Transport And Communications Class 8th Social Science Term 3 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Social Science Term 3 Tamilnadu Board Solution

Exercise
Question 1.

Fill in the blanks:

The Transcontinental railway links ………………….. With Vladivostok.


Answer:

the transcontinental railway links Leningrad on Baltic coast of Russia with Vladivostok. It is also known as Trans-Siberian railway line. It crosses many big commercial cities of world.



Question 2.

Fill in the blanks:

……………… are the cheapest means of transport.


Answer:

the railways are the cheapest means of transport. Railways is the cheapest and safest mode of transport for both humans and goods. In present time railway is widespread and mostly used transport system in the whole world.



Question 3.

Fill in the blanks:

Buckingham canal carried goods from Nellore to …………………… .


Answer:

The Buckingham canal is 796-kilometer long freshwater navigation canal, running parallel to the Coromandel coast. Buckingham canal carried goods from Nellore to Marakkanam.



Question 4.

Choose the correct answer:

……………… is a major port.

A. Puducherry

B. Chennai

C. Cuddalore


Answer:

India is bounded by large coastline of 6100 km. it consists of major ports like Kolkata, Paradip, Vishakhapatnam, Chennai, Tuticorin, Cochin, Mangalore, Mumbai, Kandla. Chennai is a major port.


Question 5.

Choose the correct answer:

Pipelines are used to carry……………… .

A. Coal

B. Oil

C. Wood



Answer:

pipelines are privately owned by oil companies and also owned by the government also. It is the the cheapest source of transportation for liquid or gaseous products. pipelines are used to transfer commodities like oil and natural gas.


Question 6.

Choose the correct answer:

Telegraph was invented in the year ………………… .

A. 1844

B. 1855

C. 1866


Answer:

the telegraph was invented in the year 1844. It was invented by Samuel Morse in 1844. It revolutionized the industry of long-distance communication.


Question 7.

Match the following:



Answer:

1. Brahmaputra - inland waterways


India has an extensive network of inland waterways in the form of rivers, canals, backwaters and creeks. Inland waterways are used for transport, the government is developing National Waterways.


2. Rhine - Germany


The Rhine is a European river begins in Swiss Alps. It passes through many European countries like- Germany, Switzerland, etc. it provides an important waterway for the transportation of coal in many European countries.


3. Alaskan highway – transcontinental


Alaska highway was constructed during world war II for the purpose of connecting USA and Canada. It is a network of roads also known as Pan American highway.


4. Vishakhapatnam - major ports


Vishakhapatnam is located on the east coast of India in Orissa state. It is a major port, from here major export activities carried out. Shipbuilding industry is also developing here.


5. TAPS - North America


Trans- Alaskan pipeline system runs between Texas to New Jersey in North America. TAPS is one of the world's largest pipeline systems.



Question 8.

Answer in two or three sentences:

How are roads classified?


Answer:

roads can be classified as:

• transcontinental highways,


• national highways


• local roads



Question 9.

Answer in two or three sentences:

Write a note on Indian Railways.


Answer:

Indian railways are the second largest in Asia and the fourth largest in the world. Indian railway employs the largest workforce in the world. It has the largest number of connectivity in the plains of the Gangetic region of U.P. Bihar and West Bengal.



Question 10.

Answer in two or three sentences:

Name the note on mass communication.


Answer:

mass communication means all those media designed to reach a large audience. It can be divided into two parts: the print media and the electronic media. Now satellites are playing an important role in digital communication.



Question 11.

Write a detailed answer:

The development of transport and communication is important for the development of a country – Discuss.


Answer:

• The development of transport and communication helps to increase the mobility of people.


• It fosters the easy and fast movement of goods and transfer of ideas.


• It also increases the trade and economy of that region.


• It helps in the better employment of a large sector of society.


• It helps in increasing the social and international connection of a country to the foreign countries and helps in making a better tie.




Formative Assessment
Question 1.

List the seaports of India along the coast from north to south.


Answer:

List the seaports of India along the coast from north to south are :

• Kandla


• Kolkata


• Paradip


• Mumbai


• Vishakhapatnam


• Mormugaon


• Mangalore


• Tuticorin


• Kochi



Question 2.

Project work:

Write any two important goods handled by the following seaports.

a. Mumbai b. Visakhapatnam c. Goa d. Cochin e. Kolkata


Answer:

a. Mumbai – crude oil and petroleum products. Chemicals are also handled at this port.

b. Vishakhapatnam- iron and manganese ore, mineral oils and coal are handled mainly here.


c. Goa – Iron ore, cotton and coconut.


d. cochin- tea, coffee, mineral ore, spices.


e. Kolkata - jute, automobiles, leather are mainly handled



Question 3.

Project work:

Which is the longest railway line in India and name the cities which it connects?


Answer:

Dibrugarh- Kanyakumari Vivek express is the longest route on Indian railways. It is the 16th longest railway line in the world. It covers a distance of 4,262 km and traverses in seven states in India namely Assam, Nagaland, Bihar, West Bengal, Odisha, Andhra Pradesh, Kerala and Tamil Nadu.

Cities that are connected by this line are: Dimapur, Guwahati, Siliguri, Malda, Durgapur, Asansol, Bhubaneswar, Brahmapur, Vizianagaram, Visakhapatnam, Rajahmundry, Eluru, Vijayawada, Nellore, Vellore, Salem, Erode, Coimbatore, Palakkad, Thrissur, Ernakulum, Kottayam, Chengannur, Kollam, Thiruvananthapuram and Nagercoil.



Dibrugarh-Kanyakumari railway



Question 4.

Project work:

Write a very short note Trans – Alaskan pipeline system.


Answer:

Trans- Alaskan pipeline system runs between Texas to New Jersey in North America. TAPS is one of the world's largest pipeline systems. It is made into 800 miles (1,287 km) of the pipeline with the diameter of 48 inches (122 cm) that conveys oil from Prudhoe Bay, to Valdez, Alaska.

The pipeline was built between 1974 and 1977 after the 1973 oil crisis caused a sharp rise in oil prices in the United States.



Question 5.

Project work:

Collect an INSAT picture from the local news paper. Can you understand weather from the photograph.


Answer:


source: the Hindu


It is a satellite image of a weather forecast done in 2016 by the Indian meteorological department on the onset of monsoon. White colour in the INSAT image shows the clouds which denote the monsoon hanging over the cities and its progress.



Question 6.

Project work:

Why is air transport is preferred by the people of North East India.


Answer:

Air transport is more popular in North-Eastern India because

(i) Big and wide rivers are present there, due to which rail or road bridges over them are difficult and costly to construct. These rivers also get flooded frequently, due to which surface communication links are damaged.


(ii) This area has dissected relief features, preventing durable construction of rail and road links.


(iii) Dense forests in this region create many difficulties in construction of railway lines and roads.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination