NUMBERS AND SEQUENCES EX. NO. 2.3

2. NUMBERS AND SEQUENCES

EX. NO. 2.3

Question 1 :
Find the least positive value of x such that
(i) 71    x (mod 8)
Solution :
71 - x  = 8n
71 - x is the multiple of 8
if x = 1, 71 - x  = 70 is not the multiple of 8,
The number which is nearest to 71 is 64 (multiple of 8).In order to make this 71 as 64, we have to subtract 7.
So, the value of x is 7.
Hence 7 is the least number.
(ii)  78 + x    3 (mod 5)
Solution :
78 + x  = 3 (mod 5)
78 + x - 3  = 5n
75 + x  = 5n
If x = 5, then 75 + 5  = 80(which is the multiple of 5)
Hence 5 is the least number.
(iii) 89 (x + 3) (mod 4)
Solution :
89  = (x + 3) (mod 4)
89 - x - 3  = 4n
86 - x  = 4n
If x = 2, then 86 - 2  = 84(which is the multiple of 4)
Hence 2 is the least number.
(iv)  96 (x/7) (mod 5)
Solution :
96 (x/7) (mod 5)
By dividing 96 by 5, we get 1 as remainder
1  = x/7
x = 7
Hence the least value of x is 7.
(v)   5x   4 (mod 6)
Solution :
5x   4 (mod 6)
5x - 4  = 6n
If x = 2, then 10 - 4  = 6 (which is the multiple of 6)
Hence 2 is the least number.
Question 2 :
If x is congruent to 13 modulo 17 then 7x -3 is congruent to which number modulo 17?
Solution :
Question 3 :
Solve 5x 4 (mod 6)
Solution :
5x - 4  = 6n
n  = (5x - 4)/6
n  = [(6 - 1)x - (6 - 2)]/6
n = 6(-1x + 2)/6
n = (-1x + 2)
If x = 2, then n = -2 + 2  = 0
If x = 8, then n =  -8 + 2 = -6
If x = 14, then n = -14 + 2  = -12
Hence the values of x are 2, 8, 14,.......
Question 4 :
Solve 3x −2    0 (mod 11)
Solution :
3x - 2  = 11n
n  = (3x - 2)/11
If x = 8, then n = (24 - 2)/11  = 2
(8 + 11)  = 19
If x = 19, then n = (57 - 2)/11  = 5
Hence the values of x are 8, 19, 30.......
Question 5 :
What is the time 100 hours after 7 a.m.?
Solution :
On day consists of 24 hours, by dividing 100 by 24, we get 96 as quotient and 4 as remainder.
7 + 4  = 11 a.m
Question 6 :
What is the time 15 hours before 11 p.m.?
Solution :
11 - 15  = -4
Which is not the divisor of 12.
Find the next integer after  4 which is exactly divisible by 12. That is 12. Now -4 can be written as -4 = -12 + 8 
Hence the answer is 8 am.
Question 7 :
Today is Tuesday. My uncle will come after 45 days. In which day my uncle will be coming?
Solution :
By dividing 45 by 7, we get 6 as quotient and 3 as remainder.
"0" corresponds to "Sunday"
"1" corresponds to "Monday"
"2" corresponds to "Tuesday"
"3" corresponds to "Wednesday"
"4" corresponds to "Thursday"
"5" corresponds to "Friday"
"6" corresponds to "Saturday"
2(Tuesday) + 45  = 47
By dividing 47 by 7, we get 5 as remainder.
5 - Friday.
Hence the answer is Friday.
Question 9 :
Prove that 2n + 6×9n is always divisible by 7 for any positive integer n.
Solution :
If n = 1
  =  21 + 6×91
  =  2 + 54
  =  56
56 is divisible by 7.
For n = 1, it is true. Let n = k
Assume that for n = k the given statement is true.
  =  2k + 6×9k is divisible by 7.
2k + 6×9= 7m   ----(1)
To prove for n = k + 1
  =  2k+1 + 6×9k+1
  =  2k ⋅ 2 + 6 × (9⋅ 9)
  =  2k ⋅ 2 + 6 × 9(9)
By applying the value of 6×9k from (1)
  =  2k ⋅ 2 + (7m - 2k(9)
  =  2k ⋅ 2 + (63m - 9 ⋅ 2k)
  =  2k (2 - 9) + 63m 
  =  2k ( -7) + 63m 
  =  63m - 7 ⋅ 2k
  =  7(9 - 2k)
Hence it is divisible by 7.
Question 9 :
Find the remainder when 281 is divided by 17.
Solution :
2⁸¹
= 2⁸⁰   2
= 2⁴ˣ²° 2
= (2⁴)²⁰ 2
= (16)²⁰ 2
2⁸¹/17 Reminder
  = (-1)²⁰ 2
= 1 2
= 2
Question 10 :
The duration of flight travel from Chennai to London through British Airlines is approximately 11 hours. The airplane begins its journey on Sunday at 23:30 hours. If the time at Chennai is four and half hours ahead to that of London’s time, then find the time at London, when will the flight lands at London Airport.
Solution :
As journey time is 11 hrs, flight will reach London airport at 23:30 + 11 hrs = 10:30 Chennai time.
But, we know that Chennai time is 4:30 hrs ahead of London time, so at the time of landing time will be 10:30 - 4:30 hrs = 6:30 London time.

No comments:

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019


BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP


HOW TO PURCHASE OUR NOTES?



S.P. Important Questions For Board Exam 2020


O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2020


Economics Important Questions for Board Exam 2020


Chemistry Important Question Bank for board exam 2020


Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination


Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2020 Examination


MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam


Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.


Paper Presentation In Board Exam


How to Score Good Marks in SSC Board Exams


Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam


How to write English exams?


How to prepare for board exam when less time is left


How to memorise what you learn for board exam


No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!