Two Stories About Flying Class 10th First Flight CBSE Solution

Class 10th First Flight CBSE Solution
I. His First Flight - Thinking About The Text
  1. Why was the young seagull afraid to fly? Do all young birds are afraid to make their first…
  2. The sight of the food maddened him. What does this suggest? What compelled the young…
  3. They were beckoning to him, calling shrilly. Why did the seagulls father and mother…
  4. Have you ever had a similar experience, where your parents encouraged you to do something…
  5. In the case of a bird flying it seems a natural act and a foregone conclusion that it…
I. His First Flight - Speaking
  1. We have just read about the first flight of a young seagull.
I. His First Flight - Writing
  1. Write a short composition on your initial attempts at learning a skill…
Ii. The Black Aeroplane - Thinking About The Text
  1. I'll take the risk. What is the risk? Why does the narrator take it?…
  2. Describe the narrators experience as he flew the aeroplane into the storm.…
  3. Why does the narrator say, I landed and was not sorry to walk away from the Old Dakota?…
  4. What made the woman in the control center look at the narrator strangely?…
  5. Who do you think helped the narrator to reach safely? Discuss this among yourself and give…
Ii. The Black Aeroplane - Thinking About Language
  1. Study the sentences given below: (a) They looked like black mountains. (b) Inside the…
  2. Look at these sentences taken from the lesson you have just read: (a) I was flying my old…
  3. We know that the bird fly (of birds/insects) means to move through the air using wings.…
Writing
  1. Have you ever been alone or away from home during a thunderstorm.…
How To Tell Wild Animals - Thinking About The Poem
  1. Does dyin really rhyme with lion? Can you say it in such a way that it does?…
  2. How does the poet suggest that you identify the lion and the tiger? When can you do so,…
  3. Do you think the word lept and lep in the third stanza are spelt correctly? Why does the…
  4. Do you know what a bearhug is? Its a friendly and strong hug- such as bears thought to…
  5. Look at the line A novice might nonplus. How would you write this correctly? Why is the…
  6. Can you find other examples of poets taking liberties with language, either in English or…
  7. Much of the humor in the poem arises from the way language is used.…
The Ball Poem - Thinking About The Poem
  1. Why does the poet say, I would not intrude on him? Why doesnt he offer him money to buy…
  2. starting down/All his young days into the harbor where/his ball went Do you think the boy…
  3. What does "in the world of possessions" mean?
  4. Do you think the boy has lost anything earlier? Pick out the words that suggest the…
  5. What does the poet say the boy is learning from the loss of the ball? Try to explain this…
  6. Have you ever lost something you liked very much. Write a paragraph…

I. His First Flight - Thinking About The Text
Question 1.

Why was the young seagull afraid to fly? Do all young birds are afraid to make their first flight or are some birds more timid than the others? Do you think a human baby also finds it a challenge to take its first step?


Answer:

The young Seagull was afraid of flying as he thought that his wings were not able to support him. Yes, it is a natural fact that all young birds are afraid to make their first flight. Yes, even a human baby is also confronted with the fear of taking its first steps.



Question 2.

“The sight of the food maddened him.” What does this suggest? What compelled the young seagull to finally fly?


Answer:

“The sight of the food maddened him,” suggests that the seagull was so hungry that when he saw the food, he excitedly wanted to have it. The young seagull had been hungry for the past 24 hours and desperately wanted to eat something but he could not get it which made him furious. The sight of a fish in his mother’s beak who flew upwards was eventually successful in making the seagull spread his wings for the first time. Thus, it was the food that forced the seagull to take the risk of his life.



Question 3.

“They were beckoning to him, calling shrilly.” Why did the seagull’s father and mother threaten him and cajole him to fly?


Answer:

The young seagull was afraid to fly as he thought that his wings would not support him. His two brothers and his sister had already flown away the day before and so, he was left alone and hungry on the ledge. His father and mother threatened to starve him on the ledge and cajoled him to fly because learning the art of flight was very necessary for a bird. But the young seagull was too timid to fly.



Question 4.

Have you ever had a similar experience, where your parents encouraged you to do something that you were too scared to try? Discuss this in pairs or groups.


Answer:

Yes, I have had a similar experience in my life. It is absolutely natural to feel scared in doing something new. It also happened to me when I was a small child. I had a great fear of cycling. I thought that I would not be able to balance it properly. This feeling had seized me altogether. However, my parents encouraged me to conquer my fears and go ahead.

One day my father took me to the ground with my bicycle. I began to ride it but failed in my initial attempts. But my father’s continuous help and support eventually helped me fearlessly in completing my first round. Then I gradually gained confidence and after the second and third rounds, I was able to make a good balance. Thus I was able to overcome my fear of cycling.


Question 5.

In the case of a bird flying, it seems a natural act and a foregone conclusion that it should succeed. In the examples you have given in answer to the previous question, was your success guaranteed or was it important for you to try, regardless of a possibility of failure?


Answer:

When we learn any new skill, we come across a set of difficulties. However, it is these difficulties that have to be bridged in order to be successful in learning a new skill.


In the case of the seagull, his parents cajoled him to fly.


In the same way, I was cajoled by my father to learn cycling. Although my success was not guaranteed it was very important to try as it has been very rightly said, “Try try until you succeed.”




I. His First Flight - Speaking
Question 1.

We have read about the first flight of a young seagull. Your teacher will now divide the class into groups. Each group will work on one of the following topics. Prepare a presentation with your group member’s and then present it to the entire class.

A) Progression of models of Airplane

B) Progression of models of Motor cars

C) Birds and their wing span

D) Migratory birds-tracing their flights


Answer:

A) The very first model of an aircraft was found long back in Egypt in 1898. And, with the dream of flying in the sky came Wright brothers from America. They were the first in the world to successfully invent and fly the airplane. The two brothers set a milestone for the aviation industry. And today, there exist many models of airplane and aircraft.


B) The credit of inventing the first motor car goes to a French person. He invented the first internal combustion motor car in 1808. After him, another successful discovery of the first petrol car was invented by a German engineer, Karl Benz in 1885. And, then finally a diesel motor car was invented in 1890’s by Rudolf Diesel.


C) Birds are amazing animals which can fly around in the sky and are exist different types of species according to different environmental conditions. Birds have wings of different lengths, some have short wings whereas some have very large wings. The wingspan of a bird is the distance from one wingtip to another wingtip. In the living birds, the wandering albatross has the largest wingspan ranging from 8 ft to 11 ft.


D) The birds migrate due to various reasons. The two most important reasons being the food and nesting conditions. Due to the scarcity of food in one location to the regions of high resources of food. But a very common fact is known about migrating birds is that two-thirds of the birds prefer flying in the nights.




I. His First Flight - Writing
Question 1.

Write a short composition on your initial attempt at learning a skill. You could describe the challenges of learning to ride a bicycle or learning to swim. Make it as humorous as possible.


Answer:

I remember that I faced a lot of difficulties in learning swimming. The Yamuna River flows near to my village and I had the fear of swimming. But the children of my age often went there to enjoy and play in the water. I too wanted to enjoy but was always taken aback due to my deep seated fears. However, one day I decided to go in the river in the presence of my uncle. He held me with his hands and I gave my first attempt in shallow waters. Slowly I started to move my hands and legs and gradually began to float in water. I repeated it again and again and within some days of rigorous practice, I gained a lot of confidence. Eventually, I overcame my fears and learned to swim confidently.



Ii. The Black Aeroplane - Thinking About The Text
Question 1.

“I’ll take the risk.” What is the risk? Why does the narrator take it?


Answer:

The narrator was flying his old Dakota aeroplane. But he suddenly found himself surrounded by huge dark and stormy clouds. The risk that confronted him was to fly the aeroplane straight through the storm. Although he did not have enough fuel, he still decided to face the situation because he was looking forward to a relaxing holiday with his family and a good breakfast with them in England.



Question 2.

Describe the narrator’s experience as he flew the aeroplane into the storm.


Answer:

The narrator took the risk to fly the aeroplane straight into the cloudy storm and found himself trapped in black clouds. The compass started turning round and round and jumped and twisted in the air. The narrator was alarmed to see that all the other instruments including the radio were dead. Then, suddenly to his amazement, the narrator saw another plane and the pilot of that plane waving at him. He was much relieved to find someone sailing with him in the same boat. However, the thought of lesser fuel left made the narrator worried. As he followed the other pilot down, he soon realized that he had reached the runway and had landed safely.


Question 3.

Why does the narrator say, “I landed and was not sorry to walk away from the Old Dakota”?


Answer:

After landing safely, the narrator was not sorry to walk away from the Old Dakota as he had experienced an alarming and scary flight in that plane. Moreover, all he wanted to do at that time was thank the other pilot who helped him in that horrific situation.



Question 4.

What made the woman in the control center look at the narrator strangely?


Answer:

As soon as the narrator landed on the runway safely, he went to the control center to know about the pilot of the black aeroplane in order to thank him for his immense help. But the woman in the control center looked at him strangely who was very surprised at his question because there was no other aeroplane flying with the narrator that night.



Question 5.

Who do you think helped the narrator to reach safely? Discuss this among yourself and give reasons for your answer.


Answer:

After reading the story it can be clearly said that the narrator was definitely helped by self. It could have been his will-power which helped him to come out of the situation because the woman in the control room could not see any other plane flying that night. In his fear, it was thus his own self that drew him towards the right direction which finally landed him on the runway safely.




Ii. The Black Aeroplane - Thinking About Language
Question 1.

Study the sentences given below:

(a) They looked like black mountains.

(b) Inside the clouds, everything was suddenly black.

(c) In the black clouds near me, I saw another aero plane.

(d) The strange black aero plane was there.

The word ‘black’ in sentences (a) and (c) refer to a very dark colour i.e. the colour of the clouds mentioned in both these sentences.

Whereas

In sentences (b) and (d) it means lack of light or without light.

Thus, the word ‘Black’ has a variety of meanings in different contexts.

Now, consider the following sentences for example:

(a) ‘I prefer black tea’ means ‘I prefer tea without milk’.

(b) ‘With increasing pollution the future of the world is Black ‘which means ‘with increasing pollution the future of the world is very depressing/without hope.”

In sentence (a) the person is conveying his preference by saying that he prefers Black Tea which is a Tea without milk.

Whereas

In sentence (b) the person is conveying the hazards of pollution which is making the future of the world Black. By using the word black here, he is referring to the bleak and depressing future of the world.

Consider the following sentences and guess the meanings.

1. Go and have a bath; your hands and face are absolutely black…………………

2. The taxi-driver gave Ratan a black look as he crossed the road when the traffic light was green……………………….

3. The bombardment of Hiroshima is one of the blackest crimes against humanity. …………….

4. Very few people enjoyed Harold Pinter’s black comedy. ……………………..

5. Sometimes shopkeepers store essential goods to create false scarcity and then sell these in black…………………..

6. Villagers had beaten the criminal black and blue. ………………………


Answer:

1. Here the word black refers to the Dirt on his hands.

2. Here the word black refers to the Angry Look.


3. Here the word blackest refers to the most wicked crimes.


4. Here the black comedy refers to the Funny side of things that are usually taken seriously.


5. Here the word refers to selling goods at a very high rate


6.Here the words black and blue are used to show the intensity of beating the criminals



Question 2.

Look at these sentences taken from the lesson you have just read:

(a) I was flying my old Dakota aeroplane.

(b) The young seagull had been afraid to fly with them.

In the first sentence (a) the author was controlling an aircraft in the air.

In the second sentence (b) the seagull was afraid to move through the air, using its wings.

Another example can be: Children are flying kites

III. Match the phrases given under column A with their meanings given under column B.


Answer:




Question 3.

We know that the bird ‘fly’ (of birds/insects) means to move through the air using wings. Tick the words which have the same or nearly the same meaning.


Answer:





Writing
Question 1.

Have you ever been alone or away from home during a thunderstorm? Narrate your experience in a paragraph.


Answer:

Yes. During the summer vacations last year, one of my friends who lived in Nainital invited me to spend few days with him. I reached there on 5th June and we spent quality time together. Next day we planned to visit some temples and we began from the Naina Devi Temple. However, when we were going to visit another temple suddenly a strong wind started blowing. We were surrounded by a dark dust storm. We could not see anything except the black blanket of the wind that surrounded us. We heard the sound of trees falling nearby which made us all the more anxious. Soon there was thunder and lightning and it began to rain heavily. Eventually, after some time, the dust settled down and we took a sigh of relief and returned home safely.




How To Tell Wild Animals - Thinking About The Poem
Question 1.

Does ‘dyin’ really rhyme with ‘lion’? Can you say it in such a way that it does?


Answer:

The word ‘dyin’ does not really rhyme with ‘lion’. However, the two words can be said to be rhyming as there are only minor differences when it is spoken that way.



Question 2.

How does the poet suggest that you identify the lion and the tiger? When can you do so, according to him?


Answer:

The poet suggests that we can identify the Asian Lion by his enormous brownish-yellow colored body and loud sounds of roaring as he comes nearer. The Bengal Tiger can be identified by the black stripes on his yellow skin background who eats in one go as he comes near.



Question 3.

Do you think the word ‘lept’ and ‘lep’ in the third stanza are spelt correctly? Why does the poet spell them like this?


Answer:

The words ‘lept’ and ‘lep’ is not spelled correctly. The correct spellings are ‘leapt’ or ‘leap’. ‘Leapt’ is used sometimes in poetry as a past participle of ‘leap’. The poet spells them creatively to show the magnitude of the attack of the leopard in the poem.



Question 4.

Do you know what a ‘bearhug’ is? It’s a friendly and strong hug- such as bears thought to give, as they attack you! Again, hyenas are thought to laugh, and crocodiles to weep (‘crocodile’s tears’) as they swallow their victims. Are there similar expressions and popular ideas about wild animals in your own language(s)?


Answer:

A bearhug is the bear’s tight embrace when it kills its victim. No, the hyenas do not laugh and crocodiles do not cry which reflects their false attitude. However, in every language, we have similar expressions and popular ideas about wild animals.



Question 5.

Look at the line “A novice might nonplus”. How would you write this correctly’? Why is the poets ‘incorrect’ line better in the poem?

“A novice might nonplus”


Answer:

The correct form is “A novice might get nonplussed.” In the poem, the incorrect line seems to be better because it maintains the rhythm with the word caress.



Question 6.

Can you find other examples of poets taking liberties with language, either in English or in your own language(s)? Can you find examples of humorous poems in your own language(s)?


Answer:

Yes, we can find many examples of the poet taking liberties with the language which is only done to create humor and interest of the reader, or else, the piece of writing would sound boring.


For example, in the following lines the word ‘prest’ is used instead of ‘pressed’ so that it may rhyme with ‘breast’:


A tree whose hungry mouth is prest Against the earth’s sweet flowing ‘breast’



Question 7.

Much of the humor in the poem arises from the way language is used, although the ideas are funny as well. If there are particular lines in the poem that you especially like, share these with the class, speaking briefly about what it is about the ideas or the language that you like or find funny.


Answer:

Students must try to do it at their own level:


These are the lines that I like the most:


If he roars at you as you’re dyin’


A noble wild beast greets you


Just notice if he eats you.


Twill do no good to roar with pain


Who hugs you very, very hard,


A novice might nonplus,


Hyenas come with merry smiles


The true Chameleon is small


In all these lines the ideas are treated


Humorously. They are wild beasts.


They can neither laugh, smile nor


Be gentle. They will kill the human


Beings at once as they get the chance.




The Ball Poem - Thinking About The Poem
Question 1.

Why does the poet say, “I would not intrude on him”? Why doesn’t he offer him money to buy another ball?


Answer:

The poet says, "I would not intrude on him" because he wants the little boy to experience the meaning of loss in life. He knows that his loss cannot be compensated by another ball. The poet does not offer him money to buy another ball because he wants to make him realize that nothing is permanent in this world and one has to accept the loss as a part of life and give up on things one loves in order to survive.


Question 2.

“……………starting down/All his young days into the harbor where/his ball went…’ Do you think the boy has had the ball for a long time? Is it linked to the memories of days when he played with it?


Answer:

Yes, the boy has had the ball for a long time i.e. from the very beginning of his childhood days. Since it has been a part of his life, he admires playing with that ball. He has numerous memories of the days when he played with it.



Question 3.

What does “in the world of possessions” mean?


Answer:

The phrase “in the world of possessions” means that people in this world are driven by materialistic goods where everyone wants more and more. Money is the tool that encourages people to buy these materialistic possessions but sadly it does not possess the power to buy things one dearly loves.



Question 4.

Do you think the boy has lost anything earlier? Pick out the words that suggest the answer?


Answer:

No, the boy has not lost anything earlier. The boy seems to rejoice merrily playing with the ball before it fell in the water. The line mentioned in the poem i.e. “He senses first responsibility” throws light on the fact that it was the first instance when the little boy was surrounded by feelings of grief on the loss of the ball.



Question 5.

What does the poet say the boy is learning from the loss of the ball? Try to explain this in your own words.


Answer:

According to the poet, the boy is understanding the meaning of loss on account of losing his ball. Through this loss, he is understanding the worldly ways and trying to cope up with them. In this way, he is learning that one has to lose many things in life that may never come back. Therefore, in order to survive one needs to let go of things they love.


Question 6.

Have you ever lost something you liked very much? Write a paragraph describing how you felt then, and saying whether-and how-you got over your loss.


Answer:

Yes, I have lost many things that were dear to me which I never wanted to lose. But among them, it was the loss of a watch that I could not bear since it was given to me by my dearest uncle who is no more now. He gave it on my 14th birthday which was really very special. When I went to visit the Lotus Temple in Delhi with my family, I lost it unknowingly being part of a large crowd. I found about the lost watch after returning home. At that time, I experienced feelings of dismay which I could not overcome for a long period of time.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.


SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

Geography Model Set 1 2020-2021

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates


NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination