COMPUTER GENERATIONS


1. Fill in the blanks :-

1.  Electronics technology developed after the invention of the vacuum tube devices.
2.  First generation of electronic computers were built using vacuum tube devices.
3.  The CPU forms the essential component of modern stored-program computers.
4.  Second generation computers were built using transistors.
5.  A computer that is an order of magnitude more powerful than other computers of its generation is called a super computer.
6.  Keyboards as input devices came into use during the third generation of computers.
7. GUI is a feature of the fourth generation of computers.

2. State whether the following statements are true or false :

1.  Replacement of vacuum tubes with transistors reduced the size of computers.
     Ans-> True.
2. First generation computers used keyboards for inputs.
      Ans -> False.
3. Magnetic core memory were used in the second generation computers.
      Ans -> True.
4. Operating systems when they were introduced had a graphical user interface.
     Ans -> False.
5. Semiconductor memory was used in the third generation computers.
     Ans -> True.
6. A microprocessor is an integrated circuit.
     Ans -> False.
7. Jack kilby’s integrated circuit was known as CPU on chip.
     Ans -> False.

3.  Distinguish between :-

1.Vacuum Tubes
Transistors  
1. Large in size.
1 Small in size.
2. Consumed lot of energy.
2.Consumed less energy.
3. Produced too much heat.
3. Produced less heat.

2.Second generation  Computers
Third generation computers
1. Punched cards are used for input
1. key boards are used for input
2. Magnetic drum memories are used
2. Semiconductors are used as memory.
3. Transistors are used.
3. Integrated circuits are used.

 

 4. Answer the following questions in one or two sentences each :-
 1.  What is meant by computer generations?
 Ans:-Computers’ are categorized on the basis of technology used to build its electronic  components. Computers’ that are built by a specific technology is belongs to that technology.
 2.  Why were the first generation computers huge in size?
 Ans:- The first generations of computers’ were built by vacuum tube technology. The Vacuum tubes were big in size and they produced lot of heat. So they had to be cooled by big air conditioners. So they were big in size.
 3.  What is a supercomputer?
  Ans:-A computer that is about ten times powerful than other computer of its generation is called supercomputer.
 4.  What is an integrated circuit?
  Ans:-Connection of several transistors together into a single miniaturized processing board is called an integrated circuit.
5. Answer the following questions in brief : (Write answers in your notebook.)
1.  State any five features of the third generation computers.
  Ans:-   
       a) Transistors were replaced by integrated circuits.
       b) They generated less heat and consumed less energy.
       c) Semiconductor memory was invented.
       d) The size of the computer was remarkably small.
       e) CD-ROM was introduced.

2. State any five features of the fourth generation computes.
  Ans:-
       a) These computers were made using microprocessors.
       b) Graphic user interfaces were introduces.
       c) Floppy disk was introduced.
       d) Local area Networking technology was developed.
       e) Home game system Became available.

3. What are the technologies being envisaged for future generation of computers?
   Ans:-
      a) Computers are planned to design with artificial intelligence.
      b) The goal is to develop the computers that respond to natural languages.
      c) Computers should be able to learn-self.
      d) Quantum computing is planned.

      e) Speech processing, vision system, robotics abilities are determined to include.

No comments:

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019


BUY FROM PLAY STORE

DOWNLOAD OUR APP


HOW TO PURCHASE OUR NOTES?



S.P. Important Questions For Board Exam 2020


O.C.M. Important Questions for Board Exam. 2020


Economics Important Questions for Board Exam 2020


Chemistry Important Question Bank for board exam 2020


Physics – Section I- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC Examination


Physics – Section II – Science- Important Question Bank for Maharashtra Board HSC 2020 Examination


MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam


Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.


Paper Presentation In Board Exam


How to Score Good Marks in SSC Board Exams


Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam


How to write English exams?


How to prepare for board exam when less time is left


How to memorise what you learn for board exam