Measuring Instruments Class 10th Science Tamilnadu Board Solution

Class 10th Science Tamilnadu Board Solution

Part-a
Question 1.

Screw Gauge is an instrument used to measure the dimensions of very small objects upto _________ (0.1 cm, 0.01 cm, 0.1 mm, 0.01 mm)


Answer:

0.01 mm

Explanation:The least count of screw gauge is given by;



Where pitch is the distance moved on the linear scale of the screw gauge in one rotation.



Question 2.

In a Screw Gauge, if the zero of the head scale lies below the pitch scale axis, the zero error is_________ .(positive, negative, nil)


Answer:

The zero error in this case is positive.

Explanation: In a Screw Gauge, if the zero of the head scale lies below the pitch scale axis, the zero error is positive by convention and it’s then subtracted from the final measured value. If the zero of the head scale lies below the pitch scale axis, the zero error is considered negative and it’s then added to the final measured value.



Question 3.

The Screw Gauge is used to measure the diameter of a _________ (crowbar, thin wire, cricket ball )


Answer:

Thin wire.

Explanation: A screw gauge is used for measuring very small diameters of the order of 0.01 mm. So it’s suitable only for measuring the diameter of a thin wire.



Question 4.

One light year is equal to _________.

i) 365.25 x 24 x 60 x 60 x 3 x 108 m

ii) 1x 24 x 60 x 60 x 3 x 108 m

iii) 360 x 24 x 60 x 60 x 3 x 108 m


Answer:

(iii) is correct.

Explanation: A light year is the distance traversed by light in one year. So it is given by


Speed of light × No. of seconds in a year=


365.25 x 24 x 60 x 60 x 3 x 108 m


The no. of seconds in a year is given by the no. of days in a year ×no. of hours in a day × no. of minutes in an hour× no. of seconds in a minute.



Question 5.

One astronomical unit is the mean distance between the centre of the Earth and centre of the _________ i) Moon ii) Sun iii) Mars


Answer:

(ii)is correct.

Explanation: An astronomical unit is defined as the distance between the centre of the Earth and the centre of the Sun.




Part-b
Question 1.

Correct the mistakes if any, in the following statements:

i) Astronomical unit is the mean distance of the surface of the sun from the surface of the earth.

ii) Light year is the distance travelled by light in one year in vacuum at a speed of 3x108m per minute.


Answer:

(i) False.

Explaantion: An astronomical unit is defined as the distance between the centre of the Earth and the centre of the Sun.


ii) False.


Explanation: Light year is the distance travelled by light in one year in vacuum at a speed of 3x108m per second.



Question 2.

Match the items in group A with the items in group B:



Answer:

1. Small dimensions- Screw gauge, Scale

2. Large dimensions-Altimeter


3. Long distance – Light year


4. Small distance-Kilometre



Question 3.

Fill in the blanks:

The special methods adopted to determine very large distances are _________and (Laser pulse method, Light year method, Radio echo method, Astronomical method)


Answer:

Radio echo method, Laser pulse method.

Explanation: Radio echo method using three receivers spaced on the ground by 4 km has been used to determine the orbits of individual meteors.


In laser pulse method, a laser pulse is reflected from the object frim which distance is to be measured. The time taken is measured and using the speed of light, the distance is calculated.



Question 4.

Least count of a screw gauge is an important concept related to screw gauge. What do you mean by the term least count of a screw gauge?


Answer:

The least count of screw gauge is given by;


Where pitch is the distance moved on the linear scale of the screw gauge in one rotation.



Question 5.

Label the following parts in the given screw gauge diagram.



i) Head scale ii) Pitch scale

iii) Index line iv) Ratchet


Answer:


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination