Management Of Natural Resources Class 10th Science Gujarat Board Solution

Class 10th Science Gujarat Board Solution
Exercise
  1. To reduce the use of LPG by making use of solar energy is an example of: A. Recycle B.…
  2. How much area is under the forest cover in our country? A. 758330 sq. km. B. 768436 sq.…
  3. In Gujarat how much area is covered by forest? A. 9.32% B. 9.86% C. 9.69% D. 9.99%…
  4. In which year Amrita Devi Bisnoi sacrificed her life for the protection of khejri trees?…
  5. Names of endangered plant species are published in: A. Green Data Book B. Red Data Book C.…
  6. How many National Parks are there in Gujarat? A. 5 B. 4 C. 21 D. 24…
  7. Which of the following dams is constructed in Gujarat? A. Narmada Dam B. Sardar Dam C.…
  8. Which one of the following is considered as liquid gold? A. kerosene B. Diesel C.…
  9. What creates serious danger for existence of humans and their culture?…
  10. Mention three R’s which can save the environment.
  11. Define natural resources.
  12. Define wildlife.
  13. What are the reasons for depletion of forests?
  14. What leads to greenhouse effect?
  15. What do you mean by social forestry?
  16. Name bird species which are considered as endangered species.
  17. Name reptiles which are considered as endangered species.
  18. In our country how many sanctuaries and national parks are there?…
  19. Mention the sources of fresh water.
  20. How dams are useful to the society?
  21. Why we need to manage our resources?
  22. It will be a huge error if man continues to believe that all-natural resources are…
  23. How recycle can save the environment?
  24. How can we conserve the forest?
  25. Give an example indicating local people working traditionally for conservation of forest.…
  26. What are the consequences of loss of forest cover?
  27. What are the differences between sanctuaries and national parks?
  28. Who are the stakeholders of forest?
  29. Give the importance of Chipko Andolan.
  30. Explain water related problems.
  31. Explain approaches to the water management.
  32. What steps could be taken to conserve energy resources?

Exercise
Question 1.

To reduce the use of LPG by making use of solar energy is an example of:

A. Recycle

B. Reduce

C. Reuse

D. None of them


Answer:

The term ‘Reduce’ is use to indicate minimum use of natural resources. Using solar energy in place of LPG is reducing the use of natural resources.


Question 2.

How much area is under the forest cover in our country?

A. 758330 sq. km.

B. 768436 sq. km.

C. 750093 sq. km.

D. 749832 sq. km.


Answer:

In our country the rate of cutting of trees (deforestation) is very high. The total area under the forest cover in our country is only 768436 sq. km. This area constitutes only 23.38 % of the total land area.


Question 3.

In Gujarat how much area is covered by forest?

A. 9.32%

B. 9.86%

C. 9.69%

D. 9.99%


Answer:

In Gujarat total 18999 sq. km. area is covered by the forest which constitutes 9.69 % of the total land area.


Question 4.

In which year Amrita Devi Bisnoi sacrificed her life for the protection of khejri trees?

A. 1731

B. 1763

C. 1783

D. 1873


Answer:

In the year 1731, Amrita Devi Bishnoi sacrificed her life along with 363 others for the protection of Khejri trees in Khejrali village near Jodhpur in Rajasthan. In her memory, the Government of India has recently instituted an Amrita Devi Bishnoi National Award for wild life conservation.


Question 5.

Names of endangered plant species are published in:

A. Green Data Book

B. Red Data Book

C. Endangered species book

D. Yellow Data Book


Answer:

Most plants and animals which are on the verge of getting lost or destroyed are known as endangered wild species. Examples of some of the endangered species are bear, elephant, tiger, snow leopard, Kashmiri stag, etc. Endangered animal and plant species are published in the book called Red Data Book.


Question 6.

How many National Parks are there in Gujarat?

A. 5

B. 4

C. 21

D. 24


Answer:

According to the survey of the year 2010, there are 88 national parks and 441 wild life sanctuaries in India. Whereas, in Gujrat there are 4 national parks and 21 wild life sanctuaries.


Question 7.

Which of the following dams is constructed in Gujarat?

A. Narmada Dam

B. Sardar Dam

C. Sardar Sarovar Dam

D. Tapi River Dam


Answer:

Dams are constructed to store huge amount of water. In Gujarat state on such dam is Sardar Sarovar dam which is constructed across the Narmada River in Kevadia village.


Question 8.

Which one of the following is considered as liquid gold?

A. kerosene

B. Diesel

C. Petroleum

D. Fuel oil


Answer:

Petroleum is often called as liquid gold due to its importance in transportation. Petroleum is used as fuel in motor bikes, cars, trucks, and aeroplane.


Question 9.

What creates serious danger for existence of humans and their culture?


Answer:

Over Exploitation of natural resources without too much thinking creates serious danger for the existence of humans and their culture. It can be understood by this example, humans cut trees and clear forest for setting up factories causing environmental problems.



Question 10.

Mention three R’s which can save the environment.


Answer:

Reduce, Recycle and Reuse are the three R’s are to save the environment.

•Reduce refers to minimum use natural resources. Avoid wastage of natural resources such as water.


•Recycle refers to making new usable items from waste of Plastic, papers, glass, metals and scraps after recycling them.


•Reuse refers to the process of using used item for other purpose. The method of reuse is always considered better. For examples, the plastic bottles can be used for storing things like salt, sugar, tea leaves, pulses, etc.



Question 11.

Define natural resources.


Answer:

Natural resources are materials such as air, land, water, natural gas, coal, oil, petroleum, minerals, soil, animals, plants and wildlife that are naturally present in the earth. Natural resources are very valuable and useful for living beings.



Question 12.

Define wildlife.


Answer:

Wildlife are animals which are not domesticated and they live in the wildWildlife includes all mammals, birds, reptiles, fish, etc.



Question 13.

What are the reasons for depletion of forests?


Answer:

Reasons for depletion of forest are given below:
(i) Indiscriminate cutting of trees for setting up industries.
(ii) Agricultural expansion, development of railways, mining, commercial and social forestry.
(iii) Mining is another important factor for depletion of forest. It disturb the natural habitat of many species and migration of animals.

(iv) Setting up new urban settlement.



Question 14.

What leads to greenhouse effect?


Answer:

The greenhouse effect is caused by the trapping of the sun's energy by greenhouse gases such as carbon dioxide. Depletion of forests results in an increase in the amount of carbon dioxide in the atmosphere leads to greenhouse effect.



Question 15.

What do you mean by social forestry?


Answer:

Planting fast-growing trees on the free land such as boundaries of fields, along roadside, railway tracks, canals etc. These fast growing trees yield fruits, wood, timber, fodder, firewood etc.



Question 16.

Name bird species which are considered as endangered species.


Answer:

Endangered bird species are Pheasant, Great Indian Bustard, Florican, and Hornbill



Question 17.

Name reptiles which are considered as endangered species.


Answer:

Endangered reptiles species are Python, wall lizard, crocodile and some species of tortoise.