Practical Geometry Class 8th Mathematics Term 2 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Mathematics Term 2 Tamilnadu Board Solution
Exercise 2.1
  1. BE = 5 cm and BS = 8 cm. Draw rhombus BEST with the following measurements and…
  2. BE = 6 cm and ET = 8.2 cm. Draw rhombus BEST with the following measurements and…
  3. BE = 6 cm and ∠B = 45°. Draw rhombus BEST with the following measurements and…
  4. BE = 7.5 cm and ∠E = 65°. Draw rhombus BEST with the following measurements and…
  5. BS = 10 cm and ET = 8 cm. Draw rhombus BEST with the following measurements and…
  6. BS = 6.8 cm and ET = 8.4 cm. Draw rhombus BEST with the following measurements…
  7. BS = 10 cm and ∠B = 60°. Draw rhombus BEST with the following measurements and…
  8. ET = 9 cm and ∠E = 70°. Draw rhombus BEST with the following measurements and…
Exercise 2.2
  1. JU = 5.4 cm and UM = 4.7 cm. Construct rectangle JUMP with the following…
  2. JU = 6 cm and JP = 5 cm. Construct rectangle JUMP with the following…
  3. JP = 4.2 cm and MP= 2.8 cm. Construct rectangle JUMP with the following…
  4. UM = 3.6 cm and MP = 4.6 cm. Construct rectangle JUMP with the following…
  5. MO = 5 cm and diagonal MR = 6.5 cm. Construct rectangle MORE with the following…
  6. MO = 4.6 cm and diagonal OE = 5.4 cm. Construct rectangle MORE with the…
  7. OR = 3 cm and diagonal MR = 5 cm. Construct rectangle MORE with the following…
  8. ME = 4 cm and diagonal OE = 6 cm. Construct rectangle MORE with the following…
  9. Side 5.1 cm. Construct square EASY with the following measurements. Find its…
  10. Side 3.8 cm. Construct square EASY with the following measurements. Find its…
  11. Side 6 cm. Construct square EASY with the following measurements. Find its area…
  12. Side 4.5 cm. Construct square EASY with the following measurements. Find its…
  13. 4.8 cm. Construct square GOLD, one of whose diagonal is given below. Find its…
  14. 3.7 cm. Construct square GOLD, one of whose diagonal is given below. Find its…
  15. 5 cm. Construct square GOLD, one of whose diagonal is given below. Find its…
  16. 7 cm. Construct square GOLD, one of whose diagonal is given below. Find its…

Exercise 2.1
Question 1.

Draw rhombus BEST with the following measurements and calculate its area.

BE = 5 cm and BS = 8 cm.


Answer:

Step 1 – Draw a Line BE of length 5 cm


Step 2 – Draw a circle of Radius 8 cm centered at B.



Step 3 – Draw a circle of radius 5 cm centered at E.


The intersection point of the two circle gives the point S.



Step 4 – Draw lines BT and ST parallel to ES and EB respectively both of length 5 cm.



Measure the lengths of its Diagonals D1 and D2 and then find the area by


Area = 



Question 2.

Draw rhombus BEST with the following measurements and calculate its area.

BE = 6 cm and ET = 8.2 cm.


Answer:

Step 1 – Draw a line BE of length 6 cm.



Step 2 – Draw a circle of radius 8.2 cm Centered at E and a circle of radius 6 cm centered at B.



Step 3 – Complete the Rhombus by making ES and ST parallel to BT and EB respectively of length 6 cm each.



Measure the lengths of its Diagonals D1 and D2 and then find the area by


Area = 



Question 3.

Draw rhombus BEST with the following measurements and calculate its area.

BE = 6 cm and ∠B = 45°.


Answer:

Step 1 – Draw a line BE of length 6 cm.



Step 2 – Draw a line at an angle 45° from point B and make a circle of radius 6 cm centered at E, the point of intersection of this line and this circle gives us the point S.



Step 4 – Complete the Rhombus by making BT and ST parallel to SE and BE.



Measure the lengths of its Diagonals D1 and D2 and then find the area by


Area = 



Question 4.

Draw rhombus BEST with the following measurements and calculate its area.

BE = 7.5 cm and ∠E = 65°.


Answer:

Step 1 – Draw a line BE of length 7.5 cm.



Step 2 – Draw a line at an angle 65° from E and circle of radius 7.5 cm centered at E, the intersection of this line and circle gives the point S.



Step 4 – Complete the Rhombus by making BT and ST parallel to BE and SE respectively.



Measure the lengths of its Diagonals D1 and D2 and then find the area by


Area = 


Question 5.

Draw rhombus BEST with the following measurements and calculate its area.

BS = 10 cm and ET = 8 cm.


Answer:

Diagonals of a Rhombus bisect each other at Right Angle.

Step 1 – Draw a line BS of length 10 cm and a line ET of length 8 cm which is a perpendicular bisector of line BS.



Step 2 – Join the four points to make the Rhombus.



Measure the lengths of its Diagonals D1 and D2 and then find the area by


Area = 



Question 6.

Draw rhombus BEST with the following measurements and calculate its area.

BS = 6.8 cm and ET = 8.4 cm.


Answer:

Diagonals of a Rhombus bisect each other at Right Angle.

Step 1 – Draw a line BS of length 10 cm and a line ET of length 8 cm which is a perpendicular bisector of line BS.



Step 2 – Join the four points to make the Rhombus.




Question 7.

Draw rhombus BEST with the following measurements and calculate its area.

BS = 10 cm and ∠B = 60°.


Answer:

BS is a diagonal

Step 1 – Draw a line BS of length 10 cm.



BS is an angle bisector of ∠B as it is a diagonal in the Rhombus.


Also, opposite angles of a Rhombus are equal.


Step 2 – Draw lines at an angle 30° from B and S.



Here, ∠B = ∠S = 60°


∴ they make 30° with the diagonal BS as it is an angle bisector in a Rhombus.


Step 3 – Mark the intersecting points as E and T to complete the Rhombus.



Measure the lengths of its Diagonals D1 and D2 and then find the area by


Area = 



Question 8.

Draw rhombus BEST with the following measurements and calculate its area.

ET = 9 cm and ∠E = 70°.


Answer:

ET is a diagonal

Step 1 – Draw a line ET of length 9 cm.



ET is an angle bisector of ∠E as it is a diagonal in the Rhombus.


Also, opposite angles of a Rhombus are equal.


Step 2 – Draw lines at an angle 35° from E and T.



Here, ∠E = ∠T = 70°


∴ they make 35° with the diagonal ET as it is an angle bisector in a Rhombus.


Step 3 – Mark the intersecting points as B and S to complete the Rhombus.



Measure the lengths of its Diagonals D1 and D2 and then find the area by


Area = 




Exercise 2.2
Question 1.

Construct rectangle JUMP with the following measurements. Find its area also.

JU = 5.4 cm and UM = 4.7 cm.


Answer:

Step 1 – Construct a line JU of length 5.4 cm



Step 2 – Construct a line UM of length 4.7 cm perpendicular to the line JU.



Step 3 – Complete the rectangle by making JP and PM perpendicular to JU and UM respectively.



Area = length × breadth


A = 5.4 × 4.7


A = 25.38 cm2



Question 2.

Construct rectangle JUMP with the following measurements. Find its area also.

JU = 6 cm and JP = 5 cm.


Answer:

Step 1 – Construct a line JU of length 6 cm



Step 2 – Construct a line JP of length 5 cm perpendicular to the line JU.



Step 3 – Complete the rectangle by making UM and PM perpendicular to JU and JP respectively.



Area = length × breadth


A = 5 × 6


A = 30 cm2



Question 3.

Construct rectangle JUMP with the following measurements. Find its area also.

JP = 4.2 cm and MP= 2.8 cm.


Answer:

Step 1 – Construct a line JP of length 4.2 cm



Step 2 – Construct a line MP of length 2.8 cm perpendicular to the line JP.



Step 3 – Complete the rectangle by making JU and MU perpendicular to JP and MP respectively.



Area = length × breadth


A = 2.8 × 4.2


A = 11.76 cm2



Question 4.

Construct rectangle JUMP with the following measurements. Find its area also.

UM = 3.6 cm and MP = 4.6 cm.


Answer:

Step 1 – Construct a line MP of length 4.6 cm



Step 2 – Construct a line UM of length 3.6 cm perpendicular to the line MP.



Step 3 – Complete the rectangle by making JP and UJ perpendicular to MP and UM respectively.



Area = length × breadth


A = 3.6 × 4.6


A = 16.56 cm2



Question 5.

Construct rectangle MORE with the following measurements. Find its area also.

MO = 5 cm and diagonal MR = 6.5 cm.


Answer:

Step 1 – Construct a line MO = 5 cm



Step 2 – Draw a ray perpendicular to MO passing through O



Step 3 – Cut an arc of length 6.5 cm on the ray with M as center and mark the intersecting point as R.



Step 4 – Complete the rectangle by making RO and MO perpendicular to RE and ME respectively.



Measure RE


⇒ RE = 4.2 cm


Area = 5 × 4.2


Area = 21



Question 6.

Construct rectangle MORE with the following measurements. Find its area also.

MO = 4.6 cm and diagonal OE = 5.4 cm.


Answer:

Step 1 – Construct a line MO = 4.6 cm



Step 2 – Draw a ray perpendicular to MO passing through M



Step 3 – Cut an arc of length 5.4 cm on the ray with O as center and mark the intersecting point as E.



Step 4 – Complete the rectangle RE and EO perpendicular to MR and MO respectively.



Measure OE


⇒ OE = 2.8 cm


Area = 4.6 × 2.8


Area = 12.88 cm2



Question 7.

Construct rectangle MORE with the following measurements. Find its area also.

OR = 3 cm and diagonal MR = 5 cm.


Answer:

Step 1 – Construct a line OR = 3 cm



Step 2 – Draw a ray perpendicular to OR passing through O



Step 3 – Cut an arc of length 5 cm on the ray with R as center and mark the intersecting point as M.



Step 4 – Complete the rectangle ME and RE perpendicular to MO and OR respectively.



Measure RE


⇒ RE = 4 cm


Area = 3 × 4


Area = 12 cm2



Question 8.

Construct rectangle MORE with the following measurements. Find its area also.

ME = 4 cm and diagonal OE = 6 cm.


Answer:

Step 1 – Construct a line OR = 3 cm



Step 2 – Draw a ray perpendicular to ME passing through M



Step 3 – Cut an arc of length 6 cm on the ray with E as center and mark the intersecting point as O.



Step 4 – Complete the rectangle OR and RE perpendicular to MO and ME respectively.



Measure RE


⇒ RE = 5.2 cm


Area = 3 × 5.2


Area = 15.6 cm2



Question 9.

Construct square EASY with the following measurements. Find its area also.

Side 5.1 cm.


Answer:

Step 1 – Construct a line EA of length 5.1 cm.



Step 2 – Draw lines AS and EY perpendicular to EA of length of EA.



Step 3 – Join S and Y



Area of Square = side × side = side2


Area = 5.12 = 26.01 cm2



Question 10.

Construct square EASY with the following measurements. Find its area also.

Side 3.8 cm.


Answer:

Step 1 – Construct a line EA of length 3.8 cm.



Step 2 – Draw lines AS and EY perpendicular to EA of length of EA.



Step 3 – Join S and Y



Area of Square = side × side = side2


Area = 3.82 = 14.44 cm2



Question 11.

Construct square EASY with the following measurements. Find its area also.

Side 6 cm.


Answer:

Step 1 – Construct a line EA of length 6 cm.



Step 2 – Draw lines AS and EY perpendicular to EA of length of EA.



Step 3 – Join S and Y



Area of Square = side × side = side2


Area = 62 = 36 cm2



Question 12.

Construct square EASY with the following measurements. Find its area also.

Side 4.5 cm.


Answer:

Step 1 – Construct a line EA of length 4.5 cm.



Step 2 – Draw lines AS and EY perpendicular to EA of length of EA.



Step 3 – Join S and Y



Area of Square = side × side = side2


Area = 4.52 = 20.25 cm2



Question 13.

Construct square GOLD, one of whose diagonal is given below. Find its area also.

4.8 cm.


Answer:

Step 1 – Draw a line GL of length 4.8 cm



Step 2 – Draw a perpendicular bisector DO of GL of same length as GL



HERE GL = DO = 4.8 cm


Step 3 – Join the four points GOLD



Area of square =  (where D is the Diagonal)


Area = 


Area = 11.52 cm2



Question 14.

Construct square GOLD, one of whose diagonal is given below. Find its area also.

3.7 cm.


Answer:

Step 1 – Draw a line GL of length 3.7 cm



Step 2 – Draw a perpendicular bisector DO of GL of same length as GL



HERE GL = DO = 3.7 cm


Step 3 – Join the four points GOLD



Area of square =  (where D is the Diagonal)


Area = 


Area = 6.845 cm2



Question 15.

Construct square GOLD, one of whose diagonal is given below. Find its area also.

5 cm.


Answer:

Step 1 – Draw a line GL of length 5 cm



Step 2 – Draw a perpendicular bisector DO of GL of same length as GL



HERE GL = DO = 5 cm


Step 3 – Join the four points GOLD



Area of square =  (where D is the Diagonal)


Area = 


Area = 12.5 cm2



Question 16.

Construct square GOLD, one of whose diagonal is given below. Find its area also.

7 cm.


Answer:

Step 1 – Draw a line GL of length 7 cm



Step 2 – Draw a perpendicular bisector DO of GL of same length as GL



HERE GL = DO = 7 cm


Step 3 – Join the four points GOLD



Area of square =  (where D is the Diagonal)


Area = 


Area = 24.5 cm2


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!