Federalism Class 10th Democratic Politics Ii CBSE Solution

Class 10th Democratic Politics Ii CBSE Solution

Exercises
Question 1.

Locate the following states on a blank outline political map of India:

Manipur, Sikkim, Chhattisgarh and Goa.


Answer:

The political map of india with given states is as follows:



Question 2.

Identify and Shade three federal countries (Other than India) on a blank outline political map of the world.


Answer:

Three federal countries other than India are:



Question 3.

Point out one feature in the practice of federalism in India that is similar to and one feature that is different from that of Belgium.


Answer:
The similarity between Indian and Belgium federalism is that both have a feature of holding together federation which means in this type of federal structure states did not have any right to secede from the union. 

The difference between Indian and Belgium federalism is that state government is subordinate to the central government but this is not the case with the Belgian government. In Belgium, both centre and state government are of equal status.

Question 4.

What is the main difference between a federal form of government and a unitary one? Explain with an example.


Answer:

Differences between a federal government and a unitary government is as follows:

a) In a federal form of government, the central government shares its powers with the various Constituent units of the country whereas In unitary form of government either there is only one level of government or the sub-units are subordinate to the central government


b) In the federal form of government, the central government cannot order the state government to do something or take any action whereas the central government can pass on orders to the provincial or the local government


c) Examples of central government are India, USA and Canada


Whereas, examples of unitary government are China, U.K, France



Question 5.

State any two differences between the local government before and after the constitutional amendment in 1992.


Answer:

a) Before the constitutional amendment in 1992 the elections were not held at a regular interval whereas after the constitutional amendment the local government bodies elections were made constitutionally mandatory to be held at regular interval of time

b) Before the constitutional amendment in 1992 the local governments did not have their own power and resources but after 1992 constitutional amendment there is sharing of powers and revenues from the state government to local government bodies



Question 6.

Fill in the blanks:

Since the United States is a …(a)……. type of federation, all the constituent states have equal powers and states are ……(b)…….vis –a-vis the federal government. But India is a ………(c)….. type of federation and some states have more power than others. In India, the ……(d)….. government has more powers.


Answer:

(a) coming together

(b) strong


(c) holding together


(d) Central



Question 7.

Here are three reactions to the language policy followed in India. Give an argument and an example to support any of these positions:

Sangeeta : the policy of accommodation has strengthened national unity.

Arman : Language-based states have divided us by making everyone conscious of their language.

Harish : This policy has only helped to consolidate the dominance of English over all other languages.


Answer:

From above given all the three reactions Sangeeta’s reaction is best because of our policy of accomodation the unity in our nation has been strengthened. There are many other countries in this world like Sri Lanka, where the language of the majority has been promoted. In our country, there is equal status given to all the major languages that are being spoken in various parts of our country.

This policy of accommodation not only eliminated the conflicts between groups but also made the administration easier. Due to this policy of accommodation there is a larger participation in the government’s activities by people who speak various languages.



Question 8.

The distinguishing features of a federal government is:

(i) National government gives some powers to the provincial governments.

(ii) Power is distributed among the legislature, executive and judiciary.

(iii) Elected officials exercise supreme power in the government.

(iv) Governmental power is divided between different levels of government.


Answer:

We know that, federal government is that form of government in which the government if formed of three branches legislative, executive and judiciary and hence the governmental power is divided between these different levels of government.

Therefore option (iv) is correct



Question 9.

A few subjects in various Lists of the Indian Constitution are given here. Group them under the Union, State and Concurrent Lists as Provided in the table below

A. Defence; B. Police;

C. Agriculture; D. Education;

E. Banking; F. Forests;

G. Communications; H. Trade;

I. Marriages;


Answer:

Following table shows the grouping of subject with their respective lists:



Question 10.

Examine the following pairs that give the level of government in India and the powers of the government at that level to make laws on the subjects mentioned against each Which of the following pairs is not correctly matched?


Answer:

The residuary powers of legislation are vested in Parliament. The framers of the Constitution had placed matters of national concern in the Union List and those of purely State or local significance in the State List. Matters that are of common interest to the States and the Union were placed in the Concurrent List

Hence, option (d) is not correctly matched



Question 11.

Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

A. 1-D, 2-A, 3-B, 4-C

B. 1-B, 2-C, 3-D, 4-A

C. 1-A, 2-C, 3-D, 4-B

D. 1-C, 2-D, 3-A, 4-B


Answer:

Correct answers of the above given list are:

This list is matching with the Power of Attorney in specific Area.


Union of India : Prime Minister


State : Governor


Municipal Corporation : Mayor


Gram Panchayat : Sarpanch


Hence, option (c) is correct


Question 12.

Consider the following statements:

A) In a federation the powers of the federal and provincial governments are clearly demarcated.

B) India is a federation because the Power of the Union and the State Governments are specified in the Constitution and they have exclusive jurisdiction on their respective subjects.

C) Sri Lanka is a federation because the country is divided into provinces.

D) India is no longer a federation because some powers of the states have been devolved to the statements given above are correct?
A. A, B and C

B. A, C and D

C. A and B only

D. B and C only


Answer:

We know that in a federal government is that form of government in which the government if formed of three branches legislative, executive and judiciary and powers of federal and provincial governments are clearly demarcated. Also, in a federal country like India the powers of state and central are being specified in the constitution. Therefore, the statement A and B are correct. Hence, option (c) is correct


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!