Body Movements Class 8th Science Term 2 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Science Term 2 Tamilnadu Board Solution

Evaluation
Question 1.

Choose the word that is different from the others in the following and give reason.

a. Clavicle b. Skull c. Femur d. Ball and socket


Answer:

Ball & socket

Reason: Clavicle, skull and femur are the types of bones present at different parts of the body.


Clavicle, also referred to as collarbone is present between sternum & scapula.


Skull is a bony structure that forms the basis of our face structure & protects the brain from any damage.


Femur is the longest bone in our body which is also known as thighbone. The head of the femur fits into the hip socket & the bottom part connects to the knee.


Ball & socket is a type of joint in which the end of one bone consists a ball like structure which fits into another bone which has a socket like structure. Hip joint and knee joint are the types of ball & socket joint.



Question 2.

Name the joint that enables the movement of head from side to side.


Answer:

Pivot joint enables the movement of head from side to side.
The moving bone rotates within a ring that is formed from a second bone and adjoining ligament. Example: Atlas & Axis



Question 3.

Fill in the blanks:

a) A tendon connects a _______ to a _________.

b) Earthworms move with the help of body muscles and _______.

c) Bones have a layer of strong outer covering called ________.


Answer:

a) A tendon connects a muscles to a bone.

Tendon is a connective tissue made up of collagen. It helps in proper functioning and movement of the body.


b) Earthworms move with the help of body muscles and setae.


Satae refers to still hair present on the body of earthworm. They help earthworm to attach to the surface & prevent backsliding.


c) Bones have a layer of strong outer covering called periosteum .


Periosteum consists of dense irregular connective tissue which forms the outer layer of the bone. It serves as protection layer for the bone and serves as a channel for the blood supply and nutrients for bone tissue.



Question 4.

Which one of the following is not matched correctly?



Answer:


Atlas & axis are the examples of pivot joints which help in the side to side movement of neck. In hinge joints, the convex surface of one bone fits in convex surface of other bone.



Question 5.

The skeletal system has many other functions besides helping in movements.

Do you know what they are?


Answer:

● Formation of blood cells


● Storage of minerals


● Endocrine regulation


•Protection of vital organs



Question 6.

Identify parts A and B and state their functions:



Answer:

‘A’ refers to the fins of a fish. Fins are the part of fish which helps in locomotion of fish in search of food and protect themselves from predators. Also fins help in swimming and sudden movements in the water.

‘B’ refers to the wings which acts as forelimbs for the birds and helps in flying. The curved wings give them the thrust to move through air and help them to fly.



Question 7.

Draw the given diagram and label the following parts.



a) Ball:

b) Periosteum:

c) Yellow marrow:

d) Compact bone:


Answer:

a) Ball: Ball & socket is a type of joint in which the end of one bone consists a ball like structure which fits into another bone which has a socket like structure. Hip joint and knee joint are the types of ball & socket joint.


b) Periosteum: Periosteum consists of dense irregular connective tissue which forms the outer layer of the bone. It serves as protection layer for the bone and serves as a channel for the blood supply and nutrients for bone tissue.


c) Yellow marrow: Yellow bone marrow produces fat, cartilage and bone. White blood cells develop here.


d) Compact bone: Compact bones are dense bones in which the bone is solidly filled with organic groung substance and inorganic salts, leaving only small spaces which have blood cells in them.




Question 8.

Copy the diagram of the human joint. Name the joint, label part A and B and write their functions.



Answer:

The figure represents Synovial joints.

Part ‘A’ represents humerus and part ‘B’ represents ulna. Humerus is a long bone in arm nd helps in abduction and extension of arm. Ulna helps the wrist joint to rotate.



Question 9.

Give reason:

a. The movement of animals is based on their skeletal system.

b. Exercise or physical activity is one of the essential requirements for long life.


Answer:

a. Skeletal system provides the structure & protection for animals. It is made up of bones, ligaments, tendons, joints and connective tissues. The movement of animals depends on different kinds of joints present in the body. It provides a framework for muscles which are attached to the bones. When the muscles contract they pull on the bones of the skeleton, which act like levers to create movement.

b. Exercise or physical activity helps in staying fit & healthy. Through exercise, extra calories burn from our body. Moreover, it strengthens our heart and lungs. It controls our weight which helps in proper movement of our bones. Oxygen levels increases in our blood stream through exercise and thus increasing our lifespan.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination