MCQ Economics

                What shows by the above demand curve?

(a)          Increase in Demand        (b)          Decrease in Demand
(c)           Extension of Demand    (d)          Contraction of Demand

                According by utility analysis, ‘Utility is_______________.

(a)          catrdinal concept             (b)  ordinal concept

                cardinal and ordinal concept

                None of these

                It is _______ derived from the consumption of all the units of a commodity

(a)          marginal utility  (b)          total utility
(c)           average utility   (d)          consumer equilibrium

                What term is used for additional utility an account of the consumption of an additional unit of a commodity.

(a)          Total utility          (b)          average utility
(c)           marginal utility  (d)          None of these

                When marginal utility is negative, total utility ___________

(a)          TU starts increasing         (b)          TU starts diminishing
(c)           TU becomes zero             (d)          TU becomes negative

                “As more and more units a commodity are consumed marginal utility derived from every additional unit must decline”, The name of law is _________.

                Law of diminishing marginal utility

                Law of demand

                Law of supply

                consumer equilibrium

                Which of the following condition implies in consumer equilibrium in case of one commodity?

(a)                          MUm     Px       (b)          MUx       MUm
                                                                                               

                                MUx                      Px

(c)                           Px            MUm (d)  None of these
                                                               
                MUx     

                Marginal utility of money in Marginal utility analysis.

(a)          constant                                              (b)          increases
(c)           decreases                                           (d)          None of these
9.   What happens when               MUx                   MUy                     
                Px                           Py          
                                                                               

                increase in consumption of X & Y

                decrease in consumption of X & Y

                increase in consumption of X

                increase in consumption of X and decrease in consumption of Y.

                In case of two commodities a consumer strikes equilibrium when

(a)          MUx                                   MUy       MUm (b)          MUx                   MUy     
                Px                                                                                                           Px                                           Py
                                                                                Py                                                                          
(c)           MUx                   MUy                      (d)          Px                        Py
                                                                                                MUx                      MUy
                Px                                                           Py                                                                          

                This shows different combinations of two goods which a consumer can attain by given his income and market prices of the goods.

(a)          Budget set          (b)          indifference map
(c)           indifference curve           (d)          marginal rate of substitution

                Which of the following is not a characteristic of indifference curve

                IC is convex to the origin

                Higher IC indicates higher level of satisfaction

                ICs do not intersect each other

                Concave to the origin

                Which of the following is not a determinations of individual demand function

(a)          Distribution of Income   (b)          Price
(b)          Income of Consumer     (d)          Taste and preferences

14.

                Price (Rs.)                            Demand (Units)
                20                           80
                20                           100
Name the type of demand by the above example
(a)          contraction of demand  (b)          expansion of demand
(c)           increase in demand        (d)          decrease in demand

15.

Prices    Quantity Demanded       Total Expenditure
(Rs.)       (Units)  (Rs.)
16           200         3200
20           160         3200

Answer about Elasticity by Expenditure method

(a)          greater than unitary       (b)          less than unitary elasticity
(c)           unitary elastic demand  (d)          Infinite




1. (c); 2. (a); 3. (b); 4. (c); 5. (b); 6. (a); 7. (b); 8. (a); 9. (d); 10. (a); 11. (a); 12. (d);

                (a); 14. (c); 15. (c)

No comments:

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

Balbharati Solutions for Class 12

Biology 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Book - Keeping and Accountancy 12th Stantard HSC Maharashtra State Board

Chemistry 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Economics HSC 12th Standard Maharashtra State Board

English Yuvakbharati 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Geography 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Hindi - Yuvakbharati 12th Standard Maharashtra State Board

History 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Marathi - Yuvakbharati 12th Standard Maharashtra State Board

Mathematics and Statistics 1 (Arts and Science) 12th Standard Hsc Maharashtra State Board

Mathematics and Statistics 1 (Commerce) 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Mathematics and Statistics 2 (Arts and Science) 12th Standard Hsc Maharashtra State Board

Mathematics and Statistics 2 (Commerce) 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Organisation of Commerce and Management (OC) 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Physics 12th Standard Maharashtra State Board

Political Science 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Secretarial Practice 12th Standard HSC Maharashtra State Board

Sociology - Understanding Indian Society 12th Standard HSC Maharashtra State Board

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)


BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP


HOW TO PURCHASE OUR NOTES?



S.P. Important Questions For Board Exam 2021


O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021


Economics Important Questions for Board Exam 2021


Chemistry Important Question Bank for board exam 2021


Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination


Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2020 Examination


MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam


Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.


Paper Presentation In Board Exam


How to Score Good Marks in SSC Board Exams


Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam


How to write English exams?


How to prepare for board exam when less time is left


How to memorise what you learn for board exam


No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!