The Regulators of Life


The Regulators of Life
Q1. Fill in the blanks:
1.      The loss of water from the plants is known as _____________. (Transpiration)
2.      Nervous system is absent in _______ and ____________. (plants, unicellular organism)
3.      Response to the stimulus of touch is called __________ whereas response to the stimulus of chemicals is called as _____________. (eismonastic movement, chemotropism)
4.      Brain is the main ____________ centre of the body. (coordinating)

Q2.  Name the following:-
1.      Growth of plant in response to external factors.
Ans. Tropism
2.      Maintenance of steady state by different system in an organism.
Ans. Homoeostasis
3.      Cells that assist the neurons in their function.
Ans. Neuroglia
4.      The small gap between the consecutive neurons.
Ans. Synapse
5.      Part of the brain that co – ordinates the voluntary movements.
Ans. Cerebellum
6.      Name the sense organs.
Ans. Eyes, ears, nose, tongue and skin are the five sense organs.

Q3. Give scientific reasons.
1.      Roots of plants grow away from light.
Ans.
i.                    The root system of plants always grows downwards in response to the stimulus of gravity and water.
ii.                  This makes sure that the roots will find soil and water.
iii.                Hence, the roots of plants grow away from light.

2.      Hormones secreted by the endocrine glands are present everywhere in the body.
Ans.
i.                    Endocrine glands do not have ducts to store or transport their secretions called hormones.
ii.                  The hormones are directly released into the blood stream and reach concerned body parts through blood.
iii.                Hence, hormones secreted by the endocrine glands are present everywhere in the body.

3.      Insulin plays an important role in controlling the sugar level of blood.
Ans.
i.                    When the sugar level of the blood rises, it is detected by the cells of the pancreas which respond to the situation by producing more insulin.
ii.                  As the sugar level of the blood falls, the secretion of insulin is reduced.
iii.                Thus, insulin plays an important role in controlling the sugar level of blood.


Q4. Answer the following questions:
1.      Explain the following terms:
a.      Hydrotropic movement: - The movement or growth of the root system of a plant in response to the stimulus of water is called hydrotropic movement.
b.      Chemical control in animals:  chemical control in animals is brought about by chemical substances called hormones. These hormones are secreted by the endocrine glands.

2.      Differentiate between:
Voluntary and Involuntary movements
Voluntary movements
Involuntary movements
i.                    Voluntary movements are controlled by cerebrum and cerebellum.
ii.                  We have thinking control over these movements.
i.                    Involuntary movements are controlled by medulla oblongata.
ii.                  We do not have thinking control over these movements.

3.      Write a short note on
a.      Reflex action
        i.            The sudden action in response to some happenings in the environment is called as reflex action.
      ii.            It is an involuntary action which we perform automatically.
    iii.            The path way taken by nerve impulses in a reflex action is called reflex arcs. Reflex arcs allow rapid response.
     iv.            A nerve from all over the body meet in a bundle in such a connection is commonly called as the spinal cord, before impulses are sent to the brain.
       v.            Hence, reflex arcs are formed in the spinal cord, although the messages reach the brain.
     vi.            Pulling away our hand on toughing a hot object, narrowing of the eyes in sunlight, watering of the mouth on smelling something delicious etc. are examples of reflex action.
b.      Co – ordination in plants.
i.      Plants do not have a nervous system or muscular system and sense organs like eyes, ears, nose, etc.
ii.      The plants can still sense the presence of stimuli like touch, light, gravity, water, etc., and respond to them by the action of hormones in them.
iii.      So, plants co – ordinate their behaviors against environmental changes by using hormones.
iv.      Hormones bring about various movement in response to stimulus.
v.      It is the result of such co – ordination that the lotus opens in the morning and the tube rose at night; stem grow towards light and the root towards gravity; the leaflets of the mimosa plant close on being touched and the explosive fruit of balsam burst open to scatter the seeds. 


Answers in one sentence

1. Name two plants in which tendrils are present.
Ans. Grapevine and pea plant.

2. Give one example of chemotropism.
Ans. The growth of pollen tube towards the ovule is an example of chemotropism.

3. Which plant hormone is responsible for wilting of leaves?
Ans. Abscissic acid is the hormone responsible for wilting of leaves.

4. Which animals do not have nervous system?
Ans. Unicellular animals like Amoeba do not have a nervous system.

5. What kind of nervous system is present in Hydra?
Ans. In Hydra, the nervous system is of primitive type of consisting of a nerve net.

6. What is a neuron?
Ans. Neuron or nerve cell is a specialized cell capable of creating and transmitting electro – chemical impulses.

7. What is the function of hormones in arthropods?
Ans. Hormones induce colour changes and also regulate development in arthropods.

8. Why is thyroid secretion important in frogs?
Ans. In frogs the metamorphosis, i.e. development of a frog from tadpole is stimulated by thyroid secretion.

9. What is Venus fly trap?
Ans. Venus fly trap is an insectivorous plant which looks and smells like a flower to insects.

10. What is the function of dendrites?
Ans. Dendrites pick up all the information from the environment and transmit them to the cell body. 

No comments:

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

Balbharati Solutions for Class 12

Biology 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Book - Keeping and Accountancy 12th Stantard HSC Maharashtra State Board

Chemistry 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Economics HSC 12th Standard Maharashtra State Board

English Yuvakbharati 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Geography 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Hindi - Yuvakbharati 12th Standard Maharashtra State Board

History 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Marathi - Yuvakbharati 12th Standard Maharashtra State Board

Mathematics and Statistics 1 (Arts and Science) 12th Standard Hsc Maharashtra State Board

Mathematics and Statistics 1 (Commerce) 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Mathematics and Statistics 2 (Arts and Science) 12th Standard Hsc Maharashtra State Board

Mathematics and Statistics 2 (Commerce) 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Organisation of Commerce and Management (OC) 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Physics 12th Standard Maharashtra State Board

Political Science 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Secretarial Practice 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Sociology - Understanding Indian Society 12th Standard HSC Maharashtra State Board

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)


BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP


HOW TO PURCHASE OUR NOTES?



S.P. Important Questions For Board Exam 2021


O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021


Economics Important Questions for Board Exam 2021


Chemistry Important Question Bank for board exam 2021


Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination


Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2020 Examination


MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam


Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.


Paper Presentation In Board Exam


How to Score Good Marks in SSC Board Exams


Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam


How to write English exams?


How to prepare for board exam when less time is left


How to memorise what you learn for board exam


No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!