Measurements Class 8th Mathematics Term 1 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Mathematics Term 1 Tamilnadu Board Solution
Exercise 2.1
  1. Area of a semicircle is ________ times the area of the circle. Choose the…
  2. Perimeter of a semicircle is ________ Choose the correct answer:A. (pi +2/2) r…
  3. If the radius of a circle is 7 m, then the area of the semicircle is _______…
  4. If the area of a circle is 144 cm^2 , then the area of its quadrant is _______…
  5. The perimeter of the quadrant of a circle of diameter 84 cm is _______ Choose…
  6. The number of quadrants in a circle is_______ Choose the correct answer:A. 1 B.…
  7. Quadrant of a circle is ______ of the circle. Choose the correct answer:A.…
  8. The central angle of a semicircle is _________ Choose the correct answer:A. 90°…
  9. The central angle of a quadrant is _______ Choose the correct answer:A. 90° B.…
  10. If the area of a semicircle is 84 cm^2 , then the area of the circle is _______…
  11. 35 cm Find the perimeter and area of semicircles whose radii are,…
  12. 10.5 cm Find the perimeter and area of semicircles whose radii are,…
  13. 6.3 m Find the perimeter and area of semicircles whose radii are,…
  14. 4.9 m Find the perimeter and area of semicircles whose radii are,…
  15. 2.8 cm Find the perimeter and area of semicircles whose diameters are,…
  16. 56 cm Find the perimeter and area of semicircles whose diameters are,…
  17. 84 cm Find the perimeter and area of semicircles whose diameters are,…
  18. 112 m Find the perimeter and area of semicircles whose diameters are,…
  19. 98 cm Calculate the perimeter and area of a quadrant of the circles whose radii…
  20. 70 cm Calculate the perimeter and area of a quadrant of the circles whose radii…
  21. 42 m Calculate the perimeter and area of a quadrant of the circles whose radii…
  22. 28 m Calculate the perimeter and area of a quadrant of the circles whose radii…
  23. Find the area of the semicircle ACB and the quadrant BOC in the given figure.…
  24. A park is in the shape of a semicircle with radius 21 m. Find the cost of…
Exercise 2.2
  1. Find the perimeter of the following figures
  2. Find the perimeter of the following figures
  3. Find the perimeter of the following figures
  4. Find the perimeter of the following figures
  5. Find the perimeter of the following figures
  6. Find the area of the following figures
  7. Find the area of the following figures
  8. a Find the area of the following figures
  9. Find the area of the following figures
  10. left arrow Find the area of the following figures
  11. Find the area of the coloured regions
  12. Find the area of the coloured regions
  13. 14cm/14cm Find the area of the coloured regions
  14. Find the area of the coloured regions
  15. a Find the area of the coloured regions
  16. s Find the area of the coloured regions
  17. In the given figure, find the area of the shaded portion if AC = 54 cm, BC = 10…
  18. A cow is tied up for grazing inside a rectangular field of dimensions 40 m × 36…
  19. A square park has each side of 100 m. At each corner of the park there is a…
  20. Find the area of the shaded region shown in the figure. The four corners are…
  21. A paper is in the form of a rectangle ABCD in which AB = 20 cm and BC = 14 cm. A…
  22. On a square handkerchief, nine circular designs each of radius 7 cm are made.…

Exercise 2.1
Question 1.

Choose the correct answer:

Area of a semicircle is ________ times the area of the circle.
A. two

B. four

C. one-half

D. one-quarter


Answer:

As a semicircle is exact one-half of a full circle, the area of a semicircle is one-half times the area of the circle.


Question 2.

Choose the correct answer:

Perimeter of a semicircle is ________
A. 

B. (π + 2) r units

C. 2r units

D. (π + 4) r units


Answer:

Perimeter of a full circle = 2πr


Thus, Perimeter of a semicircle is


= πr + 2r


= (π + 2)r units


Question 3.

Choose the correct answer:

If the radius of a circle is 7 m, then the area of the semicircle is _______
A. 77 m2

B. 44 m2

C. 88 m2

D. 154 m2


Answer:

Area of a semi-circle



= 77 m2


Question 4.

Choose the correct answer:

If the area of a circle is 144 cm2, then the area of its quadrant is _______
A. 144 cm2

B. 12 cm2

C. 72 cm2

D. 36 cm2


Answer:

Given, Area of a circle = 144 cm2


Thus, area of its quadrant is 


= 36 cm2


Question 5.

Choose the correct answer:

The perimeter of the quadrant of a circle of diameter 84 cm is _______
A. 150 cm

B. 120 cm

C. 21 cm

D. 42 cm


Answer:

Given, Diameter = 84 cm


So, Radius = 


= 42 cm


Perimeter of the quadrant of a circle = 



= 66 + 84


= 150 cm


Question 6.

Choose the correct answer:

The number of quadrants in a circle is_______
A. 1

B. 2

C. 3

D. 4


Answer:

A quadrant is one-fourth of anything.


Hence, the number of quadrants in a circle is 4.


Question 7.

Choose the correct answer:

Quadrant of a circle is ______ of the circle.
A. one-half

B. one-fourth

C. one-third

D. two-thirds


Answer:

A quadrant of a circle is always one-fourth of the full circle .


Hence, Quadrant of a circle is one-fourth of the circle.


Question 8.

Choose the correct answer:

The central angle of a semicircle is _________
A. 90°

B. 270°

C. 180°

D. 360°


Answer:

The central angle of a semicircle is always 180°.


Question 9.

Choose the correct answer:

The central angle of a quadrant is _______
A. 90°

B. 180°

C. 270°

D. 0°


Answer:

The central angle of a quadrant is always 90°.


Question 10.

Choose the correct answer:

If the area of a semicircle is 84 cm2, then the area of the circle is _______
A. 144 cm2

B. 42 cm2

C. 168 cm2

D. 288 cm2


Answer:

Area of a semicircle = 84 cm2


Since a circle is twice of semi-circle,


Thus, Area of the circle = 2 × 84


= 168 cm2


Question 11.

Find the perimeter and area of semicircles whose radii are,

35 cm


Answer:

We know, Perimeter of semicircle = πr + 2r


And,


Area of semicircle


Radius = 35 cm


Perimeter of semicircle = πr + 2r



= 180 cm


Area of semicircle



= 1925 cm2



Question 12.

Find the perimeter and area of semicircles whose radii are,

10.5 cm


Answer:

We know, Perimeter of semicircle = πr + 2r


And,


Area of semicircle


Radius = 10.5 cm


Perimeter of semicircle = πr + 2r



= 54 cm




= 173.25 cm2



Question 13.

Find the perimeter and area of semicircles whose radii are,

6.3 m


Answer:

We know, Perimeter of semicircle = πr + 2r


And,


Area of semicircle


Radius = 6.3 cm


Perimeter of semicircle = πr + 2r



= 32.4 cm




= 62.37 cm2



Question 14.

Find the perimeter and area of semicircles whose radii are,

4.9 m


Answer:

We know, Perimeter of semicircle = πr + 2r


And,


Area of semicircle


Radius = 4.9 cm


Perimeter of semicircle = πr + 2r



= 25.2 cm




= 37.73 cm2



Question 15.

Find the perimeter and area of semicircles whose diameters are,

2.8 cm


Answer:


Diameter = 2.8 cm



= 1.4 cm


Perimeter of semicircle = πr + 2r



= 28 cm




= 3.08 cm2



Question 16.

Find the perimeter and area of semicircles whose diameters are,

56 cm


Answer:


Diameter = 56 cm



= 28 cm


Perimeter of semicircle = πr + 2r



= 144 cm




= 1232 cm2



Question 17.

Find the perimeter and area of semicircles whose diameters are,

84 cm


Answer:


Diameter = 84 cm



= 42 cm


Perimeter of semicircle = πr + 2r



= 216 cm




= 2772 cm2



Question 18.

Find the perimeter and area of semicircles whose diameters are,

112 m


Answer:


Diameter = 112 cm



= 56 cm


Perimeter of semicircle = πr + 2r



= 288 cm




= 288 cm2



Question 19.

Calculate the perimeter and area of a quadrant of the circles whose radii are,

98 cm


Answer:


Radius = 98 cm




= 50 cm




= 962.5 cm2



Question 20.

Calculate the perimeter and area of a quadrant of the circles whose radii are,

70 cm


Answer:


Radius = 70 cm




= 250 cm




= 3850 cm2



Question 21.

Calculate the perimeter and area of a quadrant of the circles whose radii are,

42 m


Answer:


Radius = 42 cm




= 150 cm




= 1386 cm2



Question 22.

Calculate the perimeter and area of a quadrant of the circles whose radii are,

28 m


Answer:


Radius = 28 cm




= 100 cm




= 616 cm2



Question 23.

Find the area of the semicircle ACB and the quadrant BOC in the given figure.



Answer:

Radius = 7 cm


So,


Area of semicircle ACB



= 77 cm2


Area of quadrant BOC



= 38.5 cm2



Question 24.

A park is in the shape of a semicircle with radius 21 m. Find the cost of fencing it at the cost of ` 5 per metre.


Answer:

Given, radius = 21 m


Cost of fencing per metre = Rs.5 per metre


Perimeter of semicircle = πr + 2r



= 108 cm


Thus, Cost of fencing per = 108 × 5


= 540 cm2




Exercise 2.2
Question 1.

Find the perimeter of the following figures



Answer:

Perimeter = 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4


= 32 cm



Question 2.

Find the perimeter of the following figures



Answer:

Perimeter = 10 + 2 + 4 + 8 + 2 + 8 + 4 + 2


= 40 cm



Question 3.

Find the perimeter of the following figures



Answer:

Radius of semi-circle = 4 cm


Perimeter of semi-circle = πr


= 3.14 × 4


= 12.56 cm


Perimeter of figure = 12.56 + 4 + 4 + (6-4) + 4 + 6


= 30.56 cm



Question 4.

Find the perimeter of the following figures



Answer:

Perimeter = 7 + 13 + 13 + 7


= 40 cm



Question 5.

Find the perimeter of the following figures



Answer:

Perimeter = 10 + 10 + 10 + 6 + 13 + 10 + 13 + 6 + 10 + 10


= 98 cm



Question 6.

Find the area of the following figures



Answer:

Height of trapezium = 14-8


= 6 cm


Area of trapezium is given as, A = 1/2 × (a + b)h,


As shown below:



Where, a is the shorter side.


B is the longer side.


H is the distance between the two sides.


⇒ Area of trapezium


= 60 cm2


Area of square = 8 × 8


= 64 cm2


Area of figure = Area of trapezium + Area of square


= 60 + 64


= 124 cm2



Question 7.

Find the area of the following figures



Answer:

The figure can be re-drawn as:



Area of first triangle = 1/2 × base × height


⇒ A1 = 


= 6 cm2


Area of second triangle = 1/2 × base × height


⇒ A2


= 4 cm2


Area of rectangle = length × breadth


⇒ A3 = 3 × 2


= 6 cm2


Area of square = (side)2


⇒ A4 = 3 × 3


= 9 cm2


∴ Area of figure = A1 + A2 + A3 + A4


= 6 + 4 + 6 + 9


= 25 cm2



Question 8.

Find the area of the following figures



Answer:

Diameter of semicircle = 14cm


Radius of semicircle = 


= 7 cm




= 77 cm2


Area of square = (side)2 = 14 × 14


= 196 cm2


Area of figure = Area of semicircle + Area of square


= 77 + 196


= 273 cm2



Question 9.

Find the area of the following figures



Answer:

We know,



Area of two quadrants



= 25.14 cm2


Area of rectangle = length × breadth


= 6 × 4


= 24 cm2



Question 10.

Find the area of the following figures



Answer:

Radius of bigger semicircle = 2.1 m


Radius of smaller semicircles


= 1.05 m


Area of 2 smaller semicircles


∴Area of 2 smaller semicircles = πr2


Hence, area of 2 smaller semicircles


= 1.7325 m2


Area of bigger semicircle


∴Area of bigger semicircle


= 6.93 m2



Question 11.

Find the area of the coloured regions



Answer:

The figure is given below:



Area of bigger rectangle (shaded in green) = length × breadth


= 8 × 2


= 16 m2


Area of smaller rectangle (shaded in grey) = length × breadth


= 6 × 2


= 12 m2


Area of the coloured regions = Area of bigger rectangle + Area of


smaller rectangle


Area of the coloured regions = 16 + 12


= 28 m2



Question 12.

Find the area of the coloured regions



Answer:

Area of rectangle = length × breadth


= 16 × 20


= 320 m2


Area of square = side × side


= 6 × 6


= 36 m2


Area of the coloured regions = Area of rectangle + Area of square


Area of the coloured regions = 320 + 36


= 356 m2



Question 13.

Find the area of the coloured regions



Answer:

Radius of smaller semicircle


= 7 cm


Radius of bigger semicircle = 14 cm


Area of smaller semicircle



= 77 cm2




= 308 cm2


Area of the coloured regions = (Area of bigger semicircle-Area of


smaller semicircle) + Area of smaller semicircle


Area of the coloured regions = (308-77) + 77


= 308 cm2



Question 14.

Find the area of the coloured regions



Answer:

Area of square = 7 × 7


= 49 cm2


Area of semicircle



= 19.25 cm2


Area of coloured region = Area of square - 2 × Area of semicircle


= 49-2 × 19.25


= 49-38.5


= 10.5 cm2



Question 15.

Find the area of the coloured regions



Answer:

Area of rectangle = 18 × 7


= 126 cm2


Radius of bigger semicircle = 3.5 cm


Area of bigger semicircle



= 19.25 cm2


Radius of smaller semicircle 


= 1.75 cm


Area of unshaded region = πr2



= 9.625 cm2


Area of coloured region = Area of bigger semicircle + ( Area of


Rectangle- Area of unshaded region)


Area of coloured region = 19.25 + (126-9.625)


= 19.25 + 116.375


= 135.625 cm2



Question 16.

Find the area of the coloured regions



Answer:




= 9.625 cm2


Area of triangle = 1/2 × base × height


= 1/2 × 3.5 × 2


= 3.5 cm2


Area of coloured region = Area of quadrant - Area of triangle


= 9.625-3.5


= 6.125 cm2



Question 17.

In the given figure, find the area of the shaded portion if AC = 54 cm, BC = 10 cm, and O is the centre of bigger circle.



Answer:

Given, AC = 54 cm


BC = 10 cm


AB = 54-10 = 44 cm


Radius of bigger circle = 


= 27 cm


Area of bigger circle = πr2



= 2291.14


Radius of smaller circle = 


= 22 cm


Area of smaller circle = πR2



= 1521.14


Area of the shaded portion = Area of bigger circle- Area of smaller


Circle


= 2291.14-1521.14


= 769.99 cm2


= 770 cm2



Question 18.

A cow is tied up for grazing inside a rectangular field of dimensions 40 m × 36 m in one corner of the field by a rope of length 14 m. Find the area of the field left ungrazed by the cow.


Answer:

The figure is shown below:



Area of rectangular field = 40 × 36


= 1440 m2




= 154 m2


Therefore, Area of the field left ungrazed by the cow = 1440-154


= 1286 m2



Question 19.

A square park has each side of 100 m. At each corner of the park there is a flower bed in the form of a quadrant of radius 14 m as shown in the figure. Find the area of the remaining portion of the park.



Answer:

Radius = 14 cm


One flower bed is a quadrant of the circle.


We know,



⇒ Area of one flower bed = 3.14 × 14 × 14
= 616 m2
Area of the square park = 100 × 100
= 10000 m2
Area of the four-flower bed = 4 × 616
= 2464 m2
Thus area of the remaining part = (10000-2464) m2
= 7536 m2



Question 20.

Find the area of the shaded region shown in the figure. The four corners are quadrants. At the center, there is a circle of diameter 2 cm.



Answer:

Area of square = side × side


= 4 × 4


= 16 cm2


Area of unshaded region = 4 × Area of 1 quadrant + Area of circle






= 6.28 cm2


Therefore,


Area of shaded region = Area of square- Area of


unshaded region


Area of shaded region = 16-6.28


= 9.72 cm2



Question 21.

A paper is in the form of a rectangle ABCD in which AB = 20 cm and BC = 14 cm. A semicircular portion with BC as diameter is cut off. Find the area of the remaining part.


Answer:

The figure is given below:



Diameter of semi-circle = BC = 14cm


Radius of semi–circle


= 7cm


Area of semi-circle



= 77 cm2


Area of sheet = 20 × 14 = 280 cm2


Thus, Area of remaining sheet = 280-77


= 203 cm2



Question 22.

On a square handkerchief, nine circular designs each of radius 7 cm are made. Find the area of the remaining portion of the handkerchief.



Answer:

From the figure,



Hence, it can be observed that size of side of square = 14 + 14 + 14 = 42 cm


Area of square = (side)2


= 42 × 42


= 1764 cm2


Area of each circle = πr2



= 154 cm2


Area of 9 circles = 9 × 154


= 1386 cm2


Area of unshaded region = Area of square – Area of 9 circle


= 1764 -1386


= 378 cm2


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination