Money, Savings And Investment Class 8th Social Science Term 3 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Social Science Term 3 Tamilnadu Board Solution
Exercise
  1. Money’ is what it does’ is defines by ………………… . Choose the correct answer:A. Crowther B.…
  2. The purchasing power of money depends upon the …………………. . Choose the correct answer:A.…
  3. ……………….. is used as a standard for future payment. Choose the correct answer:A. Cheque B.…
  4. ……………….. is the unit of account and a standard of common measurement. Choose the correct…
  5. The portion of income not spent on …………. Is saving. Choose the correct answer:A.…
  6. ………………….. is one of the greatest inventions of man. Fill in the blanks:…
  7. The word money is derived from the Latin word ………………… . Fill in the blanks:…
  8. The most important function of money is that it acts as …………………. . Fill in the blanks:…
  9. Money is a convenient from of storing one’s …………………… . Fill in the blanks:…
  10. ……………….. is inevitable for capital formation and economic growth. Fill in the blanks:…
  11. Match the following: 1. Moneta Old system of exchange of goods 2. Store of value…
  12. How did Prof. Walker define money? Write brief answers:
  13. Write briefly about the importance of money. Write brief answers:…
  14. Explain the barter system. Write brief answers:
  15. Explain the standard of deferred payments. Write brief answers:
  16. Define saving and investments. Write brief answers:
  17. Describe the functions of money. Answer in detail:
  18. Discuss the significance of money. Answer in detail:
  19. Write in detail about saving and investment. Answer in detail:
Formative Assessment
  1. Prepare a chart Prepare a chart showing Indian currencies and coins.…
  2. Discussion: Discuss with your friends how the system of trading is done without the use of…
  3. Conduct a Survey: Conduct a survey in your locality whether exchange took place in the…
  4. Understand: Try to understand what is “commodity money”.
  5. Project report: Prepare a project report how consumer and entrepreneurs are performing for…

Exercise
Question 1.

Choose the correct answer:

Money’ is what it does’ is defines by ………………… .

A. Crowther

B. Walker

C. Robertson


Answer:

money is defined as – the current medium of exchange in the form of coins or banknotes is counted as money. It was first defined by professor walker.


Question 2.

Choose the correct answer:

The purchasing power of money depends upon the …………………. .

A. Price level

B. Demand level

C. Supply level


Answer:

It means the value of the money. Purchasing power is the value of a currency expressed in terms of the amount of goods and services one unit of that currency can buy.


Question 3.

Choose the correct answer:

……………….. is used as a standard for future payment.

A. Cheque
B. Money

C. Credit card


Answer:

Money is used as a standard for future payment. Money is a convenient form of storing wealth.


Question 4.

Choose the correct answer:

……………….. is the unit of account and a standard of common measurement.

A. Medium of exchange

B. Measure of value

C. Store of value


Answer:

Price of any commodity is its value in monetary terms. It makes economically calculations easy.


Question 5.

Choose the correct answer:

The portion of income not spent on …………. Is saving.

A. Consumption

B. production

C. Distribution


Answer:

Income means money received, especially on a regular basis, for work or through investment. The money out of someone's income not spent on consumption is called savings.


Question 6.

Fill in the blanks:

………………….. is one of the greatest inventions of man.


Answer:

Money is one of the greatest inventions of man. It helped in solving many problems related to barter system and helped in easy transactions.



Question 7.

Fill in the blanks:

The word money is derived from the Latin word ………………… .


Answer:

The word money is derived from the Latin word Moneto


It is the surname of Roman Gog ‘ Junto’



Question 8.

Fill in the blanks:

The most important function of money is that it acts as …………………. .


Answer:

The most important function of money is that it acts as Medium of exchange


It is freely used in exchange of goods and services



Question 9.

Fill in the blanks:

Money is a convenient from of storing one’s …………………… .


Answer:

Money is a convenient from of storing one’s Wealth


It is because it can easily be converted in to marketable asset such as land, jewelry etc.



Question 10.

Fill in the blanks:

……………….. is inevitable for capital formation and economic growth.


Answer:

Savings is inevitable for capital formation and economic growth.


Savings is directly linked with investment, greater he saving more the investment in an economy.



Question 11.

Match the following:



Answer:

1. Moneta - Money


Moneta is the Latin term from which ‘Money’ was derived


2. Store of Value – Function Of money


Money acts as a medium of storing an individual’s wealth, as it can easily be converted in to marketable asset such as land, jewelry etc.


3. Savings- Contribution to economic growth


Savings is directly linked with investment, greater he saving more the investment in an economy.


4. Money – Fundamental Invention


5. Barter System - Old system of exchange of goods


It is a system of exchange of good or service in return of desired goods and services, no money was used for trading.



Question 12.

Write brief answers:

How did Prof. Walker define money?


Answer:

Professor Walker defined money as “Money is what Money does”, i.e. money is the function of its characteristics.



Question 13.

Write brief answers:

Write briefly about the importance of money.


Answer:

Following is the importance of Money:


a. it’s a medium of exchange


b. it helps individual’s store their wealth


c. it is used as a standard for deferred payment


d. it’s a measure of value


Money is significant in all economic activities such as Savings and Investments, and in today’s world, no economy can function smoothly without money.



Question 14.

Write brief answers:

Explain the barter system.


Answer:

It is a system of exchange of good or service in return of desired goods and services, no money was used for trading. Barter system of exchange was used in ancient time. When the concept of money was not properly developed in these times barter system was used.



Question 15.

Write brief answers:

Explain the standard of deferred payments.


Answer:

Money is used as a standard for future payment. Business nowadays works on credit cycle, where credit is money (good or service) utilized in advance with a promise of future payment. In such transactions money is the standard tool.



Question 16.

Write brief answers:

Define saving and investments.


Answer:

Savings is inevitable for capital formation and economic growth. The portion of income not spend on consumption is called savings.


Whereas investment means addition to the existing production capacities. Both savings and investments are interlinked.



Question 17.

Answer in detail:

Describe the functions of money.


Answer:

Following are the functions of money:


a. Money is used as a standard for future payment. Business nowadays works on credit cycle, where credit is money (good or service) utilized in advance with a promise of future payment. In such transactions money is the standard tool.


b. Money acts as a medium of storing an individual’s wealth, as it can easily be converted in to marketable asset such as land, jewelry etc.


c. It is freely used in exchange of goods and services, hence it’s a medium of exchange


d. It is a tool used for measurement. Money is the value of any goods and commodities. Its price is its value in monetary terms.



Question 18.

Answer in detail:

Discuss the significance of money.


Answer:

Money is significant as it has influenced all the branches of the economy, such as, production, consumption, distribution, exchange and public finance.


Money is also needed in important economic activities such as Savings and Investments, and in today’s world, no economy can function smoothly without money.



Question 19.

Answer in detail:

Write in detail about saving and investment.


Answer:

Savings is inevitable for capital formation and economic growth. The portion of income not spend on consumption is called savings. Whereas investment means addition to the existing production capacities, such as buying of plant and machinery. Both savings and investments are interlinked.


If the savings are good, it will lead to good investment potential and hence, leading to economic growth.


Savings is done by the consumers, whereas investments are made by entrepreneurs.




Formative Assessment
Question 1.

Prepare a chart

Prepare a chart showing Indian currencies and coins.


Answer:



Question 2.

Discussion:

Discuss with your friends how the system of trading is done without the use of money.


Answer:

The system of trading, were money is not used for exchange of goods and services is known as barter system. It is a system of exchange of good or service in return of desired goods and services, no money was used for trading.


For example, if Rahul has a banana and his friend Ramesh has an apple, and they both exchange their commodity in return of their products, then such co-incidence of want, and trading is referred to as barter system.



Question 3.

Conduct a Survey:

Conduct a survey in your locality whether exchange took place in the form of barter system.


Answer:

In my locality, there is no exchange made without the use of money. Money is commonly and widely used as a medium of exchange and any economic activity and transactions are conducted through the use of money.



Question 4.

Understand:

Try to understand what is “commodity money”.


Answer:

Commodity money is money whose value comes from a commodity of which it is made. Example, if a coin is made of gold , the value of gold(say Rs 100) and the extrinsic value of money say Rs 10), will be known as commodity money, (Rs 110).



Question 5.

Project report:

Prepare a project report how consumer and entrepreneurs are performing for development of economy.


Answer:

Savings is done by the consumers, whereas investments are made by entrepreneurs. Savings is inevitable for capital formation and economic growth. The portion of income not spend on consumption is called savings. Whereas investment means addition to the existing production capacities, such as buying of plant and machinery. Both savings and investments are interlinked.


Such activities help to generate wealth in economy, through employment and thus both consumers’ who create demand for goods and services and the entrepreneurs who fulfill this demand are performing activities to develop the economy.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination