Resources And Economic Activities Class 8th Social Science Term 1 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Social Science Term 1 Tamilnadu Board Solution
Exercise
  1. According to the stage of evolution, economic activities are grouped into …………….main type.…
  2. In the primary activity, people are …………. involved with the resources of nature. Fill in…
  3. Processing and converting raw materials into a finished form is called ………….. activity.…
  4. The worker involved with tertiary activities are called …………….. collar workers. Fill in…
  5. In …………… countries primary and secondary activities are more prevalent than the tertiary…
  6. Choose the correct answer: This is a primary activityA) Lumbering B) Banking C)…
  7. People working in …………. sector are called white collar workersA) Primary B) Secondary C)…
  8. ………….promotes industrial activities. A) grazing B) transport C) hunting…
  9. Quinary activities are more in. A) Grazing B) Transport C) Metropolitan centres…
  10. Policy maker belongs to the following category A) Primary activity B) Quinary activity C)…
  11. Match the following:
  12. What are the primary activities? Write briefly:
  13. Write a short note on tertiary activities Write briefly:
  14. Write about quinary activities. Write briefly:
  15. Detailed answers: Discuss the different types of Economic activities of man.…
Formative Assessment
  1. Activity: Word jumble - Re arrange the following letters by using the hints. a. NIPKALRLOC…
  2. Collect pictures: Collect five pictures for each of the following activities and paste in…
  3. Collect pictures of an industry and prepare a table of its activities.…
  4. Debate: “More percentage of tertiary, quarternary and quinary activities are concentrated…
  5. Map skill: In a political map of the world, mark the developed countries of the world.…

Exercise
Question 1.

Fill in the blanks:

According to the stage of evolution, economic activities are grouped into …………….main type.


Answer:

According to the stage of evolution, economic activities are grouped into five main types.

Explanation – The main types under the stage of evolution are – Primary activities, Secondary activities, Tertiary activities, Quarternary activities, and Quinary activities.



Question 2.

Fill in the blanks:

In the primary activity, people are …………. involved with the resources of nature.


Answer:

In the primary activity, people are directly involved with the resources of nature.

Explanation – Being directly involved with the resources of nature, these activities include food gathering, hunting animals, minerals (mining), fishing, etc.



Question 3.

Fill in the blanks:

Processing and converting raw materials into a finished form is called ………….. activity.


Answer:

Processing and converting raw materials into a finished form is called secondary activity.

Explanation – In the secondary activities, humans increase the value of resources by converting raw materials into a finished product. Examples include – production of sugar from sugarcane and iron and steel from its raw materials etc.



Question 4.

Fill in the blanks:

The worker involved with tertiary activities are called …………….. collar workers.


Answer:

The workers involved in tertiary activities are called Pink collar workers.

Explanation – Tertiary activities include transport, trade, and communication. These activities are related to the promotion of secondary activities. Examples include – bankers, specialized persons in particular fields, etc.



Question 5.

Fill in the blanks:

In …………… countries primary and secondary activities are more prevalent than the tertiary and quinary activities.


Answer:

In developing countries, primary and secondary activities are more prevalent than the tertiary and quinary activities.

Explanation – Developing countries (low income or middle-income countries) are those who have a relatively less developed economic and industrial base. The phrase ‘developing’ describes the current scenario of a particular country and not the future direction of progress.



Question 6.

Choose the correct answer:

This is a primary activity
A) Lumbering

B) Banking

C) Consultation


Answer:

Lumbering refers to the trade of cutting, processing and transporting timber. It is a primary activity because in that process we are directly using natural resources.


Question 7.

People working in …………. sector are called white collar workers
A) Primary

B) Secondary

C) Quarternary


Answer:

Quarternary sector comprises of professionals in education, legal aid, medicine, entertainment, etc. People working in these fields are highly qualified.


Question 8.

………….promotes industrial activities.

A) grazing

B) transport

C) hunting


Answer:

Tertiary activities include transport, trade, and communication. These activities are related to the promotion of secondary activities. Examples – shipment and logistics companies


Question 9.

Quinary activities are more in.

A) Grazing

B) Transport

C) Metropolitan centres


Answer:

Quinary sector comprises of services rendered by decision makers and policy makers – both in private and public sector.


Question 10.

Policy maker belongs to the following category

A) Primary activity

B) Quinary activity

C) Tertiary activity


Answer:

Quinary sector comprises of services rendered by decision makers and policy makers – both in private and public sector. They are advisers or consultants.


Question 11.

Match the following:



Answer:


1. Blue collar workers- humans working in secondary activities are called blue collar workers they work to process primary resources by processing and converting them to finished products.


2. Entertainment- it is a quaternary activity here service rendered by highly qualified professionals in the field of law, education, medicine, etc.


3. Trade- trade, transport, and communication comes under tertiary activities. Here manpower works to add value to finished or manufactured products.


4. Primary- in the first stage humans used natural resources directly. Primary activities are as follows- fishing, agriculture, mining, etc.


5. Labour- we can divide labour into two part on the basis of skill. Un-Skilled labour does basic work in industrial process where is skilled labour take part in high quality and an important job like programming a software.



Question 12.

Write briefly:

What are the primary activities?


Answer:

Primary activities are those activities in which human beings are involved directly with the resources of nature. Being the first stage of activity, it includes food gathering, hunting animals, fishing, grazing, extracting minerals, lumbering and cultivation land.

The people involved in the primary sector are called red-collar workers.



Question 13.

Write briefly:

Write a short note on tertiary activities


Answer:

Tertiary activities include trade, transport, and communication. These activities are designed in a manner whereby they promote the activities of the secondary sector.

This sector involves people with specialized skills in particular fields such as bankers, technicians, etc. and the people involved are called pink-collar workers.



Question 14.

Write briefly:

Write about quinary activities.


Answer:

Quinary activities comprise of people who are decision makers and policy makers at the highest level. The decision-making activity of advisors, consultants in both the private and public sector fall in this category.

Popular in metropolitan cities, the workers belonging to this sector are called gold-collar workers.



Question 15.

Detailed answers:

Discuss the different types of Economic activities of man.


Answer:

Following are the different types of economic activities practiced by man:

1. Primary activities - Primary activities are those activities in which human beings are involved directly with the resources of nature. Being the first stage of activity, it includes food gathering, hunting animals, fishing, grazing, extracting minerals, lumbering and cultivation land. The people involved in the primary sector are called red-collar workers.


2. Secondary activities – Secondary activities include those activities through which humans are able to increase the value of resources by processing and converting raw materials into a valuable product.
Examples include – production of sugar from sugarcane, iron, and steel from its raw materials, etc. Raw materials combined with other inputs such as technology, labour, capital among others are combined together. The workers belonging to this sector are called blue-collar workers.


3. Tertiary activities - Tertiary activities include trade, transport, and communication. These activities are designed in a manner whereby they promote the activities of the secondary sector. This sector involves people with specialized skills in particular fields such as bankers, technicians, etc. and the people involved are called pink-collar workers.


4. Quarternary activities – Quarternary sector comprises of professionals rendering services in education, legal aid, medicine, entertainment, management, recreation, research, and development. Generally concentrated in urban areas, the workers belonging to this sector are called white-collar workers.


5. Quinary activities - Quinary activities comprises of people who are decision makers and policy makers at the highest level. The decision-making activity of advisors, consultants in both the private and public sector fall in this category. Popular in metropolitan cities, the workers belonging to this sector are called gold-collar workers.




Formative Assessment
Question 1.

Activity:

Word jumble - Re arrange the following letters by using the hints.

a. NIPKALRLOC : workers involved in tertiary activities.

b. ROUBAL : both the skill and unskilled workers of blue collar job.

c. DJUESG : belonged to gold collar workers.

d. CRAUEIULTGR : red collar worker involved in farm activities.


Answer:

a. PINK COLLAR- workers involved in tertiary activities are pink collar workers. Tertiary activities are a trade, transport, and commerce.

b. LABOUR - skilled labourers are those who work in the technical field or in other professions jobs. Unskilled workers do basic work like transportation.


c. JUDGES- people take part in quinary activities are gold collar workers. Judges are gold collar workers.


d. AGRICULTURE- red collar activities are primary activities such as agriculture, fishing, mining, etc. Here people use natural resources directly.



Question 2.

Collect pictures:

Collect five pictures for each of the following activities and paste in a scrapbook.

a) Tertiary

b) Secondary

c) Quinary


Answer:

a) Tertiary


1. 


2. 


3. 


4. 


5. 


b. Secondary


1. 


2. 


3. 


4. 


5. 


c. Quinary


1. 





Question 3.

Collect pictures of an industry and prepare a table of its activities.


Answer:

Tertiary – bank, people working in a bank


Secondary – Transport service companies, people loading goods for transportation


Quinary – a panel of consultants discussing work


2. Industry refers to a large processing unit for a particular commodity (s). It not only involves processing of raw materials but further involves in manufacturing, packaging and transporting material.


Students can pick any 1 industry and do a detailed study of the activities taking place there. Thereafter, a proper table describing these activities can be prepared.



Question 4.

Debate:

“More percentage of tertiary, quarternary and quinary activities are concentrated in developed regions of the world’’.


Answer:

The reasons for this trend are as below:

•Income factor giving rise to high paying jobs – In developed regions, people are more educated and skilled which gives rise to the demand for high paying jobs


•Underdevelopment in the developing countries – this results in a delay in the introduction of technology to the systems, and hence more people are engaged in the primary activities.


•Levels of poverty – poverty leads to illiteracy which in turn is related to skill. This vicious cycle becomes difficult to break.


•Social factors – lack of equal opportunity for all


•Education and literacy rates



Question 5.

Map skill:

In a political map of the world, mark the developed countries of the world.


Answer:

Developed countries of the world:

•U.S.A


•France


•United Kingdom


•Canada


•Germany


•Denmark


•New Zealand


•Switzerland


•Netherlands


•Singapore


•Japan


•Australia



PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination