India-location And Physiography Class 10th Geography Tamilnadu Board Solution

Class 10th Geography Tamilnadu Board Solution
Exercise
  1. The Bay of Bengal is located to the …………….. of India.A. West B. South C. South-east D.…
  2. Palk Strait separates India from …………….. .A. Sri Lanka B. Myanmar C. Maldives D.…
  3. The most centrally located meridian in India passes through ………… .A. Ahmedabad B.…
  4. The highest peak in the world is ……………… .A. Mt. Everest B. Nanda Devi C. Mt. Kanchenjunga…
  5. The Source of River Ganga is …………….A. Yamunotri B. Siachen C. Gangotri D. Karakoram…
  6. The Himalayas are known as ……………….A. Abode of snow B. Himachal C. Siwalik D. Himadri…
  7. Match the following
  8. GMT and IST
  9. Western Ghats and Eastern Ghats
  10. West Coastal Plains and East Coastal Plains.
  11. What are the main physical divisions of India?
  12. Write ant two point on the Importance of the Himalayas.
  13. Name a few well- known holy places in the Northern Mountains of India.…
  14. Name the river that does not form a delta on the west coast of India.…
  15. Name the Island belonging to India.
  16. ‘India is a sub-continent’ - Justify.
  17. ‘Unity in Diversity’ Explain.
  18. Explain the origins of the Himalayas.
  19. Mention the Importance of Himalayas.
  20. Write short notes on Northern Plains of India.
  21. Write in brief about Peninsular Plateau.
  22. Main physical Divisions of India.
  23. Thar desert and Deccan Plateau.
  24. Rivers : Ganga, Brahmaputra, Narmada, Godavari and Krishna.
  25. Hills/Mountains: Siwalik, Larakoram, Ladakh Range, Kailash Range, Patkai hills, Nilgiri…
  26. Mt. Everest, Mt. K2, Palk Strait, Gulf of Mannar, Northancircarscoromandal coast, Konkan…
  27. Which is the largest state in India? Find the answer with the help of the table : 1…
  28. Which is the smallest state in India? Find the answer with the help of the table : 1…
  29. Note down the densely populated and sparsely populated states. Find the answer with the…
  30. List out the names of seven states in north eastern India called seven sisters. Find the…

Exercise
Question 1.

The Bay of Bengal is located to the …………….. of India.
A. West

B. South

C. South-east

D. South-west


Answer:

The Bay of Bengal is located in the South-east of India. In the west of India we have the Tropic of Cancer, in the south we have the Indian Ocean and in the south-west we have the Arabian Sea.


Question 2.

Palk Strait separates India from …………….. .
A. Sri Lanka

B. Myanmar

C. Maldives

D. Lakshadweep


Answer:

Park Strait separates India from Sri Lanka. The Arakanyoma mountain range in the east separates India from Myanmar whereas Maldives and Lakshadweep are a collection of small land masses situated in the Bay of Bengal.


Question 3.

The most centrally located meridian in India passes through ………… .
A. Ahmedabad

B. Allahabad

C. Hyderabad

D. Aurangabad


Answer:

Allahabad is in Uttar Pradesh which contains the most preferred centrally located meridian located nearly on the longitude reference line. Ahmedabad is in Gujarat, Hyderabad is in Telangana and Aurangabad is in Maharashtra.


Question 4.

The highest peak in the world is ……………… .
A. Mt. Everest

B. Nanda Devi

C. Mt. Kanchenjunga

D. Dhaulagiri


Answer:

The highest peak in the world is Mt. Everest with a height of 8848m. Nandi Devi has a height of 7817m, Mt. Kanchenjunga has a height of8586m and Dhaulagiri has a height of 8172m.


Question 5.

The Source of River Ganga is …………….
A. Yamunotri

B. Siachen

C. Gangotri

D. Karakoram


Answer:

The Source of River Ganga is Gangotri. Yamunotri is the source of Yamuna river whereas Siachen is a glacier located in the eastern Karakoram Range in the Himalayas.


Question 6.

The Himalayas are known as ……………….
A. Abode of snow

B. Himachal

C. Siwalik

D. Himadri


Answer:

The Himalayas are also known as the ‘Abode of snow’ Himachal are referred to as the lesser Himalayas, Siwalik as the outer Himalayas and Himadri as The Great Himalayas. All of these are parts of the central Himalayas.


Question 7.

Match the following



Answer:



Question 8.

GMT and IST


Answer:



Question 9.

Western Ghats and Eastern Ghats


Answer:



Question 10.

West Coastal Plains and East Coastal Plains.


Answer:




Question 11.

What are the main physical divisions of India?


Answer:

The main physical features of India are-

a) Northern Mountains,


b) Northern Great Plains,


c) Peninsular Plateaus,


d) Coastal plains and


e) Islands



Question 12.

Write ant two point on the Importance of the Himalayas.


Answer:

Any two points on the importance of the Himalayas are-

a) They act as a natural barriers from undesirable natural factors like the cold winds from Central Asia


b) The Himalayas are the source of many great rivers of India namely Indus, Jhelum, Chenab and so on



Question 13.

Name a few well- known holy places in the Northern Mountains of India.


Answer:

Some holy places in the Northern Mountains of India are-

a) Kedarnath temple


b) Kailash Mansarovar


c) Char Dham and so on



Question 14.

Name the river that does not form a delta on the west coast of India.


Answer:

Rivers that do not form deltas on the west coast of India are Narmada, Sabarmati, Mahi and Tapti.



Question 15.

Name the Island belonging to India.


Answer:

The islands belonging to India are Lakshadweep, Andaman and Nicobar



Question 16.

‘India is a sub-continent’ – Justify.


Answer:

Any land body is considered as a subcontinent if it has distinct characteristics of its own either politically or geographically even after being a part of the continent which is relevant by the fact of its geographical region regarding how it is surrounded by three large bodies. Not only that, the essential component (the people) is different in terms of caste, creed, religion, ethnicity, language and cultures. With the land containing different physical features such as the deserts, The Great Himalayas, plateaus and so on. Hence, one could conclude India as a subcontinent.


Question 17.

‘Unity in Diversity’ Explain.


Answer:

It basically defines a scenario showing unity along or within its heterogeneous or mixed elements. This line is totally appropriate for India as one can notice unity even though its constituents differ in terms of religion, geographical features and so on. Though with such differences we see how well it cooperates and benefits the country on a whole like the creation of flora and fauna possible by its diversified climate, the freedom of following one’s belief allowing secularism to flourish in the country and showing unity in times of foreign invasion keeping their differences aside with supportive examples such as the Kargil Invasion and on natural calamities like floods, tsunamis, etc.



Question 18.

Explain the origins of the Himalayas.


Answer:

Earlier their just existed a single piece of land (instead of many as we know) which were referred to as the ‘Pangea’ surrounded by water bodies referred to as the ‘Panthalasa’ which got divided into two parts namely the Angara land (Laurasia) and the Gondwana land as the northern and the southern part respectively separated by the sea called the Tethys sea stretching itself towards the east-west direction. The rivers from these two land bodies deposited their silts along the Tethys sea which later along with the northward movement of Gondwana pushed this deposited silt upwards resulting in the formation of gigantic folds due to the collision of the Indo-Australian plate and the Eurasian plate which are now known as the Himalayas.


Question 19.

Mention the Importance of Himalayas.


Answer:

The Himalayan Mountains has many important features along with its beauty that pleases the eye. It forms a natural barrier saving us from the cold winds originating from the north. It is a source of many rivers such as Indus, Jhelum, etc. which carries the fertile soil from the mountains bringing it down to the plains. Not only that, it acts as a stoppage for the monsoon winds thereby providing rain to many parts of the country.



Question 20.

Write short notes on Northern Plains of India.


Answer:

Located at the south of the Himalayas, The Northern Plains are formed by the deposits of Indus, the Ganga and the Brahmaputra rivers. Extending over a length of 2400 km with an area of over 7 lakh sq.km formed after the creation of the Himalayas where its rivers brought down sediments and fertile soil which later became its constituents which included features such as Bhabar (unasserted sediments), Terrain (marshy tracks), Bhangar (older alluvium) and Khadar (newer alluvium), because to its huge area and different characteristics of the soil it was further divided into 4 parts. The first is The Rajasthan Plain which is located in the Aravalli range extending for about 640kms with an average width of about 300kms. These cover western Rajasthan where two-third of this region is desert. Second is The PunjabHaryana plain, located in the north-east of the Great Indian Desert extending over 640kms from north-east to south-west and about 300kms from west to east. Third is The Ganga plain, the largest plain extending from The Yamuna River in the west to the Bangladesh in the east. Extending over 1500kms with an average width of 300kms covering the states of Uttar Pradesh, Bihar and West Bengal. And finally the fourth is The Brahmaputra plain originating in Tibet which is locally known out there as ‘Tsangpo’ which consists of large marshy tracts containing alluvial fans leading to the formation of ‘Terrai’.



Question 21.

Write in brief about Peninsular Plateau.


Answer:

Located in the south of the Northern Great Plains, this Peninsula Plateau is triangular in shape covering an area of 16 lakh sq.kms with an average height of 600-900m composed of the oldest rocks. Surrounded by hill ranges on all sides such as the Aravalli, Vindhya, Satpura and Rajmahal ranges in the north, the Western Ghats in the west and the Eastern Ghats in the east, The plateau is divided by the Narmada river into two parts. One is The Central Highlands which includes the Bundelkhand, the Malwa plateau, the Baghelkhand lying to the east of Mailkala range, the Chotanagpur plateau and parts of the Vindhya Range. Whereas the other is The Deccan Plateau covering vast portions of the southern part of the country with an area of 5lakh sq.km, made up of lava and covered with black soil, bounded by the Satpura and the Vidhya ranges in the northwest, the Mahadev and Maikala ranges in the north and the western and eastern Ghats in its east and west respectively.



Question 22.

Main physical Divisions of India.


Answer:



Question 23.

Thar desert and Deccan Plateau.


Answer:



Question 24.

Rivers : Ganga, Brahmaputra, Narmada, Godavari and Krishna.


Answer:



Question 25.

Hills/Mountains: Siwalik, Larakoram, Ladakh Range, Kailash Range, Patkai hills, Nilgiri Hills, Western ghats, Satpura and Aravali Ranges.


Answer:



Question 26.

Mt. Everest, Mt. K2, Palk Strait, Gulf of Mannar, Northancircarscoromandal coast, Konkan Coast, Andaman and Nicobar islNDS, Gulf of Khambhat, Gulf of Kutch, Chotta Nagpur plateau, Sundarbans, Rann of Kutch, Malwa Plateau and Pamir Knot


Answer:



Question 27.

Find the answer with the help of the table : 1

Which is the largest state in India?


Answer:

Rajasthan



Question 28.

Find the answer with the help of the table : 1

Which is the smallest state in India?


Answer:

Goa



Question 29.

Find the answer with the help of the table : 1

Note down the densely populated and sparsely populated states.


Answer:

Densely populated state is Delhi and sparsely populated state is Arunachal Pradesh



Question 30.

Find the answer with the help of the table : 1

List out the names of seven states in north eastern India called seven sisters.


Answer:

The names of seven states in the north eastern India constituting the seven sisters are Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Tripura, Mizoram, Meghalaya and Nagaland.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!