Gender, Religion And Caste Class 10th Democratic Politics Ii CBSE Solution

Class 10th Democratic Politics Ii CBSE Solution

Exercises
Question 1.

Mention different aspects of life in which women are discriminated or disadvantaged in India.


Answer:

Some of the different aspects of our life in which women are discriminated or disadvantaged in India are:

a) Education: Education is one of the most important factor in which women are discriminated in our country. In India, the literacy rate of women is still lower than men. If we check the facts there are only 54% of the women are literate against 76% literacy among men.


b) Proportion of women in paid jobs: The job proportion of women still have a small share in the highly paid jobs. Women are much hard worker than men even though on an average an Indian women works one hour more than an average man every day but still work of a women did not get that much importance due to which they have to work for low paid jobs.


c) Preference for a male child: In India, still the mentality of many did not changed. They still prefer sons over daughters and find ways of aborting girl child. This abortion has led to decline in child sex ratio.


d) Crime against women: Women in our country are not safe. The crime rate against women is very high. Women gets exploited and harassed at the workplace and also at their home.



Question 2.

State different forms of communal politics with one example each.


Answer:

Different forms of communal politics are as follows:

a) The most common expression of communalism is in everyday beliefs. Belief in the superiority of one’s religion over other religions are so common.


E.g.: Militant religious groups


b) A communal mind often leads to a quest for political dominance of religious community. For those belonging to community it can take them for of a desire to form a separate political unit.


E.g.: Separatist leaders and political parties in Jammu and Kashmir


c) The most frequent form of communalism is political mobilization on the religious guidelines. It attempts to bring the people of one’s religion together.


E.g.: Many politicians use this technique to influence the voters from the two largest religious communities in the country.


d) Communalism can be ugliest if it takes the shape of communal violence, riots and massacre.


E.g.: India and Pakistan communal riots



Question 3.

State how caste inequalities are still continuing in India.


Answer:

Caste inequalities roots yet not completely finished from our country. Most of the people or families still get married with their own caste or tribe. This caste inequality in our country still leads to untouchability among various social groups. Education yet not easily available to the people belongs to low castes. Economic status is also closely linked to the caste system

These all factors and facts are enough to say that caste system and caste inequalities are still prevailing in our country.



Question 4.

State two reasons to say that caste alone cannot determine election results in India.


Answer:

Two reasons to say that caste alone cannot determine election results in India are:

(i) In our country, no parliamentary constituency has a clear majority of one single caste. So every candidate and party tries to win the confidence of more than one caste and community. If these parties and the candidate win the confidence of people belongs to various different castes then it is easy for them to win the elections


(ii) It is also true that no party wins the votes of all the voters of a caste or community. Many political leaders and people refers that a caste is a ‘vote bank’ of one party. This simply means that people from that particular caste or community will vote in a large proportion for that party or that particular candidate



Question 5.

What is the status of women’s representation in India’s legislative bodies?


Answer:

The status of women’s representation in India’s legislative bodies in India is as follows:

In Lok Sabha: 10% or less than 10%


In assemblies: Less than 5%


Question 6.

Mention any two constitutional provisions that make India a secular state.


Answer:

In India, it is very difficult to make it a secular state as communalism has always been a major threat and challenge to the spirit of democracy. Our constitution has made many provisions to make our country a secular state.

Two of the most important provisions that make our country a secular state are followings:


(i) One of the most important provisions is Fundamental rights under the Right to freedom of religion as this gives right to citizens to follow, choose, practice and propagate any religion.


(ii) Another provision that is useful in making our country secular is that our constitution prohibits discrimination on grounds of religion under the cultural and educational rights.



Question 7.

When we speak of gender division, we usually refer to:
A. Biological difference between men and women

B. Unequal roles assigned by the society to men and women

C. Unequal child sex ratio

D. Absence of voting rights for women in democracies


Answer:

Gender division means division of rights and work on the basis of gender. It means, men always are superior then women whether in the field of job, society or home. This is the poor thinking of our society which leads in social inequalities in the society. Gender division also leads to unequal assign of roles for men and women by the society

Hence option (b) is correct


Question 8.

In India, seats are reserved for women in
A. Lok Sabha

B. State legislative assemblies

C. Cabinets

D. Panchayati Raj bodies


Answer:

In India, seats are reserved for women in Panchayati Raj bodies as there is no reservation of seats for women in the cabinets, Lok Sabha and state legislatives assemblies.

So, option (d) is correct


Question 9.

Consider the following statements on the meaning of communal politics. Communal politics is based is on the belief that:
A) One religion is superior to that of others.
B) People belonging to different religions can live together happily as equal citizens.
C) Followers of a particular religion constitute one community.
D) State power cannot be used to establish the domination of one religious group over others.
Which of the statements is/are correct/
A. A, B, C and D
B. A, B, and D
C. A and C
D. B and D


Answer:

From above given following statements A and C are correct because in communal politics one religion is superior to that of other and followers of a particular religion constitute one community

Therefore, option (c) is correct


Question 10.

Which among the following statements about India’s Constitution is wrong:
A. Prohibits discrimination on grounds of religion.

B. Gives official status to one religion.

C. Provides to all individuals freedom to profess any religion.

D. Ensures equality of citizens within religious communities.


Answer:

Our Indian constitution is most lengthiest constitution in the world. It prohibits discrimination on grounds of religion also provides to all individuals freedom to profess any religion and ensures equality of citizens within religious communities

But it never talks about giving official status to one religion. Hence option (b) is not correct about the constitution of our country


Question 11.

Social divisions based on _______ are peculiar to India.


Answer:

We know that most of the people or families still get married with their own caste or tribe. This caste inequality in our country still leads to untouchability among various social groups. This results for the social division of our society.

Hence, caste is the correct option to fill in this blank



Question 12.

Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

A. 1-B, 2-C, 3-A, 4-D

B. 1-B, 2-A, 3-D, 4-C

C. 1-D, 2-C, 3-A, 4-B

D. 1-C, 2-A, 3-B, 4-D


Answer:

Correct match for the above given list is as follows:

A person who believes in equal rights and opportunities for women and men: Feminist


A person who says that religion is the principal basis of community: Communalist


A person who thinks that casts is the principal basis of community: Castiest


A person who does not discriminate others on the basis of religious beliefs: Secularist


Hence, option (b) is correct


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination