Remote Sensing Class 10th Geography Tamilnadu Board Solution

Class 10th Geography Tamilnadu Board Solution

Exercise
Question 1.

Maps Created by using aerial photographs are called …………… maps.
A. Ortho photo

B. Aerial Photo

C. Physical

D. Political


Answer:

By using aerial photographs, cartographers create detailed maps and these maps are called Orthophoto maps.


Question 2.

The object under study is known as …………….
A. Target

B. Source

C. Sensor

D. Image


Answer:

Target is one of the components of remote sensing; it is an object that is being imaged.


Question 3.

The device to detect the Electro Magnetic Radiation is ………………
A. Target

B. Sensor

C. Object

D. Camera


Answer:

A sensor is a device which is used to detect EMR that interacts with the target.


Question 4.

Match the following.



Answer:

1. Ground survey – Many months


2. Remote sensing – Short span of time


3. Hot air balloon – French map makers


4. Airplanes – Systematic aerial image


5. TIROS – USA



Question 5.

What is meant by remote sensing?


Answer:

Remote sensing refers to the collection of data about an object from far away, without any direct physical contact with the object. Geographers use remote sensing to monitor the Earth’s atmosphere, lithosphere, hydrosphere, and biosphere. It is usually done with the help of mechanical devices called sensors.



Question 6.

What are the disadvantages of ground survey?


Answer:

Ground survey suffers from varied disadvantages such as


● Unpredictable weather


● Sandy deserts


● Rugged terrain


● Dense forests


All these disadvantages make ground survey a time-consuming and a tedious process.



Question 7.

Mention the basic components of remote sensing?


Answer:

Remote sensing has four basic components, i.e., target, energy source, transmission path and sensors. A target is an object that is being imaged. The energy source provides electromagnetic energy to the target which is reflected and received through the transmission path by the sensors.



Question 8.

Define GIS.


Answer:

Geographical Information System (GIS) is used for capturing, storing, displaying, updating, manipulating and analyzing all forms of geographical date by systematically integrating computer hardware, software, and spatial data.



Question 9.

Mention any two applications of GIS.


Answer:

● GIS is used for finding prospective areas for exploration and mining


● Power companies use GIS to monitor the electric load on the grid network for a area


● GIS is used to find the shortest route and save time while transporting goods


● Law enforcement agencies use GIS to analyze the patterns of crime incidents


● Ecologists also use GIS to understand the relationships between species distribution and their habitats



Question 10.

Write any two applications of GPS.


Answer:

● GPS is used for military purposes such as navigation, target tracking, missile and projectile guidance, search and rescue, etc.


● The civilian uses of GPS include surveying, map-making, navigation, geofencing and cellular telephony.


● Others uses of GPS include commerce, scientific uses, tracking and surveillance.



Question 11.

Write about the development of Remote sensing Technology.


Answer:

● Remote sensing was first used in 1858 by the French map-makers. They used hot air balloons and primitive cameras to take inclined aerial photographs of the landscape.


● During World War I, air planes were used to take aerial images of the war zone to gather information about the position and movement of the enemy troops


● After the war, aerial images were taken from various angles to create detailed and accurate maps of the territories


● The second revolution in the remote sensing technology began in 1970s with the launch of Earth Resource Technology Satellite (ERTS) which was later renamed as LANDSAT in 1975



Question 12.

Explain the various components of remote sensing.


Answer:

● Target – It is an object that is being imaged.


● Energy source – It provides electromagnetic energy to the target. Energy source can be classified into two


1. Passive system – it is the radiance from the sun


2. Active system – it is the radiance from artificially generated energy sources such as radar


● Transmission path – it is used as a medium to transfer the radiance from the energy source to the target


● Sensor – It is a crucial component; it is a device which detects the electromagnetic radiation. There are two types of sensors, passive sensors, and active sensors. While passive sensors detect the natural radiation that is emitted from an object, active sensors transmit their own signal and measure the energy that is reflected.



Question 13.

Explain the process involved in remote sensing Technology.


Answer:

1. Energy source – This is the first requirement for remote sensing. An energy source is required to provide electromagnetic energy to the target.


2. Atmosphere – The energy travels from its source to the target and passes through the atmosphere


3. Objects on Earth – The energy travels through the atmosphere and interacts with the target, depending on its tone, texture, size, shape, and patterns


4. Recording of energy by the sensor – after energy has been scattered from the target, the sensor collects and records the electromagnetic radiation


5. Transmission, reception, and processing – the energy recorded by the sensor is transmitted in an electronic form to a receiving and processing station to be processed into an image


6. Interpretation and analysis – the processed image is then interpreted and the information about the target is extracted


7. Application – the extracted information is then applied for better understanding and to reveal some new information



Question 14.

What are the advantages of remote sensing?


Answer:

1. Remote sensing provides a synoptic view of a wide area in one single frame


2. Remote sensing helps in detecting features of areas which are out of human reach


3. It is a faster and cheaper method of getting updated information over a geographical area


4. Remote sensing helps the planners in formulating policies and programs to achieve the holistic functioning of the environment


5. One of the most important advantages of remote sensing is its role in preparing thematic maps. It helps cartographers in preparing soil maps, geological maps, etc.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!