Democracy And Diversity Class 10th Democratic Politics Ii CBSE Solution

Class 10th Democratic Politics Ii CBSE Solution

Exercises
Question 1.

Discuss three factors that determine the outcomes of politics of social divisions.


Answer:

The three factors which are essential in deciding the outcomes of polities of social divisions are:

a) People’s perception: This is one of the most important factor as it decides the outcomes of politics of social divisions. It is also very important to see people perceiving their identities. This also helps them to stay together.


b) Representation of a community: Many political leaders represent a community and constitutionally raise their demands which make it easy to accommodate.


c) Government’s reaction to such demands: The outcome of politics of social divisions also depends upon how the government responds to demands of various social groups. Also if the reasonable demands of a community are suppressed by the government then it leads to division in the society



Question 2.

When does a social difference become a social division?


Answer:

When one kind of social difference becomes more important than the other and people start feeling that they belong to different communities then this social difference leads to social division. Also, when social difference leads to exclusionist approach among people it leads to social division.



Question 3.

How do social divisions affect politics? Give two examples.


Answer:

Social divisions affect politics both in negative as well as positive way. These are:

Negative Impact: In a democratic country like India there is competition between various political parties and this competition sometimes tends to divide different social groups and society.


e.g.: Northern Ireland of the United Kingdom have been for many years, the site of a violent and bitter ethno-political conflict. Its population is divided into two major sections of Christianity- 53% Protestants and 44% Catholics. Catholics were represented by the Nationalist parties who demanded Northern Ireland to be unified with the Republic of the Unionist who wanted to remain with UK, which is predominantly protestant. Hundreds of civilians and militants were killed in the fight between Unionists and Nationalists.


Positive Impact: In politics every decision does not have its negative impact. In democracy it is only natural that political parties would talk about social divisions, make different promises to different communities, look after due representation of various communities and policies to redress the grievances of disadvantaged communities



Question 4.

______ (a) ______ Social differences create possibilities of deep social divisions and tensions.

______ (b) ______ Social differences do not usually lead to conflicts.


Answer:

(a) Overlapping

(b) cross-cutting



Question 5.

In dealing with social divisions which one of the following statements is Not correct about democracy?
A. Due to political competition in a democracy, social divisions get reflected in politics.

B. In a democracy it is possible for communities to voice their grievances in a peaceful manner.

C. Democracy is the best way to accommodate social diversity.

D. Democracy always leads to disintegration of social on the basis of social divisions.


Answer:

As we know that, democracy is the form of government which is of the people, for the people and by the people. Also, Democracy is a means for the people to choose their leaders and to hold their leaders accountable for their policies and their conduct in office

In above given statements points (a), (b) and (c) clearly talks in favour of democracy but point (d) is incorrect as democracy never leads to disintegration of social on the basis of social divisions


Hence, option (d) is not correct about democracy


Question 6.

Consider the following three statements.

A) Social divisions take place when social differences overlap.

B) It is possible that a person can have multiple identities.

C) Social divisions exist in only big countries like India.

Which of the statements is / are correct?
A. A, B and C

B. A and B

C. B and C

D. only C


Answer:

As we know that, the social division takes place when social differences overlap and it is also possible that a person can have multiple identities. But, it is not correct that social divisions exist only in big countries like India.

Therefore, statements A and B are correct whereas C is incorrect. Hence, option (b) is correct


Question 7.

Arrange the following statements in a logical sequence and select the right answers by using the code given below.

A) But all political expression of social divisions need not be always dangerous.

B) Social divisions of one kind or the other exist in most countries.

C) Parties try to win political support by appealing to social divisions.

D) Some social differences may result in social divisions.
A. D, B, C, A

B. D, B, A, C

C. D, A, C, B

D. A, B, C, D


Answer:

Logical sequence of the above given statements is as follows:

D. Some social differences may result in social divisions


B. Social divisions of one kind or the other exist in most countries


C. Parties try to win political support by appealing to social divisions


A. But all political expression of social divisions need not be always dangerous


Hence, option (a) is correct


Question 8.

Among the following, which country suffered disintegration due to political fights on the basis of religious and ethnic identities?
A. Belgium

B. India

C. Yugoslavia

D. Netherlands


Answer:

The country which suffered disintegration due to political fights on the basis of religious and ethnic identities is Yugoslavia.

Hence, option (c) is correct


Question 9.

Read the following passage from a famous speech by Martin Luther King Jr. in 1963, Which social division is he talking about? What are his aspirations and anxieties? Do you see a relationship between this speech and the incident in Mexico Olympics mentioned in this chapter?

“I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the colour of their skin but by the content f their character. Let freedom ring. And when this happens, and when we allow freedom ring-when we let it ring from every village and every hamlet, from every state and every city, we will be able to speed up that day when all of God’s children-black men and white men, jews and Gentiles, Protestants and Catholics-will be able to join hands and sing in the words of the old Negro spiritual: ‘Free at last! Thank God Almighty, we are free at last!’ I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of this creed: ‘ we hold these truths to be self-evident: That all men are created equal’.”


Answer:

In this passage Rev. Martin Luther King Jr. is talking about racism in USA. He is referring to the segregation policies adopted by the Whites towards the colored people. He hopes that one day the freedom ring will ring. He has also a dream that his four children will rule the nation one day and they will not be discriminated on the basis of their skin color.

Yes, there is also a relationship between his speech and Mexico Olympics as in both the cases there is racial discrimination.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination