Democracy Class 10th Civics Tamilnadu Board Solution

Class 10th Civics Tamilnadu Board Solution

Exercise
Question 1.

The most popular form of Government in modern days
A. Monarchy

B. Oligarchy

C. Democracy

D. Hierarchy


Answer:

In democracy, there is equality for all. It does not allow a single person or group to force their decisions on the people. Everyone is given rights in a democracy and also, the right to protest which is given in any other form of government.


Question 2.

Direct democracy existed in ancient
A. Greece

B. Italy

C. Sardinia

D. Cyprus


Answer:

In Ancient Greece, people directly participated in the decision-making process of the government. Every person contributed in the functioning of the government. This is impractical in places with huge population.


Question 3.

Telugu Desam is a
A. Regional Party

B. National Party

C. International Party

D. Cultural Party


Answer:

A political party is called a regional party when it wins a minimum of 6% votes and 2 seats in the State Legislative Assembly elections.


Question 4.

If two parties exist in a country, it is called
A. Single party system

B. Bi-Party system

C. Multi Party system

D. Regional Party system


Answer:

In Bi-party system, there are only 2 political countries in the whole country like in the USA. One party would be the ruling party and the other would be the opposition party.


Question 5.

The opposition party leader will be given the status of a
A. Cabinet Minister

B. Deputy Minister

C. Minister of State

D. Council of Ministers


Answer:

The opposite party has the maximum number of votes after the ruling party. The status of the Cabinet Minister gives the leader the power to criticize the ruling party if it does something wrong. This keeps a check on the ruling party’s decisions.


Question 6.

To vote an election a person should be above the age of
A. 21

B. 18

C. 25

D. 35


Answer:

Democratic nations follow the Universal Adult Franchise that gives everyone above the age of 18 the right to vote regardless of religion, gender, caste or region.


Question 7.

The body of the elected representative at the Central level is known as
A. Legislature

B. Supreme Court

C. House of common

D. Parliament


Answer:

Parliament consists of Lok Sabha and Rajya Sabha. These are the Central level legislature who discuss and decide on matters that affect the entire country or matters that affect more than one or two states.


Question 8.

The status of election commissioner is equivalent to that of the
A. High court judge

B. Supreme court judge

C. District court judge

D. Magistrate


Answer:

The Election Commissioner handles all the decisions regarding the elections. Therefore, they are given enough power so that no political party or group can manipulate elections or the election process.


Question 9.

The election process in the state level is supervised by
A. Chief Election Commissioner

B. Chief Electoral officer

C. Supreme court judge

D. High court judge


Answer:

Every state election is supervised by that state’s Chief Electoral Officer. The Officer is appointed by the President after consulting the State government.


Question 10.

Election Commission of India is situated at
A. Chennai

B. Mumbai

C. Moradabad

D. New Delhi


Answer:

The Election Commission is responsible for elections throughout the country therefore it is located at the capital of the country. It is also called Nirvachan Sadan.


Question 11.

Give Abraham Lincoln’s definition of Democracy.


Answer:

Abraham Lincoln defined Democracy as ‘a government of the people, by the people and for the people’.


Explanation: Abraham Lincoln emphasized that although in a democracy, the government takes the decisions for functioning of the country, it is chosen by the people and works for the benefit of the people.



Question 12.

What is meant by National Party?


Answer:

A political party is recognized as a National Party by the Election commission when it wins at least 6% votes in Lok Sabha or State Elections in a minimum of four states.


Explanation: A national party needs to have substantial presence in at least four states. Its strength is judged through the percentage of votes it gets in each state.



Question 13.

What is a Political Party?


Answer:

A political party is an association of people with a similar ideology who form an organization to win political power by winning elections and forming a government.


Explanation: In a democracy, it is the political parties who contest elections and form a government i.e. the legislature of a country.



Question 14.

Mention the function of the Political Parties.


Answer:

Functions of the political parties:

1. Make policies for the political administration of a region.


2. Contest elections to form a government.


3. While ruling party forms the government, opposition parties must criticize and question its decisions.


Explanation: Political parties have many functions in a democracy. They are important as they are the decision-makers of the country and the representatives of the people. They have functions both when they are in power and when they are not.



Question 15.

Write the advantages of Single Party System.


Answer:

Advantages of Single Party System:

1. During an emergency, one party can work independently as it does not have to discuss or consult with other parties. This increases efficiency.


2. Decisions under one-party rule would be faster and decisions regarding expenditure can be controlled singularly.


3. It strengthens a national identity rather than numerous regional identities within a country.


Explanation: Although single party systems can be more efficient in decision making, a democracy with more than one party is preferred as it gives more choice to the people.



Question 16.

Give a brief note on the function of the Election Commission.


Answer:

Functions of the Election Commission:

1. It is the authority that recognizes a political party as a national or regional party.


2. It provides symbols to parties and independent candidates which becomes their identity during an election.


3. It decides the dates of the entire elections from registration, campaigning to polling and counting of votes.


Explanation: The Election Commission plays a vital role in the conduct of a fair election. It is an independent body and has complete power during elections to ensure a just election.



Question 17.

Name the Regional Parties of Tamil Nadu.


Answer:

Regional parties of Tamil Nadu include DMK, AIADMK, Telugu Desam and DMDK.


Explanation: Regional parties of Tamil Nadu have the strongest presence in Tamil Nadu but also have presence in other states.



Question 18.

Explain the types and importance of democracy.


Answer:

Types of democracy:

1. Direct democracy: All the people directly participate in the decision making and functioning of a government. Such a system was followed in Ancient Greece and can be seen in the local Panchayats.


2. Indirect democracy: People elect their representatives who then form the government and run the state. These representatives usually belong to a political party. Most of the countries follow this system.


Importance of democracy:


1. A democratic government guarantees some fundamental rights to all the people as they are elected by the people.


2. It becomes responsible and responsive to people’s needs and therefore works towards the public welfare.


3. It discusses and decided on policies that are just and balanced so that no group’s needs are ignored.



Question 19.

Mention the type of election and explain them.


Answer:

Types of election:

1. Direct elections: The citizens vote themselves to elect their representatives. Lok Sabha and State Legislative Assembly members are elected through direct elections.


2. Indirect elections: The representatives of the people elect a person. People are not directly involved. Members of Rajya Sabha, President and Vice-President are elected through indirect elections.


Other types of election include by-elections and mid-term polls which are conducted in special circumstances:


3. By-elections: It happens in the case of death or resignation of an elected member. Elections are held in that particular constituency for the empty seat.


4. Mid-term polls: If the Parliament or a state legislature is dissolved for some reason before the end of term, fresh elections are held before 5 years of the term are completed.



Question 20.

Explain the role of Opposition Party in a democracy.


Answer:

Role of the Opposition Party:

1. The Opposition Party wins the maximum votes in Lok Sabha after the ruling party. This recognizes the choice of the majority that did vote for the ruling party.


2. It prevents the ruling party from becoming an authoritarian government.


3. It criticizes the decisions or policies of the government and gathers public pressure on the ruling party.


4. It discusses and checks the expenditure of the ruling party.


5. The pressure from Opposition Party forces the ruling party to make correct decisions and stops it from abusing its power.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!