Pictorial Feature Of Plant Kingdom Class 8th Science Term 1 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Science Term 1 Tamilnadu Board Solution

Evaluation
Question 1.

Pteridophytes are vascular cryptogams. Reason out in short.


Answer:

Cryptogams are non-seeded, non-flowering plants that reproduce by spores. Pteridophytes do not produce seeds. They are the first vascular plants because they bear xylem and phloem (vascular system) for food and water conduction.



Question 2.

Antibiotics are extracted from bacteria and fungi. They stop the growth of microorganisms and cure diseases.

Give any two antibiotics obtained from fungi.


Answer:

An antibiotic is a type of antimicrobial drug used in the treatment and prevention of microbial infections. They either kill or inhibit the growth of microorganisms. Antibiotics are secondary metabolites produces by most bacteria and fungi as a defensive response. They inhibit the growth of microorganisms by hindering certain events such as DNA replication, synthesis of the cell wall and protein formation.

Antibiotic penicillin is obtained from Penicillium notatum.


Antibiotic griseofulvin is obtained from Penicillium griseofulvum.



Question 3.

How are the following organisms called?

Algae that prepare their own food.


Answer:

Autotrophic Algae

An autotroph is an organism that can produce its own food using light, water, carbon dioxide, or other chemicals through photosynthesis. Autotrophs are sometimes called producers. They do not depend on any organism for their food.



Question 4.

How are the following organisms called?

Fungi that either depends on living organisms or non-living things for their food.


Answer:

Heterotrophic

A heterotroph is an organism that cannot produce its own food and depend on the intake of nutrition from other sources, such as plants and animals. They are usually non-green and lack chlorophyll.



Question 5.

How are the following organisms called?

An organism having both algal and fungal characters


Answer:

Lichen

Lichen is a symbiotic association of algae and fungi, in which both partners are benefited. Algae synthesize food and fungal partner shelter and mineral nutrients for photosynthesis.



Question 6.

Name the Fungi –



Answer:

a) Rhizopus – reproduce by stolon


b) Penicillium – conidia formation



Question 7.

Match the following -

(i) Algae – Nephrolepis

(ii) Bryophyta – Chlamydomonas

(iii) Pteridophyta – Riccia


Answer:

(i) Algae – Chlamydomonas


(ii) Bryophyta – Riccia


(iii) Pteridophyta – Nephrolepis



Question 8.

I am a true terrestrial plant. I have root, stem, leaf. I reproduce through spores but I don't have flowers. Who am I? Explain.


Answer:

Gymnosperms

•Gymnosperms live on land, they are true terrestrial plants. They do not need water for reproduction.


•The plant body is differentiated into true root, stem and leaf.


•These plants do not produce flowers, rather produce cones. They reproduce by spore formation.


•They are vascular plants, bearing xylem and phloem for food and water conduction.


•Their seeds are naked, not covered by pericarp.


The following diagram shows different types of gymnosperms:



PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination