Motion Class 9th Science Tamilnadu Board Solution

Class 9th Science Tamilnadu Board Solution
Multiple Choice Questions
  1. Slope of the velocity - time graph givesA. speed B. displacement C. distance D.…
  2. Which of the following graph represents uniform motion of a moving particle?A. B. C. D.…
  3. A body moving with an initial velocity 5ms-1 and accelerates at 2ms-2. Its velocity after…
  4. In a 100 m race, the winner takes 10s to reach the finishing point. The average speed of…
  5. The area under velocity - time graph representsA. velocity of the moving object B.…
  6. A car is being driven at a speed of 20 ms-1 when brakes are applied to bring it to rest in…
  7. Unit of acceleration isA. ms-1 B. ms-2 C. ms D. ms^2
  8. Which one of the following is most likely not a case of uniform circular motion?A. The…
  9. The force responsible for drying of clothes in a washing machine is ....A. Centripetal…
  10. The centrifugal force is …….A. Real force B. The force of reaction of centripetal force C.…
Question Paper-i Short Answer Type
  1. A bus travel, a distance of 20km from Chennai central airport in 45 minutes. What is the…
  2. Why did the actual speed differ from average speed!
  3. Mention the uses of velocity-time graph
  4. The speed of a particle is constant. Will it have acceleration? Justify with an example…
  5. Distinguish distance and displacement of a moving object
Question Paper-i Answer The Following Question
  1. Derive the three equations of motion by graphical method.
Question Paper-ii Multiple Choice Questions
  1. In a 100 m race, the winner takes 10s to reach the finishing point. The average speed of…
  2. Force involved in uniform circular motion is given by __________A. B. f = mvr C. D.…
Question Paper-ii Choose Correct Statement
  1. Choose the correct statement
Question Paper-ii Short Answer Type
  1. A motorcycle travelling at 20ms-1 has an acceleration of 4ms-2. What does it explains…
  2. Complete of following sentences a. The acceleration of the body that moves with a uniform…
  3. Distinguish speed and velocity.
  4. What is meant by negative acceleration?
Question Paper-ii Answer The Following Question
  1. A boy moves along the path ABCD. What is the total distance Covered by the boy? What is…
Fill In The Blanks
  1. Speed is a ________ quantity whereas velocity is a ______ quantity…
  2. The slope of the distance - time graph at any point gives __________…
  3. Consider an object is rest at position x = 20m. Then its displacement - time graph will be…
  4. Negative acceleration is called ____________
  5. Area under velocity ‒ time graph shows ____________
True Or False
  1. The motion of a city bus in a heavy traffic road is an example for uniform motion.…
  2. Acceleration can get negative value also.
  3. Distance covered by a particle never becomes zero between any interval of time but…
  4. The velocity-time graph of a particle falling freely under gravity would be a straight…
  5. If the velocity-time graph of a particle is a straight line inclined to time axis then its…
Assertion And Reason Type
  1. Assertion: The accelerated motion of an object may be due to change in magnitude of…
  2. Assertion: The Speedometer of a car or a motor-cycle measures the average speed of it.…
  3. Assertion: Displacement of a body may be zero when distance travelled by it is not zero.…
Match The Following
  1. Match the Following
Short Answer Type
  1. Define velocity?
  2. Distinguish distance and displacement?
  3. What do you mean by uniform motion?
  4. Compare speed and velocity?
  5. What do you understand about negative acceleration?
  6. What remains constant in uniform circular motion? And What Changes continuously in uniform…
  7. Is the uniform circular motion accelerated? Give reasons for your answer?…
  8. What is meant by uniform circular motion? Give two examples of uniform circular motion.…
Paragraph Questions
  1. Derive equations of motion by graphical method.
Exercise Problems
  1. During an experiment, a signal from a spaceship reached the ground station in five…
  2. A ball is gently dropped from a height of 20m. If its velocity increases uniformly at the…
  3. An Athlete completes one round of a circular track of diameter 200 m in 40 s. What will be…
  4. A racing car has a uniform acceleration of 4 ms-2. What distance it covers in 10 s after…
  5. A train travelling at a speed of 90 kmph. Brakes are applied so as to produce a uniform…
  6. The adjacent diagram shows the velocity time graph of a body. During what time interval is…
  7. The following graph shows the motion of a car. What do you infer from the graph along OA…
  8. From the following Table, check the shape of the graph
Question Paper-i Multiple Choice Questions
  1. The area under velocity time graph representsA. Velocity of the moving object B.…
  2. Unit of acceleration isA. ms-1 B. ms-2 C. ms D. ms^2
  3. When a body starts from rest, the acceleration of the body after 2second in _________ of…

Multiple Choice Questions
Question 1.

Slope of the velocity - time graph gives
A. speed

B. displacement

C. distance

D. acceleration


Answer:

Since Acceleration is defined as  and Slope of Velocity – time Graph is also denoted by  .


Question 2.

Which of the following graph represents uniform motion of a moving particle?
A. 

B. 

C. 

D. 


Answer:

Uniform motion is defined as the motion of an object in which the object travels in a straight line and its velocity remains constant.

Note- In option (b) the graph is a straight line hence the velocity remains constant.


Question 3.

A body moving with an initial velocity 5ms-1 and accelerates at 2ms-2. Its velocity after 10s is
A. 20ms-1

B. 25ms-1

C. 5ms-1

D. 22.55ms-1


Answer:

From the first equation of motion, we have

v = u+a.t -- (i)


u = 5ms-1


a= 2ms-2


t =10s


putting the values u, a & t in equation (i) we get,


v = 5 ms-1 + 2m× 10s = 25ms-1.


Question 4.

In a 100 m race, the winner takes 10s to reach the finishing point. The average speed of the winner is
A. 5ms-1

B. 20ms-1

C. 40ms-1

D. 10 ms-1


Answer:

Average Speed is defined as  ,

Distance is 100m and time taken is 10 sec,


⇒ Average Speed = 10 ms-1 .


Question 5.

The area under velocity – time graph represents
A. velocity of the moving object

B. displacement covered by the moving object

C. speed of the moving object

D. acceleration of the moving object


Answer:

Area under a velocity-time graph

Is velocity × time, since


Displacement is also defined as


Velocity × time.


Question 6.

A car is being driven at a speed of 20 ms-1 when brakes are applied to bring it to rest in 5 s. The deceleration produced in this case will be
A. +4 ms-2

B. ‒4 ms-2

C. ‒0.25 ms-2

D. +0.25 ms-2


Answer:

u (Initial Velocity) = 20 m/sec

v (final velocity) = 0 m/sec (at rest)


time (t) = 5 seconds


v = u + a.t – (i)


⇒ a = 


⇒ a= 


a= 


a = -4 ms-2


Therefore Deceleration produced is 4 ms-2


Note : Since in this question value of deceleration has been asked,


Don’t get confused with the signs, Deceleration= -(Acceleration).


Question 7.

Unit of acceleration is
A. ms-1

B. ms-2

C. ms

D. ms2


Answer:

Acceleration =  = ms-2


Question 8.

Which one of the following is most likely not a case of uniform circular motion?
A. The motion of the Earth around the Sun.

B. The motion of a toy train on a circular track.

C. The motion of a racing car on a circular track.

D. The motion of hours’ hand on the dial of the clock.


Answer:

Racing Car during its motion accelerates or decelerates causing non-uniform motion


Question 9.

The force responsible for drying of clothes in a washing machine is ....
A. Centripetal force

B. Centrifugal force

C. Gravitational force

D. Electro static force


Answer:

The force acting on clothes is away from the centre.


Question 10.

The centrifugal force is …….
A. Real force

B. The force of reaction of centripetal force

C. Virtual force

D. Directed towards the centre of the circular path.


Answer:

Centrifugal Force has same magnitude and opposite direction as of centripetal force.



Question Paper-i Short Answer Type
Question 1.

A bus travel, a distance of 20km from Chennai central airport in 45 minutes. What is the average speed?


Answer:

Given: total distance travelled = 20km= 20,000m


Total time taken = 45 min = 45


Average speed = 



=7.4 m/s



Question 2.

Why did the actual speed differ from average speed!


Answer:

Actual speed is the speed you are traveling at any given moment at any given point. Average speed is figured by dividing the distance you traveled by the time it took you to drive that distance.



Question 3.

Mention the uses of velocity–time graph


Answer:

(a) The variation in velocity of an object with time can be represented by velocity – time graph.


(b) We can also study about uniformly accelerated motion by plotting its velocity – time graph.


(c) One can also determine the distance moved by the car from its velocity – time graph.



Question 4.

The speed of a particle is constant. Will it have acceleration? Justify with an example


Answer:

If speed of particle is constant then the particle may have acceleration or not.


If direction of the particle changes with constant speed then there is acceleration, and if direction doesn’t changes there is no acceleration.



Question 5.

Distinguish distance and displacement of a moving object


Answer:

Distance: The actual length of the path covered by a moving body irrespective of the direction is called the distance travelled by the body. It is measured in meter in SI system. It is a scalar quantity having magnitude only.


Displacement: It is defined as the change in position of a moving body in a particular direction. It is vector quantity having both magnitude and direction. It is also measured in meter in SI system.




Question Paper-i Answer The Following Question
Question 1.

Derive the three equations of motion by graphical method.


Answer:

Equations of motion from velocity – time graph:


Graph shows the change in velocity with time for an uniformly accelerated object. The object starts from the point D in the graph with velocity u. Its velocity keeps increasing and after time t it reaches the point B on the graph.


The initial velocity of the object = u = OD = EA


The final velocity of the object = v = OC = EB


Time = t = OE = DA


Also from the graph we know that, AB = DC


First equation of motion


By definition, acceleration = change in velocity / time


= (final velocity – initial velocity)/ time


= (OC – OD) / OE


= DC / OE


a = DC / t


DC = AB = at


From the graph EB = EA + AB


v = u + at


This is first equation of motion


Second equation of motion


From the graph the distance covered by the object during time t is given by the area of quadrangle DOEB


s = area of the quadrangle DOEB


= area of the rectangle DOEA + area of the triangle DAB


= (AE × OE) + (1/2 × AB × DA)


s =


This is second equation of motion.


Third equation of motion


From the graph the distance covered by the object during time t is given by the area of the quadrangle DOEB.


Here DOEB is a trapezium.


Then,


S = area of trapezium DOEB


= 1/2 × sum of length of parallel side × distance between parallel sides


= 1/2 × (OD + BE) × OE



since 


Therefore 





Question Paper-ii Multiple Choice Questions
Question 1.

In a 100 m race, the winner takes 10s to reach the finishing point. The average speed of the winner is ___________ ms-1
A. 5

B. 10

C. 20

D. 40


Answer:

Average Speed is defined as  , Distance is 100m and time taken is 10 sec, making Average Speed as 10 ms-1.


Question 2.

Force involved in uniform circular motion is given by __________
A. 

B. f = mvr

C. 

D. 


Answer:

Acceleration in uniform circular motion is given by  and Force is defined as mass  acceleration that is equal to m.



Question Paper-ii Choose Correct Statement
Question 1.

Choose the correct statement
A. Action and reaction forces act on same object

B. Action and reaction forces act on different objects

C. Both (a) and (b) are possible

D. Neither (a) nor (b) is correct


Answer:

Action and reaction act on different bodies. For example when we push a wall with our hand, the reaction of the wall is on our hand whereas action done by us is on the wall.



Question Paper-ii Short Answer Type
Question 1.

A motorcycle travelling at 20ms-1 has an acceleration of 4ms-2. What does it explains about the velocity of the motorcycle.


Answer:

Since acceleration is positive, that means velocity of the body is increasing.

Explanation: from first equation of motion, we can see that final velocity changes for t =1s,2s,3s… as 24,28,32 ms-1 respectively.



Question 2.

Complete of following sentences

a. The acceleration of the body that moves with a uniform velocity will be ________

b. A train travels from A to station B with a velocity of 100 km/h and returns from station B to station A with a velocity of 80km/h. Its average velocity during the whole journey in ______________ and its average speed is ____________


Answer:

(a) Zero

An object at rest stays at rest and an object in motion stays in motion with the same speed and in the same direction unless acted upon by an unbalanced force(acceleration).


(b) Zero, 89 km/h


let the distance from Station A to B be ‘s’ km,


Then the time taken to travel from A to B ‘t1’ = s/100 hours


The time taken to travel from B to A ‘t2’ = s/80 hours.


Total time taken t1+t2


Total Distance Travelled = 2s km


Average speed =  =  = 89 km/h


Displacement will be zero, because initial and final positions are same.


Average Velocity =  = 0



Question 3.

Distinguish speed and velocity.


Answer:



Question 4.

What is meant by negative acceleration?


Answer:

Negative Acceleration also known as Retardation or Deceleration is produced when the force on the object is applied to the opposite of the direction of the motion.




Question Paper-ii Answer The Following Question
Question 1.

A boy moves along the path ABCD. What is the total distance Covered by the boy? What is his net displacement?



Answer:

Displacement will be shortest vector joining the initial position (A) and final position (D). Let us join A and D by a vector. The length of AD will be the displacement vector.


From the figure, For finding the length of AD, consider triangle ADE, using Pythagoras theorem.


 = + 


AD comes out to be 50 m.


Hence displacement = 50 m




Fill In The Blanks
Question 1.

Speed is a ________ quantity whereas velocity is a ______ quantity


Answer:

Scalar, Vector

Speed has only Magnitude while Velocity has both magnitude as well as direction.



Question 2.

The slope of the distance – time graph at any point gives __________


Answer:

Speed

Slope in the distance-time graph will be  that is equal to speed.



Question 3.

Consider an object is rest at position x = 20m. Then its displacement – time graph will be straight line to _____________ the axis.


Answer:

parallel to X

Since object is at rest, the position of the object will not change with time .



Question 4.

Negative acceleration is called ____________


Answer:

Deceleration

Deceleration=-(acceleration)



Question 5.

Area under velocity ‒ time graph shows ____________


Answer:

Displacement

Area under velocity-time is velocity × time .since, Displacement is also defined as Velocity × time.




True Or False
Question 1.

The motion of a city bus in a heavy traffic road is an example for uniform motion.


Answer:

False

During heavy Traffic Jam, Bus accelerates as well as decelerates following a non-uniform motion.



Question 2.

Acceleration can get negative value also.


Answer:

True

For Example, If an object is having some initial velocity ’u’, after covering some distance, it finally stops i.e ‘v’ is zero.In this case, acceleration is negative or object decelerates to rest.



Question 3.

Distance covered by a particle never becomes zero between any interval of time but displacement becomes zero.


Answer:

True

Consider the case of circular motion. If an object completes one revolution. The distance covered will be 2 π r but the displacement will be zero because the object’s initial and final positions are same.



Question 4.

The velocity-time graph of a particle falling freely under gravity would be a straight line parallel to the x-axis.


Answer:

False

Since the body is experiencing a force. It will accelerate and velocity will change, hence it will not be parallel to the x-axis.



Question 5.

If the velocity-time graph of a particle is a straight line inclined to time axis then its displacement – time graph will be a straight line?


Answer:

False

According to Second Equation of Motion 


The graph will be parabolic not the straight line.




Assertion And Reason Type
Question 1.

Assertion: The accelerated motion of an object may be due to change in magnitude of velocity or direction or both of them.

Reason: Acceleration can be produced only by ca hange in magnitude of the velocity it does not depend on the direction.
A. If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

B. If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

C. If assertion is true but reason is false.

D. If assertion is false but reason is true.


Answer:

.


Question 2.

Assertion: The Speedometer of a car or a motor-cycle measures the average speed of it.

Reason: Average velocity is equal to total displacement divided by the total time taken.
A. If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

B. If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

C. If assertion is true but reason is false.

D. If assertion is false but reason is true.


Answer:

.


Question 3.

Assertion: Displacement of a body may be zero when distance travelled by it is not zero.

Reason: The displacement is the shortest distance between initial and final position.
A. If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

B. If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

C. If assertion is true but reason is false.

D. If assertion is false but reason is true.


Answer:

.



Match The Following
Question 1.

Match the Following



Answer:




Short Answer Type
Question 1.

Define velocity?


Answer:

Velocity is the rate of change of displacement. It is the displacement of unit time. It is a vector quantity. The SI unit of velocity is ms-1. Thus,


Velocity = 



Question 2.

Distinguish distance and displacement?


Answer:

Distance: The actual length of the path covered by a moving body irrespective of the direction is called the distance travelled by the body. It is measured in meter in SI system. It is a scalar quantity having magnitude only.

Displacement: It is defined as the change in position of a moving body in a particular direction. It is vector quantity having both magnitude and direction. It is also measured in meter in SI system.



Question 3.

What do you mean by uniform motion?


Answer:

An object is said to be in uniform motion if it covers equal distances in equal intervals of time how so ever big or small these time intervals may be.

For example, suppose a car covers 60 km in the first hour, another 60 km in the second hour, and again 60 km in the third hour and so on.


Meaning of how so ever big or small time intervals are - In this example, the car travels a distance of 60 km in each hour. For the motion to be uniform the car should travel 30 km in each half an hour, 15 km in every 15 minutes, 10 km in every 10 minutes, 5 km in every 5 minutes and 1 km in every 1 minute.



Question 4.

Compare speed and velocity?


Answer:



Question 5.

What do you understand about negative acceleration?


Answer:

Acceleration = =



=


In the above formula if v < u, i.e. if final velocity is less than initial velocity, the velocity decreases with time and the value of acceleration is negative. It is called negative acceleration.



Question 6.

What remains constant in uniform circular motion? And What Changes continuously in uniform circular motion?


Answer:

Speed remains constant whereas velocity changes in uniform circular motion.



Question 7.

Is the uniform circular motion accelerated? Give reasons for your answer?


Answer:

Yes, uniform circular motion is an accelerated motion, since it undergoes change in velocity.



Question 8.

What is meant by uniform circular motion? Give two examples of uniform circular motion.


Answer:

When an object moves with constant speed along a circular path, the motion is called uniform circular motion.

Examples-


(1) Revolution of earth around the sun.


(2) The tip of the second’s hand of a clock.




Paragraph Questions
Question 1.

Derive equations of motion by graphical method.


Answer:

Derivation of equations by graphical method.

Equations of motion from velocity-time graph:



The graph shows the change in velocity with time for a uniformly accelerated object. The object starts from the point D in the graph with velocity u. Its velocity keeps increasing and after time t it reaches the point B on the graph.


The initial velocity of the object = u = OD = EA


The final velocity of the object = v = OC = EB


Time = t = OE = DA


Also from the graph we know that, AB = DC


First equation of motion


By definition, acceleration 






DC = AB = at


From the graph EB = EA + AB


v = u + at


This is the first equation of motion


Second equation of motion


From the graph, the distance covered by the object during time t is given by the area of quadrangle DOEB


s = area of the quadrangle DOEB


= area of the rectangle DOEA + area of the triangle DAB


= (AE × OE) + (1/2× AB × DA)


s =


This is the second equation of motion.


The third equation of motion


From the graph, the distance covered by the object during time t is given by the area of the quadrangle DOEB.


Here DOEB is a trapezium.


Then,


S = area of trapezium DOEB


= 1/2 × sum of length of parallel side × distance between parallel sides


= 1/2 × (OD + BE) × OE



since 



Therefore 





Exercise Problems
Question 1.

During an experiment, a signal from a spaceship reached the ground station in five seconds. What was the distance of the spaceship from the ground station? The signal travels at the speed of light that is 3 × 108 m/s


Answer:

Given: speed of signal =  m/s

Time is taken by signal to reach the ground = 5s


Distance = speed  time


 (m/s)  5 (s)


m



Question 2.

A ball is gently dropped from a height of 20m. If its velocity increases uniformly at the rate of 10 ms-2 with what velocity will it strike the ground? After what time will it strike the ground?


Answer:

Given : height(s) = 20m

Acceleration = 10 ms-2


To find the final velocity of ball as it reach the ground we will use 3rd equation of motion


We have, initial velocity(u) = 0 m/s


height(s) = 20m


Acceleration(a) = 10 ms-2


The third equation of motion






To find the time taken by ball the to reach the ground we will use 1st the equation of motion


We have, initial velocity(u) = 0 m/s


Final velocity(v) = 20 m/s


Acceleration(a) = 10 ms-2


1st equation of motion


v = u + at


20 = 0 + 10  t


t =  = 2 s


time taken to reach the ground is 2s



Question 3.

An Athlete completes one round of a circular track of diameter 200 m in 40 s. What will be the distance covered and the displacement at the end of 2 m and 20 s?


Answer:

Given: diameter of circular track(d) = 200 m

Time is taken to complete one round = the 40s


Therefore, length of the track = π d


= 200π


Speed of the athlete= distance travelled/time taken


= 200π /40


= 5π m/s


Distance covered after 2m 20s (140s)


Distance = speed × time


= 5π× 140


=700π (m)


During the coverage of 700π (m) the athlete makes 3 and half round of the circular track. So the displacement is equal to the diameter of the track = 200 m.



Question 4.

A racing car has a uniform acceleration of 4 ms-2. What distance it covers in 10 s after start?


Answer:

Given: acceleration(a) = 4 ms-2


Time (t) = 10 s


Distance(s) = ?


To find distance covered in 10s, we use 2nd equation of motion


We have, initial velocity = 0 m/s


acceleration(a) = 4 ms-2


Time (t) = 10 s


s = 


s = 010 + 1/2(4)


s = 200 m



Question 5.

A train travelling at a speed of 90 kmph. Brakes are applied so as to produce a uniform acceleration of ‒0.5 ms-2. Find how far the train will go before it is brought to rest?


Answer:

Given: speed(s) = 90 kmph


Acceleration = ‒0.5 ms-2


Distance travelled = ?


We use 3rd equation of motion to find the distance travelled


We have, speed(s) = 90 kmph


= 90 m/s


= 25 m/s


Acceleration = ‒0.5 ms-2


Final speed = 0 m/s






So train will travel 625m before it comes to rest.



Question 6.

The adjacent diagram shows the velocity time graph of a body. During what time interval is the motion of the body accelerated. Find the acceleration in the time interval mentioned in part 'a'. What is the distance travelled by the body in the time interval mentioned in part a?



Answer:

The body is accelerated between 0 to 4 unit and 8 to 10 unit. Since velocity is changing as time changes


Acceleration is constant in part ‘a’


Acceleration = 


In part ‘a’ final velocity= 30


Initial velocity =0


Time interval is 4s


Acceleration =  ms-2


=7.5 ms-2


Distance travelled is the area covered by the velocity time graph


So, In part ‘a’ area covered = 1/2  4


60 (m)



Question 7.

The following graph shows the motion of a car. What do you infer from the graph along OA and AB? What is the speed of the car along AB and what time it reached this speed



Answer:

Along OA graph the car is going with constant acceleration


Along AB graph the car has constant speed and zero acceleration


Speed of the car is 70 along AB


Car reaches this speed between time interval 3 to 4



Question 8.

From the following Table, check the shape of the graph



Answer:


From t = 0s to 4s, the object is accelerating.


t = 4s to 8s, the acceleration is zero.


t = 8s to 12s, the object is decelerating.




Question Paper-i Multiple Choice Questions
Question 1.

The area under velocity time graph represents
A. Velocity of the moving object

B. Displacement covered by the moving object

C. Speed of the moving object


Answer:

Area under velocity-time graph is velocity × time, since

Displacement is also defined as Velocity × time.


Question 2.

Unit of acceleration is
A. ms-1

B. ms-2

C. ms

D. ms2


Answer:

Acceleration =  = ms-2


Question 3.

When a body starts from rest, the acceleration of the body after 2second in _________ of its displacement
A. Half

B. Twice

C. Four times

D. One fourth


Answer:

Here initial velocity (u) = 0

Let acceleration be ‘a’ ms-2


Displacement be ‘s’ m


Then from second equation of motion, we have


S = (1/2) .a.


S = 2.a


Or a =