Chapter 1 - Relations And Functions NCERT Solutions for Class 12 Science Math Exercise No. 1.2

Chapter 1 - Relations And FunctionsNCERT Solutions for Class 12 Science Math

Exercise No. 1.2


Question 1:Show that the function fR* → R* defined byis one-one and onto, where R* is the set of all non-zero real numbers. Is the result true, if the domain R* is replaced by Nwith co-domain being same as R*?

ANSWER:

It is given that fR* → R* is defined by
One-one:
f is one-one.
Onto:
It is clear that for y R*, there existssuch that 
f is onto.
Thus, the given function (f) is one-one and onto.
Now, consider function g: N → R*defined by 
We have,
g is one-one.
Further, it is clear that g is not onto as for 1.2 ∈R* there does not exit any x in N such that g(x) =.
Hence, function g is one-one but not onto.

Page No 10:

Question 2:Check the injectivity and surjectivity of the following functions:(i) fN → N given by f(x) = x2(ii) fZ → Z given by f(x) = x2(iii) fR → R given by f(x) = x2(iv) f→ N given by f(x) = x3(v) fZ → Z given by f(x) = x3

ANSWER:

(i) fN → N is given by,
f(x) = x2
It is seen that for xy ∈Nf(x) = f(y) ⇒ x2 = y2 ⇒ x = y.
f is injective. 
Now, 2 ∈ N. But, there does not exist any x in N such that f(x) = x2 = 2.
∴ f is not surjective.
Hence, function f is injective but not surjective.

(ii)  fZ → Z is given by,
f(x) = x2
It is seen that f(−1) = f(1) = 1, but −1 ≠ 1.
∴ is not injective.
Now,−2 ∈ Z. But, there does not exist any element Z such that f(x) = x2 = −2.
∴ f is not surjective.
Hence, function f is neither injective nor surjective.

(iii) fR → R is given by,
f(x) = x2
It is seen that f(−1) = f(1) = 1, but −1 ≠ 1.
∴ is not injective.
Now,−2 ∈ R. But, there does not exist any element ∈ R such that f(x) = x2 = −2.
∴ f is not surjective.
Hence, function f is neither injective nor surjective.

(iv) fN → N given by,
f(x) = x3
It is seen that for xy ∈Nf(x) = f(y) ⇒ x3 = y3 ⇒ x = y.
f is injective.
Now, 2 ∈ N. But, there does not exist any element x in domain N such that f(x) = x3 = 2.
∴ f is not surjective
Hence, function f is injective but not surjective.

(v) f→ Z is given by,
f(x) = x3
It is seen that for xy ∈ Zf(x) = f(y) ⇒ x3 = y3 ⇒ x = y.
∴ f is injective. 
Now, 2 ∈ Z. But, there does not exist any element x in domain Z such that f(x) = x3 = 2.
∴ f is not surjective.
Hence, function f is injective but not surjective.

Page No 10:

Question 3:Prove that the Greatest Integer Function f→ R given by f(x) = [x], is neither one-one nor onto, where [x] denotes the greatest integer less than or equal to x.

ANSWER:

fR → R is given by,
f(x) = [x]
It is seen that f(1.2) = [1.2] = 1, f(1.9) = [1.9] = 1.
∴ f(1.2) = f(1.9), but 1.2 ≠ 1.9.
∴ f is not one-one.
Now, consider 0.7 ∈ R.
It is known that f(x) = [x] is always an integer. Thus, there does not exist any element x ∈ R such that f(x) = 0.7.
∴ f is not onto.
Hence, the greatest integer function is neither one-one nor onto.


Page No 11:

Question 4:Show that the Modulus Function f→ R given by, is neither one-one nor onto, where is x, if x is positive or 0 andis − x, if x is negative.

ANSWER:

fR → R is given by,
It is seen that.
f(−1) = f(1), but −1 ≠ 1. 
∴ f is not one-one.
Now, consider −1 ∈ R.
It is known that f(x) =  is always non-negative. Thus, there does not exist any element x in domain R such that f(x) =  = −1.
∴ f is not onto.
Hence, the modulus function is neither one-one nor onto.

Page No 11:

Question 5:Show that the Signum Function fR → R, given byis neither one-one nor onto.

ANSWER:

fR → R is given by,
It is seen that f(1) = f(2) = 1, but 1 ≠ 2.
f is not one-one.
Now, as f(x) takes only 3 values (1, 0, or −1) for the element −2 in co-domain R, there does not exist any x in domain R such that f(x) = −2.
∴ f is not onto.
Hence, the signum function is neither one-one nor onto.

Page No 11:

Question 6:Let A = {1, 2, 3}, = {4, 5, 6, 7} and let f = {(1, 4), (2, 5), (3, 6)} be a function from A to B. Show that f is one-one.

ANSWER:

It is given that A = {1, 2, 3}, = {4, 5, 6, 7}.
fA → B is defined as f = {(1, 4), (2, 5), (3, 6)}.
∴ f (1) = 4, f (2) = 5, f (3) = 6
It is seen that the images of distinct elements of A under f are distinct.
Hence, function f is one-one.

Page No 11:

Question 7:In each of the following cases, state whether the function is one-one, onto or bijective. Justify your answer.(i) f→ R defined by f(x) = 3 − 4x(ii) f→ R defined by f(x) = 1 + x2

ANSWER:

(i) f→ R is defined as f(x) = 3 − 4x.
.
∴ f is one-one.
For any real number (y) in R, there existsin R such that
is onto.
Hence, is bijective.
(ii) fR → R is defined as 
.
.
does not imply that
For instance,
∴ f is not one-one.
Consider an element −2 in co-domain R.
It is seen thatis positive for all x ∈ R.
Thus, there does not exist any x in domain R such that f(x) = −2.
∴ f is not onto.
Hence, f is neither one-one nor onto. 

Page No 11:

Question 8:Let A and B be sets. Show that fA × B → × A such that (ab) = (ba) is bijective function.

ANSWER:

fA × B → B × A is defined as f(ab) = (ba).
.
∴ f is one-one.
Now, let (ba) ∈ B × A be any element.
Then, there exists (ab) ∈A × B such that f(ab) = (ba). [By definition of f]
∴ f is onto.
Hence, f is bijective.

Page No 11:

Question 9:Let fN → N be defined byState whether the function f is bijective. Justify your answer.

ANSWER:

fN → N is defined as
It can be observed that:
∴ f is not one-one.
Consider a natural number (n) in co-domain N.
Case I: n is odd
n = 2r + 1 for some r ∈ N. Then, there exists 4+ 1∈N such that
.
Case II: n is even
n = 2r for some r ∈ N. Then,there exists 4r ∈N such that.
∴ f is onto.
Hence, f is not a bijective function.

Page No 11:

Question 10:Let A = R − {3} and B = R − {1}. Consider the function f: A → B defined by. Is f one-one and onto? Justify your answer.

ANSWER:

A = R − {3}, B = R − {1}
f: A → B is defined as.
.
∴ f is one-one.
Let y ∈B = R − {1}. Then, y ≠ 1.
The function is onto if there exists x ∈A such that f(x) = y.
Now, 
Thus, for any ∈ B, there existssuch that
Hence, function f is one-one and onto.

Page No 11:

Question 11:Let fR → R be defined as f(x) = x4. Choose the correct answer.(A) f is one-one onto (B) f is many-one onto(C) f is one-one but not onto (D) f is neither one-one nor onto

ANSWER:

fR → R is defined as
Let x∈ R such that f(x) = f(y).
does not imply that.
For instance,
∴ f is not one-one.
Consider an element 2 in co-domain R. It is clear that there does not exist any x in domain R such that f(x) = 2.
∴ f is not onto. 
Hence, function f is neither one-one nor onto.
The correct answer is D.

Page No 11:

Question 12:
Let fR → R be defined as f(x) = 3x. Choose the correct answer.
(A) f is one-one onto (B) f is many-one onto
(C) f is one-one but not onto (D) f is neither one-one nor onto

ANSWER:

fR → R is defined as f(x) = 3x.
Let x∈ R such that f(x) = f(y).
⇒ 3x = 3y
⇒ x = y
is one-one. 
Also, for any real number (y) in co-domain R, there exists  in R such that.
is onto.
Hence, function f is one-one and onto.
The correct answer is A.

No comments:

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

You can also pay the necessary amount (Rs. 50 for Each Notes) to our UPI ID:

After paying Rs. 50 you will get your notes and paper solution either by email or through WhatsApp in PDF digital form.


If you are not certain how this will work then please contact on this number: 8169449238 (Only WhatsApp) No personal Calls allowed. All the best for upcoming Board Exam.


2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019


BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP



HOW TO PURCHASE OUR NOTES?




S.P. Important Questions For Board Exam 2020


O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2020


Economics Important Questions for Board Exam 2020


Chemistry Important Question Bank for board exam 2020


Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination


Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2020 Examination


MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam


Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.


Paper Presentation In Board Exam


How to Score Good Marks in SSC Board Exams


Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam


How to write English exams?


How to prepare for board exam when less time is left


How to memorise what you learn for board exam