Agriculture Class 8th Social Science Term 3 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Social Science Term 3 Tamilnadu Board Solution
Exercise
  1. The activity that involves immediate assistance, continuing assistance and restoration of…
  2. The percentage of cultivable land prone to drought is Fill in the blanks:A. 90% B. 70% C.…
  3. When was the Disaster Management Act enacted in? Fill in the blanks:A. 2004 B. 2002 C.…
  4. The word “Tsunami” is derived from Fill in the blanks:A. Greek B. Latin C. French D.…
  5. How many Zones have been identified as the most affected by cyclones in the world? Fill in…
  6. Match the following: 1. NDMA a) Nepal Earthquake 2. Willie- Willie b) Affected by drought…
  7. What are the types of disaster? Write the following answers shortly:…
  8. What is Tsunami? Write the following answers shortly:
  9. Define landslide and mention the causes of landslide. Write the following answers shortly:…
  10. How many districts are cyclone hit in Tamil Nadu? Write the following answers shortly:…
  11. Write any Two Points on Transport safety Management in Schools. Write the following…
  12. Write any four places where fire accidents likely to occur any two do’s and don’ts fire…
  13. Write in detail about flood. Answer the following in detail:
  14. Write in detail about Earthquake. Answer the following in detail:…
  15. What is stampede? Write the effects of stampede. Answer the following in detail:…
Activity
  1. Activity 1 Identify the states and areas that are vulnerable to floods by the following…
  2. Activity 2 Make chart to disseminate information on water conservation and harvesting also…
  3. Activity 3 Organise a Traffic Safety Week in your School with the help of your teachers.…

Exercise
Question 1.

Fill in the blanks:

The activity that involves immediate assistance, continuing assistance and restoration of infrastructure.

A. Preparedness

B. Response

C. Recovery

D. Mitigation


Answer:

The activity that involves immediate assistance, continuing assistance and restoration of infrastructure is known as Response.


Question 2.

Fill in the blanks:

The percentage of cultivable land prone to drought is

A. 90%

B. 70%

C. 60%

D. 55%


Answer:

The percentage of cultivable land prone to drought is 70%. 74 affected districts and 13 states are affected by drought.


Question 3.

Fill in the blanks:

When was the Disaster Management Act enacted in?

A. 2004

B. 2002

C. 2005

D. 2010


Answer:

The Disaster Management Act was enacted in 2005. The act calls for establishment of National Disaster Management Authority(NDMA). This act has special provisions for tackling emergency situations during a natural disaster.


Question 4.

Fill in the blanks:

The word “Tsunami” is derived from

A. Greek

B. Latin

C. French

D. Japanese


Answer:

The word “Tsunami” is derived from Japanese meaning harbour wave or tidal wave. The word is taken from Japanese word because Tsunami waves hit Japan coast on regular basis. It is the biggest threat to Japan.


Question 5.

Fill in the blanks:

How many Zones have been identified as the most affected by cyclones in the world?

A. 4

B. 6

C. 8

D. 7


Answer:

6 zones have been identified as the most affected by cyclones in the world. A cyclone is a large scale air mass that rotates around a strong center of low atmospheric pressure.


Question 6.

Match the following:



Answer:

1. NDMA c) The Prime Minister


NDMA or National Disaster Management Authority was formed under the Disaster Management Act of 2005. It was formed because of regular natural disaster occurring in different parts of India. So the government of India formed a special body at national level to tackle these problems.


2. Willie- Willi e) Australia


Tropical cyclone also known as hurricane in eastern pacific, near Australia coast it is known as Willie- Willi.


3. Pichavaram d) The Mangroves


Pichavaram is a village in Tamilnadu state, it is a mangrove site and a wetland. The Mangrove is a shrub or small tree that grow in saline or brackish water.


4. Ramanathapuram b) Affected by drought


Ramnathpuram is a village in Tamilnadu. This place is suffering from less rainfall in present time. This district became the only district in Tamilnadu in 2017-18 to be affected from drought.


5. 7.8 Richter Scale a) Nepal Earthquake


Richter scale can be used to measure the intensity of an earthquake. Nepal is in the Himalayan region that’s why Nepal is prone for high-intensity earthquake.



Question 7.

Write the following answers shortly:

What are the types of disaster?


Answer:

Disasters can be classified as natural disasters such as earthquakes, volcanic eruptions, flood etc., and man-made disasters like fire, industrial hazards, transport accidents etc.



Question 8.

Write the following answers shortly:

What is Tsunami?


Answer:

A tsunami or tidal wave is a series of waves caused by displacement of the large volume of water generally due to an earthquake or volcanic eruptions in the ocean floor. Tsunami hits mostly coastal areas like Japan, Philipines etc. in 2004 Tsunami hit the Indian Ocean and also India.



Question 9.

Write the following answers shortly:

Define landslide and mention the causes of landslide.


Answer:

Landslides are either sudden or slow movement of rock remains down the slope. They are caused by the instability of rocks. heavy torrential rainfall, tremor etc. mostly landslides occur in hilly areas like in the Himalayan region and at the time of heavy rainfall. Uttarakhand suffers a lot from regular landslides in the rainy season, here roads blocked, properties are destroyed by landslides on regular basis.



Question 10.

Write the following answers shortly:

How many districts are cyclone hit in Tamil Nadu?


Answer:

A cyclone is a large scale air mass that rotates around a strong center of low atmospheric pressure. Tamilnadu is a state in india which suffers from cyclone, like in 2017 a cyclone named Cyclone Ockhi occurred in Bay Of Bengal and hit Tamilnadu coast. There are 13 cyclone hit districts in Tamilnadu.



Question 11.

Write the following answers shortly:

Write any Two Points on Transport safety Management in Schools.


Answer:

Two Points on Transport safety Management in Schools are-

(a) General awareness programmes of transport safety should be provided frequently to the school children.


(b) Training should be given to school children on transport safety.



Question 12.

Answer the following in detail:

Write any four places where fire accidents likely to occur any two do’s and don’ts fire accidents.


Answer:

Fire accidents are likely to occur in the following four places -

1) chemical industries.


2) places where electricity is like to leak out like computer lab, kitchen etc.


3) forests in dry period


4) petrol banks


5) industries


Do’s during fire accidents -


1) Call for an immediate help by shouting or ringing bell loudly.


2) Put off the fire using sand or fire extinguisher.


Don’ts during fire accidents -


1) Never put anything into an electric outlet, not even while playing.


2) Never play with crackers without adult help.



Question 13.

Answer the following in detail:

Write in detail about flood.


Answer:

Sudden overflow of large volumes of water off the river bank is known as flood. It is largely caused by heavy rainfall, cyclone, ice melting, Tsunami and dam burst. Floods bring devastating effects on agriculture, settlements, life of both human beings and animals. It destroys the agricultural fields and makes the lands irrevocable. Mumbai and its surroundings are affected by floods during the South West Monsoon and Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Odisha are affected by floods during the North East Monsoon. In India 175 flood forecast centers have been established.



Question 14.

Answer the following in detail:

Write in detail about Earthquake.


Answer:

An earthquake is the shaking of the surface of the Earth. They are caused by the sudden movements of the earth’s tectonic plates. The study of earthquakes is called as seismology. The magnitude of an earthquake is measured on the Richter Scale. It is numbered 0-9. An earthquake in the ocean can cause a tsunami. Landslides can happen too. India is divided into 4 seismic zones ( Zones 2,3,4 and 5). Zone 5 expects the highest level of seismic activity and zone 2 expects lowest.



Question 15.

Answer the following in detail:

What is stampede? Write the effects of stampede.


Answer:

Stampede is a sudden headlong rush or flight of a crowd of people for certain reasons. Crowd stampede causes death, injuries, loss of property and suffocation.

Effects of stampede -


1) Huge loss of life.


2) Severe injuries to people.


3) Damage of infrastructure.


4) Loss of property.




Activity
Question 1.

Activity 1



Answer:




Question 2.

Activity 2



Answer:


Preparing for drought u should mainly focus on water conservation


Few things u can do.


DO’s- 1. Never waste water just try to conserve water.


2. check water leakage in your house and repair them.


3. use micro-irrigation facilities for agriculture.


4. insulate water pipes to reduce heat loss.


DON’s- 1. Don’t waste water, use it wisely.


2. monitor rainfall situation and then use water accordingly in daily life and agriculture also.


3. Do not waste food because cooking food needs large amount of water and also it could be useful for someone.



Question 3.

Activity 3



Answer:

We have to make the commuters understand that -


1. Following the rules is the norm.


2. Horns are not part of our national choir.


3. Jumping a red light is an act of stupidity, not bravado.


4. Self-parking is not yet an inbuilt feature of the vehicles.


5. Not sticking to the lane doesn't make you a national hero.


6. Self-appointed hyperventilating experts should follow the norms of the system before blaming the system.




PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!