Types Of Industries Class 8th Social Science Term 2 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Social Science Term 2 Tamilnadu Board Solution
Exercise
  1. …………………. Industries can be located anywhere because their raw materials are very light.…
  2. Automobile industry is a ………… industry. Fill in the blanks:
  3. …………….. industry is located near the market. Fill in the blanks:
  4. Handloom industry is an example of a ………. Industry. Fill in the blanks:…
  5. Processing industries convert raw materials into ……… products. Fill in the blanks:…
  6. ………….is an example of private sector. Choose the correct answer:A) Reliance B) BHEL C)…
  7. Large scale industries require ………. Investment. Choose the correct answer:A) Huge B)…
  8. Furniture industry is ………… based industry. Choose the correct answer:A) Forest B) Agro C)…
  9. Cotton textile industry is an …………… industry. Choose the correct answer:A) Cottage B)…
  10. Sugar industry is a …………….. oriented industry. Choose the correct answer:| A) Raw material…
  11. Match the following:
  12. Divide industries based on their location. Answer the following in a few sentences:…
  13. How are industries classified according to size? Answer the following in a few sentences:…
  14. What is meant by assembling industry? Answer the following in a few sentences:…
  15. Give few examples of light industry? Answer the following in a few sentences:…
  16. What are the characteristics of cottage industries? Answer the following in a few…
  17. Distinguish between large- scale and small - scale industries. Answer the following in 100…
  18. Explain how industries are classified according to their raw materials? Answer the…
  19. Answer the following in 200 words: How are industries classified? Explain…
Formative Assessment
  1. Project: List 10 industries found in your district under different categories.…
  2. List any 5 agro based industries and collect the following information for each industry.…
  3. Make a collage on a various product made by the cottage industry in India.…
  4. Which is your favourite car? Where it is manufactured and write about it?…

Exercise
Question 1.

Fill in the blanks:

…………………. Industries can be located anywhere because their raw materials are very light.


Answer:

Footloose Industries can be located anywhere because their raw materials are very light.

Their raw materials are also small in size. For example: - Watch industry.



Question 2.

Fill in the blanks:

Automobile industry is a ………… industry.


Answer:

Automobile industry is a heavy industry.

Heavy industry produces heavy products using bulky raw materials. Other example can be Steel industry.



Question 3.

Fill in the blanks:

…………….. industry is located near the market.


Answer:

Market Oriented industry is located near the market.

These industries are located near the markets as they produce perishable goods which can be easily broken during long transportation.



Question 4.

Fill in the blanks:

Handloom industry is an example of a ………. Industry.


Answer:

Handloom industry is an example of a Small-scale industry.

Small scale industries require small labour force and small investments as their raw material and machinery equipment costs are not high.



Question 5.

Fill in the blanks:

Processing industries convert raw materials into ……… products.


Answer:

Processing industries convert raw materials into finished products.

These industries are also called manufacturing industries. For example: - Conversion of yarn into fabric.



Question 6.

Choose the correct answer:

………….is an example of private sector.
A) Reliance

B) BHEL

C) BSNL


Answer:

Private Sectors are owned by individuals or small groups. Government does not have any share in that.


Question 7.

Choose the correct answer:

Large scale industries require ………. Investment.
A) Huge

B) Medium

C) Less


Answer:

These industries require huge investments, large amounts of workers in their industries to manufacture. For example: Iron and Steel industry.


Question 8.

Choose the correct answer:

Furniture industry is ………… based industry.
A) Forest

B) Agro

C) Mineral


Answer:

Forest industry is an industry whose raw materials like wood are brought from forest.


Question 9.

Choose the correct answer:

Cotton textile industry is an …………… industry.
A) Cottage

B) Assembling

C) Agro-based


Answer:

Agro-based industry is an industry whose raw materials are obtained from agriculture production as in this case cotton production is used.


Question 10.

Choose the correct answer:

Sugar industry is a …………….. oriented industry.
| A) Raw material

B) Footloose

C) Market


Answer:

Sugar industry is located near to sugar agriculture production as it needs to be processed immediately after harvesting. The sugar decrease within 24 hours of harvesting.


Question 11.

Match the following:



Answer:

1. Ginning Cotton industry


2. Tanning Leather industry


3. Smelting Iron industry


4. Capital Heavy industry


5. Weaving Handloom industry



Explanation:


Ginning, Tanning, Smelting and Weaving are the process involved in Cotton, Leather, Iron and Handloom industries respectively.


Capital is the important requirement of the heavy industry.



Question 12.

Answer the following in a few sentences:

Divide industries based on their location.


Answer:

There are three types of industries based on their location:

• Raw material oriented


• Market oriented


• Footloose industry



Question 13.

Answer the following in a few sentences:

How are industries classified according to size?


Answer:

The following are the types of industries classified according to their size:

• Large scale industry


• Medium scale industry


• Small scale industry


• Cottage industry



Question 14.

Answer the following in a few sentences:

What is meant by assembling industry?


Answer:

It is a type of industry which takes two or more finished product as inputs and assemble them to form a new product. It requires highly skilled labour. For example Automobile industry



Question 15.

Answer the following in a few sentences:

Give few examples of light industry?


Answer:

Watch industry and household goods industry are few example of light industry. Their rawmaterials and the finished product are light in weight. They are usually are less capital-intensive than heavy industry and are more consumer-oriented.



Question 16.

Answer the following in a few sentences:

What are the characteristics of cottage industries?


Answer:

Cottage industries is a very small-scale industry which is usually run by a household. Handloom products, Hand-made jewelry are some examples of cottage industries.



Question 17.

Answer the following in 100 words:

Distinguish between large- scale and small – scale industries.


Answer:

Large Scale industries are those industries which require huge investment for its establishment, large tools and machinery and large number of both skilled and unskilled workers to operate those equipments. It also takes large piece of land to construct the industry. Iron and steel industries like SAIL in Salem, Tata and Iron steel in Jamshedpur are examples of large scale industries. As the name tells, Small scale industries are the industries which requires small investment, small piece of land and small work force. It is totally opposite to the large-scale industries. Hosiery and manufacturing of stationary items are some of the examples of small scale industries.



Question 18.

Answer the following in 100 words:

Explain how industries are classified according to their raw materials?


Answer:

There are three types of industries on the basis of raw materials:

• Forest based industry: In this type of industry all the raw material of the industries come from forest. For example, making of any paper and furniture product requires wood as a raw material.


• Agro-based industry: Those industries which take its raw material from agriculture production. Cotton and textile industry, Guar Gum industry are some examples of agro-based industry.


• Mineral based industry: Mineral ores are the raw materials of these industries. They process the ore to produce the product. For example, Cement Industry, Thermal power plants are mineral based industries.



Question 19.

Answer the following in 200 words:

How are industries classified? Explain


Answer:

Industries are classified on the basis of:

• Raw material: Further it is divided in three types of industry as agro-based industry, mineral based industry and forest-based industry depending upon the type of raw material is using the industry. It can be agriculture production, mineral ore or any forest raw material like wood.


• Location: On the basis of location we have Raw material-oriented industry, market-oriented industry and footloose industry. Raw material-oriented industries are located close to their source like sugarcane industry. Market oriented industries are located near to markets as the product is perishable in nature like Dairy industry and Glass items industry. Footloose industry can be located anywhere as raw material required is not heavy weight.


• Size: Large scale industry, cottage industry, Small scale industry and Medium scale industries is the classification based on the size of industry. Size of industry’s establishment in terms of investment and labour force determines the type of industry.


• Production Process: There are two types of industries on the basis of process involved in production. Heavy industry produces on large scale and heavy products which also requires intensive processing of raw materials like Cement industry whereas Light industry produces light products using light weight raw material and it is also more consumer oriented like watch industry.


• Nature of work: Processing, Manufacturing and assembling industries are divided on the basis of nature of work of industry. Processing and manufacturing industries produce semi-finished and finished goods from raw materials respectively. Assembling industry assembles two or more finished products.


• Nature of ownership: Public sector has the ownership of government like SAIL whereas private sector has ownership of individuals or small groups like Reliance. These are two types of industries of this classification.




Formative Assessment
Question 1.

Project:

List 10 industries found in your district under different categories.


Answer:

• Thermal Power plant - mineral based industry


• Cotton company - agro based industry


• Pencil manufacturing company - forest based industry


• Cement industry - raw material-oriented mineral based industry


• Dairy industry - market-oriented industry


• Handloom mat - cottage industry


• Cattle food manufacturing - small scale industry


• Automobile company - assembling industry


• Integral Coach factory large scale industry


• Agro Seed manufacturing - agro based industry



Question 2.

List any 5 agro based industries and collect the following information for each industry. Present it in a tabular format.

a. Crop

b. Place

c. Production

d. Process


Answer:



Question 3.

Make a collage on a various product made by the cottage industry in India.


Answer:



Question 4.

Which is your favourite car? Where it is manufactured and write about it?


Answer:

My favourite car is Jaguar XJ. It is manufactured at Pune plant to Jaguar Company. It is luxury Saloon car which has seat massager and automatic blinds. Its interior color can also customized according to one’s choice. It also has HD screens, business table in the rear and many other luxury facilities.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination