Intellectual Awakening And Socio-political Changes Class 9th Social Science Term 1 Tamilnadu Board Solution

Class 9th Social Science Term 1 Tamilnadu Board Solution
Exercise
  1. Identify the founder of a new sect who exemplified simplicity and self-denial. Choose the…
  2. The Magadha king influenced by the teachings of Mahavira Choose the correct answer:…
  3. Northern India extended from the Kabul Valley in the north to the Godavari in the south…
  4. Tri-rates are the three principles taught by Choose the correct answer:…
  5. The account which throws light on Mauryan polity and society Choose the correct answer:…
  6. (i) Under the Magadha king the mahamatriyas functioned as secretaries to the…
  7. __________ is a collection of sacred literature of different epochs, containing prayers,…
  8. In the Gangetic plain ______________ agriculture required the use of bullocks. Fill in the…
  9. Jains believe that ______________ came in a long line of Tirthankaras and he was the…
  10. The place where Buddha attained enlightenment has been built into the Mahabodhi temple…
  11. The rock edicts form the reliable source to know about the Mauryan empire in particular…
  12. a) The introduction of Bronze tools made easy the removal of dense forest cover from the…
  13. a) Ajatashatru was the first important king of Magadha.b) Bimbisara succeeded in…
  14. Match the following1. Eight-fold pathtallest Jaina statue2. Bahubalia code of political…
  15. The invention of smelting of Iron transformed both production and warfare- Justify. Answer…
  16. Elaborate the term “Tri-ratnas”. Answer the following briefly:
  17. What do you know of Ajatasatru? Answer the following briefly:
  18. What does the Edict of Kalinga convey? Answer the following briefly:…
  19. Highlight the steps taken by Ashoka to spread Buddhism. Answer the following briefly:…
  20. Zoroastrianism(a) Who was the founder?(b) Name the God he proclaimed(c) What did Zoroaster…
  21. Gautama Buddha(a) What was the original name of Buddha?(b) Name the birth place of…
  22. Discuss the five cardinal principles of Confucius Answer the following in detail:…
  23. Compare and contrast the principles of Jainism and Buddhism. Answer the following in…
Fun With History
  1. Assignment with teacher’s guidanceList out the countries where Buddhism exists in the…

Exercise
Question 1.

Choose the correct answer:

Identify the founder of a new sect who exemplified simplicity and self-denial.

A. Buddha

B. Lao-tze

C. Confucius

D. Zoroster


Answer:

Mahavira and Buddha the founder of Jainism and Buddhism respectively were a preacher of simplicity and self-denial.


Question 2.

Choose the correct answer:

The Magadha king influenced by the teachings of Mahavira

A. Dhana Nanda

B. Chandragupta

C. Bimbisara

D. Shishunaga


Answer:

Bimbisara and Ajatshatru were influenced by his teachings.


Question 3.

Choose the correct answer:

Northern India extended from the Kabul Valley in the north to the Godavari in the south witnessed the rise of Sixteen States.

A. Mahajanapadas

B. Gana-sanghas

C. Dravida

D. Dakshinapatha


Answer:

They were Kasi, Kosla, Anga, Magadha, Vajji, Malla, Chedi, Vatsa, Kuru, Panchala, Matsya, Surasena, Assaka, Avanti, Gandhara and Kamboja.


Question 4.

Choose the correct answer:

Tri-rates are the three principles taught by

A. Buddha

B. Mahavira

C. Lao-tze

D. Confucius


Answer:

The Tri ratnas is the teaching of Mahavira:


1. Right Faith: he said to have belief in the teachings of Mahavira and have wisdom.


2. Right Knowledge: He said that the world is without god and there is no creator.


3. Right actions: By this, he meant ahimsa, honesty, kindness, truthfulness, no desires for others’ belongings.


Question 5.

Choose the correct answer:

The account which throws light on Mauryan polity and society

A. Marco Polo

B. Fahien

C. Megasthanes

D. Seleucus


Answer:

His account named Indica throws light on Mauryan polity and society.


Question 6.

Choose the correct answer:

(i) Under the Magadha king the mahamatriyas functioned as secretaries to the ministers.

(ii) Accounts of Megasthanes titled Indica is a useful record about Mauryan polity and society.

(iii) Nanda’s attempt to build an imperial structure was cut short by Ashoka who founded the Mauryan kingdom.

(iv) According to tradition, towards the end of his life, Chandragupta become an ardent follower of Buddhism.

A. (i) is correct

B. (ii) is correct

C. (i) and (ii) is correct

D. (iii) and (iv) is correct


Answer:

Chandragupta was an ardent follower of Jainism.


Question 7.

Fill in the blanks:

__________ is a collection of sacred literature of different epochs, containing prayers, confessions and myths.


Answer:

Zend Avesta is a collection of the sacred literature of different epochs, containing prayers, confessions, and myths.


It is a holy book of Zoroastrians.



Question 8.

Fill in the blanks:

In the Gangetic plain ______________ agriculture required the use of bullocks.


Answer:

In the Gangetic plain Iron plough agriculture required the use of bullocks. This region is the most traditional cultivation region of India which usually uses livestock instead of modern agricultural techniques.



Question 9.

Fill in the blanks:

Jains believe that ______________ came in a long line of Tirthankaras and he was the twenty - fourth and the last.


Answer:

Jains believe that Mahavira came in a long line of Tirthankaras and he was the twenty - fourth and the last. In Jainism, a tirthankara (Sanskrit tīrthaṅkara) is an omniscient Teaching God who preaches the dharma.



Question 10.

Fill in the blanks:

The place where Buddha attained enlightenment has been built into the Mahabodhi temple that still exists in ______________


Answer:

The place where Buddha attained enlightenment has been built into the Mahabodhi temple that still exists in Bodh Gaya. A UNESCO World Heritage Site, is an ancient, but much rebuilt and restored, Buddhist temple in Bodh Gaya, marking the location where the Buddha is said to have attained enlightenment.



Question 11.

Fill in the blanks:

The rock edicts form the reliable source to know about the Mauryan empire in particular the Dharmic rule of ______________.


Answer:

The rock edicts form the reliable source to know about the Mauryan empire, in particular, the Dharmic rule of Asoka. Various edicts depict different events for instance, the 13th Major Rock Edict vividly describes the horrors and miseries of this war and the deep remorse it caused to Ashoka.



Question 12.

Find out the correct statement:

a) The introduction of Bronze tools made easy the removal of dense forest cover from the banks of the Ganges.

b) Ajivikas had a small presence in western India.

c) The clusters where particular clansmen were dominant came to be known were Pre-Mauryan states.

d) Of the kingdoms mentioned in the literature of the period Kashi, Kosala and Magadha are considered to be powerful.


Answer:

a) True


b) False.


It has a small presence in Southern India under the Chola empire.


c) True.


They were pre Mauryan and known as janapadas.


d) True


These were Gangetic plain and had economic and strategic advantages.



Question 13.

Find out the correct statement:

a) Ajatashatru was the first important king of Magadha.

b) Bimbisara succeeded in establishing a comprehensive structure of administration.

c) The Mauryas were the first of non- Kshatriya dynasties to rule in northern India.

d) Nanda’s attempt to build an imperial structure was cut short by Ashoka.


Answer:

a) True.


He made the kingdom powerful and expanded it.


b) True.


He had established a good format structure with the village as a basic unit, each village had a headman.


c) False.


The Nandas were the first nonkshatriya to rule in northern India.


d) False.


It was cut short by Chandragupta Maurya.



Question 14.

Match the following



Answer:

1. Eight Fold Paths: the path to attain the purest state of Mind.


Explanation: Buddha this path to attain the purest state of mind. These are right view, right aspiration, right speech, right action, right livelihood, right effort, right mindfulness, right concentration.


2. Bahubali: Tallest Jaina Statue


3. The spring and Autumn Annals: a code of political morality


Explanation: This is a book written by Confucius on the code of political morality.


4. Zend Avesta: sacred literature of laws and myths


5. Rishabha: first Tirthankara



Question 15.

Answer the following briefly:

The invention of smelting of Iron transformed both production and warfare- Justify.


Answer:

Smelting of Iron transformed both production and warfare as prior to its invention copper and bronze were used which were expensive and would become blunt quickly, so the products could not be used effectively both in warfare and agriculture.


Iron was easily available, the iron ax was very effective in clearing jungles, plow the field and break the hardest soil. The weapons used in warfare were advanced too.



Question 16.

Answer the following briefly:

Elaborate the term “Tri-ratnas”.


Answer:

The Tri ratnas is the teaching of Mahavira:


1. Right Faith: he said to have belief in the teachings of Mahavira and have wisdom.


2. Right Knowledge: He said that the world is without god and there is no creator.


3. Right actions: By this, he meant ahimsa, honesty, kindness, truthfulness, no desires for others’ belongings.



Question 17.

Answer the following briefly:

What do you know of Ajatasatru?


Answer:

Ajathsatru was the son of Bimbisara who murdered his father and attained the throne. He expanded his empire and strengthened the Rajgriha fort. After his death, he was succeeded by 5 kings.



Question 18.

Answer the following briefly:

What does the Edict of Kalinga convey?


Answer:

After the Kalinga war Ashoka was shattered by the bloodshed and gave up his warriors and turned Buddhist. He carved out 33 edicts where he elaborated his experiences and teachings of Budhha.


In Kalinga edict, Ashoka has described the horrific bloodshed of the Kalinga war and he vowed not to further indulge in any such war.



Question 19.

Answer the following briefly:

Highlight the steps taken by Ashoka to spread Buddhism.


Answer:

Ashoka sends his council members to various places like Sri Lanka, Tibet to spread the philosophies of Buddha. He carved out many rock edicts and Pillars where he elaborated the principles and philosophies of Budhha.



Question 20.

Answer all the questions given under each caption:

Zoroastrianism

(a) Who was the founder?

(b) Name the God he proclaimed

(c) What did Zoroaster teach?

(d) What was the highest form of worship?


Answer:

(a) Zoroaster was from Persia and founder of Zoroastrianism. He was against the worshipping of primitive deities and proclaimed that there is one god Ahura Mazda (the Lord of Light).


(b) Zoroaster was from Persia, He was against the worshipping of primitive deities and proclaimed that there is one god Ahura Mazda (the Lord of Light).


He emphasized upon virtues like fighting evil, making effort for good and working for Ahura Mazda.


(c) The teachings of Zoroaster:


1. Cultivating morality gives rise to religion, state or society.


2. The purity of thought, word and deed are the highest religious forms.


3. Charity id essential part of religion.


4. He emphasized upon virtues like fighting evil, making effort for good.


(d) According to Zoroaster Purity of thought, word and deed are the highest religious forms.



Question 21.

Answer all the questions given under each caption:

Gautama Buddha

(a) What was the original name of Buddha?

(b) Name the birth place of Buddha

(c) Where did he get enlightenment?

(d) Mention the place of his first sermon


Answer:

(a) Buddha was born to the chief of Kshatriya clan at kapilavastu and was named as Sidhhartha.


(b) He was born at Kapilavastu, present-day Nepal.


(c) He left is a kingdom and went into the forest in search of truth. He attained enlightenment under the Banyan tree at Bodhgaya Bihar.


(d) He gave his first sermon at Sarnath in Varanasi.



Question 22.

Answer the following in detail:

Discuss the five cardinal principles of Confucius


Answer:

Confucius was born in China, studied history, philosophy, poetry, and music. He has written 5 books on society, religion, songs, metaphysics etc.


The five cardinal principles of him are:


1. Humaneness: It refers to the behaviour of human that he/she must be kind.


2. Righteousness: The quality of being morally right.


3. prospriety: The state of being successful.


4. Wisdom: Having experience and good judgment.


5. Trustworthiness: being worthy of keeping trusts.


Confucius’ philosophies raised awareness among the people regarding their political rights. His philosophy guided the government regarding their duties towards the people of their country.



Question 23.

Answer the following in detail:

Compare and contrast the principles of Jainism and Buddhism.


Answer:

Difference between Jainism and Buddhism:


1. Mahavira was the founder of Jainism while Gautam Buddha was the founder of Buddhism.


2. Buddhism believes that Karma is the direct outcome of their action while the Jainism differed from this principle.


3. Buddhism had a notion that soul is present only in living beings while the Jainism believed that soul is present in both living and nonliving.


4. Buddhism believed that Nirvana is the ultimate aim of the soul while Jainism believed that soul continues even after attaining Nirvana.


5. Buddhism emphasized on right view, right aspiration, right speech, right action, right livelihood, right effort, right mindfulness, right concentration while Jainism emphasized on right perception, right knowledge, and right conduct.




Fun With History
Question 1.

Assignment with teacher’s guidance

List out the countries where Buddhism exists in the world and mark on the world map.


Answer: