India-climate Class 10th Geography Tamilnadu Board Solution

Class 10th Geography Tamilnadu Board Solution

Exercise
Question 1.

India Experiences __________
A. Temperate climate

B. Tropical Monsoon Climate

C. Tropical Climate

C. Cold Climate


Answer:

India experiences Tropical Monsoon Climate


Question 2.

The Coastal areas enjoy ___________climate
A. Continental

B. Equable

C. Humid

D. Hot


Answer:

The coastal areas enjoy Equable climate.


Question 3.

The place that gets rain from Western disturbance is _________
A. Punjab

B. Mumbai

C. Allahabad

D. Chennai


Answer:

The place that gets rain from western disturbance is Punjab.


Question 4.

The mountains which lie parallel to the direction of the Southwest Monsoon wind is ________
A. Aravali

B. Satpura

C. Vindhya

D. Maikala Range


Answer:

The mountain which lie parallel to the south west monsoon wind is Aravali.


Question 5.

The local storms in the northeastern part of India during hot weather season are called _____
A. Norwesters

B. Loo

C. Mango showers

D. Monsoon


Answer:

The local storm in the northeastern part of India during hot weather season are called Norwesters.


Question 6.

Match the following:



Answer:



Question 7.

Windward side and leeward side of the mountains.


Answer:



Question 8.

South west monsoon and north east monsoon.


Answer:



Question 9.

Western disturbance and tropical cyclones.


Answer:



Question 10.

Weather and climate.


Answer:



Question 11.

Loo and Norwesters.


Answer:



Question 12.

Name the factors determining the climate of India.


Answer:

The factors which determine the climate of india are:


(a) Latitude


(b) Altitude


(c) Distance from the sea


(d) Wind


(e) Position of the mountains



Question 13.

What do you mean by monsoon?


Answer:

The word monsoon basically refers to the seasonal reversal in the direction of winds over a large area during a year. In summer, it brings moist air from the oceans to the lands and in winter it blows dry air offshore.



Question 14.

What are the main features of tropical monsoon type of climate?


Answer:

The main features of tropical monsoon type of climate are:

(a) On the basis of the direction of winds the monsoon winds are classified into southwest monsoon and northeast monsoon.


(b) The reason for tropical monsoon climate is differential heating of land and sea.


(c) Change of season which determines the climate of India is the main feature of monsoon winds.



Question 15.

What are jet streams and how do the affect the climate of India?


Answer:

Jet stream refers to the air currents in the upper layers of the atmosphere. Jet streams can determine the arrival and departure of monsoon winds in India. The westerly flow of jet streams are responsible for the western disturbances experienced in the north and north-western parts of the country whereas the easterly jet streams cause tropical depressions during monsoon as well as October-November months.



Question 16.

Name the regions of heavy rainfall in India.


Answer:

The regions of heavy rainfall in India are those areas which have rainfall between 200 cm to 300 cm. these areas are the Middle Ganga Valley, Western Ghats, Eastern Maharashtra, Madhya Pradesh and Odisha.



Question 17.

What do you mean by the term ‘burst of monsoon’?


Answer:

‘Monsoon Burst’ refers to the happening of wet and dry spells during the rainy season. The monsoon rain takes place only for a few days at a time.



Question 18.

Analyze any two factors, determining the climate of India.


Answer:

Two factors determining the climate of India are:

(a) Distance from the sea: areas near the coast have equable or maritime climate. On the other hand, interior locations are not affected by the moderating influence of the sea and they experience extreme or continental climate. For example, the annual range of rainfall at Kolkata is 119 cm which falls to a low amount of 24 cm in Bikaner.


(b) Winds: the wind that blows from sea to land is called sea breeze and the wind that blow from land to sea is called land breeze. Sea breeze is cooler in comparison to land breeze which is warmer.



Question 19.

Explain any two characteristic features of monsoon winds.


Answer:

Two characteristic features of monsoon winds are:

(a) Uneven distribution of rainfall during the year: the southwest monsoon causes over 80 percent of the rainfall over the country during June to September. The duration of monsoon varies from two to four months. At some parts of the country there is very heavy rainfall whereas in other parts there is less or scanty rainfall.


(b) Influence of mountains: the rainfall is very much influence by the mountains. The wind brings very less rainfall over Gujarat and Rajasthan due to absence of mountains. Along the west coast, the winds strike the Western Ghats and bring heavy rainfall on the windward side.



Question 20.

Describe any one of the branches of southwest monsoon.


Answer:

There are two branches of southwest monsoon- ARABIAN SEA BRANCH AND BAY OF BENGAL BRANCH.

The Arabian Sea branch is explained as follows:


This branch of monsoon winds brings heavy rainfall. These winds blow from the Arabian Sea where the first part of the wind strikes the Western Ghats. These winds are moisture laden winds which gives heavy rainfall to western coastal region.


The second part of this wind blows through the Vindhya- Satpura ranges and strikes against the Rajmahal Hills which causes heavy rainfall in the Chotanagpur region.


The third part of the wind moves towards Rajasthan where the Aravalli Mountains stand parallel to the direction of the winds which results in no rain to Rajasthan.


The wind then reaches the Himachal Pradesh and gets combined with the winds of Bay of Bengal.



Question 21.

Describe rain water harvesting.


Answer:

Rainwater harvesting is an activity of direct collection and storage of water for our purpose or it can be recharged into the ground for withdrawal later. Rainwater harvesting is an excellent way of making optimum use of rainwater.



Question 22.

What is water management? Give the basic requirement of water conservation.


Answer:

Water management is the activity of planning, developing, distributing and managing the optimum use of water resources.

The basic requirements of water conservation are:


(a) Ensuring availability of water for future generations.


(b) Conservation of energy.


(c) Minimizing human water use to help preserve freshwater habitats for local wildlife.



Question 23.

(A) Direction of southwest monsoon and northeast monsoon winds.

(B) Show areas receiving more than 200 cm of rainfall and less than 50 cm of rainfall.


Answer:


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!