The Thief's Story Class 10th Footprints Without Feet CBSE Solution

Class 10th Footprints Without Feet CBSE Solution

Read And Find Out Pg-8
Question 1.

Who does ‘I’ refer to in this story?


Answer:

‘I’, in this story, refers to Hari Singh, a thief. He used to rob his employers.



Question 2.

What is he ‘a fairy successful hand’ at?


Answer:

Hari Singh was a pro thief, especially at robbing his employers. Correspondingly, the author has used the words ‘fairly successful hand’ to bring out his expertise of theft.



Question 3.

What does he get from Anil in return for his work?


Answer:

Hari was a thief who used to rob his employers and was good at it. Anil used to give Hari meals in lieu of the work he did. Later, Anil also taught him how to read and write and add numbers.




Read And Find Out Pg-10
Question 1.

How does the thief think Anil will react to the theft?


Answer:

The thief thought that Anil, his employer, would get upset when he would come to know about the theft. This reaction of his would not be for the loss incurred but for the trust broken by Hari Singh.



Question 2.

What does he say about the different reactions of people when they are robbed?


Answer:

Hari said that in his short career as a thief he had seen different people react differently on their losses. A greedy man’s face showed fear, a rich man would get angry and a poor man would show mere acceptance.



Question 3.

Does Anil realise that he has been robbed?


Answer:

Probably yes, Anil did realise the case because the notes were wet even in the morning and he knew that it had rained the previous night so it is likely that somebody had taken the notes out in the weather. However, Anil did not make any mention of it to Hari.




Think About It
Question 1.

What are Hari Singh’s reactions to the prospect of receiving an education? Do they change over time? (Hint: Compare, for example, the thought: “I knew that once I could write like an educated man there would be no limit to what I could achieve.” With these later thoughts: “Whole sentences, I knew, could one day bring me more than a few hundred rupees. It was a simple matter to steal – and sometimes just as simple to be caught. But to be a really big man, a clever and respected man, was something else.”) What makes him return to Anil?


Answer:

Hari Singh, though a fifteen-year-old boy, was an expert thief. Hari Singh was not his real name. He took a new name every month to prevent getting caught which clearly shows his cleverness and wit. He was quite pleased with the idea of Anil teaching him to read and write his name, sentences and add numbers. Writing like an educated man, he felt, would open the doors of success in his life and get him a life beyond his dreams.

One day, when Anil returned home with a bundle of notes, Hari’s inner thief made him forget all the good that Anil had done to him and the advantage the education would bring to him and he stole the money and ran away. However, his conscience stopped him from onboarding a train and made him analyse his act which made him feel guilty and he returned to Anil’s place.


Question 2.

Why does Anil not hand the thief over to the police? Do you think most people would have done so? In what ways is Anil different from such employers?


Answer:

Anil realized that his money was stolen the previous night since the notes were wet when he woke up and it had rained the previous night which made it clear that the notes were out in the weather. However, he did not say anything to Hari. Neither did he hand him over to the police. There can be many reasons behind this decision of Anil. One, he was a good man and he knew how difficult it was to live in poverty since he himself made money by fits and starts. His profession (a writer) signifies a sound and mature mind which can differentiate between a criminal at heart and a criminal by circumstances. Since Hari had returned, Anil knew that he had realized his mistake which was, probably, enough for him to learn a lesson in life.


On the contrary, many other people would have taken an opposite decision and would have handed Hari to the police.


The fact that Anil fed Hari meals, taught him, did not say anything to him despite knowing that he made some money when he went to the market for some purchases, and did not hand him over to the police make him very different from the other people.




Talk About It
Question 1.

Do you think people like Anil and Hari Singh are found only in fiction, or are there such people in real life?


Answer:

People like Anil and Hari Singh are not merely fictional but they exist as well. However, with changing times there are not many people willing to help anyone like Anil did in the story. Similarly, people like Hari are also getting rare who would realize their mistakes and return to their employers.


Anil has been portrayed as a very simple and honest man with a kind heart. He wrote for a magazine but made money by fits and starts. He understood the circumstances of others well. Not only did he give Hari Singh shelter but also taught him and ignored his little thefts of making a rupee or so from his daily purchases.


On the other hand, Hari Singh, a boy of fifteen, was an expert thief. He was not a thief by heart but a thief by circumstances. When he got respect and affection by Anil, his heart changed and his conscience made him return from the station and put the bundle of notes under the mattress.



Question 2.

Do you think it a significant detail in the story that Anil is a struggling writer? Does this explain his behaviour in my way?


Answer:

Yes, it can be inferred clearly from the story that Anil was a struggling writer. Initially, he refused to keep Hari as he couldn’t pay him. However, his good nature made him pity on Hari Singh who didn’t have any work to do. He agreed to keep Hari but offered only food. It is also mentioned in the story that he made money by fits and starts but he wasn’t a miser which can be inferred from the concluding part of the story in which he told Hari that he would then be paid regularly (since Anil had received some money from a publisher).



Question 3.

Have you met anyone like Hari Singh? Can you think and imagine the circumstances that can turn a fifteen-year old boy into a thief?


Answer:

Yes, I have met many people like Hari Singh. They can be seen on railway stations, bus stations, as domestic help etc. It can be said that the circumstances can turn anyone into a thief irrespective of the age, gender, caste or region.


Some of the possible circumstances are as follows:


1. Poor financial condition.


2. Lack of good guidance by the parents.


3. Father’s death (considered as the disciplinarian)


4. Broken homes.


5. Bad company of friends


6. Extravagant spending.


7. Peer pressure.


8. Neglect of delinquent behaviour



Question 4.

Where is the story set? (You can get clues from the names of the persons and places mentioned in it.) Which language or languages are spoken in these places? Do you think the characters in the story spoke to each other in English?


Answer:

It seems that the story is set in Uttar Pradesh, an Indian state.


We can get precise clues from the names of the persons and places mentioned in it. For example, the name of the train – the Lucknow Express and the Jamuna Sweet Shop.


The Jamuna Sweet Shop further shows that this place might be in a rural area. Both these clues are very important to find out the place.


If the story is set in U.P. the language must be Hindi. The characters in the story, evidently, did not speak to each other in English. As the basic language of the place is Hindi and Hari Singh didn’t even know how to read and write there is no possibility of them talking to each other in English.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination