Reaching The Age Of Adolescence Class 8th Science Term 1 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Science Term 1 Tamilnadu Board Solution

Evaluation
Question 1.

Adolescents sometimes experience various mood swings such as being happy, sad, angry, excited or irritated. What makes them behave so?


Answer:

Various mood swings such as being happy, sad, and angry, excited or irritated are the emotions that adolescents experience as they reach the stage of puberty. This is because of the hormones secreted by the endocrine glands of human body.



Question 2.

The deficiency of thyroxine hormone in children is cretinism. It slows down growth. Apart from this, write one more disorder.


Answer:

Goitre. This is caused due to the enlargement of the thyroid gland.

This is a diagram showing goitre in human. The thyroid gland gets enlarged in goitre.




Question 3.

Note the endocrine glands given in column A with their respective hormones in column B.



Answer:

i. Pituitary – Growth hormone

Reason- Pituitary gland helps is associated with the secretion of growth hormone. Deficiency of this hormone leads to a condition known as dwarfism


ii. Thyroid – Thyroxine


Reason- Thyroid gland secretes thyroxine hormone. Deficiency of iodine could result into thyroid related diseases.


iii. Pancreas – Insulin


Reason- Insulin hormone is secreted by the beta-cells of the exocrine part of pancreas, which is known as islets of Langerhans. Deficiency of insulin in the body result in a disorder known as diabetes mellitus.


iv. Adrenal – Adrenalin


Reason- Adernalin hormone is secreted by adrenalin gland of the body. This hormone is secreted when we are in excited state.


v. Ovary – Oestrogen


Reason- This hormone released by the ovary is responsible for the primary and secondary sexual characters.



Question 4.

Give reasons for the following.

Smoking increases the risk of blood clots.


Answer:

Smoking increases the risk of blood clot because the inner lining of the artery gets damaged due to smoking. This makes the blood sticky as the lumen of artery gets constricted, thereby increasing the risk of blood clot.

The diagram depicts blood clot. The lumen of blood vessel can be seen constricted.




Question 5.

Give reasons for the following.

Smoking aggravates asthma.


Answer:

While smoking, harmful chemical compounds get settled in the organs of the respiratory system. This reduces the airflow in the respiratory tract. Hence, causing asthma.

This is a diagram showing how smoking can lead to asthma. Normal humans have proper lumen of respiratory tract while in asthmatic humans the lumen gets constricted.




Question 6.

Give reasons for the following.

Bean sprout is good for health.


Answer:

Bean sprout is good for health because they are highly nutritious and are easy to digest. While the period of overnight soaking, the starch in the bean is converted into simple sugar, proteins that are comparatively easy to digest. They also contain essential elements like calcium, iron, etc.



Question 7.

Give reasons for the following.

Cancerous cells multiply rapidly.


Answer:

Normal cells are characterised by the property of contact inhibition. It is the property such that when the walls of the cells come in contact with each other, their growth stops further. Cancerous cells seem to have lost this property due to the damaged genetic material and they multiply rapidly.



Question 8.

Pituitary, thyroid, adrenal, pancreas, testes and ovary. From the glands listed above one gland acts both as exocrine and endocrine. Name it.


Answer:

Pancreas.

Reason- It can act both as exocrine and endocrine gland. Exocrine cells secrete digestive enzymes. Endocrine cells secrete glucagon and insulin hormone.


The diagram shows the structure of pancreas. Pancreas can act as both endocrine and exocrine gland.




Question 9.

The human sperm consist of head, middle piece and tail. What purpose does the tail in a sperm serve?


Answer:

The tail part of the sperm helps in the movement of the sperm towards the egg to carry out fertilization.

Diagram showing structure of a human sperm. The structure is divided into head, mid piece, and tail part.




Question 10.

Babu heard his mother and aunty talking about his cousin who is going to have a baby; they were discussing whether she would give birth to a boy or girl,

a. Will it be possible to judge the sex of the child by them?

b. What makes the fertilized egg develop either into a boy or a girl?


Answer:

A. No, it is not possible to judge the sex of the child because there are only 50% chances that the baby could be a boy the other 50% chances says that the baby could be a girl also!


B. The total number of chromosome in human body is 46. During the period of gamete formation, this number gets reduced to half i.e. 23 chromosomes. 22 chromosomes are similar in males and females. These 22 chromosomes are known as autosomes. The 23rd chromosome is known as the sex chromosome as it determines the sex of the human. Females have ‘XX’ chromosome, while, males have ‘XY’ chromosome.


When a sperm containing ‘X’ chromosome fertilizes the egg, the zygote will have ‘XX’ chromosome and the egg develops into a girl.


When a sperm containing ‘Y’ chromosome fertilizes the egg, the zygote will have ‘XY’ chromosome and the egg will develop into a boy.


Diagram showing(A). 23 pair of chromosomes in humans.


(B). Sex determination in humans through chromosome





Project Work
Question 1.

How many of your classmates are doing exercises regularly and who do not exercise regularly? Did you notice any difference in their fitness and health? Prepare a chart on their benefits of regular exercise and fix it in your classroom.


Answer:

A list of students doing exercise regularly and who do not exercise is to be prepared

The students are exercising daily will more healthy and fit than those who don’t. Benefits of exercise are:-


•It stimulates the development of the muscles, bones and joints, as well as the heart and lungs.


•It helps children maintain a healthy weight.


•It gives them an opportunity to interact with other people and make friends.


•It can help children manage symptoms of anxiety and depression.


•It helps in fighting diseases by making our immune system strong.



Question 2.

Collect information from newspapers, magazines and from the local health centre about the evil effects of cigarettes and alcohol. Prepare a chart and display it permanently in your classroom..


Answer:



Question 3.

Prepare a colourful poster on the theme, ‘Say No to Drugs’.


Answer:


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination