Exercise No. 2.1 Chapter 2 - Inverse Trigonometric Functions NCERT Solutions for Class 12 Science Math

Chapter 2 - Inverse Trigonometric FunctionsNCERT Solutions for Class 12 Science Math

Exercise No. 2.1


Question 1:

Find the principal value of 

ANSWER:

Let sin-1  Then sin y = 
We know that the range of the principal value branch of sin−1 is 
 and sin
Therefore, the principal value of 

Page No 41:

Question 2:

Find the principal value of 

ANSWER:

We know that the range of the principal value branch of cos−1 is
.
Therefore, the principal value of.

Page No 41:

Question 3:

Find the principal value of cosec−1 (2)

ANSWER:

Let cosec−1 (2) = y. Then, 
We know that the range of the principal value branch of cosec−1 is 
Therefore, the principal value of 

Page No 41:

Question 4:

Find the principal value of 

ANSWER:

We know that the range of the principal value branch of tan−1 is 
Therefore, the principal value of 

Page No 41:

Question 5:

Find the principal value of 

ANSWER:

We know that the range of the principal value branch of cos−1 is 
Therefore, the principal value of 

Page No 41:

Question 6:

Find the principal value of tan−1 (−1)

ANSWER:

Let tan−1 (−1) = y. Then, 
We know that the range of the principal value branch of tan−1 is 
Therefore, the principal value of 


Page No 42:

Question 7:

Find the principal value of 

ANSWER:

We know that the range of the principal value branch of sec−1 is 
Therefore, the principal value of 

Page No 42:

Question 8:

Find the principal value of 

ANSWER:

We know that the range of the principal value branch of cot−1 is (0,π) and 
Therefore, the principal value of 

Page No 42:

Question 9:

Find the principal value of 

ANSWER:

We know that the range of the principal value branch of cos−1 is [0,π] and
.
Therefore, the principal value of 

Page No 42:

Question 10:

Find the principal value of 

ANSWER:

We know that the range of the principal value branch of cosec−1 is 
Therefore, the principal value of 

Page No 42:

Question 11:

Find the value of 

ANSWER:

Page No 42:

Question 12:

Find the value of 

ANSWER:

Page No 42:

Question 13:

Find the value of if sin−1 y, then
(A)(B)
(C)(D)

ANSWER:

It is given that sin−1 y.
We know that the range of the principal value branch of sin−1 is 
Therefore,.

Page No 42:

Question 14:

Find the value of is equal to
(A)π(B)(C)(D)

ANSWER:

No comments: