Practical Geometry Class 9th Mathematics Term 1 Tamilnadu Board Solution

Class 9th Mathematics Term 1 Tamilnadu Board Solution

Exercise 6.1
Question 1.

Construct ΔPQR with PQ = 5cm, ∠P = 100° and PR = 5cm and draw its circumcircle.


Answer:

Rough Diagram:



Construction Steps:


Step 1: Draw the ΔABC with the given measurements.



Step 2:


We know that the circum centre for an obtuse angled triangle lies outside the triangle.


Construct the perpendicular bisector of any two sides (PR and QR) and let them meet at S which is circum centre.



Step 3: With S as centre and SP = SQ = SR as radius draw the circum circle to pass through P, Q and R.



∴ The required circum circle for the given triangle is drawn above.



Question 2.

Draw the circumcircle for

i. an equilateral triangle of side 6cm.

ii. an isosceles right triangle having 5cm as the length of the equal sides.


Answer:

i. An equilateral triangle has all its angles 60°.


Rough Diagram:



Construction Steps:


Step 1: Draw the ΔABC with the given measurements.



Step 2:


We know that the circum centre of an acute angled triangle lies inside the triangle.


Construct the perpendicular bisector of any two sides (BC and AC) and let them meet at S which is circum centre.



Step 3: With S as centre and SA = SB = SC as radius draw the circum circle to pass through A, B and C.



∴ The required circum circle for the given triangle is drawn above.


ii. Let ∠A be 90° in an isosceles right triangle and AB and AC be the equal sides having length 5 cm.


Rough Diagram:



Construction Steps:


Step 1: Draw the ΔABC with the given measurements.



Step 2:


We know that the circum centre of a right angled triangle is at the midpoint of its hypotenuse.


Construct the perpendicular bisector of any two sides (AC and AB) and let them meet at S which is circum centre.



Step 3: With S as centre and SA = SB = SC as radius draw the circum circle to pass through A, B and C.



∴ The required circum circle for the given triangle is drawn above.



Question 3.

Draw ΔABC, where AB = 7 cm, BC = 8 cm and ∠B = 60° and locate its circumcentre.


Answer:

Rough Diagram:



Construction Steps:


Step 1: Draw the ΔABC with the given measurements.



Step 2: Construct the perpendicular bisector of any two sides (AC and AB) and let them meet at S which is circum centre.



We know that the circum centre of an acute angled triangle lies inside the triangle.


∴ In the above triangle, S is the required circum centre.



Question 4.

Construct the right triangle whose sides are 4.5cm, 6cm and 7.5cm. Also locate its circumcentre.


Answer:

Rough Diagram:



Construction Steps:


Step 1: Draw the ΔABC with the given measurements.



Step 2: Construct the perpendicular bisector of any two sides (AC and AB) and let them meet at S which is circum centre.



We know that the circum centre of a right angled triangle is at the midpoint of its hypotenuse.


∴ In the above triangle, S is the required circum centre.




Exercise 6.2
Question 1.

Draw ΔABC with sides AB = 8 cm, BC = 7 cm and AC = 5 cm and construct its orthocentre.


Answer:

Rough Diagram:



Construction Steps:


Step 1: Draw the ΔABC with the given measurements.



Step 2: Construct altitudes from any two vertices (A and C) to their opposite sides (BC and AB) respectively.



The point of intersection of the altitudes H is the orthocenter of the given ΔABC.



Question 2.

Construct the orthocentre of ΔLMN, where LM = 7 cm, ∠M = 130° and MN = 6cm.


Answer:

Rough Diagram:



Construction Steps:


Step 1: Draw the ΔLMN with the given measurements.



Step 2: Construct altitudes from any two vertices (M and N) to their opposite sides (LN and LM) respectively.



The point of intersection of the altitudes H is the orthocenter of the given ΔLMN.



Question 3.

Construct an equilateral triangle of sides 6 cm and locate its orthocentre.


Answer:

Rough Diagram:



Construction Steps:


Step 1: Draw the ΔABC with the given measurements.



Step 2: Construct altitudes from any two vertices (A and C) to their opposite sides (BC and AB) respectively.



The point of intersection of the altitudes H is the orthocenter of the given ΔABC.



Question 4.

Draw and locate the orthocentre of a right triangle PQR right angled at Q, with PQ = 4.5 cm and QR = 6 cm.


Answer:

Rough Diagram:



Construction Steps:


Step 1: Draw the ΔPQR with the given measurements.



Step 2: Construct altitudes from any two vertices (Q and R) to their opposite sides (PR and PQ) respectively.



The point of intersection of the altitudes H is the orthocenter of the given ΔPQR.



Question 5.

Construct an isosceles triangle ABC with sides AB = BC = 6 cm and ∠B = 80° and locate its orthocentre.


Answer:

Rough Diagram:



Construction Steps:


Step 1: Draw the ΔABC with the given measurements.



Step 2: Construct altitudes from any two vertices (A and C) to their opposite sides (BC and AB) respectively.



The point of intersection of the altitudes H is the orthocenter of the given ΔABC.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination