Consumer Rights Class 10th Civics Tamilnadu Board Solution

Class 10th Civics Tamilnadu Board Solution

Exercise
Question 1.

A person one who give final utility to a commodity is
A. Producer

B. Consumer

C. Shop keeper

D. Farmer


Answer:

Even though a producer and a manufacturer gives utility value to a good, it is only in the hands of a consumer that it gets its final utility which means it is finally used by a consumer.


Question 2.

The Customers are exploited by the
A. Carpenters

B. Farmers

C. Tailors

D. Traders


Answer:

Most of the times, a consumer buys a product from a trader as the traders bring the products to the market. So the traders make the most of their opportunity to exploit the customers.


Question 3.

The Right to Information Act was passed by the parliament on
A. 12th Oct. 2005

B. 21st Oct. 2005

C. 12th Oct 2006

D. 21st Oct. 2006


Answer:

Right to Information Act declared that every person had a right to know about the procedures happening in the governmental institutions and bodies as well as information regarding the same. This Act increase transparency.


Question 4.

World consumer day is celebrated on
A. March 15

B. March 16

C. March 14

D. March 11


Answer:

On this day, the Bill for Consumer Rights was moved for the first time in US Congress in 1962. March 15 is celebrated as the World Consumers Day to mark this historic event.


Question 5.

The Magna Carta of consumers
A. WHO

B. COPRA

D. EXNORA

D. FAO


Answer:

COPRA is known as the Magna Carta because this Act was a big step towards consumer protection and empowerment. Before this, there was no clear Act for the protection of consumers.


Question 6.

One of the planning schemes to create awareness among the consumers
A. Vana Mahotsava

B. Operation 21

C. Trade fair

D. Rajarajan 1000


Answer:

Trade Fairs attract huge crowds and this becomes an ideal platform to inform the consumers about their protection rights as well as legal steps to take in case of exploitation.


Question 7.

How are the customers exploited? Mention any two forms.


Answer:

Ways in which consumers are exploited:

1. The measurements of the goods sold are sometimes incorrect. Merchant sometimes sell lesser weight than what they claim.


2. Sometimes traders sell expired or defective goods. They refuse to take back such products.


Explanation: Consumers are exploited in numerous other ways too. Sometimes the goods are of sub-standard quality and sometimes merchants take a higher price than MRP especially in areas where the product is not easily available.



Question 8.

Write a brief note on the COPRA.


Answer:

Consumers Protection Act:

1. It was passed on 24th December 1986 in the Indian Parliament. It is called the Magna Carta of consumers as it was the first type of Act in India for the protection of Consumers.


2. It not only ensured legal measures and bodies where consumers can go to complain about any exploitation, it also had programs to create awareness among people.


Explanation: The Consumers Protection Act was the result of a long battle fought by people, media and organizations for consumer rights. COPRA became a big step towards ensuring legal measures against any exploitation in the marketplace.



Question 9.

Write any two measures taken by the Governments of Tamil Nadu to protect the consumers against exploitation.


Answer:

Measures by the Government of Tamil Nadu:

1. Citizen Consumer Clubs have been established in every educational institution to spread awareness among the students.


2. Consumer awareness messages have been spread to reach the public through radio and television ads.


Explanation: Apart from setting the legal bodies for hearing consumer complaints, the government has taken many steps to spread awareness among the masses.



Question 10.

Write a paragraph on the right of consumers.


Answer:

Rights of Consumers:

1. Consumers have right to protection against hazardous goods and services. They must not be harmful to life or any property.


2. They must be informed correctly about quantity, quality, price etc. of the goods they are buying.


3. They must have access to a variety of goods at competitive prices so that they can choose what they like the most.


4. Their interests and complaints must be heard and addressed at the respective forums and institutions to ensure their welfare.


5. They have the right to seek redressal as well as compensation for serious exploitation in the marketplace.



Question 11.

What are the measures taken by the Government of Tamil Nadu to protect the consumers?


Answer:

Measures taken by the Government of Tamil Nadu:

1. Citizen Consumer Clubs have been established in every educational institution to spread awareness among the students.


2. In rural areas, consumer education has been provided through Women Self Help Groups and the Panchayat. In urban areas, it has been done through Residents Welfare Association.


3. The government publishes a monthly magazine named ‘Tamil Nadu Nugarvor Kavasom’ for information about consumer protection. There have been workshops and seminars too.


4. Consumer awareness messages have been spread to reach the public through short radio and television ad videos.


5. Various organizations have also joined hands with the government to improve consumer education and making every citizen a ‘Valuable Consumer”.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!