Matrices Class 10th Mathematics Tamilnadu Board Solution

Class 10th Mathematics Tamilnadu Board Solution
Exercise 4.1
  1. The rates for the entrance tickets at a water theme park are listed below: Write…
  2. There are 6 Higher Secondary Schools, 8 High Schools and 13 Primary Schools in a…
  3. Find the order of the following matrices. (i) (ccc 1&-1&5 -2&3&4) (ii) (7 8 9)…
  4. A matrix has 8 elements. What are the possible orders it can have?…
  5. Matrix consists of 30 elements. What are the possible orders it can have?…
  6. Construct a 2x2 matrix A=[aij] whose elements are given by (i) aij = ij (ii) aij…
  7. Construct a 3 x 2 matrix A=[aij] whose elements are given by (i) a_ij = i/j (ii)…
  8. If A = (lrrr 1&-1&3&2 5&-4&7&4 6&0&9&8) , (i) find the order of the matrix (ii)…
  9. If a = (ll 2&3 4&1 5&0) , then find the transpose of A.
  10. If a = (ccc 1&2&3 2&4&5 3&-5&6) , then verify that (aT)T= A.
Exercise 4.2
  1. Find the values of x, y and z from the matrix equation (cc 5x+2 0&4z+6) = (rr…
  2. Solve for x and y if (2x+y x-3y) = (r 5 13)
  3. If a = (rr 2&3 -9&5) - (rr 1&5 7&-1) , then find the additive inverse of A.…
  4. Let a = (ll 3&2 5&1) b = (cc 8&-1 4&3) . Find the matrix C if C = 2A + B.…
  5. If a = (c 4-2 5-9) b = (rr 8&2 -1&-3) find 6A - 3B.
  6. Find a and b if a (2 3) + b (r -1 1) = (c 10 5) .
  7. Find X and Y if 2X + 3Y = (ll 2&3 4&0) and 3X + 2Y = (rr 2&-2 -1&5) .…
  8. Solve for x and y if (x^2 y^2) + 3 (c 2x -y) = (r -9 4)
  9. if a = (ll 3&2 5&1) , b = (lr 1-2 2&3) o = (ll 0&0 0&0) then Verify: (i) A + B =…
  10. If then verify that A + (B + C) = (A + B) + C.
  11. An electronic company records each type of entertainment device sold at three…
  12. The fees structure for one - day admission to a swimming pool is as follows:…
Exercise 4.3
  1. Determine whether the product of the matrices is defined in each case. If so,…
  2. Find the product of the matrices, if exists, (i) (2-1) (5 4) (ii) (cc 3&-2 5&1)…
  3. A fruit vendor sells fruits from his shop. Selling prices of Apple, Mango and…
  4. Find the values of x and y if (ll 1&2 3&3) (ll x&0 0) = (ll x&0 9&0) .…
  5. If a = (ll 5&3 7&5) , x = (x y) c = (c -5 -11) and if AX = C, then find the…
  6. If a = (ll 1&-1 2&3) then show that A^2 = 4A + 5I2 = O.
  7. If a = (ll 3&2 4&0) b = (ll 3&0 3&2) then find AB and BA. Are they equal?…
  8. If a = (rrr -1&2&1 1&2&3) , b = (0 1 2) c = (21) verify (AB) C = A (BC).…
  9. If a = (ll 5&2 7&3) b = (rr 3&-1 -1&1) verify that (AB)T = BT AT.…
  10. Prove that a = (ll 5&2 7&3) b = (rr 3&-2 -7&5) are inverses to each other under…
  11. Solve (rr x&1) (rr 1&0 -2&-3) (x 5) = (0) .
  12. If a = (ll 3&3 7&6) , b = (ll 8&7 0&9) c = (rr 2&-3 4&6) , find (A + B)C and AC…
Exercise 4.4
  1. Which one of the following statements is not true?A. A scalar matrix is a square…
  2. Matrix A-[aij]mxn is a square matrix ifA. m n B. m n C. m = 1 D. m = n…
  3. If (cc 3x+7&5 y+1&2-3x) = (cc 1 8&8) then the values of x and y respectively…
  4. If A = (1 -2 3) and b = (c -1 2 -3) then A + BA. (0 0 0) B. (0 0 0) C. (-14) D.…
  5. If a matrix is of order 2 × 3, then the number of elements in the matrix isA. 5…
  6. If (ll 8&4 x&8) = 4 (ll 2&1 1&2) then the value of x isA. 1 B. 2 C. 1/4 D. 4…
  7. If A is of order 3 × 4 and B is of order 4 × 3, then the order of BA isA. 3 × 3…
  8. If a x (ll 1&1 0&2) = (1 , 2) , then the order of A isA. 2 × 1 B. 2 × 2 C. 1 × 2…
  9. If A and B are square matrices such that AB = I and BA = I, then B isA. Unit…
  10. If (ll 1&2 2&1) (x y) = (2 4) , then the values of x and y respectively, areA.…
  11. If A = (cc 1&-2 -3&4) and A + B = O, then B isA. (rr 1&-2 -3&4) B. (rr -1&2…
  12. If A = (cc 4&-2 6&-3) , then A^2 isA. (ll 16&4 36&9) B. (8-4 12-6) C. (rr -4&2…
  13. A is of order m x n and B is of order p x q, addition of A and B is possible…
  14. If (rr a&3 1&2) (r 2 -1) = (5 0) , then the value of a isA. 8 B. 4 C. 2 D. 11…
  15. If A = (ll alpha & beta gamma & - alpha) is such that A^2 = I, thenA. 1 + α^2 +…
  16. If A = [aij]2x2 and aij = i + j, then A =A. (12 34) B. (ll 2&3 3&4) C. (23 45)…
  17. (cc -1&0 0&1) (ll a c) = (cc 1&0 0&-1) , then the values of a, b, c and d…
  18. If a = (ll 7&2 1&3) a+b = (cc -1&0 2&-4) , then the matrix B =A. (ll 1&0 0&1)…
  19. If (ccc 5&1) (r 2 -1 3) = (20) , then the value of x isA. 7 B. -7 C. 1/7 D. 0…
  20. Which one of the following is true for any two square matrices A and B of same…

Exercise 4.1
Question 1.

The rates for the entrance tickets at a water theme park are listed below:



Write down the matrices for the rates of entrance tickets for adults, children and senior citizens. Also find the dimensions of the matrices.


Answer:

The given table can be expressed as a matrix where each column denotes the week and weekend rates for Adult, Children and Senior Citizen.



The dimension of above matrix is 3 × 2.


Also, the same information can also be expressed as a matrix where each row denotes the week and weekend rates for Adult, Children and Senior Citizen.



The dimension of above matrix is 2 × 3.



Question 2.

There are 6 Higher Secondary Schools, 8 High Schools and 13 Primary Schools in a town. Represent these data in the form of 3 × 1 and 1 × 3 matrices.


Answer:

Representing the given information in a 3 × 1 matrix, we get,



Also, representing the given information in a 1 × 3 matrix, we get,


⇒ (6 8 13)



Question 3.

Find the order of the following matrices.

(i) 

(ii) 

(iii)

(iv) (3 4 5)

(v) 


Answer:

(i) Order is 2 × 3

(ii) Order is 3 × 1


(iii) Order is 3 × 3


(iv) Order is 1 × 3


(v) Order is 4 × 2



Question 4.

A matrix has 8 elements. What are the possible orders it can have?


Answer:

Since there are 8 elements, we can make the multiples of 8, which are:- 1, 8, 2, 4

Therefore, the possible orders of a matrix are 1×8; 8×1; 2×4 and 4×2.



Question 5.

Matrix consists of 30 elements. What are the possible orders it can have?


Answer:

Since there are 30 elements, we can make the multiples of 30, which are:- 1×30; 30×1; 2×15; 15×2; 3×10; 10×3; 5×6 and 6×5


Therefore, the possible orders of a matrix are 1×30; 30×1; 2×15; 15×2; 3×10; 10×3; 5×6 and 6×5



Question 6.

Construct a 2x2 matrix A=[aij] whose elements are given by

(i) aij = ij

(ii) aij = 2i – j

(iii) 


Answer:

(i) Since aij = i × j, and the general of matrix is:



On substituting the values, we get,



(ii) Since the general of matrix is:



On substituting the values, we get,



(iii) Since the general of matrix is:



On substituting the values, we get,




Question 7.

Construct a 3 x 2 matrix A=[aij] whose elements are given by

(i) 

(ii) 

(iii) 


Answer:

(i) Since the general of matrix is:



On substituting the values, we get,



(ii) Since the general of matrix is:



On substituting the values, we get,



(iii) Since the general of matrix is:



On substituting the values, we get,




Question 8.

If A = , (i) find the order of the matrix

(ii) write down the elements A24 and a32

(iii) in which row and column does the element 7 occur?


Answer:

(i) Order of matrix is 3 × 4.


(ii) Since the general of matrix is:



⇒ a24 = 4 and a32 = 0


(iii) Element 7 occurs in 2nd row 3rd column



Question 9.

If , then find the transpose of A.


Answer:

For the transpose of a matrix, we know that,


ATij = Aji, therefore the transpose of matrix A is:-




Question 10.

If , then verify that (aT)T= A.


Answer:

For the transpose of a matrix, we know that,


ATij = Aji, therefore the transpose of matrix A is:-



Now, applying transpose on AT , we get,



∴ We see that (AT)T = A




Exercise 4.2
Question 1.

Find the values of x, y and z from the matrix equation 


Answer:

Since given is the matrix equation we would equate the right hand side elements with left hand side elements


⇒ 5x + 2 = 12 , y – 4 = – 8 and 4z + 6 = 2


⇒ 5x = 10 , y = – 4 and 4z = – 4


⇒ x = 2 , y = – 4 and z = – 1



Question 2.

Solve for x and y if 


Answer:

Since given is the matrix equation we would equate the right hand side elements with left hand side elements

2x + y = 5 …1


and x – 3y = 13 ….2


Multiplying equation 2 by 2


we get (x – 3y = 13 ) 2


2x – 6y = 26 ….3


Subtracting equation 1 and 3



Or


Y = – 3


Substituting value of y in 1


2x – 3 = 5 ⇒ 2x = 8 ⇒ x = 4


Hence the solution is x = 4 and y = – 3



Question 3.

If , then find the additive inverse of A.


Answer:

Let us first solve for the value of matrix A =


⇒ A = 


The additive inverse of A = negative of the matrix


– A = additive inverse of A = 



Question 4.

Let . Find the matrix C if C = 2A + B.


Answer:

Given A =  and B = 


We have to find matrix C where C = 2A + B


Now 2A = 2 


We would multiply each term of A with 2


2A = 


2A + B =  = 


C = 



Question 5.

If  find 6A – 3B.


Answer:

Given A = 

B = 


6A = 


3B = 3 


6A – 3B = 


6A – 3B = 



Question 6.

Find a and b if a .


Answer:



⇒ 


Equating both the sides of the matrix equation


We get


2a –b = 10 …..1


And 3a + b = 5 …..2


Adding equation 1 and 2



⇒ a = 3


Putting value of a in 1


2a –b = 10


⇒ 6 –b = 10 ⇒ b = – 4


Thus the required solutions are a = 3 and b = – 4



Question 7.

Find X and Y if 2X + 3Y =  and 3X + 2Y = .


Answer:

Given 2x + 3y =  ….1

and 3x + 2y = ...2


Adding 1 and 3 equations we get,



5x + 5y = 



Dividing both the sides by 5


x + y =  …3


Now subtracting 1 from 2



X – y =  ……4


Adding 3 and 4



2x = 


X = 


Subtracting 4 from 3



2y = 


Y = 


Hence x = =  and y = 



Question 8.

Solve for x and y if 


Answer:

given


⇒ 


⇒ 


Equating each element of the matrix equation with corresponding element


x2 + 6x = – 9


⇒ x2 + 6x + 9 = 0


⇒ x( x + 3) + 3(x + 3) = 0


⇒ (x + 3) (x + 3) = 0


x = – 3 , – 3


y2 – 3y = 4


⇒ y2 – 3y – 4 = 0


⇒ y( y – 4) + 1( y – 4) = 0


⇒ (y + 1) (y – 4) = 0


⇒ y = – 1 or 4


Hence the values of x = – 3, – 3 and y = – 1 , 4



Question 9.

if  then

Verify: (i) A + B = B + A (ii) A + ( – A) = O = ( – A) + A.


Answer:

9) given

A = 


(i) To verify A + B = B + A


LHS:


A + B = 




RHS = B + A




Here, LHS = RHS hence proved


(ii) A + ( – A) = 0 = ( – A) + A


– A = 


LHS:


= A + (– A)





RHS ( – A) + A =






Hence LHS = RHS = 0 proved



Question 10.

If  then

verify that A + (B + C) = (A + B) + C.


Answer:

10) given

A =  , B = and C


LHS = A + (B + C)


⇒ 


⇒ 


⇒ 


RHS = (A + B) + C


⇒ 


⇒ 


⇒ 


LHS = RHS


Hence proved



Question 11.

An electronic company records each type of entertainment device sold at three of their branch stores so that they can monitor their purchases of supplies. The sales in two weeks are shown in the following spreadsheets.



Find the sum of the items sold out in two weeks using matrix addition.


Answer:

Here we consider the types of items sold along the column and the store in which they are stored along the rows


Thus week 1 and week 2 matrices can be written as


W1 = and W2 = 


The sum of the items sold in two weeks is the sum of the above two matrices, which is sum of each corresponding elements of the two matrices


W1 + W2 = 


⇒ 


TV DVD video CD


⇒ The sum of items sold in two weeks = 



Question 12.

The fees structure for one – day admission to a swimming pool is as follows:



Write the matrix that represents the additional cost for non – membership.


Answer:

Here we consider the type of member along the columns and the timings in the rows. Thus members and non – members matrices can be written as:

M =  and N =  respectively


The additional cost for non – members as compared to the members is the difference of the above two matrices, which is the difference of each element of the matrices to its corresponding element in the other matrix


N –M = 


⇒ 


The additional cost of non – members as compared to the members is





Exercise 4.3
Question 1.

Determine whether the product of the matrices is defined in each case. If so, state the

order of the product.

(i) AB, where A = [aij]4x3, B = [bij]3x2

(ii)PQ, where P = [pij]4x3, Q = [qij]4x3

(iii)MN, where M = [mij]3x1, N = [nij]1x5

(iv) RS, where R = [rij]2x2, S = [sij]2x2


Answer:

(i) The multiplication of 2 matrices is possible if number of columns in first matrix is equal to number of rows in second.


⇒ Here A[aij]4 x 3 and B = [bij]3x2


⇒ Number of columns in A = 3


⇒ Number of rows in B = 3


Thus the product is defined and the order if product is


Number of rows in A × Number of columns in B


∴ AB = 4 × 3


(ii) The multiplication of 2 matrices is possible if number of columns in first matrix is equal to number of rows in second.


⇒ Here P[pij]4 x 3 and Q = [qij]4x3


⇒ Number of columns in P = 3


⇒ Number of rows in Q = 4


Thus the product is not defined.


(iii) The multiplication of 2 matrices is possible if number of columns in first matrix is equal to number of rows in second.


⇒ Here M[mij]3 x 1 and N = [nij]1x5


⇒ Number of columns in M = 1


⇒ Number of rows in N = 1


Thus the product is defined and the order if product is


Number of rows in M × Number of columns in N


∴ MN = 3 × 5


(iv) The multiplication of 2 matrices is possible if number of columns in first matrix is equal to number of rows in second.


⇒ Here R[rij]2 x 2 and S = [sij]2x2


⇒ Number of columns in R = 2


⇒ Number of rows in S = 2


Thus the product is defined and the order if product is


Number of rows in R × Number of columns in S


∴ RS = 2 × 2



Question 2.

Find the product of the matrices, if exists,

(i)  (ii) 

(iii)  (iv) 


Answer:

(i) ⇒ let A : [2 -1] ∴ A[aij]1 × 2


⇒ let B :  ∴ B[bij]2 × 1


Number of columns in A = 2


Number of rows in B = 2


Thus the product is defined and the order if product is


Number of rows in A × Number of columns in B


∴ AB = 1 × 1



⇒ [2 × 5 + (-1) × 4]


⇒ [10-4]


⇒ [6]


(ii) ⇒ let A :  ∴ A[aij]2 × 2


⇒ let B : ∴ B[bij]2 × 2


Number of columns in A = 2


Number of rows in B = 2


Thus the product is defined and the order if product is


Number of rows in A × Number of columns in B


∴ AB = 2 × 2



⇒ 


⇒ 


(iii) ⇒ let A :  ∴ A[aij]2 × 3


⇒ let B : ∴ B[bij]3 × 2


Number of columns in A = 3


Number of rows in B = 3


Thus the product is defined and the order if product is


Number of rows in A × Number of columns in B


∴ AB = 2 × 2



⇒ 


⇒ 


(iv) let A :  ∴ A[aij]2 × 1


let B : [2 7] ∴ B[bij]1 × 2


Number of columns in A = 1


Number of rows in B = 1


Thus the product is defined and the order if product is


Number of rows in A × Number of columns in B


∴ AB = 2 × 2


 × [2 -7]


⇒ 


⇒ 



Question 3.

A fruit vendor sells fruits from his shop. Selling prices of Apple, Mango and Orange are ₹20, ₹10 and ₹5 each respectively. The sales in three days are given below



Write the matrix indicating the total amount collected on each day and hence find the total amount collected from selling of all three fruits combined.


Answer:

⇒ Let the Sales matrix be A = 


⇒ Selling price matrix B = 


AB = 




These are the amounts earned on each day.


Total amount earned = 1750 + 1600 + 1650 = 5000 Rs



Question 4.

Find the values of x and y if .


Answer:




Comparing with 


3x = 9


∴ x = 3


And Y = 0



Question 5.

If  and if AX = C, then find the values of x and y.


Answer:

x = 2, y = - 5

⇒ AX = 



Comparing with 


5x + 3y = -5 ---1


7x + 5y = -11 ---2


Multiply 1 by 5 and multiply 2 by 3 and subtract,



x = 2 and y = -5



Question 6.

If  then show that A2 = 4A + 5I2 = O.


Answer:

⇒ A2 = AA = 




⇒ 4A = 



⇒ 5I = 


⇒ A2 - 4A + 5I2 = 





Question 7.

If  then find AB and BA. Are they equal?


Answer:

⇒ AB = 




⇒ BA = 




AB not equal to BA



Question 8.

If  verify (AB) C = A (BC).


Answer:

⇒ AB = 




⇒ (AB)C = 




⇒ BC = 




⇒ A(BC) = 




⇒ (AB) C = A (BC)


Thus verified.



Question 9.

If  verify that (AB)T = BT AT.


Answer:

⇒ AB = 




⇒ (AB)T = 


⇒ BT = 


⇒ AT = 


⇒ BT AT = 




⇒ (AB)T = BT AT


This proved.



Question 10.

Prove that are inverses to each other under matrix multiplication.


Answer:

⇒ AB = 




⇒ BA = 




Thus A and B are inverse to each other



Question 11.

Solve .


Answer:

Let A = [x 1] B =  C = 

⇒ BC = 




⇒ A(BC) = [x 1]



 = 0


∴ x = -3, x = 5



Question 12.

If , find (A + B)C and AC + BCIs (A + B)C = AC + BC ?


Answer:

⇒ A = , B =  and C = 


⇒ A + B = 



⇒ A + B = 


⇒ (A + B)C = 




⇒ AC = 




⇒ BC = 




⇒ AC + BC = 



⇒ Thus (A + B)C = AC + BC is true




Exercise 4.4
Question 1.

Which one of the following statements is not true?
A. A scalar matrix is a square matrix

B. A diagonal matrix is a square matrix

C. A scalar matrix is a diagonal matrix

D. A diagonal matrix is a scalar matrix.


Answer:

In the above question we see the following terms,


Scalar Matrix, Square Matrix, Diagonal Matrix


To answer this question, we have to know the definition of the above terms.


Square Matrix:


If the rows and columns of the matrices are equal then it will constitute square like structure. So, it is called as square matrix.


E.g.


Diagonal Matrix:


In a square matrix all the elements are zero except the diagonal elements of the matrix. Then that matrix is said to be diagonal matrix.


E.g.


Scalar Matrix:


In a diagonal matrix, if all the diagonal elements are same then that matrix is said to be a scalar matrix.


E.g.


Option(A):


A scalar matrix should be a square matrix so, it is true


Option(B):


Diagonal matrix forms only with the square matrix so, it is true


Option(C):


A scalar matrix consists of zero except the diagonal elements so it is true.


Option(D):


A scalar matrix should comprise of same diagonal elements but in diagonal matrix it may (or) may not contains same diagonal elements. So it is False.


Option(D) is not True in the given.


Question 2.

Matrix A-[aij]mxn is a square matrix if
A. m < n

B. m > n

C. m = 1

D. m = n


Answer:

Given that A is a matrix with m and n as their rows and columns respectively.


We know that for a square matrix both m and n should be equal


So, m = n is the correct answer.


Question 3.

If  then the values of x and y respectively are
A. –2, 7

B. 

C. 

D. 2, –7


Answer:

Given,


 = 


If the one matrix is equivalent to other matrix, then their elements should be equal.


⇒ 3x + 7 = 1 & 5 = y-2


3x = -6 ; y = 7


x = -2 ; y = 7


∴ Option (A) is the answer.


Question 4.

If A = (1 -2 3) and  then A + B
A. (0 0 0)

B. 

C. (-14)

D. not defined


Answer:

For matrix addition operation their no. of rows and no. of columns should be equal. Otherwise addition is not possible.


In the given matrix A has 1 row and 3 columns


But matrix B has 3 rows and 1 column.


Since rows and columns are not equal it is not possible to add.


So the answer is (d)


Question 5.

If a matrix is of order 2 × 3, then the number of elements in the matrix is
A. 5

B. 6

C. 2

D. 3


Answer:

Given that a matrix with order 2x3


We know that the no. of elements in the matrix is equal to the product of no. of rows and no. of columns


i.e., No. of elements = No. of rows × No. of columns


∴ No. of elements = 2 x 3


= 6


∴ There will be 6 elements in the given matrix


So, option (B) is the correct answer.


Question 6.

If  then the value of x is
A. 1

B. 2

C. 

D. 4


Answer:

Given,




Since both the matrix is equal to each other, the elements in it also be equal.


By equalizing we will get x = 4


So, option (D) is correct answer.


Question 7.

If A is of order 3 × 4 and B is of order 4 × 3, then the order of BA is
A. 3 × 3

B. 4 × 4

C. 4 × 3

D. not defined


Answer:

Given matrix orders


[A] with 3 x 4 and [B] with 4 x 3


We have to find the order of [B].[A]


For matrix multiplication the columns of 1st matrix and the rows of 2nd matrix should be equal.


E.g. [A]3x2.[B]2x2


The order of new matrix formed after multiplication of matrices will be 1st matrix row will be taken as new matrix rows. The no. of columns in 2nd matrix will be taken as new matrix columns.


E.g. [A]3x2.[B]2x2 = [AB]3x2


In the same way [B]4x3.[A]3x4 = [AB]4x4


∴ option (B) is correct answer


Question 8.

If , then the order of A is
A. 2 × 1

B. 2 × 2

C. 1 × 2

D. 3 × 2


Answer:

Given,


A x 


Let us consider as matrix B, it has an order of 2x2


Let us consider the resultant matrix as C, it has an order of 1x2


For matrix multiplication the columns of 1st matrix and the rows of 2nd matrix should be equal.


So, matrix A has got same Columns as Rows of matrix B


The order of new matrix formed after multiplication of matrices will be 1st matrix row will be taken as new matrix rows. The no. of columns in 2nd matrix will be taken as new matrix columns


So, matrix A has got same Rows as Rows of matrix C


So, Matrix A will consists of 1x2 order


∴ option (C) is correct answer


Question 9.

If A and B are square matrices such that AB = I and BA = I, then B is
A. Unit matrix

B. Null matrix

C. Multiplicative inverse matrix of A

D. –A


Answer:

It is based on a property about multiplication inverse. Only product of a matrix and its own inverse matrix then the resultant matrix will be identity matrix.


AB = I and BA = I


So, B is the multiplicative inverse matrix of A


∴ option (C) is correct answer.


Question 10.

If , then the values of x and y respectively, are
A. 2, 0

B. 0, 2

C. 0, -2

D. 1, 1


Answer:

Given, = 


 = 


By equating all the elements in the matrix


We will get 2 equations


x + 2y = 2 ⇒ 1


2x + y = 4 ⇒ 2


By solving the both equations we will get


x = 2; y = 0


∴ option (A) is correct answer


Question 11.

If A =  and A + B = O, then B is
A. 

B. 

C. 

D. 


Answer:

Given that


A + B = O ⇒ B = -A


∴ B = 


B = 


∴ option (B) is correct answer


Question 12.

If A = , then A2 is
A. 

B. 

C. 

D. 


Answer:

Given A = 


A2 = A×A =  x 





∴ option (D) is correct answer


Question 13.

A is of order m x n and B is of order p x q, addition of A and B is possible only if
A. m = p

B. n = q

C. n = p

D. m = p, n = q


Answer:

Given matrix of A is m x n ⇒ [A]mxn


Matrix of B is p x q ⇒ [B]pxq


We know that addition is possible is possible only the order is same for both the matrices


So, m = p, n = q


So, option (D) is true


Question 14.

If , then the value of a is
A. 8

B. 4

C. 2

D. 11


Answer:

 = 


By multiplying the matrices, we will get the value of ‘a’



 = 


By equating the elements in the matrices


2a-3 = 5


2a = 8


a = 4


So, option (B) is correct answer


Question 15.

If A =  is such that A2 = I, then
A. 1 + α2 + βγ = 0

B. 1 – α2 + βγ = 0

C. 1 – α2 – βγ = 0

D. 1 + α2 – βγ = 0


Answer:

Given A = 


A2 = I


I is the identity matrix



 = 



By comparing the elements in the matrix


 ⇒ 


∴ Option (C) is correct answer.


Question 16.

If A = [aij]2x2 and aij = i + j, then A =
A. 

B. 

C. 

D. 


Answer:

Given A = [aij]2x2 and aij = i + j


It means matrix A with order 2x2 and the elements in is given by aij = i + j


a11 = 1 + 1 = 2


a12 = 1 + 2 = 3


a21 = 2 + 1 = 3


a22 = 2 + 2 = 4


A =  = 


∴ Option (B) is correct answer.


Question 17.

, then the values of a, b, c and d

respectively are
A. -1, 0, 0, - 1

B. 1, 0, 0, 1

C. -1,0,1,0

D. 1, 0, 0, 0


Answer:

Given



By multiplying the matrices, we will get the values of a, b, c & d




By comparing the matrices on both sides


-a = 1; -b = 0; c = 0; d = -1


∴ Option (A) is correct answer.


Question 18.

If  , then the matrix B =
A. 

B. 

C. 

D. 


Answer:

Given


A + B = ; A = 


B = 


B = 




∴ Option (C) is correct answer.


Question 19.

If , then the value of x is
A. 7

B. -7

C. 

D. 0


Answer:

Given 





By equating the elements


13 – x = 20


x = -7


∴ Option (B) is correct answer.


Question 20.

Which one of the following is true for any two square matrices A and B of same order?.
A. (AB)T = ATBT

B. (ATB)T = ATBT

C. (AB)T = BA

D. (AB)T = BTAT


Answer:

This is Reversal law for transpose of matrices


∴ (AB)T = BTAT


∴ Option (D) is correct answer.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!