Geography 1. Trade Class 8th Social Science Term 3 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Social Science Term 3 Tamilnadu Board Solution
Exercise
  1. Latin American exports …………………. Fill in the blanks:
  2. Rubber and tin are found abundantly in …………………… . Fill in the blanks:…
  3. Industrial countries export …………….. to the less industrial countries. Fill in the blanks:…
  4. Match the following: 1. China Middle East countries 2. Oil Mineral ores 3. Paper Silk 4.…
  5. Trade within the country is called ………………… . Choose the correct answer and fill up:A.…
  6. Industrial raw material are …………. Products. Choose the correct answer and fill up:A.…
  7. Switzerland is famous for ………………….. . Choose the correct answer and fill up:A. Silk B.…
  8. What is meant by bilateral and multilateral trade? Answer in 2 or 3 sentences:…
  9. What are two main categories of commodities that enter into the world trade? Answer in 2…
  10. Why does trade occur? Answer in 2 or 3 sentences:
  11. How does climate affect trade of a country? Answer in a paragraph:…
  12. Write a short note on balance of trade. Answer in a paragraph:
  13. Discuss the factors that affect trade. Answer in detail:
  14. Give an account of the world’s Major trading regions. Answer in detail:…
Formative Assessment
  1. List any five items that are exported from and imported by Tamil Nadu.…
  2. On a world map mark the countries from which five important commodities are imported by…
  3. Find out the currencies for the following countries. i. USA ii. Germany iii. Srilanka iv.…
  4. Give the expansion of the following and write a short note on: i. ASEAN ii. OPEC iii. EUC…

Exercise
Question 1.

Fill in the blanks:

Latin American exports ………………….


Answer:

Latin America is a group of countries in western hemisphere. Latin America exports foodstuffs, raw materials and manufactured goods.



Question 2.

Fill in the blanks:

Rubber and tin are found abundantly in …………………… .


Answer:

Malaysia is a country in south-east Asia. Rubber and tin are found abundantly in Malaysia.



Question 3.

Fill in the blanks:

Industrial countries export …………….. to the less industrial countries.


Answer:

Industrial countries export finished products to the less industrial countries. Mostly a developed country is an industrial country.



Question 4.

Match the following:



Answer:

1. China - silk


Explanation: China is a country in Asia and a major producer of silk. People living in China were the inventors of silk fabric and were exporting in bulk through silk route.


2. Oil - middle east


Explanation: middle east is a transcontinental region centred in Western Asia. Oil was first discovered in the Middle East. The Kingdom Of Saudi Arabia is the largest exporter and producer of mineral ore.


3. Paper- Canada


Explanation: The paper and pulp industry in Canada is one of the country ’s most important and profitable industries mostly concentrated near Ontario. This industry developed here because the climate is favourable for timber trees.


4. Africa – mineral ores


Explanation: African countries are the biggest exporters of mineral ores and tropical raw materials and importers of manufactured goods.


5. Tin - Malaysia


Explanation: Malaysia is a country in Asia. Tin ore in Malaysia is the oldest industries in Malaya.



Question 5.

Choose the correct answer and fill up:

Trade within the country is called ………………… .

A. Internal trade

B. International trade

C. Open trade


Answer:

Trade within the country is called internal trade. Internal trade is also known as domestic trade. It is the exchange of domestic goods within the boundaries of a country.


Question 6.

Choose the correct answer and fill up:

Industrial raw material are …………. Products.

A. Primary

B. Secondary

C. Tertiary


Answer:

Industrial raw materials are primary products. Without raw material industry can't produce anything because for production of anything raw material is must.


Question 7.

Choose the correct answer and fill up:

Switzerland is famous for ………………….. .

A. Silk

B. Watches

C. Tea


Answer:

Switzerland also known as Swiss confederation is a sovereign state in Europe. It is a developed country famous for manufacturing watches.


Question 8.

Answer in 2 or 3 sentences:

What is meant by bilateral and multilateral trade?


Answer:

Bilateral trade is exchange of commodities between two countries. Multilateral trade is between a numbers of countries.



Question 9.

Answer in 2 or 3 sentences:

What are two main categories of commodities that enter into the world trade?


Answer:

Two major categories of commodities that enter into world trade are agricultural commodities and minerals.



Question 10.

Answer in 2 or 3 sentences:

Why does trade occur?


Answer:

Trade is the action of buying and selling goods and services. Trade occurs because of surplus of goods in one place and demand for same in another place. This difference of natural resources of countries forms the basis of trade between the countries.



Question 11.

Answer in a paragraph:

How does climate affect trade of a country?


Answer:

the climate of a country is the deciding factors of the production of raw materials or food crops in that country. Climate also determines the natural habitat of most of the people living in that area, resource of food, fuel, income and shelters. It also helps in determining the surplus amount of materials grown and to be made as an exchange of commodities. All these things and conditions decide what to sell and what to buy.



Question 12.

Answer in a paragraph:

Write a short note on balance of trade.


Answer:

Balance of trade is the difference between the value of country’s imports and exports in a given time period. It is used to measure the economic health of a country. It is also known as international trade of balance.

If a country export is a greater value than its imports, it is called trade surplus, or positive balance, if a country imports a greater value than its exports, it is called trade deficit, or negative balance. In the words of the economy, the trade deficit is considered bad point in balance of trade of a country.



Question 13.

Answer in detail:

Discuss the factors that affect trade.


Answer:

there are 4 basic factors that influence the trade:

•The geographical position of the country- if a country is near the coastal region then it is good for navigational trade. But if a country is situated in a mountainous region it becomes difficult to trade.


•The natural resources- availability of natural resources determines the surplus resource to be traded to the countries having great demand of that natural resource. But deficit of natural resource of a country causes the negative balance of trade.


•The economics of the country- the economic development of a country can directly affect the trade of a country. Developing countries have relatively backward economy, so the foreign trade is relatively less in that region.


•The political factors- the political or international relation also impacts the trade between the countries. Countries which are allies help each other economically by trade. And the country’s bad political relation to the others can block the trade with country causing a trade deficit.



Question 14.

Answer in detail:

Give an account of the world’s Major trading regions.


Answer:

Major trading regions of the world include:


Europe- the exports in this region is mainly the finished and semi-finished products. Imports are basically industrial raw materials. Europe is highly industrialized regions and shares about 30% volume of trade.


North America- USA together with Canada export machinery, automobiles, chemicals, and other products.


Latin America- together are Caribbean islands and central and South American countries. They are exporters of foodstuffs and raw materials and import manufactured goods.


Africa- African countries are exporters of mineral ores and tropical raw materials. They import manufactured goods.


Asia- they export raw materials and minerals. They export manufactured goods except Japan.


Australia- Australia exports agricultural products and minerals. They import food grains, petroleum and machinery.


Canada and Sweden - paper and pulp exporters.


Middle east and gulf countries- oil exporters


Malaysia- rubber and tin exporter.




Formative Assessment
Question 1.

List any five items that are exported from and imported by Tamil Nadu.


Answer:

Tamil Nadu exports: automobiles, software,, electronics, telecommunications equipment, armaments, locomotives, steel, aluminum, transportation equipment, tyres, textiles, leathers, chemicals, cement, seafood, vegetables, fruits, tea and coffee.

Tamil Nadu imports:- metal ferrous ore and metal scraps, fertilizers manufactured, coal, coke, gold, pearls, petroleum, crude oil, wheat, iron and steel.



Question 2.

On a world map mark the countries from which five important commodities are imported by India from different parts of the world.


Answer:

the countries from which five important commodities are imported by India from different parts of the world are:

•USA


•CHINA


•SAUDI ARAB


•UNITED ARAB EMIRATES


•SWITZERLAND



MAJOR IMPORTERS OF COMMODITIES TO INDIA



Question 3.

Find out the currencies for the following countries.

i. USA

ii. Germany

iii. Srilanka

iv. Korea

v. Japan

vi. Brazil

vii. Kuwait

viii. Russia

ix. Singapore

x. Morocco


Answer:

Currencies of the following countries are

i. USA – United States dollar ($)


ii. Germany - Euro (€) (EUR)


iii. Sri Lanka – Sri Lankan rupee (LKR)


iv. Korea- North Korean won (₩) South Korean won (₩)


v. Japan- Yen ( �)


vi. Brazil- Real (R$)


vii. Kuwait - Kuwaiti dinar (KWD)


viii. Russia- Russian ruble (₽)


ix. Singapore- Singapore dollar


x. Morocco- Moroccan dirham



Question 4.

Give the expansion of the following and write a short note on:

i. ASEAN

ii. OPEC

iii. EUC

iv. WTO


Answer:

(i) Association of Southeast Asian Nations is an intergovernmental organization constituting 10 south East Asian countries. It promotes intergovernmental cooperation and facilitates security be it political and military or economical. It maintains sociocultural integration among members. It is major partner of the Shanghai cooperation organization (SCO). It was created on 8th August 1967. Members of ASEAN are: Singapore, Brunei, Malaysia, Thailand, Indonesia, Vietnam, Philippines, Laos, Cambodia, and Myanmar.

(ii) Organization of petroleum exporting countries is an intergovernmental organization of 15 nations, founded in 1960. Its headquarter is in Vienna, Austria. These 15 countries account for 44% of global oil production and accounts for 81.5% of oil reserves. It coordinates and unifies the petroleum policies of its member countries and ensures the stabilization of oil markets. OPEC members are: Algeria, Angola, Ecuador, Equatorial Guinea, Gabon, Iran, Iraq, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar, and the Republic of the Congo, Saudi Arabia (the de facto leader), United Arab Emirates, and Venezuela. Indonesia is a former member.


(iii) European union country consists of 28 member states. The member states of the European Union are subjected to binding laws in exchange for representation within the common legislative and judicial institutions. Member states constitute Austria, Belgium, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Netherlands, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, spain, Sweden, united kingdom.


(iv) World trade organization intergovernmental organization that regulates international trade. Came into force on 1st january 1995. It is the largest international economic organization in the world.


The WTO deals with regulation of trade in goods, services and intellectual property between participating countries by providing a framework for negotiating trade agreements and a dispute resolution process aimed at enforcing participants' adherence to WTO agreements, which are signed by representatives of member governments. Its headquarter is in Geneva.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination