Indian Economy After Independence Class 10th Economics Tamilnadu Board Solution

Class 10th Economics Tamilnadu Board Solution

Exercise
Question 1.

Five year plan in India was borrowed from
A. Soviet Russia

B. United States of America

C. United Kingdom

D. United Arab Emirates


Answer:

In Soviet Russia, it was seven-year plan and in India this was adopted as five-year plan in 1950.


Question 2.

Eleventh Five Year plan Period is
A. 1956-1961

B. 1997-2002

C. 2002-2007

D. 2007-2012


Answer:

It commenced on April 2007. (Five year plans now have been abolished)


Question 3.

Chairman of Planning commission (NITI Aayog) of India is
A. President of India

B. Prime Minister of India

C. Finance Minister of India

D. Vice President of India


Answer:

Vice-chairman is appointed to coordinate all the duties of the Niti Ayog.


Question 4.

Planning Commission of India was setup in the year
A. 1962

B. 1950

C. 1956

D. 1949


Answer:

Planning Commission was set up in the year 1950. The function of planning commission is to make policies and execute them.


Question 5.

Nehru decided that Indian would be a
A. Mixed economy

B. Socialist Economy

C. Capitalist Economy

D. Money Economy


Answer:

Mixed economy is one having component and benefits of both socialist and capitalist economy. It’s a mix of two and hence a Mixed economy.


Question 6.

Green revolution was introduced in the year
A. 1967

B. 1977

C. 1987

D. 1957


Answer:

Green Revolution in India was introduced in 1967 in which high yielding variety seeds and farming tools were provided to the farmers at subsidized rates.


Question 7.

Bhoodan Movement was started by
A. Jayaprakash Narayan

B. Jawaharlal Nehru

C. Acharya Vinobhabhave

D. Dr. Rajendra Prasad


Answer:

It was a land reform movement, in which government helped to redistribute lands help by landlords amongst landless poor.


Question 8.

Which year has a special Significance In India Economy
A. 1981

B. 1991

C. 2001

D. 2010


Answer:

Various Economic reforms were initiated to decentralize economic growth and development of industrialization. Commonly they were known as LPG policies (Liberalization, Privatization and Globalization).


Question 9.

The Organization which is responsible for research and development in the areas of satellite and Communication is
A. ICAR

B. ICMR

C. ISRO

D. CSIR


Answer:

Indian Space Research Organization is responsible for the task. India is amongst 6 nations capable of satellite launches.


Question 10.

As per 2011 census the literacy rate India is
A. 74.04%

B. 65.8%

C. 66.8%

D. 67.8%


Answer:

According to the previous census done in 2011 India’s literacy rate was 74.04% which was around 18% at the time of independence.


Question 11.

Write any three Object of Eleventh Five-year plan.


Answer:

The objectives of Eleventh Five year plan were as follows:


a. Reducing Poverty


b. Redistribution of wealth amongst citizen


c. Increasing the National Income


d. Streamlining and making agriculture and manufacturing sector more efficient by removing inefficiencies


e. Generating Employment



Question 12.

Write a note on Green revolution


Answer:

It was an agricultural reform introduced by ICAR (Indian Council of Agricultural Research). In which with the help of improved irrigation facility and High Yielding Variety (HYV) were used to increase the overall production in agricultural sector, it was launched in 1967.



Question 13.

What is mixed Economy?


Answer:

It is a special kind of economy in which components of both socialist and capitalist economy are present. Both the public sectors as well as private sector work together and sometime compete with each other to outset economic growth.



Question 14.

What is Multi National Corporation?


Answer:

MNCs are large companies with their business operations running in several countries (Honda, Panasonic, and Royal Enfield) but are centrally managed from a single (home) country.



Question 15.

Write a note on cottage Industries


Answer:

Cottage industries are generally small-scale household industries, producing goods to fulfill the demand of local community. They use primitive methods of production. Handloom industry in one of the example of cottage industry.



Question 16.

Write a note on Liberalization


Answer:

Liberalization is removal of unnecessary restriction, regulations and policies, to encourage private sector into core industries with public sector, it is a movement towards free market economy. (Lassies-Faire).



Question 17.

What is Privatization?


Answer:

It refers to setting up private sector in public sector utilities (telecommunication). It refers to transforming economic activities from public sector to private sector.



Question 18.

What do you mean by Globalization?


Answer:

Globalization refers to linkage of markets of various nations to undertake economic activities. It means that the goods and services produced in an economy can be purchased or sold in any other economy. It is movement of different economy towards each other to increase trade and commerce activities.



Question 19.

Write a note on Transport System in Tamil Nadu.


Answer:

The efficient transportation network in Tamil Nadu has boosted economic growth of the state. There are road networks, with rail networks and regular surveys are undertaken to lay new rail networks.


Chennai also has a metro system for transit. There are 3 major ports in Tamil Nadu, located at, Ennore, Chennai and Tuticorin. Apart from these there are various domestic and international airports in Tamil Nadu.



Question 20.

Write down the Objectives of Eleventh Five Year Plan.


Answer:

The objectives of Eleventh Five year plan were as follows:


a. Reducing Poverty


b. Redistribution of wealth amongst citizen


c. Increasing the National Income


d. Streamlining and making agriculture and manufacturing sector more efficient by removing inefficiencies


e. Generating Employment



Question 21.

Explain Green Revolution.


Answer:

It was an agricultural reform introduced by ICAR (Indian Council of Agricultural Research). In which with the help of improved irrigation facility and High Yielding Variety (HYV) were used to increase the overall production in agricultural sector, it was launched in 1967.



Question 22.

Explain Economic Reforms of 1991.


Answer:

Three major reforms were undertaken to agitate economic growth. They were as following:


a. Liberalization


It is removal of unnecessary restriction, regulations and policies, to encourage private sector into core industries with public sector, it is a movement towards free market economy.


b. Globalization


It refers to linkage of markets of various nations to undertake economic activities. It means that the goods and services produced in an economy can be purchased or sold in any other economy. It is movement of different economy towards each other to increase trade and commerce activities.


c. Privatization


It refers to setting up private sector in public sector utilities (telecommunication). It refers to transforming economic activities from public sector to private sector.


These reforms were aimed at rapid industrialization. It also encouraged foreign investment, opening doors for MNCs. It also led to development of small scale and cottage industries (through Concessions). Steps were taken to encourage private sector and co-existence amongst public and private sector.



Question 23.

Explain the various Power Programs in Tamil Nadu.


Answer:

Following are the Power Programs:


a. Thermal power


b. Hydel power (Hydro)


c. Nuclear Power (Atomic)


d. Wind power



Question 24.

Find out major agricultural crops in your area


Answer:

Following are the major crops of Tamil Nadu:


a. Maize


b. Legumes


c. Rice


d. Finger Millet


e. Pearl Millet


f. Sorghum


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!