Geography 1. Resources And Their Types Class 8th Social Science Term 1 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Social Science Term 1 Tamilnadu Board Solution
Exercise
  1. Fill in the blanks: A material which is found in nature and is useful to human is called a…
  2. Minerals once extracted cannot be ……………….
  3. ……………. Play a very important role in the economic development of a country.…
  4. Uranium is a ……………… mineral.
  5. ………………. Have the enormous potential to develop solar power.
  6. Choose the correct answer: Resources already in use by humans are called ………………
  7. A major user of wind energy in the world is ……………….A. Europe B. South America C.…
  8. Type of coal mined in our state is …………….. .A. Lignite B. Anthracite C. Graphite…
  9. The largest hydroelectric power project of India is …………….A. Bhakra Nangal B. Mettur C.…
  10. Match the following: 1. North Sea Nuclear power 2. Aralvaimozhi Oil fields 3. Oil and coal…
  11. Write brief answers: Non-Renewable Resources
  12. Write about wind energy.
  13. Why should we use resources wisely?
  14. Answer the following questions in detail: Explain the formation of coal and oil.…
  15. Write an account on renewable resources.
  16. Minerals are …………….resource.A. Renewable B. non-renewable C. Biotic…
Formative Assessment
  1. Activity: Classify the following items into two categories as Natural Resources and Human…
  2. Model: Make a model and write a report. (i) Formative of coal (ii) Windmill model…
  3. Life skill: Suppose you are to enjoy your vacation of 15 days in another place with your…
  4. Map Skill: Mark the important oil-producing countries of the world on a world map.…
  5. Collect Pictures: Collect pictures of wind farms of India and Netherlands.…

Exercise
Question 1.

Fill in the blanks:

A material which is found in nature and is useful to human is called a ……………….


Answer:

A material which is found in nature and is useful to human is called a resource.

Explanation – Resources are materials which help human beings to survive on earth and carry out their day-to-day activities. Resources include land, water, air etc.



Question 2.

Minerals once extracted cannot be ……………….


Answer:

Minerals once extracted cannot be replaced.

Explanation – Minerals are resources which fall into the category of exhaustible resources because the nature has a fixed amount of these resources, and are therefore not available in abundance.



Question 3.

……………. Play a very important role in the economic development of a country.


Answer:

Resources play a very important role in the economic development of a country.


Explanation –These valuable resources play a very important role in the day-to-day lives and also contributes towards development of people and the country by large. Resources are very important for survival of human being on earth.



Question 4.

Uranium is a ……………… mineral.


Answer:

Uranium is a metallic mineral.

Explanation – Metallic minerals are those which contain metals in their ore form whereas Non-metallic minerals are those which do not contain metals in their ore form.



Question 5.

………………. Have the enormous potential to develop solar power.


Answer:

Tropical regions have enormous potential to develop solar power.

Explanation – Solar energy is produced with the help of photovoltaic cells which stores sun’s energy. In tropical areas sun light is available for long time in day that’s why its easy to produce solar energy in tropical region.



Question 6.

Choose the correct answer:

Resources already in use by humans are called …………… resources.
A. Developed

B. Potential

C. Flow


Answer:

Developed resources is a category of resources which have been and are already being used by human beings as against potential resources which have not been used. Example – Hydroelectric power


Question 7.

A major user of wind energy in the world is ……………….
A. Europe

B. South America

C. Antarctica


Answer:

Wind energy is generated by using the wind to run turbines in areas where there is a constant flow of wind. Wind energy is a renewable source of energy.


Question 8.

Type of coal mined in our state is …………….. .
A. Lignite

B. Anthracite

C. Graphite


Answer:

In Tamil Nadu, Coal is mined in Neyveli which has large reserves of lignite, also known as brown coal.


Question 9.

The largest hydroelectric power project of India is …………….
A. Bhakra Nangal

B. Mettur

C. Damodar


Answer:

Hydroelectric power is one of the most developed resources of the world. It is majorly generated by falling water.


Question 10.

Match the following:

1. North Sea Nuclear power

2. Aralvaimozhi Oil fields

3. Oil and coal Yangtze

4. Three Gorges dam Fossil fuel

5. Thorium Wind farms


Answer:


1. The North Sea- the North Sea is a marginal sea of the Atlantic Ocean located between the United Kingdom. Many large oil fields are there in the North Sea.


2. Aralvaimozhi is a town in Kanyakumari district of the Tamilnadu state. This town is located near cost that’s why it is favourable for the production of wind energy.


3. A natural fuel such as coal or gas, formed in the geological past from the remains of living organisms.


4. Three Gorges Dam is a hydroelectric gravity dam on the Yangtze river in China. It is the world’s largest hydropower project.


5. Thorium is a radioactive element with the symbol Th and atomic number 90. It can be used to produce energy through the radioactive process.



Question 11.

Write brief answers:

Non-Renewable Resources


Answer:

(i) Non-renewable Resources – These are exhaustible resources because nature has a fixed stock of them. They are consumed faster than the pace at which nature can replace them Examples include – Coal, Petroleum, Oil and Natural Gas.

(ii) Potential Resources- Potential Resources – On the basis of development and use, resources are classified into Developed and Potential resources. Potential resources refer to those resources which have not yet been utilized by human beings but can be used in the future. For example – the resources of Antarctica and Siberia or resources like or solar, wind and geothermal energy.



Question 12.

Write about wind energy.


Answer:

Wind energy is a type of renewable energy which is generated by using the wind to run turbines in areas where there is a constant flow of wind. It is the renewable type of energy that’s why very less harm on the environment.

Europe is a major user of wind energy with 20% of Denmark’s electricity coming from wind power.


India has the fourth largest installed wind power capacity in the world. In India, Maharashtra and Tamil Nadu have utilized Wind energy.



Question 13.

Why should we use resources wisely?


Answer:

The survival of human beings and their progress has a direct relationship with the Earth’s natural resources. Some resources on earth are in limited amount and resources are very very important for the survival of human being on earth. That’s why we need to conserve resources and use them wisely.

There is a need to manage the non-renewable resources sustainably because these resources take hundreds of years to replenish. Thus, man must use resources wisely.



Question 14.

Answer the following questions in detail:

Explain the formation of coal and oil.


Answer:

Coal

1. Coal is known as a fossil fuel because it was formed many million years ago.


2. It was formed as a result of large forests being buried in sedimentary basins by geological processes.


3. Over a period of time, the buried plant matter got converted into coal because of heat and pressure.


Oil


1. Oil is usually found in strata of marine sedimentary rocks like mudstone, shale, sandstone, etc.


2. The remains of plants and calcareous animals (shelled animals) were buried in the Earth’s surface which was in turn subjected to heat and pressure.


3. Under immense pressure, the buried remains turned into oil which can be found trapped in the pore spaces of the rocks.



Question 15.

Write an account on renewable resources.


Answer:

Renewable resources are those resources which are infinitely available in nature and are constantly renewed. Renewable sources of energy are important as the amount of non-renewable resources is rapidly declining.

Hydroelectric power – It is generated from falling water and is used to produce electricity.


Solar Power – It is produced by storing the sun’s energy in the photovoltaic cells which can further be used to light homes, buildings, and heat water.


Wind Energy – It is generated by using the wind to run turbines in areas where there is a constant flow of wind.


Biomass – It is a popular source of power generation. Its main sources include trees, crops, agricultural and animal waste.



Question 16.

Minerals are …………….resource.
A. Renewable

B. non-renewable

C. Biotic


Answer:

Non-renewable resources are those which take a very long period of time to replenish and are therefore called non-renewable in nature. Example – Coal, fossil fuel etc.



Formative Assessment
Question 1.

Activity:

Classify the following items into two categories as Natural Resources and Human made resources and paste picture against each item.

1. Land 2. Houses

3. Vegetation 4. Machines

5. Coal 6. Nuclear minerals

7. Buildings 8. Factories

9. Wind 10. Fishes

11. Computers 12. Rivers

13. Water 14. Minerals

15. Soil 16. Synthetic materials

17. Mountain 18. Sea

19. Wild life 20. Railway lines

21. Solar power 22. Birds


Answer:

Natural Resources


Land



Vegetation



Coal



Wind



Rivers



Water



Minerals



Soil



Mountain



Sea



Wild life



Birds



Nuclear minerals



Human made Resources


Houses



Vegetation



Machines



Buildings



Factories



Computers



Synthetic materials



Railway lines



Solar power




Question 2.

Model: Make a model and write a report.

(i) Formative of coal

(ii) Windmill model


Answer:

(i)


(ii)




Question 3.

Life skill:

Suppose you are to enjoy your vacation of 15 days in another place with your family, what will you do before you lock the door? Put right mark or wrong mark according to the option.

1. Ignore everything and keep moving with your family members happily to enjoy the travel.

2. Switch off all the appliances (kitchen appliances, computer, etc).

3. Close all the taps and water pump connections.

4. Check the vehicles like motorbike or car especially its a fuel tank.

5. Switch off all the lights, fan and televisions points.

6. Ask your mother or father to check all the above.


Answer:

1. Ignore everything and keep moving with your family members happily to enjoy the travel.×


2. Switch off all the appliances (kitchen appliances, computer, etc).√


3. Close all the taps and water pump connections.√


4. Check the vehicles like motorbike or car especially it’s a fuel tank.√


5. Switch off all the lights, fan and televisions points.√


6. Ask your mother or father to check all the above.√



Question 4.

Map Skill:

Mark the important oil-producing countries of the world on a world map.


Answer:

Following are the oil-producing countries of the world -

• U.S.A


• Saudi Arabia


• Iraq


• Iran


• UAE


• China


• Russia




Question 5.

Collect Pictures:

Collect pictures of wind farms of India and Netherlands.


Answer:


The wind farm in The Gemini Wind farm in


Tamilnadu, India. The Netherlands.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination