INTRODUCTION TO MICROSOFT EXCEL (IT STD 8 CH 2)


 1.Fill in the blanks.
(1) Excel is a electronic spreadsheet program in the Microsoft Office suit.
(2) The intersection of a column and row is called a cell.
(3) A selected cell is called a/an Active cell.
(4) The Name Box displays the address of the active cell.
(5) The data entered in a cell is also displayed in the Formula Bar.
(6) By default, a number is displayed Right aligned in a cell.
(7) By default, text data type in a cell is Left aligned.
(8) A worksheet in excel can have a maximum of 65536 rows.
(9) Excel adds the extension .xls to every workbook file.
(10) A Chart is a graphical representation of spread sheet data.
2.State whether the following statements are true or false:
(1) You can press CTRL + N key combination on the keyboard to create a new blank workbook in excel True.
(2) The Menu bar in Excel has a main menu item data.True
(3) In Excel, by default, data Type Date is left aligned in a cell True.
(4) The address of active cell can be seen in Formula Bar True.
(5) To select all cells in a workbook column, you can double click on any cell of that column False.
(6) You can give meaningful name to a worksheet in excel True.
(7) The formula, =A5+D5, will return the sum of the numbers in the rage of A5 to D5.False.
(8) The formula =MEAN(A5:D5), will return the arithmetic mean of the numbers in the rage A5 to D5.True.
(9) The formula =POWER(4,-2), is a valid formula. False.
(10) You can hide or close the Task pane in Excel from the View menu. True.
3.Answer the questions in one or two sentences each:
(1) What is mean by spreadsheet?
Ans.A spread sheet contains rows and columns to record and compare financial or numerical data.
(2)Name any two spreadsheet programs.
Ans.Mark sheet of class, Payroll sheet for employees.
(3) What are the different types of data that can be entered   in a worksheet cell?
Ans.Numbers with symbols, Text, Formula and date and time can be entered in a worksheet cell.
(4) What is the use of the Formula bar in Excel?
Ans.Formula bar displays the content of a cell which is active. It help us to edit the formula or content of active cell.
4. Which menu command or tool will you use to perform each of the following functions:
(1) Create a new workbook.
Ans.Select file menu and click on new.
(2)Delete a sheet from a workbook.
Ans.Select edit menu and click on delete sheet.
(3) Insert new worksheet in workbook.
Ans.Select insert menu and click on worksheet.
(4) Adjust the area of worksheet that will be printed on page.

Ans.Select file menu and click on Print Area.

No comments:

PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019


BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP


HOW TO PURCHASE OUR NOTES?



S.P. Important Questions For Board Exam 2020


O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2020


Economics Important Questions for Board Exam 2020


Chemistry Important Question Bank for board exam 2020


Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination


Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2020 Examination


MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam


Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.


Paper Presentation In Board Exam


How to Score Good Marks in SSC Board Exams


Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam


How to write English exams?


How to prepare for board exam when less time is left


How to memorise what you learn for board exam


No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!