India-agriculture Class 10th Geography Tamilnadu Board Solution

Class 10th Geography Tamilnadu Board Solution

Exercise
Question 1.

Choose the correct answer:

Paddy is grown well in the …………….

A. Black soil

B. Laterite soil

C. Alluvial Soil

D. Red soil


Answer:

The best soil for the cultivation of paddy is fertile riverine alluvial soil. It consists of clay and loam which is useful for making mud from soil easily.


Question 2.

Choose the correct answer:

Tea and coffee crops are grown well on the ………….

A. Mountain slopes

B. Plain

C. Coastal Plain

D. River valleys


Answer:

There is no water logging in mountain slopes and they are well drained after rainfall which are the requirements of tea and coffee crops.


Question 3.

Choose the correct answer:

The crop that grows in drought is ………………. .

A. Rice

B. Wheat

C. Jute

D. Millets


Answer:

Millets are drought-resistant and dry crops plant. It can be grown with less rainfall.


Question 4.

Choose the correct answer:

Cotton is a ………………. .

A. Food crop

B. Cash crop

C. Plantation crop

D. Millets


Answer:

Cash crop is used for commercial purpose and is not used by grower unlike food crops (wheat and rice) which can be used by the grower.


Question 5.

Choose the correct answer:

The staple food crops are ………….. .

A. Rice and wheat

B. Coffee and tea

C. Cotton and jute

D. Fruits and vegetables


Answer:

Staple food crops are the crops which are eaten daily and in large quantities. For example rice and wheat.


Question 6.

Match the following:




Answer:



Question 7.

Distinguish between:

Commercial and subsistence agriculture.


Answer:



Question 8.

Distinguish between:

Kharif and Rabi crops


Answer:



Question 9.

Distinguish between:

Mono cropping and dual cropping


Answer:



Question 10.

Give Short Answers:

What are the major determinant factors of agriculture?


Answer:

For plantation of crop different agricultural systems are practiced in India depending on geographical factors. Major determinant factors are Land forms, Climate, Soil types and Water. Different crops are grown based on these factors like wheat requires moderate temperature and rice requires high temperature, cotton is grown in black soil and rice is grown in alluvial soil.



Question 11.

Give Short Answers:

What are the types of agriculture?


Answer:

There are four types of agriculture:

• Primitive agriculture: It is practiced in forest areas where heavy rainfall occurs.


• Subsistence agriculture: It is primarily practiced for self-consumption and the rest is sold in local markets. Example: wheat, rice etc.


• Commercial agriculture: It is grown for commercial purpose to export in foreign countries. Example: cotton, jute etc.


• Plantation agriculture: A single crop is grown in the large area which is further used by industry. Example: tea, coffee etc.



Question 12.

Give Short Answers:

Name the agricultural seasons in India?


Answer:

There are three agricultural seasons in india:

• Kharif: Kharif crops are sown in June and harvested in the early days of November. Examples are Paddy, Maize, Millet, Jute, Sugarcane, Cotton etc.


• Rabi: Rabi crops are sown in November and harvested in March. Examples are Wheat, Tobacco, Pulses, Mustard, Linseed, Grains etc.


• Zaid: Zaid crops are sown in March and harvested in June. Examples are Fruit, vegetables, cucumber etc.



Question 13.

Give Short Answers:

Why and where millets are cultivated?


Answer:

Millets are drought resistant and dry crops plant. They are cultivated in poor soils and their nutritional content is higher than other crops. Millets are mainly grown in Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Karnataka, Orissa, Bihar, Maharashtra and Gujarat.



Question 14.

Give Short Answers:

Name the cotton growing areas of India?


Answer:

Cotton is a fiber crop and raw material for textile industries. Cotton grows well in black soil. The tropical and subtropical climate is the best suited for the crop. It is grown in Gujarat, Maharashtra, Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu, Madhya Pradesh, Punjab and Haryana.



Question 15.

Give Short Answers:

What are the plantation Crops?


Answer:

Plantation crops are the crops which are grown in the large area as an interface of agriculture and industry. It acts as a raw material for industries. Tea, coffee and rubber are examples of the plantation crops. It is grown in the hilly area of northeastern states, West Bengal, The Nilgiris, Anaimalai and Cardamom hills of south India.



Question 16.

Write a paragraph answer:

What are the benefits of adopting Bio-Technology in agriculture?


Answer:

Following are the benefits of adopting Bio-Technology in agriculture:

• It is safe and sustainable for the environment as it does not use many pesticides and insecticides.


• It is very cost effective method of farming and reduces the production cost.


• It makes crops more resistant to insects, pests and diseases.


• It minimizes the use of water with the help of technology for better irrigation.


• Farmers can get more income because of the increase in the yield of the crop per hectare.



Question 17.

Write a paragraph answer:

Discuss any three current challenges in Indian agriculture?


Answer:

• Indian Agriculture is highly dependent on monsoon as there are not methods of manual irrigation everywhere. Good monsoon rains result in more yield than a bad monsoon. Monsoon is unreliable and uncertain. It also directly affects the lives of farmers and the economy of India.


• Due to increase in population every year, land cultivation areas are getting covered by industries and urban housing for people. It is also degrading the quality of the soil.


• Previous developments in agriculture are not sustainable for the environment. Technologies have to not only enhance the yield her hectare but also ensure that it does not harm the natural resources and environment.



Question 18.

Mark the following on the Outline maps of India:

1. Cotton growing areas

2. Jute growing areas

3. Paddy growing areas

4. Tea and coffee growing areas

5. Wheat growing areas


Answer:







Question 19.

Activities:

Visit a paddy field or tea plantation and make a report on the activities involved in the cultivation process.


Answer:

I recently visited a paddy field in Thanjavur, Tamil Nadu. These are the steps involved in the cultivation of rice:

• Selection of seed quality: There are many types of rice seeds based on its texture, taste and fragrance.


• Land Preparation: It is done for allowing rice plants to develop a good root system. Plowing and tilling makes the soil optimum for growing rice.


• Crop Establishment: Two methods to sow the rice seeds are transplanting and direct seeding.


• Water Management: It is very important step in rice cultivation to reduce the water stress and increase the yield. Proper channeling and land levelling are done to distribute the water evenly.


• Nutrient Management: Every growth stage requires a different level of nutrients. It is also necessary to conserve organic matter of the soil.


• Crop Health Management: It is done to protect the land from the attack of insects, weeds and diseases.


• Harvesting: The mature rice crops are harvested at this stage using different techniques. The objective is to maximize the yield by minimizing the grain damage.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!