The Rule Of The Marathas Of Thanjavur Class 8th Social Science Term 3 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Social Science Term 3 Tamilnadu Board Solution

Exercise
Question 1.

Choose the correct answer:

Ekoij was the son of ………………… .

A. Shaji Bhonsle

B. Shivaji

C. Shambaji



Answer:

Sahaji Bhonsle married Jijabai, Tukabai, and Narsabai. Shambaji and Shivaji were the sons of Jijabai and Ekoji was the son of Tukabai.


Question 2.

Choose the correct answer:

Saraswati Mahal was established by …………….. .

A. Viswanatha Nayak

B. Thirumalai Nayak

C. Serfoji- II


Answer:

Saraswati Mahal Library is situated in Thanjavur, Tamil Nadu. The palace was started as a Royal Library for the Nayak Kings later captured by the Maratha Kings and was build as Royal Palace Library. Among the Marathas kings, Serforji was the most notable king.


Question 3.

Choose the correct answer:

Panchalankuruchi was ruled by ………………. .

A. Serfoji – II

B. Sethupathy

C. Kattabomman


Answer:

Panchalankuruchi was a village in Tamil Nadu, and the birth place of Veerapandiya KAttobomman who was a polygar, who opposed the British East India company’s governance.


Question 4.

Choose the correct answer:

Vira Pandiya Kattabomman was hanged at ………………. .

A. Sivaganga

B. Kayatharu

C. Kalaiyar Koil


Answer:

Veerapandiya KAttobomman was a Polygar, who opposed the British East India company’s governance. He waged war against the British company but was captured by the army and hanged at Kayatharu.


Question 5.

Fill in the blanks:

Dalhousie annexed Thanjavur by applying …………………. .


Answer:

As per the Doctrine of Lapse any princely state whose king died without any male heir would be acceded by the British empire. The adopted child would not be accepted as the ruler according to this doctrine.

So Thanjavur was absorbed into British India when Shivaji died without a legitimate male heir.



Question 6.

Fill in the blanks:

Tuljaji patronized the great Telugu poet …………………. .


Answer:

The Marathas kings were patronage of literature. Alluri Kuppanna was a great Telugu poet in the court of Tuljaji.



Question 7.

Fill in the blanks:

Vira Pandiya Kattabomman was humiliated by the British collector ………………… .


Answer:

Jackson was asked by Ramanand to meet Kattabomman and discuss the pending taxes.



Question 8.

Fill in the blanks:

In the year ……………… Kattabomman was hanged.


Answer:

Veerapandiya KAttobomman was a Polygar, who opposed the British East India company’s governance. He waged war against the British company but was captured by the army and hanged at Kayatharu in 1799.



Question 9.

Match the following:



Answer:

1. Baskara Dikshit: PAtronised by the Marathas of Thanjavur.


Explanation: Rambhadra Dikshit and Bhaskara Dikshit were Sanskrit poets in the court of Marathas.


2. Jackson: British Collector of Ramanand.


Explanation: He was asked by Ramanand to meet Kattabomman and discuss the pending taxes.


3. South Indian Rebellion: 1801


Explanation: The company interfered in the internal matters of the local regions, and also subsumed the powers of the respective rulers. The Polygars and the princes were reduced from their power and made as a pensioner. Their policies were rude, they collected hefty taxes and treated the people with inferiority. Kattabomman who agitated over their policies was hanged. The above causes angered the people, and the rebel started in 1801.


4. Bannerman: British Commander


Explanation: Bannerman found Kottabomman guilty and was ordered to be hanged.



Question 10.

Write a brief answer to the following questions:

Write a note on Shaji-II.


Answer:

Shaji II was the son of Raja of Verul Venkoji. He was an able ruler and captured Madurai. He was a great patronage of art and literature. He was social too; he opened hospitals and physicians from Hyderabad and Arabia were invited by him. He did not like the Christian religion and was harsh towards them. He was succeeded by his brother Serfoji.



Question 11.

Write a brief answer to the following questions:

Give a brief account on Serfoji-II.


Answer:

Serfoji was the adopted son of Tuljaji and became the ruler. Serfoji succeeded his brother Shaji II. Amar Singh ceded the throne stating that Serfoji being an adopted son it was unlawful to make him king. Governor General Cornwallis removed Amar Singh and made Serfoji king, but later Wellesley removed him and made him as a pensioner.

He built Saraswathy Mahal for higher learning and research.



Question 12.

Write a brief answer to the following questions:

Explain the causes for Panchalankuruchi battle.


Answer:

Panchalankuruchi was a village in Tamil Nadu, and the birthplace of Veerapandiya KAttobomman who was a Polygar, who opposed the British East India company’s governance.

The war between the Kattaboman and British is also known as first Polygar War. The British army and Kattobomman met to discuss the pending taxes, but the meeting ended with a bloody encounter. At Kallarpatti the Polygar ‘s army was defeated. Kattobomman and his brother escaped to Pudukottai, but the Raja of Puddukottai handed them over the British. Kattobomman was hanged at Kayatharu.



Question 13.

Answer in detail:

Write briefly about Vira Pandiya Kattabomman.


Answer:

Vira Pandiya Kattobomman was a Polygar and succeeded his father, Jagavira Pandya Kattabomann. They were Polygars under the Nayakas, that is, a governor appointed by the Nayaka rulers of South India to govern the given territory in Tamil Nadu.

He waged war against the British East India Company. The war between the Kattaboman and British is also known as first Polygar War. The British army and Kattobomman met to discuss the pending taxes, but the meeting ended with a bloody encounter. At Kallarpatti the Polygar ‘s army was defeated. Kattobomman and his brother escaped to Pudukottai, but the Raja of Puddukottai handed them over the British. Kattobomman was hanged at Kayatharu.



Question 14.

Answer in detail:

Write an essay on south Indian Rebellion.


Answer:

The owners of Southern region were frustrated with Company’s policies that led to an outburst of anger and hatred in the form of wars.

The major causes of the rebellion were:


1. The company interfered in the internal matters of the local regions, and also subsumed the powers of the respective rulers.


2. The Polygars and the princes were reduced from their power and made as a pensioner.


3. Their policies were rude, they collected hefty taxes and treated the people with inferiority.


4. Kattabomman who agitated over their policies was hanged.


The above causes angered the people, and the rebel started in 1801. Maradhu Pandiyar was the prominent rebellion from South India. After Kattobomman was hanged the British sent army against Maradhu. The rebels were defeated at some regions Dindigul, Madurai, and Ramanand was captured by the British. Madhu hid in the forest of Singampunari but Thonddaiman captured him and handed him over British, and he was hanged in 1801. Thus the rebellion came to an end.




Formative Assessment
Question 1.

Collect pictures of examples of Tanjore Architecture and paste them in your scrap book.


Answer:





Question 2.

Prepare a skit kattabomman.


Answer:

Student should attempt this on their own.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination