Marquess Of Hasting (a.d. 1813 - A.d. 1823) Class 8th Social Science Term 2 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Social Science Term 2 Tamilnadu Board Solution
Exercise
  1. Lord Hastings completed the work started by Lord……………. Choose the correct answer:…
  2. The Charter Act was passed in…………….. Choose the correct answer:
  3. The Third Anglo – Maratha war began in………………. Choose the correct answer:…
  4. The ……………. system of revenue was introduced during the period of Lord Hastings. Choose the…
  5. The Bengal Tenancy Act was passed by………………... Fill in the blanks:…
  6. The war between the Gurkhas and the English came to an end by the treaty of …………….. Fill…
  7. Charter Act of 1813 allowed the missionaries to popularize …………. In India. Fill in the…
  8. The Gurkhas were the inhabitants of……………….. Fill in the blanks:
  9. Match the following:1. Amar SinghPindari leader2. Marquess of Hastingscapital of Nepal3.…
  10. To whom was the state of Satara given? Answer the following in word:…
  11. Name the first vernacular newspaper published during the time of Lord Hastings. Answer the…
  12. Which Act allowed the British Missionaries to settle in India? Answer the following in…
  13. Mention the causes of the Gurkha war. Answer the following questions briefly:…
  14. What was the result of the Third Anglo - Maratha war? Answer the following questions…
  15. Write a note on the reforms of Marquess of Hastings. Answer the following questions…
  16. Give an account of the Charter Act 1813. Answer in detail:
  17. Describe the wars fought by Marquess of Hasting. Answer in detail:…
Formative Assessment
  1. Discuss:Discuss in your class about the provisions of the charter Act 1813.…
  2. Make a table:From a tabular column on the permanent Land Revenue System and the Ryotwari…
  3. Project:Prepare a project how the Charter Act 1813 was the first step towards the…

Exercise
Question 1.

Choose the correct answer:

Lord Hastings completed the work started by Lord…………….

A. Warren Hastings

B. Wellesley

C. Minto


Answer:

Option (b) is correct because Lord Hastings had improved and expanded Lord Wellesley's reforms and policies by strengthening British power in India, making the Bombay Presidency, and suppressing all rebelling forces.


Question 2.

Choose the correct answer:

The Charter Act was passed in……………..

A. 1813

B. 1814

C. 1815


Answer:

Option (a) is the correct option because The Charter Act was passed in 1813. Now the company was deprived of its monopoly to trade with India also 1 lakh rupees were given every year for the development of education.


Question 3.

Choose the correct answer:

The Third Anglo – Maratha war began in……………….

A. 1817

B. 1718

C. 1870


Answer:

Option (a) is correct because Peshwa Baji Rao II nullified the Treaty of Poona and attacked the British Residency on 5th November 1817.


Question 4.

Choose the correct answer:

The ……………. system of revenue was introduced during the period of Lord Hastings.

A. Mahalwari

B. Ryotwari

C. Permanent


Answer:

Option (b) is the correct option because the Ryotwari system of land revenue was introduced during Lord Hastings period in Madras presidency, but it was introduced by Thomas Munroe and Alexender Read.


Question 5.

Fill in the blanks:

The Bengal Tenancy Act was passed by………………...


Answer:

Bengal Government,


Bengal Tenancy Act was passed in 1885 by the Bengal Government, to define the rights of zamindars and their tenants. It was a response to a widespread peasant revolt.



Question 6.

Fill in the blanks:

The war between the Gurkhas and the English came to an end by the treaty of ……………..


Answer:

Sugauli


Sugauli in 1816. Nepal lost all Sikkim and the territories of western Terai, Kumaon, and Garhwal as per terms of the treaty. The British East India Company would pay 200,000 rupees every year, to compensate for the loss of Income from the Terai region. This treaty established the boundary line of Nepal.



Question 7.

Fill in the blanks:

Charter Act of 1813 allowed the missionaries to popularize …………. In India.


Answer:

Education and conversion in India. It founded modern Indian Education in English. It also allowed the Christian missionaries to spread Christianity in India and a Bishop was appointed in Bengal.



Question 8.

Fill in the blanks:

The Gurkhas were the inhabitants of………………..


Answer:

Nepal


The Gurkhas fought a war against the East India Company in 1814 and ended with a peace treaty signed in 1815. They were recruited to serve in the British Army.



Question 9.

Match the following:



Answer:

1. Amar Singh → Gurkha leader


Amar Singh is a rebel Gorkha Janmukti Morcha leader. He is an MLA and a key ideologue of Gorkha Jan Mukti Morcha.


2. Marquess of Hastings → Governor General


Lord Hastings served India as governor general in between 1813 to 1823. His tenure is known for a policy of intervention and war. Gurkha war and third Anglo Maratha war happened during his tenure.


3. Amir Khan → Pindari leader


Amir Khan or Nawab Muhammad Amir Khan was a Nawab of Tonk. He was the most famous Pindari leader.


4. Kathmandu → capital of Nepal


Kathmandu is the capital city of Nepal. It is the largest metropolis city in Nepal. It is an urban city in Kathmandu Valley.



Question 10.

Answer the following in word:

To whom was the state of Satara given?


Answer:

Raja Pratap Singh received Satara from the British, after the victory of the British empire in the Third Anglo-Maratha War. He was later dethroned, and the Satara was annexed eventually by the British.



Question 11.

Answer the following in word:

Name the first vernacular newspaper published during the time of Lord Hastings.


Answer:

India's first vernacular newspaper was Samachar Darpan. It was published in 1818 during the tenure of Lord Hastings. However, according to some scholars Bengal Gazette was published even prior to Samachar Darpan. In 1821 Raja Rammohan Rai started his own newspaper Sambad Kaumudi.



Question 12.

Answer the following in word:

Which Act allowed the British Missionaries to settle in India?


Answer:

The Charter Act of 1813, allowed British missionaries to settle in India to spread Christianity and Western education. This act defined for the first time the constitutional position of British Indian territories and continued the British East India Company’s rule in India by the Parliament of Britain.



Question 13.

Answer the following questions briefly:

Mention the causes of the Gurkha war.


Answer:

The causes for the Gurkha War were:

(i) Economic Causes- The East India Company wanted to establish shipping industries in India through Nepal. They also wanted to expand their trade to Tibet through Nepal. The government of Nepal did not favour foreign traders.


(ii) Political Causes- The unification of Nepal bothered the English, so they wanted to establish their own political security from rising threats and unification of forces in India and Nepal. The activities of Bhimsen Thapa, which included unification of Maratha and Punjab along with Tibet and Burma also opposed the English rule. Butwal and Syuraj in the Terai region were demanded by Hastings from the Nepal government to prevent the unification of forces but Thapa refused to surrender.



Question 14.

Answer the following questions briefly:

What was the result of the Third Anglo - Maratha war?


Answer:

Peshwa Baji Rao II was overthrown and exiled and his territories were annexed by the British. A descendant of Shivaji, a puppet Peshwa received Satara, until it was finally annexed to the British. The British rule was firmly established in India after the defeat of the Maratha rule.



Question 15.

Answer the following questions briefly:

Write a note on the reforms of Marquess of Hastings.


Answer:

Hastings approved the Ryotwari System of land revenue introduced in the Madras Presidency. The Cornwallis Code was improved. The police system of Bengal spread to other regions. The importance of Indian Munsiffs had increased. The District Collector acted as the Magistrate. He also encouraged the establishment of English schools by missionaries. Hastings was also a patron of the Hindu College at Calcutta. He encouraged the freedom of Press and abolished the censorship introduced in 1799.



Question 16.

Answer in detail:

Give an account of the Charter Act 1813.


Answer:

The Charter Act of 1813 was passed by the British Parliament to renew the charter of British East Indian Company and continue its rule in India. The earlier charter act of 1793 had given East India Company a monopoly to trade with the East for 20 years but the rise of Napoleon Bonaparte had forbidden the import of British goods into European countries dependent on France. The British traders then demanded the dissolution of the monopoly of the East India Company in India to boost the growth of British commerce and industry, which was opposed by the East India Company. To resolve this conflict, the charter act was passed.



Question 17.

Answer in detail:

Describe the wars fought by Marquess of Hasting.


Answer:

The wars fought by Marquess of Hasting were:


(a) The war against the Ghurkas (1814-16)


Nepal was a powerful state of Gurkha. The hostility of the Gurkhas into the British territories resulted in war. In May 1814, the Gurkhas attacked a British police, post killing 18 policemen and the officer. Hastings declared war on Nepal. The war ended with the surrender of Amar Singh Thapa and defeat of Gurkhan forces. The Treaty of Sagauli was signed in 1816 which made the Gurkhas give up Terai region and areas: Kumaon and Garhwal. Hastings became Marquess of Hastings after this victory.


(b) Pindari War (1812-1816)


The Pindaris plundered the districts of Mirzapur and Shahabad. In 1816, they plundered the Northern Circars. Determined to suppress them, Lord Hastings gathered an army and attacked the Pindaris from four directions. He commanded the force from the north himself. By 1818, the Pinadaris were completely suppressed. The leaders disbanded including Wasil Muhammad who was taken captive by the British. He then committed suicide. By 1824, the Pindaris were completely dissolved.


(c) Third Anglo-Maratha War(1817-1818)


It was the final conflict between the British East India Company and the Maratha Empire. Peshwa Baji Rao II nullified the Treaty of Poona with the British and rose against the East India Company on 5th November 1817. He was supported by the forces of Mudhoji II Bhonsle of Nagpur and Malharrao Holkar III of Indore. All forces were defeated and the Maratha Empire had broken apart. The Peshwa was captured and exiled.




Formative Assessment
Question 1.

Discuss:

Discuss in your class about the provisions of the charter Act 1813.


Answer: 

• The Charter Act of 1813 is also known as the East India Company Act.


• It was an Act of the Parliament of England.


• It was issued to the British East India Company to continue the Company's rule in India.


• The Act asserted the Crown's sovereignty over India. It granted 1 lakh rupees to enable English education in India.


• It permitted Christian missionaries to propagate English and preach their religion.


• The act allowed the local governments to impose taxes on the landowner under the jurisdiction of the Supreme Court.


• A financial provision was made to encourage a revival in Indian literature and for the promotion of science.



Question 2.

Make a table:

From a tabular column on the permanent Land Revenue System and the Ryotwari System – Bring out the difference between the two.


Answer:




Question 3.

Project:

Prepare a project how the Charter Act 1813 was the first step towards the development of Indian Educations System.


Answer:

Introduction of The Charter Act


In 1813, the Charter was passed by the British Parliament. It had provisions for education reforms in India. The missionaries wanted to impart western education in India and promote Christianity while the Directors of the East India Company influenced the Court of Directors to authorize the revival of Indian literature. The House of Commons set up a Committee for the renewal of the Charter of the Company. The result of this committee was that the missionaries were allowed to enter India and educate and promote their religion freely. Clause 43 was initiated under the Charter Act which bore three concepts:


• the revival and improvement of literature


• encouragement of the learned natives of India


• promotion of a knowledge of science among the natives


Importance


The Charter Act is an important chapter in the history of Indian Education. It enabled future educational developments in India as:


• The Company would undertake educational responsibility and duty of the Indians. For this, the company would grant 1 lakh a year.


• To execute clause 43 of the Act, the Company formed an agency of its own.


• A system of educational grants was initiated. The Company had entered the field of educational administration for providing financial aids, instead of passing it to the missionaries. The State system of education began and functioned henceforth.


• The Christian missionaries in India established several modern English schools and formed a well-organized modern educational system.


As a result of the Charter Act, India became a ground for missionaries from Scotland, Germany, and America besides England.


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!

BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP

HOW TO PURCHASE OUR NOTES?

S.P. Important Questions For Board Exam 2021

O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2021

Economics Important Questions for Board Exam 2021

Chemistry Important Question Bank for board exam 2021

Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination

Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2021 Examination