Popular Struggles And Movements Class 10th Democratic Politics Ii CBSE Solution

Class 10th Democratic Politics Ii CBSE Solution

Exercises
Question 1.

In what ways do pressure groups and movements exert influence on politics?


Answer:

Pressure groups and movements exert influence in a variety of ways:

a) They mostly carry out information campaigns, organizing meeting, filling petitions, etc. to gain the support of public


b) By organizing strikes and protest they seek to make the government take care of their demands


c) They also influence decisions making by lobbying


d) Sometimes political parties grow out of movements. So the pressure groups raise the issues and influence the various political parties



Question 2.

Describe the forms of relationship between pressure groups and political parties.


Answer:

The relationship between political parties and pressure group can take different forms:

a) Sometimes political parties grow out of movements and in that case, the pressure groups raise the issues and influence the various political parties

b) They often take positions that are opposed to each other

c) Most of the times they raise new issues by pressure or movement which leads to change in the policies of the political parties


Question 3.

Explain how the activities of pressure groups are useful in the functioning of a democratic government.


Answer:

Some of the activities of pressure groups are useful in the functioning of a democratic government are as follows:

(i) We know that the pressure groups are those organisations that influence government policies. They do not have their direct control or share on political power


(ii) Pressure groups are formed when people with common occupation or interest come together to achieve a common objective


(iii) Pressure groups influence the government to complete the needs and concerns of ordinary citizens. They also raise voice of common people of our society



Question 4.

What is a pressure group? Give a few examples.


Answer:

A pressure group is an organization which influences the government to complete the needs and concerns of ordinary citizens. They also raise voice of common people of our society These groups influence the government policies through protests and demonstrations. Pressure groups are formed when people with similar opinions get together for similar objectives.

e.g.: FEDECOR and BAMCEF



Question 5.

What is the difference between a pressure group and a political party?


Answer:

Difference between a pressure group and a political party is as follows:

a) Pressure groups contains those people who have same interest and aspirations and have a common objective or goal to achieve whereas political parties contains those people who come together to win the elections and hold the government


b) Pressure groups are not accountable to the citizens of our society whereas political parties are accountable to them


c) Pressure groups do not have direct power in their hands whereas political parties have directly control over the power



Question 6.

Organisations that undertake activities to promate the interests of specific social sections such as workers, employees, teachers, and lawyers are called _____ groups.


Answer:

The groups which promote the interests of various social sections such as workers, teachers, lawyers etc are called Sectional interest groups.



Question 7.

Which among the following is the special feature that distinguishes a pressure group from a political party?
A. Parties take political stances, while pressure groups do not bother about political issues.

B. Pressure groups are confined to a few people, while parties involve larger number of people.

C. Pressure groups do not seek to get into power, while political parties do.

D. Pressure groups do not seek to mobilise people, while parties do.


Answer:

One of the main difference between pressure groups and political parties is that pressure groups do not seek to get into power while political parties seek to get into power by winning election

Therefore, option (c) is correct


Question 8.

Match List I (organisations and struggles) with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

A. 1-C, 2-D, 3-B, 4-A

B. 1-C, 2-D, 3-A, 4-B

C. 1-D, 2-C, 3-B, 4-A

D. 1-B, 2-C, 3-D, 4-A


Answer:

Correct match of above given statements is as follows:

Organisations that seek to promote the interests of a particular section or group: Sectional interest groups


Organisations that seek to promote common interest: Public interest groups


Struggles launched for the resolution of a social problem with or without an organizational structure: Movement


Organisations that mobilise people with a view to win political power: Political parties


Hence, option (b) is correct


Question 9.

Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

A. 1-D, 2-C, 3-A, 4-B

B. 1-B, 2-A, 3-D, 4-C

C. 1-C, 2-D, 3-B, 4-A

D. 1-B, 2-D, 3-C, 4-A


Answer:

Correct match of the above list is as follows:

Pressure group: Fertilizer dealers’ association


Long-term Movement: Women’s Movement


Single issue movement: Narmada Bachao Andolan


Political party: Asom Gana Parished


Therefore, option (a) is correct


Question 10.

Consider the following statements about pressure groups and parties.

A) pressure groups are the organized expression of the interests and views of specific social sections.

B) Pressure groups take positions on political issues.

C) All pressure groups are political parties.

Which of the statements given above are correct?
A. A, B and C

B. A and B

C. B and C

D. A and C


Answer:

The pressure groups are the organized expression of the interests and views of specific social sections and also take positions on political parties

Hence statement A and B are correct. Therefore option (b) is correct


Question 11.

Mewat is one of the most backward areas in Haryana. It used to be a part of two districts, Gurgaon and Faridabad. The people of Mewat felt that the area will get better attention if it were to become a separate district. But political parties were indifferent to this sentiment. The demand for a separate district was raised by Mewat Educational and Social Organisation and Mewat Saksharta Samiti in 1996. Later, Mewat vikas sabha was founded in 200 and carried out a series of public awareness campaigns. This forced both the major parties, congress and the Indian National Lok Dal to announce their support for the new district before theassembly elections held in February 2005. The new district came into existence in july 2005.

In this example what is the relationship that observe among movement, political paties and the government? Can you think of an example that shows a relationship different from this one?


Answer:

There are many movement which take up issues and are ignored by political parties and these all things can be easily concluded from the example of Mewat, The six- year ling Assam movement (1979-1985), led by the All Assam Students’ Union (AASU), was aimed against the infiltration of foreigners from Bangladesh into Assam. At the end of this movement, the State Assembly was dissolved, the government was dismissed, and fresh elections were held. The Asom Gana Parishad, formed out of The AASU, contested and won the elections, forming the Government of Assam. This is the best example in which we can easily see that that how a pressure group came up to form government


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!