Mining Class 8th Social Science Term 1 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Social Science Term 1 Tamilnadu Board Solution
Exercise
  1. Mining is also known as a ………….. Industry. Fill in the blanks:
  2. Open cast mining is also called ……………….. . Fill in the blanks:
  3. Minerals are non-renewable ……………….. . Fill in the blanks:
  4. Mica is used in ……………….. Industries. Fill in the blanks:
  5. ………………. Are tower like features in the oil fields. Fill in the blanks:…
  6. The mineral founds in the alluvial deposit is ……….. . Choose the correct answer:A) Gold B)…
  7. The ore of aluminium is ……….. . Choose the correct answer:A) Sulphur B) Salt C) Bauxite…
  8. Anthracite is the ore of ………………. . Choose the correct answer:A) Iron B) Coal C) Gold…
  9. A kind of non-metallic mineral is ………….. Choose the correct answer:A) Petroleum B) Sulphur…
  10. Match the following:
  11. How do minerals occur in the Earth? Answer briefly:
  12. Write a note on shaft mining. Answer briefly:
  13. Name the different types of coal. Answer briefly:
  14. What are mineral fuels? Answer briefly:
  15. What is alluvial mining? Answer briefly:
  16. Describe the types of mining. Write in 200 words:
  17. Write an essay on metallic minerals. Write in 200 words:
Formative Assessment
  1. Activity: Cross word puzzle: solve it with the help of the clues given below. Across: 1.…
  2. a. Collect pictures of different types of mining. Project work:
  3. List the mineral (metallic and non-metallic) found in different districts of our state.…
  4. Do we have mining activities in our state? Do a project on any one activity and write a…
  5. Map Skill: On the world map, mark the iron ore regions.
  6. Discuss the methods of conservations of fuel minerals. Discussions:…
  7. Imagine a day without fuel in your house or in industry - discuss. Discussions:…

Exercise
Question 1.

Fill in the blanks:

Mining is also known as a ………….. Industry.


Answer:

Mining is also known as a robber industry.

Reason: mining is the extraction of valuable minerals or other geological materials from the earth. Mining is also called as robber industry. Mining is a primay activity.



Question 2.

Fill in the blanks:

Open cast mining is also called ……………….. .


Answer:

Open cast mining is a surface mining technique or extracting rocks or minerals from the earth by their removal from an open pit or directly from earth surface.



Question 3.

Fill in the blanks:

Minerals are non-renewable ……………….. .


Answer:

Minerals are non-renewable resources.

Reason: Minerals are non-renewable resources as once they are used up completely, they cannot be reproduced unlike solar or wind or tidal energy. So the conservation and sustainable use of such resources is extremely important.



Question 4.

Fill in the blanks:

Mica is used in ……………….. Industries.


Answer:

Mica is used in electrical Industries.

Reason: Basically, mica is used for thermal as well as electrical insulators, constructing capacitors and atomic force microscopy.



Question 5.

Fill in the blanks:

………………. Are tower like features in the oil fields.


Answer:

Derricks are tower like features in the oil fields. It is a kind of crane with a movable pivoted arm for moving heavy weights. Used in oil fields.



Question 6.

Choose the correct answer:

The mineral founds in the alluvial deposit is ……….. .
A) Gold

B) Iron

C) Coal


Answer:

The mineral founds in the alluvial deposit is gold. Alluvial mining is a process in which minerals are extracted by panning or dredging like tin or gold.


Question 7.

Choose the correct answer:

The ore of aluminium is ……….. .
A) Sulphur

B) Salt

C) Bauxite


Answer:

The ore of aluminium is bauxite. It is called aluminium oxide Al2O3 from which aluminium can be extracted by the electrolysis process.

The formula is Al2O3.


Question 8.

Choose the correct answer:

Anthracite is the ore of ………………. .
A) Iron

B) Coal

C) Gold


Answer:

Anthracite is the most valuable ore of coal as it has the highest carbon content and least impure. Generally, it is used in the metallurgy section and for power generation purposes.


Question 9.

Choose the correct answer:

A kind of non-metallic mineral is …………..
A) Petroleum

B) Sulphur

C) Iron


Answer:

Non-metallic minerals are those minerals which do not have iron content in them. Sulphur is a non-metallic mineral.


Question 10.

Match the following:



Answer:

1. Fuel Coal


Fuel is any material that can be used to produce energy. Coal is a fuel it is used in many activities like- cooking food, in an industrial process, etc.


2. Malaysia Tin


Tin is mined in Malaysia, Bolivia, Indonesia. China is the largest producer of tin in the world. Malaysia also has large reserves of tin mineral. It is an important mineral for development.


3. Alluvial mining Gold


Alluvial mining is used to extract minerals by panning or dredging minerals like tin and gold which are sometimes mixed with soil in the river bed.


4. Limestone Quarrying


Quarrying is mining if construction materials like limestone or red sandstone from the earth's surface. It is a hard sedimentary rock, compose mainly of calcium carbonate dolomite used in building materials or in cement production.


5. Copper Chile


Chile is a South American country. Chile is the largest copper producer of the world in present time second id Peru. Copper is a chemical element with symbol Cu and atomic number 29.



Question 11.

Answer briefly:

How do minerals occur in the Earth?


Answer:

Minerals are generally found in the rocks or deeply embedded in the earth. They can be found in the cracks, faults or joints. Sometimes they are found as horizontal deposits in the rock strata. Certain minerals like gold and tin are found along with the alluvial deposits.

The smaller occurrence is called veins, and the larger occurrence are called lodes.


Ocean water also contains a large number of minerals like common salt, magnesium, and bromine.



Question 12.

Answer briefly:

Write a note on shaft mining.


Answer:

Shaft mining is used when the bottom is inaccessible, and miners dig directly until they reach the desired depth. The vertical central shaft of a shaft mine is called service cage and is used for transportation purpose. It is also called shaft sinking.



Question 13.

Answer briefly:

Name the different types of coal.


Answer:

The different types of coal are:

• Peat


• Lignite or brown coal


• Anthracite


• Bituminous coal


• Steam coal


• Graphite(best quality)



Question 14.

Answer briefly:

What are mineral fuels?


Answer:

A fuel taken or stripped from the interior of the earth, such as petroleum, coal, peat, shale oil, etc is termed as mineral fuel. They are used for electrification, transportation, heating, building blocks of several elements, etc. They are non-renewable resources.



Question 15.

Answer briefly:

What is alluvial mining?


Answer:

It is a type of surface mining methods used to extract minerals like gold and tin by dredging from the river bed when these minerals are mixed with the alluvium.



Question 16.

Write in 200 words:

Describe the types of mining.


Answer:

Mining is the extraction of minerals and other materials from the interior of the earth.


• It has immense importance in today’s world as the household or industries depend on the minerals available on the planet.


• There are various types of mining: Surface mining (for minerals found close to the surface of the earth). It can be further divided into three types: open cast, strip, alluvial.


• Open cast: Digging of the materials found at the surface of the earth.


• Strip: Involves removing of long strips of soil and rock and other weathered material.


• Alluvial: Extraction of minerals by dredging from the beds of rivers. (Tin and gold).


• Quarrying: It is another type of mining used for extracting building materials like Limestone.


• Underground (Sub surface) mining: Ores are extracted from greater depths beneath the surface of the earth. This kind of mining is expensive as well as risky. Ex. Coal


• Drilling: It is the extraction of oil and petroleum.


• There are other types of mining like contour mining, highwall mining, etc.


• There are some side effects of mining like soil erosion, water erosion, and air pollution. So mining areas after work must not be left abandoned.



Question 17.

Write in 200 words:

Write an essay on metallic minerals.


Answer:

• Metallic minerals can be defined as those minerals with a metallic lustre and having properties of metals like high specific gravity, malleability, ductility, conductivity, etc.


• Gold is a very common example. It has industrial use, and it is heavily used in jewellery making. It is used in medical fields as well. Gold is generally detected by chemical methods.


• Silver is another example which has vast use in making jewellery, currency, utensils, water purifiers, etc. It has high electrical conductivity and appreciable thermal conductivity.


• Lead is heavy metal, but it is soft and malleable. It has a low melting point. It is used for construction and plumbing purposes. It is used for making paints and alloys.


• Copper is another example of a metallic mineral. It is soft, malleable and ductile. It has high values of thermal and electrical conductivity. It is used for making ornaments, construction purpose, alloy making, etc.




Formative Assessment
Question 1.

Activity:

Cross word puzzle: solve it with the help of the clues given below.



Across:

1. An ore of Aluminium (7)

3. A type of iron ore (9)

5. Mineral extracted by placer or alluvial method (4)

7. A non metallic mineral (6)

Down:

1. Mining closer to the surface (9)

2. Removing long strips overlying rock and soil (11).

4. Mining at greater depths (11)

6. Tower like features at the oil fields (8)


Answer:

Across:


1. An ore of Aluminium (7) - BAUXITE


3. A type of iron ore (9)-MAGNETITE


5. Mineral extracted by placer or alluvial method (4)-GOLD


7. A non-metallic mineral (6)-GYPSUM


Down:


1. Mining closer to the surface (9) – OPEN CAST


2. Removing long strips overlying rock and soil (11)-STRIPMINING


4. Mining at greater depths (11)-UNDERGROUND


6. Tower like features at the oil fields (8)-DERRICKS



Question 2.

Project work:

a. Collect pictures of different types of mining.


Answer:


Powder River basin...



Alluvial mining.



Drilling



Underground Mining



Question 3.

Project work:

List the mineral (metallic and non-metallic) found in different districts of our state.


Answer:



Question 4.

Project work:

Do we have mining activities in our state? Do a project on any one activity and write a report on it.


Answer:

This is a chart of proven reserves of major minerals of Tamil Nadu in 2001 by Department of Geology and Mining with figures in tonnes.



(Source- Tamil Selvi)


'NLC India Limited (NLCIL) formerly Neyveli Lignite Corporation is a 'Navratna' profit making, Government of India Enterprise engaged in mining of lignite and generation of power through lignite based thermal power plants. NLCIL was established by GoI in 1956, following the discovery of lignite deposits in Neyveli, Tamil Nadu. NLCIL comes under administrative control of Ministry of Coal, GoI and serves as an important source of power generation to the states of Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala, Telangana, Rajasthan and Union Territory of Puducherry. NLCIL currently operates four open cast lignite mines of the total capacity of 30.6 Million Tonnes per Annum (MTPA) and five thermal power stations with a total installed capacity of 3240 MW. The company, through its subsidiary NTPL, has also recently commissioned a 1000 MW coal based power plant (comprising 2 Units of 500 MW capacity each), 10 MW solar plant and 30 MW wind power plant thus bringing the total installed capacity of the company to 4280 MW.


The main activities of NLC are Lignite Mining and Power Generation. However, the company has also diversified into a generation of renewable energy through Solar Power Generation and Wind Power Generation.


The purposes of the project are:


1. Lignite Mining


2. Thermal Power Generation


3. Solar Energy Generation


4. Wind Power Generation


5. Coal Mining.



Question 5.

Map Skill:

On the world map, mark the iron ore regions.


Answer:



Question 6.

Discussions:

Discuss the methods of conservations of fuel minerals.


Answer:

The methods of conservation of fuel minerals are:


• Limited use of the fuel minerals as most of they are non-renewable sources of energy.


• They are a huge source of pollution but at the same time life without them is impossible. So, there must be a sustainable use of such resources.


• Proper remedial measures should be used while cooking. For example, covering and boiling of food, avoiding too much of overheating, avoid keeping food in the freezer and re-cooking them, etc.


• Less use of electronic items. Most of the appliances we use are made of petrochemicals elements, so less use would ensure lesser damage and wear-out and in turn lesser demand.


• Recycling of the items must be done.


• Wastage of resources must be avoided by strict rules and regulations.


• Use air conditioning sparingly.


• Make drivers energy conscious.



Question 7.

Discussions:

Imagine a day without fuel in your house or in industry – discuss.


Answer:

• A day without fuel is unimaginable. It would be the worst kind of incident that can ever happen. And we can call it has a manmade disaster.


• What do we do after getting up in the morning? Of course, we brush our teeth and then wait for tea or coffee... If there were no fuel, there would be no source of cooking!!!!!!!! So our breakfast, lunch, and dinner are cancelled.


• After that, we get ready and go to schools, colleges, and workplaces. But there would be no autos or buses or taxis running as there would be no fuel.


• There would be no trains running. (only a small fraction of trains run through electrification)


• There would be no ferries or ships travelling as there is no fuel at all.


• In hospitals the things we see such as latex gloves or disposable syringes they are petrochemical products...so no fuel would mean non availability of such things.


• There would be no airplanes or helicopters in action as well.


• We would not be even able to use a maximum of the electrical devices such as Android phones or laptops as they are derived from petrochemical products.


• Industries frankly would come to a standstill as the main power source is the fuels. Be it heating, purifying or reaction industries require a power source.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination