Industries Class 8th Social Science Term 2 Tamilnadu Board Solution

Class 8th Social Science Term 2 Tamilnadu Board Solution
Exercise
  1. In India Industrialization developed after its …………………. Fill in the blanks:…
  2. ………………… and ……………….. factors determine the location of industries. Fill in the blanks:…
  3. …………………… is the basic requirement to operate machinery. Fill in the blanks:…
  4. Industries manufacturing fragile goods are located near …………………... Fill in the blanks:…
  5. …………….. are fragile goods. Choose the correct answer:A) Glass items B) Vegetables C)…
  6. The fuel that launched the industrial revolution is …………….. . Choose the correct answer:A)…
  7. The …………….. is generally located near the coal mines. Choose the correct answer:A)…
  8. Diamond cutting requires …………. Labour. A) Skilled B) Unskilled C) Semi-skilled Choose the…
  9. Match the following:
  10. What is an industry? Answer the following in a sentence or two:
  11. Name the factors that are responsible for the location of an industry. Answer the…
  12. Name few activities associated with the secondary sectors. Answer the following in a…
  13. What are the different types of labour used by industries? Answer the following in a…
  14. How do raw materials play an important role in the location of industries? Answer in 100…
  15. What is the role of capital in the location of industries? Answer in 100 words:…
  16. Answer in 200 words: Explain in detail the factors influencing the location and…
Formative Assessment
  1. Project: Mention the factors that have influenced the established of any two industries in…
  2. a. Identify the most important factors for the following industries. b. Add two more…
  3. Map Skill: On an outline map of India mark the following: 1. Five iron and steel plants.…

Exercise
Question 1.

Fill in the blanks:

In India Industrialization developed after its ………………….


Answer:

In India Industrialization developed after its independence.

Explanation: The five year plans were framed after independence which played important role in Industrialization development.



Question 2.

Fill in the blanks:

………………… and ……………….. factors determine the location of industries.


Answer:

Raw material, Labour, Power, Capital, Transport and Market factors determine the location of industries.

Explanation: These all are major factors which determines the location of industries on the basis of their availability at minimum cost.



Question 3.

Fill in the blanks:

…………………… is the basic requirement to operate machinery.


Answer:

Power is the basic requirement to operate machinery.

Explanation: Power is necessary to operate any machinery. Without power, one cannot start the machineries.



Question 4.

Fill in the blanks:

Industries manufacturing fragile goods are located near …………………...


Answer:

Industries manufacturing fragile goods are located near markets.

Explanation: They are located near markets because there is high possibility of damage of goods during long transportation.



Question 5.

Choose the correct answer:

…………….. are fragile goods.
A) Glass items

B) Vegetables

C) Vehicles


Answer:

Fragile goods are perishable in nature like Glass items.


Question 6.

Choose the correct answer:

The fuel that launched the industrial revolution is …………….. .
A) Oil

B) Gas

C) Coal


Answer:

Coal was the first fuel which was used in Industries and therefore launched the industrial revolution.


Question 7.

Choose the correct answer:

The …………….. is generally located near the coal mines.
A) Aluminum industry

B) Iron and steel industry

C) Ship building industry


Answer:

Iron and steel industries are located near the coal or iron mines as raw material of the industry is easily available there.


Question 8.

Choose the correct answer:

Diamond cutting requires …………. Labour.

A) Skilled

B) Unskilled

C) Semi-skilled


Answer:

Diamond cutting is a task which needs skilled labour as it is a difficult and unreliable job for other labourers.


Question 9.

Match the following:



Answer:

1. Mass productions of goods Industrial Revolution


2. Iron and steel industry Raw material


3. Jharia Coal


4. Packaging Industry Semi-skilled labour


5. Assembling Industry Market Oriented


Explanation: 1. Industrial Revolution is related to mass productions of goods. There was set up of huge machineries to produce goods on a large scale.


2. Iron and Steel Industries are located near to raw materials. Locating the industry near the source of raw materials minimises its transportation cost.


3. Jharia is a coal mine which is a raw material of industries. Coal is one of the primary raw material for iron and steel industry.


4. Packaging Industry requires semi-skilled labour as it does not involve much techniques.


5. Assembling Industries are located according to their markets.



Question 10.

Answer the following in a sentence or two:

What is an industry?


Answer:

Industry is the processing of any raw material into finished good in a factory. It is an economic activity.

This process of converting raw material into finished product is called manufacturing.



Question 11.

Answer the following in a sentence or two:

Name the factors that are responsible for the location of an industry.


Answer:

The following factors are responsible for the location of an industry:

• Raw material


• Labour


• Power


• Capital


• Transport


• Market



Question 12.

Answer the following in a sentence or two:

Name few activities associated with the secondary sectors.


Answer:

Secondary sector also known as manufacturing sector or industry sector. Activities involved in this sector are processing of raw material, producing finish goods, processing of food items, textile industry etc.



Question 13.

Answer the following in a sentence or two:

What are the different types of labour used by industries?


Answer:

The different types of labour are: Skilled, semi-skilled and unskilled labours. They are used by industries according to the requirement and techniques involved in processing raw material.



Question 14.

Answer in 100 words:

How do raw materials play an important role in the location of industries?


Answer:

Raw material is a requirement to produce anything in industries. Without processing raw material, we cannot produce finished products. If requirement of raw material is very large in quantity, it becomes even more important to locate the industries near to the location of raw materials to minimize the transportation costs and making it cost-effective. For example, iron and steel industries are located near to coal or iron mines as these two are requires in large quantities and can be easily available there. Some of the mines are Bokaro, Jharia etc.



Question 15.

Answer in 100 words:

What is the role of capital in the location of industries?


Answer:

Capital is also a factor to determine the location of industry. Money is necessary to buy the equipment, machinery, land, labour, raw material or any other input used in an industry. Some industries require huge investment like heavy industries while others require small amount of investment. Capital intensive industries develop where formation and acquisition of capital is not difficult and the places which attracts investment of the people, organizations and companies.



Question 16.

Answer in 200 words:

Explain in detail the factors influencing the location and development of industries?


Answer:

The factors influencing the location and development of industries:

• Raw material: Raw material is necessity and input for every industry. Finished goods rely on their availability. Heavy industries which require huge amount of raw material as in case of steel industry, it have to be located near to iron ore mines. Another example is sugarcane industry.


• Labour: Labour requirement can be large and small according to the industry but they are needed at cheap wage rates. Labour can be divided into skilled, semi-skilled and unskilled. For example, Diamond cutting requires skilled workers and packaging requires unskilled workers.


• Transport: Transport is used to transfer raw material to the industries and finished goods to market. Transport facility should be well maintained and available for the location of the industry.


• Power: Power is basic requirement to operate the machinery and other tools based on that involved in manufacturing of the products. Location of industry depend on whether power facility is available in the area of industry or not and it should also be as cheap as possible.


• Market: Goods which are easily perishable and fragile in nature are produced near to their markets. Transporting them from long distances can incur the damage and risk cost. For example, Glass items and dairy products are produced near to their consumption end.


• Capital: Capital and money is required to buy any input of the industry. Industries which need high capital in their industry are located near to the area where investment is easily available.




Formative Assessment
Question 1.

Project:

Mention the factors that have influenced the established of any two industries in your neighborhood.


Answer:

• NLC India limited is a lignite-based power generation company. It is located near Neyveli lignite mine located in Cuddalore district of Tamil Nadu. The raw material is the factor which influenced the location of this company.


• There is a dairy product factory near my town. It is located 1km away from the town as the market and transport availability in the town. Market and transport are the factors of the location of the industry.



Question 2.

a. Identify the most important factors for the following industries.

b. Add two more factors required for it.

1. Iron and steel : Market /Raw material

2. Watch industry : Skilled labour/Land

3. Woolen textile : Power/Market


Answer:

1. Iron and Steel: Raw material is the most important factor in the industry. Other factors can be Power and Labour.


2. Watch Industry: The important factor is Skilled Labour. Other factors are Raw material and Transport.


3. Woollen textile: Power is an important requirement to operate the ginning and other machinery. Other factors can be Labour and Capital.



Question 3.

Map Skill:

On an outline map of India mark the following:

1. Five iron and steel plants.

2. Locations of two cotton textile industries.

3. Two areas for sugar industries.

4. Ship building industry.


Answer:


PDF FILE TO YOUR EMAIL IMMEDIATELY PURCHASE NOTES & PAPER SOLUTION. @ Rs. 50/- each (GST extra)

HINDI ENTIRE PAPER SOLUTION

MARATHI PAPER SOLUTION

SSC MATHS I PAPER SOLUTION

SSC MATHS II PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE I PAPER SOLUTION

SSC SCIENCE II PAPER SOLUTION

SSC ENGLISH PAPER SOLUTION

SSC & HSC ENGLISH WRITING SKILL

HSC ACCOUNTS NOTES

HSC OCM NOTES

HSC ECONOMICS NOTES

HSC SECRETARIAL PRACTICE NOTES

2019 Board Paper Solution

HSC ENGLISH SET A 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET B 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET C 2019 21st February, 2019

HSC ENGLISH SET D 2019 21st February, 2019

SECRETARIAL PRACTICE (S.P) 2019 25th February, 2019

HSC XII PHYSICS 2019 25th February, 2019

CHEMISTRY XII HSC SOLUTION 27th, February, 2019

OCM PAPER SOLUTION 2019 27th, February, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION COMMERCE, 2nd March, 2019

HSC MATHS PAPER SOLUTION SCIENCE 2nd, March, 2019

SSC ENGLISH STD 10 5TH MARCH, 2019.

HSC XII ACCOUNTS 2019 6th March, 2019

HSC XII BIOLOGY 2019 6TH March, 2019

HSC XII ECONOMICS 9Th March 2019

SSC Maths I March 2019 Solution 10th Standard11th, March, 2019

SSC MATHS II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD.13th March, 2019

SSC SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 15th March, 2019.

SSC SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION 10TH STD. 18th March, 2019.

SSC SOCIAL SCIENCE I MARCH 2019 SOLUTION20th March, 2019

SSC SOCIAL SCIENCE II MARCH 2019 SOLUTION, 22nd March, 2019

XII CBSE - BOARD - MARCH - 2019 ENGLISH - QP + SOLUTIONS, 2nd March, 2019

HSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 12th English Medium)

HSC ECONOMICS MARCH 2020

HSC OCM MARCH 2020

HSC ACCOUNTS MARCH 2020

HSC S.P. MARCH 2020

HSC ENGLISH MARCH 2020

HSC HINDI MARCH 2020

HSC MARATHI MARCH 2020

HSC MATHS MARCH 2020

SSC Maharashtra Board Papers 2020

(Std 10th English Medium)

English MARCH 2020

HindI MARCH 2020

Hindi (Composite) MARCH 2020

Marathi MARCH 2020

Mathematics (Paper 1) MARCH 2020

Mathematics (Paper 2) MARCH 2020

Sanskrit MARCH 2020

Sanskrit (Composite) MARCH 2020

Science (Paper 1) MARCH 2020

Science (Paper 2)

MUST REMEMBER THINGS on the day of Exam

Are you prepared? for English Grammar in Board Exam.

Paper Presentation In Board Exam

How to Score Good Marks in SSC Board Exams

Tips To Score More Than 90% Marks In 12th Board Exam

How to write English exams?

How to prepare for board exam when less time is left

How to memorise what you learn for board exam

No. 1 Simple Hack, you can try out, in preparing for Board Exam

How to Study for CBSE Class 10 Board Exams Subject Wise Tips?

JEE Main 2020 Registration Process – Exam Pattern & Important Dates

NEET UG 2020 Registration Process Exam Pattern & Important Dates

How can One Prepare for two Competitive Exams at the same time?

8 Proven Tips to Handle Anxiety before Exams!