History 1. Ruel Of The English East India Company (a.d. 1773 - A.d. 1857) Class 8th Social Science Term 2 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Social Science Term 2 Tamilnadu Board Solution
Exercise
  1. Warren Hastings was appointed as the Governor of Bengal ……….. . Choose the correct answer:…
  2. The First Chief Justice of British India was ………………. . Choose the correct answer:…
  3. Under the Regulating Act, the Supreme Court was set up at ……………….. . Choose the correct…
  4. ……………….. was the son of Hyder Ali Choose the correct answer:
  5. In 1772 a terrible famine affected ……………….. . Fill in the blanks:…
  6. The British Prime Minister …………….. passed the Pitts India Act in 1784. Fill in the blanks:…
  7. Warren Hastings put an end to the Dual Government introduce by …………….. . Fill in the…
  8. The second Anglo – Mysore War came to an end by the treaty of ……………….. . Fill in the…
  9. Match the following:1. Nawab of OudhCivil Court2. Hyder AliRuler of Benaras3. Sardar…
  10. Answer in a word:1. Name the Act passed by the British Parliament in 1773.2. Name the Act…
  11. What were the defects of the Regulating Act? Answer the following questions:…
  12. Why did Hyder declare war on the English in 1780? Answer the following questions:…
  13. Write a short note on the Rohilla War. Answer the following questions:…
  14. Describe the reforms introduced by Warren Hastings. Answer in detail:…
  15. What were the features of the Regulating Act? How did the Pitt’s India Act overcome its…
Formative Assessment
  1. Debate:The Regulating Act of 1773 was the first step toward development of the India…
  2. In your scrapbook write and stick pictures of Warren Hastings and the reforms he…
  3. Write about the famine of Bengal of 1770-1772.

Exercise
Question 1.

Choose the correct answer:

Warren Hastings was appointed as the Governor of Bengal ……….. .

A. 1772

B. 1773

C. 1774


Answer:

He was the first Governor of the Presidency of Fort William (Bengal), the head of the Supreme Council of Bengal, and thereby the first de facto Governor-General of India from 1773 to 1785.


Question 2.

Choose the correct answer:

The First Chief Justice of British India was ………………. .

A. Sir Thomas

B. Sir Elijah Impey

C. Sir Morse


Answer:

Sir Elijah Impey (13 June 1732 – 1 October 1809) was a British judge, the first chief justice of the Supreme Court of Judicature at Fort William in Bengal, Chief Justice of the Sadr Diwani Adalat and MP for New Romney.


Question 3.

Choose the correct answer:

Under the Regulating Act, the Supreme Court was set up at ……………….. .

A. Calcutta

B. Madras

C. Bombay


Answer:

The Regulating Act 1773 was an Act of the Parliament of Great Britain intended to overhaul the management of the East India Company's rule in India.


Question 4.

Choose the correct answer:

……………….. was the son of Hyder Ali

A. Dost Ali

B. Mir Qasim

C. Tipu Sultan


Answer:

He was a ruler of the Kingdom of Mysore and India's first freedom fighter. He was the eldest son of Sultan Hyder Ali of Mysore.


Question 5.

Fill in the blanks:

In 1772 a terrible famine affected ……………….. .


Answer:

Bengal


The Great Bengal Famine of 1770 was a famine between 1769 and 1773 that affected the lower Gangetic plain of India from Bihar to the Bengal region. The famine is estimated to have caused the deaths of up to 10 million people.



Question 6.

Fill in the blanks:

The British Prime Minister …………….. passed the Pitts India Act in 1784.


Answer:

William Pitt, the Younger


The Great Bengal Famine of 1770 was a famine between 1769 and 1773 that affected the lower Gangetic plain of India from Bihar to the Bengal region. The famine is estimated to have caused the deaths of up to 10 million people.



Question 7.

Fill in the blanks:

Warren Hastings put an end to the Dual Government introduce by …………….. .


Answer:

Robert Clive


Dual Government means double system of administration. The system of Dual Government was introduced in Bengal by Robert Clive of British East India Company. IN this system, Diwani, the right to collect revenue was given to East India Company and Nizamat (administrative responsibility) was entrusted to Bengal Nawab.



Question 8.

Fill in the blanks:

The second Anglo – Mysore War came to an end by the treaty of ……………….. .


Answer:

Treaty of Mangalore


The Treaty of Mangalore was signed between Tipu Sultan and the British East India Company on 11 March 1784. It was signed in Mangalore and brought an end to the Second Anglo-Mysore War.



Question 9.

Match the following:



Answer:

Nawab of Oudh → Shuja-ud-Daulah


Hyder Ali → Ruler of Mysore


Sardar Diwani Adalat → Civil Court


Raja Chait Singh → Ruler of Benaras



Question 10.

Answer in a word:

1. Name the Act passed by the British Parliament in 1773.

2. Name the Act that removed the defects of the Regulating Act.

3. What was set up to buy quality goods for the company?


Answer:

1. The British parliament passed the Regulating Act in 1773.


2. The Pitts India Act in 1784 removed defects of Regulating Act.


3. The Board of Trade was setup to buy quality goods.



Question 11.

Answer the following questions:

What were the defects of the Regulating Act?


Answer:

The defects of Regulating Act were:


• The jurisdiction of the Supreme Court was not clearly defined.


• The power of members of Council and the Governor General was not defined.


• Also, this Act made the position of Governor General weak.



Question 12.

Answer the following questions:

Why did Hyder declare war on the English in 1780?


Answer:

In 1769, Treaty of Madras was signed between Hyder Ali and British. In this treaty, both the groups agreed to support each other in case of invasion from the common enemy Marathas. When Marathas attacked Mysore, British did not help him and they invaded port Mahe which was important for Hyder Ali. Because of this Hyder Ali protested and declared war against English.



Question 13.

Answer the following questions:

Write a short note on the Rohilla War.


Answer:

The Rohillas were Afghans who were frequently attacked by the Marathas. The Rohillas sought help from Nawab of Oudh Shuja-Ud-Daulah, who in return demanded Rs 40 lakhs for support. When the Marathas appeared at Rohilkhand, they saw Nawab’s forces behind Rohillas army. So, they began to flee and when Nawab demanded Rs 40 lakhs Rohillas Chief refused it. And, then Nawab gathered support from English and even promised them Rs 40 lakhs. The Nawab with English fought the Rohillas and annexed their territories to Oudh.



Question 14.

Answer in detail:

Describe the reforms introduced by Warren Hastings.


Answer:

There were many reforms introduced by Warren Hastings:


• The Dual Government system introduced by Robert Clive was ended.


• Administration of provinces was now in the hands of East India Company.


• The English treasury was shifted Murshidabad to Calcutta.


• The two courts of appeal namely Sadar Diwani Adalat(Civil) and Sadar Nizamat Adalat(Criminal) was set up in Calcutta and each district.


• A digest of Hindu law and Muslim law was formed for the courts.


• A Board of Trade was setup to buy quality goods for the company.


• He reduced the customs by 2.5% for merchants to encourage the Indian trade.


• Many custom houses were abolished and only five were setup namely Calcutta, Dacca, Murshidabad, Patna and Hoogly.


• And, the Board of Revenue was formed in Calcutta to look into revenue administration.


• He himself being a patron of learning started a Calcutta Madrasa for promotion of Islamic Studies.



Question 15.

Answer in detail:

What were the features of the Regulating Act? How did the Pitt’s India Act overcome its defects?


Answer:

The features of the Regulating Act are:


• A Governor-General in Calcutta was appointed who was superior to Governors of Bombay and Madras.


• A Supreme Court was set up in Calcutta with a Chief Justice and three judges.


• To assist the Governor-General, an Executive council with four members was created.


The provisions by Pitts India Act to overcome defects are:


• The Governor-General was appointed by the approval of the British Crown.


• The Governor-General’s Council membership was reduced to three.


• For ease in administration, a Board of Control was established in Britain to monitor the Indian affairs.


• Also, the Governor-General was made the Commander-in-Chief and was given total control over Bombay and Madras presidencies.


• This Act helped the English gain control over the Company’s affairs.




Formative Assessment
Question 1.

Debate:

The Regulating Act of 1773 was the first step toward development of the India constitution – conduct a debate in your class.


Answer:

Yes, the Regulating Act was the first step towards development of Indian Constitution because,


• It defined the rules and regulation to be followed in governing India.


• Its defects led to creation of another Act called Pitts India Act.


• This Act further defined and refined the British Legislation of India.


• Due to Regulating Act, the judicial reforms were undertaken by installing Supreme Court in Calcutta.


• Now, the British control over the Indian economy and the East India Company became firmer.



Question 2.

In your scrapbook write and stick pictures of Warren Hastings and the reforms he introduced. (for reforms refer above answers)


Answer:

Do it yourself



Question 3.

Write about the famine of Bengal of 1770-1772.


Answer:

The Bengal was afflicted with a terrible famine:


• The peasants, farmers and artisans led a life of poverty during these years.


• The Dual Government system initiated by Robert Clive in Bengal destroyed its economy.


• The employees of East India Company were misusing their privileges and amassed great wealth.


• The administrative control in the Bengal was crippled.


• So, the company had to borrow massive loan from Britain, leading to the intervention of the British government.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!