Mensuration Class 9th Mathematics Term 3 Tamilnadu Board Solution

Class 9th Mathematics Term 3 Tamilnadu Board Solution
Exercise 4.1
  1. radius 21 cm and central angle 60° Find the arc length, area and perimeter of…
  2. radius 4.9 cm and central angle 30° Find the arc length, area and perimeter of…
  3. radius 14 cm and sector angle 45° Find the arc length, area and perimeter of…
  4. radius 15 cm and sector angle 63° Find the arc length, area and perimeter of…
  5. radius 21 dm and sector angle 240° Find the arc length, area and perimeter of…
  6. Find the angle subtended by an arc 88 cm long at the centre of a circle of…
  7. The arc length of a sector of a circle of radius 14 cm is 22 cm. Find its…
  8. Find the radius of a sector of a circle having a central angle 70°and an arc…
  9. radius 10 cm and arc length 33 cm. Find the area and perimeter of the sector…
  10. radius 55 cm and arc length 80 cm. Find the area and perimeter of the sector…
  11. radius 12 cm and arc length 15.25 cm. Find the area and perimeter of the sector…
  12. radius 20 cm and arc length 25 cm. Find the area and perimeter of the sector…
  13. Find the arc length of the sector of radius 14 cm and area 70 cm^2…
  14. Find the radius of the sector of area 225 cm^2 and having an arc length of 15…
  15. Find the radius of the sector whose central angle is 140°and area 44 cm^2 .…
  16. The perimeter of a sector of a circle is 58 cm. Find the area if its diameter…
  17. Find the area of a sector whose radius and perimeter are 20 cm and 110 cm…
  18. area 352 cm^2 and radius 12 cm Find the central angle of a sector of a circle…
  19. area 462 cm^2 and radius 21 cm Find the central angle of a sector of a circle…
  20. Calculate the perimeter and area of the semicircle whose radius is 14 cm.…
  21. Calculate the perimeter and area of a quadrant circle of radius 7 cm.…
  22. Calculate the arc length of a sector whose perimeter and radius are 35 cm and 8…
  23. Find the radius of a sector whose perimeter and arc length are 24 cm and 7 cm…
  24. Time spent by a student in a day is shown in the figure. Find how much time is…
  25. Three coins each 2 cm in diameter are placed touching one another. Find the…
  26. Four horses are tethered with ropes measuring 7 m each to the four corners of a…
  27. Find the area of card board wasted if a sector of maximum possible size is cut…
  28. Find the area of the shaded portion in the adjoining figure
  29. Find the radius, central angle and perimeter of a sector whose length of arc…
Exercise 4.2
  1. 5.6 cm Find the Lateral Surface Area (LSA), Total Surface Area (TSA) and volume…
  2. 6 dm Find the Lateral Surface Area (LSA), Total Surface Area (TSA) and volume…
  3. 2.5 m Find the Lateral Surface Area (LSA), Total Surface Area (TSA) and volume…
  4. 24 cm Find the Lateral Surface Area (LSA), Total Surface Area (TSA) and volume…
  5. 31 cm Find the Lateral Surface Area (LSA), Total Surface Area (TSA) and volume…
  6. If the Lateral Surface Area of a cube is 900 cm^2 , find the length of its…
  7. If the Total Surface Area of a cube is 1014 cm^2 , find the length of its side.…
  8. The volume of the cube is 125 dm^3 . Find its side.
  9. A container is in the shape of a cube of side 20 cm. How much sugar can it hold?…
  10. A cubical tank can hold 64,000 litres of water. Find the length of the side of…
  11. Three metallic cubes of side 3 cm, 4 cm and 5 cm respectively are melted and are…
  12. How many cubes of side 3 cm are required to build a cube of side 15 cm?…
  13. Find the area of card board required to make an open cubical box of side 40 cm.…
  14. What is the total cost of oil in a cubical container of side 2 m if it is…
  15. A container of side 3.5m is to be painted both inside and outside. Find the area…
Exercise 4.3
  1. respectively as 5 cm, 2 cm , 11cm Find the L.S.A, T.S.A and volume of the…
  2. respectively as 15 dm, 10 dm, 8 dm Find the L.S.A, T.S.A and volume of the…
  3. respectively as 2 m, 3 m, 7 m Find the L.S.A, T.S.A and volume of the cuboids…
  4. respectively as 20 m, 12 m, 8 m Find the L.S.A, T.S.A and volume of the cuboids…
  5. Find the height of the cuboid whose length, breadth and volume are 35 cm, 15 cm…
  6. Two cubes each of volume 64 cm^3 are joined to form a cuboid. Find the L.S.A and…
  7. Raju planned to stitch a cover for his two speaker boxes whose length, breadth…
  8. Mohan wanted to paint the walls and ceiling of a hall. The dimensions of the…
  9. How many hollow blocks of size 30cm x 15cm x20cm are needed to construct a wall…
  10. Find the cost of renovating the walls and the floor of a hall that measures 10m…
Exercise 4.4
  1. The length of the arc of a sector having central angle 90° and radius 7 cm isA.…
  2. If the radius and arc length of a sector are 17 cm and 27 cm respectively, then…
  3. If the angle subtended by the arc of a sector at the center is 90°, then the…
  4. Area of a sector having radius 12 cm and arc length 21 cm isA. 126 cm^2 B. 252…
  5. The area of a sector with radius 4 cm and central angle 60° isA. 2 pi /3 cm^2 B.…
  6. If the area and arc length of the sector of a circle are 60 cm^2 and 20 cm…
  7. The perimeter of a sector of a circle is 37cm. If its radius is 7cm, then its…
  8. A solid having six equal square faces is called aA. cube B. cuboid C. square D.…
  9. The quantity of space occupied by a body is itsA. area B. length C. volume D.…
  10. The LSA of a cube of side 1dm isA. 16 dm^2 B. 4 dm^2 C. 2 dm^2 D. 1 dm^2…

Exercise 4.1
Question 1.

Find the arc length, area and perimeter of the sector with

radius 21 cm and central angle 60°


Answer:

Given:


radius (r) = 21 cm


central angle 60°


Arc length = ?, area of sector = ? and perimeter of sector = ?


As we know,


(a) Length of arc = 




⇒ Length of arc = 22cm


(b) Area of sector = 




⇒ area of sector = 231cm2


(c) perimeter of sector = r + r + length of arc


= 2(r) + length of arc


= 2(21) + 22


= 42 + 22 = 64cm



Question 2.

Find the arc length, area and perimeter of the sector with

radius 4.9 cm and central angle 30°


Answer:

Given:


radius (r) = 4.9 cm


central angle 30°


Arc length = ?, area of sector = ? and perimeter of sector = ?


As we know,


(a) Length of arc = 




⇒ Length of arc = 2.57cm


(b) Area of sector = 




⇒ area of sector = 6.3cm2


( c) perimeter of sector = r + r + length of arc


= 2 ( r) + length of arc


= 2(4.9) + 2.57


= 9.8 + 2.57 = 12.37cm



Question 3.

Find the arc length, area and perimeter of the sector with

radius 14 cm and sector angle 45°


Answer:

Given:


radius (r) = 14 cm


central angle 45°


Arc length = ?, area of sector = ? and perimeter of sector = ?


As we know,


(a) Length of arc = 




⇒ Length of arc = 11cm


(b) Area of sector = 




⇒ area of sector = 77cm2


(c) perimeter of sector = r + r + length of arc


= 2 ( r) + length of arc


= 2(14) + 11


= 28 + 11 = 39cm



Question 4.

Find the arc length, area and perimeter of the sector with

radius 15 cm and sector angle 63°


Answer:

Given:


radius (r) = 15 cm


central angle 63°


Arc length = ?


area of sector = ?


perimeter of sector = ?


As we know,


(a) Length of arc = 




⇒ Length of arc = 16.5cm


(b) Area of sector = 




⇒ area of sector = 123.75cm2


(c) perimeter of sector = r + r + length of arc


= 2 ( r) + length of arc


= 2(15) + 16.5


= 30 + 16.5 = 46.5cm



Question 5.

Find the arc length, area and perimeter of the sector with

radius 21 dm and sector angle 240°


Answer:

Given:


radius (r) = 21 dm


central angle 240°


Arc length = ?


area of sector = ?


perimeter of sector = ?


As we know,


(a) Length of arc = 




⇒ Length of arc = 88dm


(b) Area of sector = 




⇒ area of sector = 924 dm2


(c) perimeter of sector = r + r + length of arc


= 2 ( r) + length of arc


= 2(21) + 88


= 42 + 88 = 130dm



Question 6.

Find the angle subtended by an arc 88 cm long at the centre of a circle of radius 42 cm.


Answer:

Given:

radius (r) = 42 cm


Arc length = 88 cm


central angle = ?


As we know,


Length of arc = 





⇒ central angle = 12°



Question 7.

The arc length of a sector of a circle of radius 14 cm is 22 cm. Find its central angle.


Answer:

Given:

radius (r) = 14 cm


Arc length = 22 cm


central angle = θ


As we know,


Length of arc = 





⇒ central angle = 90°



Question 8.

Find the radius of a sector of a circle having a central angle 70°and an arc length of 44 cm.


Answer:

Given:

radius (r) = ? cm


Arc length = 44 cm


central angle = 70°


As we know,


Length of arc = 





⇒ radius = 36cm



Question 9.

Find the area and perimeter of the sector with

radius 10 cm and arc length 33 cm.


Answer:

Given:

radius (r) = 10 cm


Arc length (a) = 33cm


area of sector = ?


perimeter of sector = ?


As we know,


(a) Area of sector = 



⇒ area of sector = 165 cm2


(b) perimeter of sector = r + r + length of arc


= 2 ( r) + length of arc


= 2(10) + 33


= 20 + 33 = 53cm



Question 10.

Find the area and perimeter of the sector with

radius 55 cm and arc length 80 cm.


Answer:

Given:

radius (r) = 55 cm


Arc length (a) = 80cm


area of sector = ?


perimeter of sector = ?


As we know,


(a) Area of sector = 



⇒ area of sector = 2200 cm2


(b) perimeter of sector = r + r + length of arc


= 2 ( r) + length of arc


= 2(55) + 80


= 110 + 80 = 190cm



Question 11.

Find the area and perimeter of the sector with

radius 12 cm and arc length 15.25 cm.


Answer:

Given:

radius (r) = 12 cm


Arc length (a) = 15.25cm


area of sector = ?


perimeter of sector = ?


As we know,


(a) Area of sector = 



⇒ area of sector = 91.5 cm2


(b) perimeter of sector = r + r + length of arc


= 2 ( r) + length of arc


= 2(12) + 15.25


= 24 + 15.25 = 39.25cm



Question 12.

Find the area and perimeter of the sector with

radius 20 cm and arc length 25 cm.


Answer:

Given: radius (r) = 20 cm

Arc length (a) = 25cm


area of sector = ?


perimeter of sector = ?


As we know,


(a) Area of sector = 



⇒ area of sector = 250 cm2


(b) perimeter of sector = r + r + length of arc


= 2 ( r) + length of arc


= 2(20) + 25


= 40 + 25 = 65cm



Question 13.

Find the arc length of the sector of radius 14 cm and area 70 cm2


Answer:

Given:

radius (r) = 14 cm


Arc length (a) = ?


area of sector = 70cm2


As we know,


Area of sector = 



⇒ arc length = 10 cm



Question 14.

Find the radius of the sector of area 225 cm2 and having an arc length of 15 cm


Answer:

Given:

radius (r) = ?


Arc length (a) = 15cm


area of sector = 225cm2


As we know,


Area of sector = 



⇒ radius = 30 cm



Question 15.

Find the radius of the sector whose central angle is 140°and area 44 cm2.


Answer:

Given:

radius (r) = ?


central angle (a) = 140°


area of sector = 44cm2


Area of sector = 




⇒ r2 = 36


⇒ r = 6 cm



Question 16.

The perimeter of a sector of a circle is 58 cm. Find the area if its diameter is 9 cm.


Answer:

perimeter of a sector = 58 cm


diameter = 9 cm


Radius (r) = d/2 = 9/2 = 4.5 cm


Perimeter = r + r + length of arc


= 2 ( r) + length of arc


58 =arc length + 9


Arc length (a)= 58 – 9 = 49cm


Area of sector = 



⇒ area of sector = 110.25 cm2



Question 17.

Find the area of a sector whose radius and perimeter are 20 cm and 110 cm respectively.


Answer:

perimeter of a sector = 110 cm


radius = 20 cm


Perimeter = r + r + length of arc


= 2 ( r) + length of arc


110 =arc length + 2(20)


Arc length (a)= 110 – 40 = 70cm


Area of sector = 



⇒ area of sector = 700 cm2



Question 18.

Find the central angle of a sector of a circle having

area 352 cm2 and radius 12 cm


Answer:

Given:

radius (r) = 12 cm


central angle = ?


area of sector = 352 cm2


As we know,


Area of sector = 





⇒ central angle = 280°



Question 19.

Find the central angle of a sector of a circle having

area 462 cm2 and radius 21 cm


Answer:

Given:

radius (r) = 21 cm


central angle = ?


area of sector = 462 cm2


As we know,


Area of sector = 





⇒ central angle = 120°



Question 20.

Calculate the perimeter and area of the semicircle whose radius is 14 cm.


Answer:

Given:

radius (r)= 14cm


(a) perimeter of semi-circle = 1/2 (2πr) + r + r


= π r + 2r



perimeter of semi-circle = 44 + 28 = 72cm


(b) area of semi-circle = 



area of semi-circle = 308 cm2



Question 21.

Calculate the perimeter and area of a quadrant circle of radius 7 cm.


Answer:

Given:

radius (r)= 7cm


(a) perimeter of quadrant-circle = 1/4 (2 π r) + r + r


= 1/2 π r + 2r



perimeter of quadrant-circle = 11 + 14 = 25cm


(b) area of quadrant-circle = 



area of quadrant-circle = 38.5 cm2



Question 22.

Calculate the arc length of a sector whose perimeter and radius are 35 cm and 8 cm respectively.


Answer:

perimeter of a sector = 35 cm


radius = 8 cm


Perimeter = arc length + r + r


= arc length + 2r


35 =arc length + 2(8)


Arc length (a)= 35 – 16 = 19cm



Question 23.

Find the radius of a sector whose perimeter and arc length are 24 cm and 7 cm respectively.


Answer:

perimeter of a sector = 24 cm


arc length = 7 cm


Perimeter = arc length + r + r


= arc length + 2r


24 = 7 + 2(r)


2r = 24 – 7


r = 17/2


r = 8.5 cm



Question 24.

Time spent by a student in a day is shown in the figure. Find how much time is spent in

(i) school (ii) play ground (iii) other activities



Answer:

Given:

Total time available is 24hr


(i) time spent in school = 



time spent in school = 7hr


(ii) time spent in playground = 



time spent in playground = 2hr


(iii) time spent in other activities = 



time spent in other activities = 15hr



Question 25.

Three coins each 2 cm in diameter are placed touching one another. Find the area enclosed by them.


Answer:

Given:

diameter of each coin = 2cm


⇒ Radius(r) = 1cm


Area enclosed by one coin = π r2




Area enclosed by all the 3 coin = 3× 22/7


= 9.43cm2



Question 26.

Four horses are tethered with ropes measuring 7 m each to the four corners of a rectangular grass land 21 m x 24 m in dimension. Find

(i) the maximum area that can be grazed by the horses

(ii) the area that remains ungrazed.


Answer:

Given:

(i) length of rope = radius of circle.


At one corner area grazed = 



At one corner area grazed = 38.5m


the maximum area that can be grazed by the horses = 4 × area at one corner


= 4 × 38.5


= 154m2


(ii) Area that remain ungrazed = total area of rectangle – area grazed by horses


Area that remain ungrazed = (21 m x 24 m) – 154


= 504 – 154


= 350 m2



Question 27.

Find the area of card board wasted if a sector of maximum possible size is cut out from a square card board of size 24 cm. [π = 3.14].


Answer:

Given:

The area of square = (side)2 = 24× 24 cm2 = 576 cm2


Now, the area of area has to be maximum. It means that the side of the square will be radius of the sector.


Then, area of the sector = 



= 452.57 cm2


Then, the wasted area will be given as the remaining area


= Area of square – Area of the sector


= 576 cm2 – 452.57 cm2


123.84 cm2



Question 28.

Find the area of the shaded portion in the adjoining figure



Answer:

Given:

θ = 30°


radius of small part is 21cm


radius of bigger part is 42cm


Area of small sector = 




⇒ area of small sector = 115.5 cm2


Area of large sector = 




⇒ area of large sector = 462 cm2


Area of shaded part = 462 – 115.5


= 346.5cm2



Question 29.

Find the radius, central angle and perimeter of a sector whose length of arc and area are 4.4 m and 9.24 m2 respectively.


Answer:

Given:

length of arc (a) = 4.4m


area = 9.24m2


(a) Area of sector = 




⇒ radius of sector = 4.2m


(b) Area of sector = 





⇒ central angle = 60°


(c) perimeter of sector = 2 ( r) + length of arc


= 2(4.2) + 4.4


= 8.4 + 4.4


= 12.8cm




Exercise 4.2
Question 1.

Find the Lateral Surface Area (LSA), Total Surface Area (TSA) and volume of the cubes having their sides as

5.6 cm


Answer:

Given:

side of cube (a) = 5.6cm


(a) LSA of cube = 4a2


= 4(5.6)2


⇒ LSA of cube = 125.44cm2


(b) TSA of cube = 6a2


= 6(5.6)2


⇒ TSA of cube = 188.16cm2


(c) Volume of cube = a3


= (5.6)3


⇒ Volume of cube = 175.62cm3



Question 2.

Find the Lateral Surface Area (LSA), Total Surface Area (TSA) and volume of the cubes having their sides as

6 dm


Answer:

Given:

side of cube (a) = 6dm


(a) LSA of cube = 4a2


= 4(6)2


⇒ LSA of cube = 144dm2


(b) TSA of cube = 6a2


= 6(6)2


⇒ TSA of cube = 216dm2


(c) Volume of cube = a3


= (6)3


⇒ Volume of cube = 216dm3



Question 3.

Find the Lateral Surface Area (LSA), Total Surface Area (TSA) and volume of the cubes having their sides as

2.5 m


Answer:

Given:

side of cube (a) = 2.5m


(a) LSA of cube = 4a2


= 4(2.5)2


⇒ LSA of cube = 25m2


(b) TSA of cube = 6a2


= 6(2.5)2


⇒ TSA of cube = 37.5m2


(c) Volume of cube = a3


= (2.5)3


⇒ Volume of cube = 15.625m3



Question 4.

Find the Lateral Surface Area (LSA), Total Surface Area (TSA) and volume of the cubes having their sides as

24 cm


Answer:

Given:

side of cube (a) = 24cm


(a) LSA of cube = 4a2


= 4(24)2


⇒ LSA of cube = 2304cm2


(b) TSA of cube = 6a2


= 6(24)2


⇒ TSA of cube = 3456cm2


(c) Volume of cube = a3


= (24)3


⇒ Volume of cube = 13824cm3



Question 5.

Find the Lateral Surface Area (LSA), Total Surface Area (TSA) and volume of the cubes having their sides as

31 cm


Answer:

Given:

side of cube (a) = 31cm


(a) LSA of cube = 4a2


= 4(31)2


⇒ LSA of cube = 3844cm2


(b) TSA of cube = 6a2


= 6(31)2


⇒ TSA of cube = 5766cm2


(c) Volume of cube = a3


= (31)3


⇒ Volume of cube = 29791cm3



Question 6.

If the Lateral Surface Area of a cube is 900 cm2, find the length of its side.


Answer:

Given:

LSA = 900cm2


LSA of cube = 4a2


900 = 4(a)2


⇒ (a)2 = 225


⇒ length of side of cube = 15cm



Question 7.

If the Total Surface Area of a cube is 1014 cm2, find the length of its side.


Answer:

Given:

TSA = 1014cm2


TSA of cube = 6a2


1014 = 6(a)2


⇒ (a)2 = 169


⇒ length of side of cube = 13cm



Question 8.

The volume of the cube is 125 dm3. Find its side.


Answer:

Given:

Volume = 125dm3


Volume of cube = a3


125 = (a)3


⇒ (a) = 5


⇒ length of side of cube = 5dm



Question 9.

A container is in the shape of a cube of side 20 cm. How much sugar can it hold?


Answer:

Given:

side of container (a) = 20cm


Volume of cube = a3


= (20)3


= 20 × 20 × 20


⇒ Volume of container = 8000cm3



Question 10.

A cubical tank can hold 64,000 litres of water. Find the length of the side of the tank.


Answer:

Given:

Volume of tank = 64000 litres = 64m3


Volume of cube = a3


64000 = (a)3


⇒ (a)3 = (4)3


⇒ a = 4


⇒ length of side of tank = 4m



Question 11.

Three metallic cubes of side 3 cm, 4 cm and 5 cm respectively are melted and are recast into a single cube. Find the total surface area of the new cube.


Answer:

Given:

three cubes of side 3 cm, 4 cm and 5cm


Total volume of all cube = volume of new cube


(3)3 + (4)3 + (5)3 = (a)3


27 + 64 + 125 = (a)3


216 = (a)3


⇒ a = 6


TSA of cube = 6a2


= 6(6)2


⇒ TSA of cube = 216cm2



Question 12.

How many cubes of side 3 cm are required to build a cube of side 15 cm?


Answer:

Given:

side of small cube = 3cm


side of large cube = 15cm


volume of small cube = (3)3


= 27


volume of large cube = (15)3


= 3375


Number of required = volume of large cube/ volume of small cube


N = 3375/27


N = 125


Number of cubes required = 125



Question 13.

Find the area of card board required to make an open cubical box of side 40 cm. Also find the volume of the box.


Answer:

Given:

side of cube (a) = 40cm


Area of open cubical box = 5a2


= 5(40)2


⇒ area of cube = 8000cm2


Volume of cube = a3


= (40)3


⇒ Volume of cube = 64000cm3



Question 14.

What is the total cost of oil in a cubical container of side 2 m if it is measured and sold using a cubical vessel of height 10 cm and the cost is ₹50 per measure.


Answer:

Given:

side of container = 2m


side of vessel = 10cm = 0.1m


Volume of container = (2)3


= 8000000cm3


Volume of container = (10)3


= 1000cm3


Rate = 50 per 1000 m cube


So, cost = 


Cost = Rs. 400000



Question 15.

A container of side 3.5m is to be painted both inside and outside. Find the area to be painted and the total cost of painting it at the rate of ₹75 per square meter.


Answer:

Given:

side of container (a) = 3.5cm


Area of cubical box to be painted both sides = 12a2


= 12(3.5)2


⇒ Area of cubical box to be painted both sides = 147m2


total cost of painting it at the rate of Rs75 per square meter


then total cost of painting painted box = 147 × 75 = Rs11025




Exercise 4.3
Question 1.

Find the L.S.A, T.S.A and volume of the cuboids having the length, breadth and height

respectively as

5 cm, 2 cm , 11cm


Answer:

Given:

l = 5cm, b = 2cm and h = 11cm


(a) LSA of cuboid = 2(lh+hb)


= 2(5(11) + 2(11))


= 2(55+22)


= 2(77) = 154cm2


⇒ LSA of cuboid = 154cm2


(b) TSA of cuboid = 2(lh+hb+lb)


= 2(5(11) + 2(11) + 5(2))


= 2(55+22+10)


⇒ TSA of cuboid = 174cm2


(c) Volume of cuboid = l× b× h


= 5× 2× 11


⇒ Volume of cuboid = 110cm3



Question 2.

Find the L.S.A, T.S.A and volume of the cuboids having the length, breadth and height

respectively as

15 dm, 10 dm, 8 dm


Answer:

Given:

l = 15dm, b = 10dm and h = 8dm


(a) LSA of cuboid = 2(lh+hb)


= 2(15(8) + 8(10))


= 2(120+80)


= 2(200) = 400dm2


⇒ LSA of cuboid = 400dm2


(b) TSA of cuboid = 2(lh+hb+lb)


= 2(15(8) + 8(10) + 15(10))


= 2(120+80+150)


⇒ TSA of cuboid = 700dm2


(c) Volume of cuboid = l× b× h


= 15× 10× 8


⇒ Volume of cuboid = 1200dm3



Question 3.

Find the L.S.A, T.S.A and volume of the cuboids having the length, breadth and height

respectively as

2 m, 3 m, 7 m


Answer:

Given:

l = 2m, b = 3m and h = 7m


(a) LSA of cuboid = 2(lh+hb)


= 2(2(7) + 7(3))


= 2(14+21)


= 2(35) = 70m2


⇒ LSA of cuboid = 66m2


(b) TSA of cuboid = 2(lh+hb+lb)


= 2(2(7) + 7(3) + 2(3))


= 2(14+21+6)


⇒ TSA of cuboid = 82m2


(c) Volume of cuboid = l× b× h


= 2× 3× 7


⇒ Volume of cuboid = 42m3



Question 4.

Find the L.S.A, T.S.A and volume of the cuboids having the length, breadth and height

respectively as

20 m, 12 m, 8 m


Answer:

Given:

l = 20m, b = 12m and h = 8m


(a) LSA of cuboid = 2(lh+hb)


= 2(20(8) + 8(12))


= 2(160+96)


= 2(256) = 512m2


⇒ LSA of cuboid = 512m2


(b) TSA of cuboid = 2(lh+hb+lb)


= 2(20(8) + 8(12) + 20(12))


= 2(160+96+240)


⇒ TSA of cuboid = 992m2


(c) Volume of cuboid = l× b× h


= 20× 12× 8


⇒ Volume of cuboid = 1920m3



Question 5.

Find the height of the cuboid whose length, breadth and volume are 35 cm, 15 cm and 14175 cm3 respectively.


Answer:

Given:

l = 35cm, b = 15cm and volume = 14175 cm3


Volume of cuboid = l× b× h


14175 = 35× 15× h


⇒ h = 14175/ 525


⇒ h = 27


⇒ Height of cuboid = 27cm



Question 6.

Two cubes each of volume 64 cm3 are joined to form a cuboid. Find the L.S.A and T.S.A of the resulting solid.


Answer:

Given:

volume of given cube = 64cm3


Side = a cm


Volume = (a)3


64 = (a)3


a = 4cm


two cubes are joined together.


Length of resultant cube = 4+4 = 8cm


Breadth = 4cm


Height = 4cm


(a) LSA of cuboid = 2(lh+hb)


= 2(8(4) + 4(4))


= 2(32+16)


= 2(48) = 96cm2


⇒ LSA of cuboid = 66m2


(b)TSA of cuboid = 2(lh+hb+lb)


= 2(8(4) + 4(4) + 8(4))


= 2(32+16+32)


⇒ TSA of cuboid = 2(80) = 160m2



Question 7.

Raju planned to stitch a cover for his two speaker boxes whose length, breadth andheight are 35 cm, 30 cm and 55 cm respectively. Find the cost of the cloth he has to buy if its costs ₹75 per sq.m.


Answer:

Given:

l = 35cm, b = 30cm and h = 55cm


Total area to cover two speaker =2{ 2(lh + bh) + lb)}


= 2{2(35(55) + 30(55)) + 35(30)}


=2{ 2(1925 + 1650 )+ 1050}


=2{ 2(210) + 1050 }


= 2{7150 + 1050} = 16400 cm2 = 1.64m2


⇒ area = 1.64m2


Cost of 1m = Rs 75


Cost of 1.64 m2 = 1.64× 75


= Rs 123



Question 8.

Mohan wanted to paint the walls and ceiling of a hall. The dimensions of the hall is 20m x15m x6m. Find the area of surface to be painted and the cost of painting it at ₹78 per sq. m.


Answer:

Given:

l = 20m, b = 15m and h = 6m


area of walls and ceiling to be renovated = 2(lh + bh) + lb)


= 2(20(6) + 15(6)) + 20(15)


= 2(120 + 90 )+ 300


= 2(210) + 300


= 420 + 300 = 720 m2


⇒ area = 720m2


Cost of 1m = Rs 78


Cost of 720 m2 = 720× 48


= Rs 56160



Question 9.

How many hollow blocks of size 30cm x 15cm x20cm are needed to construct a wall 60m in length, 0.3m in breadth and 2m in height.


Answer:

Given:

sides of small cuboid = 30cm x 15cm x20cm and sides of large cuboid = 60m x 0.3m x 2m


volume of small cube = 30cm x 15cm x20cm


= 9000cm3 = 0.009m3


volume of large cube = 60m x 0.3m x 2m


= 36m


Number of hollow blocks required = volume of large cuboid/ volume of small cuboid


N = 36/0.009


N = 4000


Number of hollow blocks required = 4000



Question 10.

Find the cost of renovating the walls and the floor of a hall that measures 10m x 45m x 6m if the cost is ₹48 per square meter.


Answer:

Given:

l = 10m, b = 45m and h = 6m


area of cuboid to be renovated = 2(lh + bh)+ lb


= 2(10(6) + 45(6)) + 10(45)


= 2(60 + 270) +450


= 660 + 450 = 1110


⇒ area of cuboid to be renovated zz= 1110m3


Cost of 1m = Rs 48


Cost of 1110 m2 = 1110× 48


= Rs 53280




Exercise 4.4
Question 1.

The length of the arc of a sector having central angle 90° and radius 7 cm is
A. 22 cm

B. 44 cm

C. 11 cm

D. 33 cm


Answer:

Given:

length of arc = ?


radius = 7cm


Arc length = 





⇒ Arc length = 11cm


Option (C) is correct.


Question 2.

If the radius and arc length of a sector are 17 cm and 27 cm respectively, then the perimeter is
A. 16 cm

B. 61 cm

C. 32 cm

D. 80 cm


Answer:

Given:

Perimeter = ?


length of arc = 27cm


radius = 17cm


perimeter of sector = arc length + r + r


= arc length + 2r


= 2(17) + 27


= 34 + 27 = 61cm


Option (B) is correct.


Question 3.

If the angle subtended by the arc of a sector at the center is 90°, then the area of the sector in square units is
A. 2πr2

B. 4πr2

C. 

D. 


Answer:

Given:

radius = r


central angle = 90°


Area of sector = 




Option (C) is correct.


Question 4.

Area of a sector having radius 12 cm and arc length 21 cm is
A. 126 cm2

B. 252 cm2

C. 33 cm2

D. 45 cm2.


Answer:

Given:

radius = 12cm


arc length = 21cm


Area of sector = 



⇒ area of sector = 126cm


Option (A) is correct.


Question 5.

The area of a sector with radius 4 cm and central angle 60° is
A. 

B. 

C. 

D. 


Answer:

Given:

radius = 4cm


central angle = 60°


Area of sector = 





⇒ central angle = 8π /3 cm2


Option (C) is correct.


Question 6.

If the area and arc length of the sector of a circle are 60 cm2 and 20 cm respectively, then the diameter of the circle is
A. 6 cm

B. 12 cm

C. 24 cm

D. 36 cm


Answer:

Given:

area of sector = 60cm2


arc length = 20cm


Area of sector = 



⇒ Radius of circle = 6cm


Diameter of circle = 12cm


Option (B) is correct.


Question 7.

The perimeter of a sector of a circle is 37cm. If its radius is 7cm, then its arc length is
A. 23 cm

B. 5.29 cm

C. 32 cm

D. 259 cm


Answer:

Given:

Perimeter = 37cm


radius = 7cm


perimeter of sector = arc length + r + r


= arc length + 2r


37 = 2(7) + a


a = 37 - 14 = 23cm


Option (a) is correct.


Question 8.

A solid having six equal square faces is called a
A. cube

B. cuboid

C. square

D. rectangle


Answer:

A solid having six equal square faces is Cube.


Option (a) is correct.


Question 9.

The quantity of space occupied by a body is its
A. area

B. length

C. volume

D. T.S.A


Answer:

Quantity of space occupied by a body is its volume.


Option (c) is correct.


Question 10.

The LSA of a cube of side 1dm is
A. 16 dm2

B. 4 dm2

C. 2 dm2

D. 1 dm2


Answer:

Given:

side of cube (a) = 1dm


LSA of cube = 4a2


= 4(1)2


= 4(1)


⇒ LSA of cube = 4dm2


Option (B) is correct.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination