Lord Dalhousie (a.d. 1848-a.d. 1855) Class 8th Social Science Term 3 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Social Science Term 3 Tamilnadu Board Solution
Exercise
  1. The doctrine of Lapse was introduced by………………. Choose the correct answer:A. Lord Dalhousie…
  2. …………….. was annexed by Lord Dalhousie due to misgovernment. Choose the correct answer:A.…
  3. The Hindu Widow Re-Marriage Act was passed in………... Choose the correct answer:A. 1853 B.…
  4. The first railway line was laid between Bombay and…………... Choose the correct answer:A.…
  5. Lord Dalhousie became the Governor General of India in……………….. Fill in the blanks:…
  6. ……………….. was the first kingdom to be annexed by the British under the Doctrine of Lapse.…
  7. Ganga canal was constructed during the reign of…………….. Fill in the blanks:…
  8. Match the following: 1. First railway line Adopted son of Baji Rao ii 2. Woods Despatch…
  9. When was the second Anglo-Sikh war fought? Answer the following in one word:…
  10. Who set up public department? Answer the following in one word:
  11. Name the universities set up during the period of Dalhousie. Answer the following in one…
  12. What was the Doctrine of Lapse? Answer the following question briefly:…
  13. What principles were adopted by Dalhousie to expand the British empire in India? Answer…
  14. Name the state annexed through the Doctrine of Lapse. Answer the following question…
  15. Dalhousie was called the ‘ Father of Indian Railways’ - Justify. Answer the following…
  16. Answer in detail: Describe the reforms introductions by Lord Dalhousie.…
Activity
  1. On the outline map of India, mark the extent of the British empire during the period of…
Formative Assessment
  1. Oratorical completion Topic suggested: ‘’If you were an adopted child of Nawab, how would…
  2. Make a presentation either on a chart or on PowerPoint on why Lord Dalhousie is Known as…
  3. How did the British help in uniting India? Have a panel discussion on the important in…

Exercise
Question 1.

Choose the correct answer:

The doctrine of Lapse was introduced by……………….

A. Lord Dalhousie

B. Lord Amherst

C. Lord Hastings


Answer:

This was introduced mainly to extend the British Empire. According to the Doctrine of lapse, if a ruler of a dependent state in India died and did not have a male successor, his adopted son would not be his true successor. In this case, the state would pass back to the British. The adopted son would be the heir only of the inherited personal property of the deceased ruler. This was greatly opposed by the Indians and was one of the major causes of sepoy mutiny in 1857. On this basis, British had annexed states of Jaipur, Satara, Sambhalpur, Udaipur, Jhansi and Nagpur.


Question 2.

Choose the correct answer:

…………….. was annexed by Lord Dalhousie due to misgovernment.

A. Satara

B. Jhansi

C. Oudh


Answer:

Oudh was annexed by Lord Dalhousie due to misgovernment. Wajid Ali Shah was the Nawab of Oudh who was deposed of his throne in 1852.


Question 3.

Choose the correct answer:

The Hindu Widow Re-Marriage Act was passed in………...

A. 1853

B. 1855

C. 1856


Answer:

Lord Dalhousie encouraged widow remarriages. He had introduced this Act due to the same concern.


Question 4.

Choose the correct answer:

The first railway line was laid between Bombay and…………...

A. Madras

B. Thane

C. Pune


Answer:

The first railway line was laid between Bombay and Thane. It was laid under the leadership of Lord Dalhousie in 1853.


Question 5.

Fill in the blanks:

Lord Dalhousie became the Governor General of India in………………..


Answer:

Lord Dalhousie become the Governor General of India in 1848. He had adopted three principles for the expansion of the British empire. They were- Doctrine of lapse, through wars and by the use of misgovernment.



Question 6.

Fill in the blanks:

……………….. was the first kingdom to be annexed by the British under the Doctrine of Lapse.


Answer:

Satara was the first kingdom to be annexed by the British under the Doctrine of Lapse. The Doctrine of lapse stated that if any ruler des without any son, the state would not be passed to his adopted son, if any, and would be passed to the British. The adopted son would not be the owner of the state nor any pension. He would only be the heir to his personal property.



Question 7.

Fill in the blanks:

Ganga canal was constructed during the reign of……………..


Answer:

Ganga canal was constructed during the reign of Dalhousie. This was set up under the Public Works Department established by Lord Dalhousie.



Question 8.

Match the following:



Answer:

1. First railway line - 1853. It was set up between Bombay and Thane by Lord Dalhousie


2. Woods Despatch - 1854 During the period of Lord Dalhousie, Sir Charles Wood Despatch introduced many educational reforms in India.


3. Nana Sahib - Adopted son of Baji Rao II


4. Wajid Ali Shah - Nawab of Oudh. He was deposed of his throne in 1852 on account of misgovernment. Pudh was then annexed to the Britishers.



Question 9.

Answer the following in one word:

When was the second Anglo-Sikh war fought?


Answer:

The second Anglo-Sikh war fought in 1848. It continued till 1849.

In the First Anglo Sikh war, although the Sikhs were defeated they were not destroyed completely. The Sikhs had a part of Multan under them. With the leadership of Mulraj, they revolted against the British. Lord Dalhousie declared this war against the Sikhs in 1848. The Sikhs lost this war. Lord Dalhousie annexed Punjab in 1849.



Question 10.

Answer the following in one word:

Who set up public department?


Answer:

The public department was set up by Lord Dalhousie. Many canals, bridges, roads etc were built. The Grand Trunk Road between Calcutta and Peshawar was renovated. Ganga canal was also dug during this period.



Question 11.

Answer the following in one word:

Name the universities set up during the period of Dalhousie.


Answer:

The universities set up during the period of Dalhousie were the University of Bombay, the University of Madras and the University of Calcutta.



Question 12.

Answer the following question briefly:

What was the Doctrine of Lapse?


Answer:

● The doctrine of Lapse was a policy introduced by Lord Dalhousie. This was introduced mainly to extend the British Empire.


● According to the Doctrine of lapse, if a ruler of a dependent state in India died and did not have a male successor, his adopted son would not be his true successor.


● In this case, the state would pass back to the British.


● The adopted son would be the heir only of the inherited personal property of the deceased ruler.


● This was greatly opposed by the Indians and was one of the major causes of sepoy mutiny in 1857.


● On this basis, British had annexed states of Jaipur, Satara, Sambhalpur, Udaipur, Jhansi and Nagpur.



Question 13.

Answer the following question briefly:

What principles were adopted by Dalhousie to expand the British empire in India?


Answer:

Dalhousie had adopted three principles to expand the British empire in India. They were:

a) Doctrine of Lapse


b) Through wars


c) On the ground of misgovernment



Question 14.

Answer the following question briefly:

Name the state annexed through the Doctrine of Lapse.


Answer:

The doctrine of Lapse was a policy introduced by Lord Dalhousie. This was introduced mainly to extend the British Empire. On this basis, British had annexed states of Jaipur, Satara, Sambhalpur, Udaipur, Jhansi and Nagpur.



Question 15.

Answer the following question briefly:

Dalhousie was called the ‘ Father of Indian Railways’ – Justify.


Answer:

Dalhousie was called the ‘ Father of Indian Railways ‘ due to the following reasons:

● He had introduced railways in India


● The first railway line was between Bombay and Thane in 1853.


● In 1854, a railway line was set up between Howrah and Ranikanj


● In 1856, a railway was started from Madras to Arakonam.


● It helped in increasing the volume of trade.


● It became easier for the British government to transfer goods, troops and raw materials from one place to another.



Question 16.

Answer in detail:

Describe the reforms introductions by Lord Dalhousie.


Answer:

Lord Dalhousie was the Governor General of India from 1848 to 1855. He had introduced many reforms for the welfare of the state and the people.

A. Administrative reforms:


● He appointed a Lieutenant Governor to look after the matters in Bengal.


● The provinces were divided into districts and each of them had a deputy commissioner.


● Shimla was the winter capital


● Calcutta was the summer capital


● A uniform administration system was introduced in Madras, Bombay and Calcutta.


B.Introduction of railways:


● Lord Dalhousie is called the Father of Indian Railways.


● The first railway line was between Bombay and Thane in 1853.


● In 1854, a railway line was set up between Howrah and Ranikanj


● In 1856, a railway was started from Madras to Arakonam.


● It helped in increasing the volume of trade.


● It became easier for the British government to transfer goods, troops and raw materials from one place to another.


C. Post and Telegraph:


● Post and telegraph offices were set up in every district.


● A Director Governor was appointed to keep a check on the postal offices in each district.


● He had introduced postal stamps,half anna postal , a uniform postage system and telegraph lines


D. Commercial reforms:


● He introduced free trade.


● The harbour of Bombay, Madras and Calcutta were improved and lighthouses were also set up.


● They were also equipped with modern facilities.


E. Social reforms:


● He abolished Sati and suppression of thugs.


● He encouraged widow remarriage and introduced the Widow Remarriage Act in 1856.


● He allowed the inheritance of ancestral property, even if he changed his religion


F. Educational reforms:


● A department of public instruction was set up in every province.


● Many educational institutions were set up from primary to university levels.


● Teacher training institutions were also set up.


● An engineering college was set up in Roorkee.


G. Military reforms:


● The army headquarter was shifted from Calcutta to Shimla


● The Bengal artillery headquarter was shifted from Calcutta to Meerut.


● Gurkhas were encouraged to join the Indian army.




Activity
Question 1.

On the outline map of India, mark the extent of the British empire during the period of Lord Dalhousie.


Answer:




Formative Assessment
Question 1.

Oratorical completion

Topic suggested: ‘’If you were an adopted child of Nawab, how would you be affected by the Doctrine of Lapse introduced by the British’’.


Answer:

If I was an adopted child of Nawab, I would be negatively affected by the Doctrine of Lapse introduced by the British.

According to the Doctrine of Lapse, if a ruler dies and he does not have any son, his state would now be a property of the British. The adopted son would only be the heir of his personal property. This step is only undertaken to ensure the British’s empire is expanded. It takes away all my rights to make a ruler and has made me further dependent on the Britishers. I also do not have any right on the state or any pension.



Question 2.

Make a presentation either on a chart or on PowerPoint on why Lord Dalhousie is Known as ‘’the Maker of Modern India’’.PowerPoint


Answer:

LORD DALHOUSIE: THE MAKER OF MODERN INDIA

Lord Dalhousie was the Governor General of India from 1848 to 1856. He was called the maker of modern India due to the reasons:


● He introduced the railways in India. The first railway was set up between Bombay and Thane in 1853.


● In 1854, the first telegraph was opened from Calcutta to Agra.


● In 1854, he passed the Post Office act. postal stamps were issued for the first time


● He delegated the important powers to the District magistrate such as justice, police and land revenue.


● Earlier, the military had focused on the public work. They always favoured military work above the civilian work. Lord Dalhousie set up the public work department.


● under this department, many canals, bridges, road were set up.


● The Ganga canal was dug up.


● The G.T Road between Calcutta and Peshawar was renovated.


● He abolished female infanticide


● He introduced the Widow remarriage Act in 1855 and encouraged the remarriage of widows.


● He set up an education department in each province.


● He started Anglo-vernacular schools were both English and a local language was taught.


● He also started the private institutions aided by government.



Question 3.

How did the British help in uniting India? Have a panel discussion on the important in transport and communication.


Answer:

The Britishers had greatly helped in improving the transport and communications. A few points to support this are mentioned below:

1. In 1853, Marx had predicted that railways would be the forerunner of the modern industry. Railways were set up for two main reasons - transfer of goods from one place to another, and for military purpose. Prior to this, transportation in India was very costly, unreliable and costly. the British power and the Government of India realised that it is important to set up railways to have a cheaper and easier transfer of goods and people. The first railway line was from Bombay to Thane in 1853.


2. Before the Britishers, the road network was in a terrible condition. The East India Company preferred the development of railways as compared to the roads, as it was felt that the former is more profitable. After the First World war, it was realised that developing roads is important. But this was mainly due to the military transfer from one place to another. After the Second World War, serious efforts were put into this matter. Roads were constructed in four basis- national highway, state highway, major district roads and village roads.


3. The Electrical telegraph system was introduced in India in 1852. The first telegraph system line was set up between Calcutta to Agra in 1854. It covered a distance of 1800 miles. People could easily transfer messages from one place to another.


4. In 1854, a new Post office Act was introduced. A postal department was set up in every state. It helped the government to earn revenues.


5. Public Work Department : A public work department was set up. It has set up many bridges, canals, road etc. Many roads were renovated and the new one was constructed. Many skilled engineers were brought from England to supervise this work.


6. The Harbours of Bombay, Madras and Calcutta were set up along with many lighthouses.


Thus, the Britishers had greatly helped in uniting India by bringing everyone closer to each other with the help of transport and communication development.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!