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

Balbharati Solutions for Class 12

Biology 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Book - Keeping and Accountancy 12th Stantard HSC Maharashtra State Board

Chemistry 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Economics HSC 12th Standard Maharashtra State Board

English Yuvakbharati 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Geography 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Hindi - Yuvakbharati 12th Standard Maharashtra State Board

History 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Marathi - Yuvakbharati 12th Standard Maharashtra State Board

Mathematics and Statistics 1 (Arts and Science) 12th Standard Hsc Maharashtra State Board

Mathematics and Statistics 1 (Commerce) 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Mathematics and Statistics 2 (Arts and Science) 12th Standard Hsc Maharashtra State Board

Mathematics and Statistics 2 (Commerce) 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Organisation of Commerce and Management (OC) 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Physics 12th Standard Maharashtra State Board

Political Science 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Secretarial Practice 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Sociology - Understanding Indian Society 12th Standard HSC Maharashtra State Board

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)


BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP


HOW TO PURCHASE OUR NOTES?



S.P. Important Questions For Board Exam 2021


O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021


Economics Important Questions for Board Exam 2021


Chemistry Important Question Bank for board exam 2021


Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination


Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2020 Examination


MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam


Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.


Paper Presentation In Board Exam


How to Score Good Marks in SSC Board Exams


Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam


How to write English exams?


How to prepare for board exam when less time is left


How to memorise what you learn for board exam


No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!