Value Education

Answer the following.

1. Define Global Citizenship.
Ans. We are members of the world at large. Hence we belong to the globe. This is called as Global Citizenship.
2. What is of utmost importance to us?
Ans. Personality development and germination of good values is of utmost importance to us.
3. Why is society considered a great teacher?
Ans. Society is considered a great teacher because citizens tend to behave as others in the society.
4. What should we learn from Society?
Ans. We should learn to intermingle in society and to identity the right and wrong persons. We must learn to imbibe whatever good we see and avoid what is improper.
5. What does our culture teach us?
Ans. Our culture teaches us to protect and promote peace. Our culture teaches us non – violence.
6. What does the child learn from school?
Ans. Beside studies, the child learn values such as time – sense, the value of neatness and personal hygiene, to develop a competitive spirit, to act, to sing, to perform, to take responsibility and to understand the dignity of labour.
7. What does secularism mean?
Ans. Secularism means having respect for all religions. No religion is greater than or less important than another religion.
8. Explain in your own words how society can help in developing values.
Ans. Society is a good teacher. We tend to behave as the people in society do. We act like sheep following someone, sometimes quite blindly. If the people are kind, modest and helpful in society, then the individuals in society behave accordingly. Thus Individuals have a great impact on society.
9. What are the factors responsible for the inculcation of values and the development of a righteous personality?
Ans. The factors responsible for the inculcation of values and the development of a righteous personality are : Personal factors, family factors, social factors, cultural factors and Educational factors.
10. Write a note on national integration.
Ans. National integration means, though we belong to different castes, religions and regions and speak different languages, we recognize the fact that we are all one. National integration is the awareness of a common identity amongst the citizens of a country. This kind of integration is very important in the building of a strong and prosperous nation. Children must learn to develop a brotherly attitude for all who live in the country. We should respect the religion, language and culture of all living in our country.
11. What is the meaning of 'Unity in Diversity'?
Ans. Unity in diversity means the unity in spite of great differences like racial religious or cultural similarity.
12. Write down any two characteristics of a 'global citizen'
Ans. Global citizen is someone who:
          i. is aware of the world beyond his own city and country.
          ii. respect and values diversity.
13. Discuss the role of education in the inculcation of values.
Ans. The school plays a very important role in the inculcation of values. Children spend a lot of time at school, hence important values like discipline, punctuality, neatness, team work, responsibility, gender equality etc are instilled in students during their school days.

          Thus, School plays a major role in the inculcation of values.